Witam. Od pewnego czasu mam problem z utrzymaniem poziomu lotu w FSX. Po wystartowaniu wolant tak jakby ciągle ciągnął do góry chociaż joystick jest w pozycji pionowej. Nie wiem w czym tkwi problem ponieważ kalibracja joya pokazuje że wszystko jest w porządku, natomiast w fsx samolot ciągle leci w górę.
Joystick - Logitech Extreme 3D PRO
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Witam. Posiadam ten sam joystick i miałem kiedyś ten sam problem. Musisz odłączyć USB dżoja od kompa i podłączyć go jeszcze raz. Dzięki temu jego osie zresetują się. Powinno pomóc. Zobacz jeszcze w Panel Sterowania > Kontrolery Gier > Logitech... i czy czerwony krzyżyk jest na środku białego pola.
Problemu nie ma, tak samo jak odłączę joystick, problem znika... gorzej jak podłączę joystick, przelecę ok. 3-6 sekund i znowu zaczyna siać pustoszenie ku górze... Kalibracje robiłem i jak joystick jest w pozycji pionowej jest wszystko ok. krzyżyk w samym środku pola...
Reinstall fsx nie pomógł...
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Czyli jakiś kontroler (może coś masz podpięte oprócz dżojstika) nie jest poprawnie skalibrowany... albo potencjometr dżojstika drga bądź się samoczynnie przesuwa, w końcu model ten jest znany z kiepskich potencjometrów.
Jeśli odchylenie nie jest bardzo duże, możesz jeszcze pokombinować z ustawieniem martwej strefy - jednak będziesz musiał się liczyć z ograniczeniem zakresu.