Samolot GA z aktualnym Gps'em

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Samolot GA z aktualnym Gps'em

Post autor: oracle »

Witam. Szukałem ostatnio samolotu GA płatnego (lub nie) z możliwością uaktualnienia Gps'a tak aby można nim, jeśli trzeba wykonać sid czy star. Niestety nie znalazłem, czy ktoś zna taki dodatek? Chodzi mi o jakikolwiek GA (Cessny, Cirrusy, Pipery, Beechcrafty czy nawet King Air'y). Pełno jest dobrych dodatków z dużymi samolotami, a tych małych jakoś brakuje.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie daje glowy ale GPS, to GPS, nie ma możliwości wprowadzenia SID/STAR tak jak w FMC. Sam GPS można aktualizować:
viewtopic.php?t=9348
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W tym default FS GPS też są procedury, ale...
Procedury dawno nieaktualne, AIRAC tego nie zmieni. No i FS ATC nie zna SID/STAR.
Inną kwestią jest to, że przeważającą większość procedur da się wykonać bez FMC. Jedynie przy procedurach RNAV można by się było wspomóc vasFMC.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Głównym problemem defaultowego GPSa jest to, że nie jest tak funkcjonalny jak jego realny odpowiednik. Np. w menu FPL nie można dodawać nowych punktów (można tylko przez FSowy flight planner). Wystarczy, że zechce się lecieć dct do jakiegoś punktu, którego nie ma w planie, a cały plan idzie się... Tak więc niestety, nawet aktualizacja airaca do defaultowej bazy niewiele pomaga, choć dobrze, że jest.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Cheyenne DA ma Trimble 2000, a KLNkę PT można zainstalować w dowolnym samolocie.
ODPOWIEDZ