Szkolenie na szybowce
Moderator: PZL Belfegor
Szkolenie na szybowce
Witam, mam zamiar niedługo robić teorie na szybowce, lecz przeglądając forum sam sie w tym wszystkim pogbiłem. Po zdaniu teori i praktyki na III klase jaki papier otrzymam? Licencje PL(G) czy coś innego?
Żadnego. Po prostu skończysz szkolenie podstawowe. Potem czeka Cię jeszcze długa droga do licencji. Przede wszystkim jeśli będziesz robił szkolenie za wyciągarką czeka Cię przeszkolenie na hol za samolotem, potem tzw. celność lądowania, nauka lotów termicznych i laszowanie na jakiś jednomiejscowy szybowiec. Po tym wszystkim będziesz mógł zdawać egzamin praktyczny do PL(G) (teoretyczny możesz zdawać przed LKE już po otrzymaniu zaświadczenia o odbyciu kursu teoretycznego, jednak radziłbym się wstrzymać, gdyż zdany egzamin teoretyczny jest ważny tylko rok).
To zależy. Jak zrobisz PL(G) to 10% nalotu szybowcowego będziesz mógł sobie odliczyć od szkolenia do PPL, jednak nie więcej jak 10 godzin.
Jeśli chcesz zrobić szybko to idź od razu na PPL. Jednak latanie szybowcowe wyrabia pewne nawyki, które przydają się na późniejszych etapach latania i generalnie szkolenie samolotowe idzie potem zdecydowanie łatwiej.
Jeśli chcesz zrobić szybko to idź od razu na PPL. Jednak latanie szybowcowe wyrabia pewne nawyki, które przydają się na późniejszych etapach latania i generalnie szkolenie samolotowe idzie potem zdecydowanie łatwiej.
Z doświadczenia Ci powiem, że jeśli chcesz latać zawodowo to nie ma się co bawić w żadne szybowce. Wiadomo, potem jest trochę łatwiej, jesteś już obyty z powietrzem itp itd, ale z perspektywy latania zawodowego wg mnie nie warto. Strata jakiś dwóch sezonów, sporej ilości czasu i pieniędzy. Sam zaczynałem na szybowcach, ale tylko dlatego, że nie przypuszczałem, że lataniem będę chciał zająć się na poważnie. Gdybym wiedział to na pewno szybowce bym sobie odpuścił.
Marcin
Nie wiem czy jesteś już po liceum ale są jeszcze klasy lotnicze w różnych szkołach gdzie możesz bezpłatnie zdobyć licencje PL(G), ja np. będe próbował dostać się do http://www.aeroklub.lublin.pl/klasa/liceum_x_wojciechowska.html .
Ja już ide po wakacjach do 2 kl. LO więc na szkolenia wiele czasu mi nie zostało... narazie mam taki plan, teraz zrobie sobie podstawe szybowcową a jak bym sie dostał na studia to pomiędzy pierwszym a drugim rokiem zacząłbym szkolenie na PPL. I mam jeszcze kilka pytań do osób znających się na wyższych szkołach:
1) Ile godzin nalotu jest po ukończeniu cywilnego Dęblina ?
2) Czy to prawda że najłatwiej dostać się do szkoły w Chełmie ?
1) Ile godzin nalotu jest po ukończeniu cywilnego Dęblina ?
2) Czy to prawda że najłatwiej dostać się do szkoły w Chełmie ?
A ja tak trochę z innej beczki: wiesz, że teraz ludzi z ATPLem (i najczęściej zrobionym TR na 737 lub A320) bez pracy jest cała masa? Myśl perspektywicznie i szkolenie traktuj jako swego rodzaju hobby (a nuż się na rynku pozmienia za parę lat), a zawodowo zwiąż się z czymś co da Ci $$$ na latanie.
BTW jakiś czas temu gdy Wizzair ogłaszał nabór z całej Europy zgłosiło się ok. 2500 ludzi.
BTW jakiś czas temu gdy Wizzair ogłaszał nabór z całej Europy zgłosiło się ok. 2500 ludzi.
SZkolenie Szybowcowe
W tym roku zaczynam szkolenia szybowcowe i moze ktos mi pomoze w sensie ze udzieli pare wskazowek odnosnie tego szkolenia
Witam was.Widze ze jestescie w tej samej sytuacji co ja.Tez mam wiele pytan odnosnie szkolenia szybowcowego. Vepser jak chcesz to powiem ci co nie co na temat klasy szybowcowej w X LO w Lublinie. A odnosnie szkół lub klas o profilu lotniczym na poziomie liceum to oprócz Dęblina sa klasy szybowcowe w Lublinie i podobno w Zielonej Góże.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht