[FSX] Błędne wyświetlanie tekstur, artefakty graficzne

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

kacper747Boeing
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zielonka

[FSX] Błędne wyświetlanie tekstur, artefakty graficzne

Post autor: kacper747Boeing »

Siemasz wszystkim.
Może ktoś wie co jest u mnie z texturami ? Latają, mrugają i w ogóle latać się nie da, FSX przeinstalowałem i cały czas to samo, jeszcze jak gram na defaultowym samolocie to tak szybko mi się nie chrzani nawet wystartuje, a jak bym chciał samolotem POKSY polecieć to od razu się walą wszystkie mrugają, przestawiają no porażka po prostu.
Screeny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sprzęt:
Flight Simulator X SP1 i SP2
Windows XP
Procesor: Intel Pentium D CPU 2.66 GHz, 1,5 GB RAM
Karta Graficzna: Radeon X800XT 256 MB
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kacper747Boeing, łącznie zmieniany 6 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Wygląda na to, że przesadziłeś z autogenem - objawem tego są kolce widoczne na 3 screenie. Spróbuj go wyłączyć, potestuj, następnie pomału zwiększaj - prawdopodobnie po prostu autogen i scenerie masz ustawione zbyt wysoko jak na taki sprzęt.
kacper747Boeing
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zielonka

Post autor: kacper747Boeing »

Dobra, dzięki zmieniłem Autogen na Dense i wszystko już chodzi, jeszcze raz Dzięki :)
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Mam podobny problem, jednak zmniejszenie autogenu z dense na normal nie pomaga. Wydaje mi sie, ze problem sie powieksza gdy robie alt+tab. Inna sprawa jest, ze gdy to robie i np. minute spedzam na pulpicie to po powrocie brakuje autogenu, tekstury ziemi sa rozmyte i ewidentnie FSX nie ma ochoty na ich wczytywanie. Niektore loty odbywaja sie normalnie, inne nie. Aha, w przeciwienstwie do mojego poprzednika nie mam objawow ze zdjec 1 i 2 - jedynie pionowe linie strzejalace w niebo z obiektow autogenu ktore raz sie pojawiaja a raz znikaja.

Temperatury sa w normie czy to podkrece grafike, czy gdy pracuje na ustawieniach fabrycznych. Karta to GF9600GT ze sterownikami 195.62 - na wyzszych chyba nhancer juz nie pracuje, wiec zastanawiam sie jeszcze nad zejsciem na 186. Sprawdzane na FSX Acceleration, windows xp i C2D 2.96 GHZ przy 3.5GB RAM.

Obrazek
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Eddie masz do wyboru.Grac w trybie okienkowym albo grac na full screen i nie robic alt+tab.Jak uzywasz GG to tez wylacz bo FSX go nie lubi.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Masz założoną blokadę fps? Jeśli nie, załóż (np. na 25 fps), jeśli masz, odblokuj i testuj.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
SonQer^
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Problem z grafiką w FSX

Post autor: SonQer^ »

Witam! Mam problem z grafiką w moim FSX. Screeny: http://img442.imageshack.us/f/gfgfz.jpg/ (woda) http://img444.imageshack.us/f/fsxv.jpg/ (2 czarne paski, pasek na niebie, poszarpane krawędzie cienia mimo włączonego AA i Anizo na max w sterownikach karty i w grze) Mój komputer:
AMD Phenom II X4 955
Geil DDR3 4GB(2x2GB) PC1333 Value Series CL9
Gainward GTX470
Windows 7 Ultimate 64 bit
MSI 785G-E53 AMD 785G
Proszę o pomoc.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Po pierwsze wylacz calkowicie gg i sprawdz czy efekty wystepuja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nygas
Cadet
Cadet

Post autor: Nygas »

Może powinieneś spróbować z programem nHancer?
Obrazek
SonQer^
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Post autor: SonQer^ »

Faktycznie, problem minął po wyłączeniu GG, a jeszcze lepiej to wygląda po wyłączeniu trybu DX 10 Preview. Pozdrawiam.
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

Mam dość nietypowy problem z wyświetlanym obrazem w FSX i nie wiem czym dokładnie jest to spowodowane, ani jak to usunąć. Wygląda to tak jak niżej:
Obrazek

. . . zdjęcie w rozdzielczości 1920x1080 . . .

Problem jest w tym, że jak widać na zrzucie ekranu pojawiają się takie przesunięcia obrazu (zaznaczyłem ich kierunek żółtymi liniami), które zniekształcają nieznacznie obraz. Powstaje taki mini schodek, czy przesunięcie, który nie znika, nie zmienia się tylko jest. Zupełnie jakby grafika przesunęła po skosie obraz i tak go potem zlepiła i wysłała na ekran. W B737 jest to najmniej widoczne, no ale jest. Pojawiło się po zainstalowaniu SP1, a potem SP2. Na gołej instalacji FSX obraz jest idealny. Instalacja dodatków UTX-Europe i FS Global 2010 nic nie zmienia. Próbowałem różnych wersji sterowników do Radeona, różnych ustawień antyalisingu, filtrowania anizotropowego, gorszej jakości tekstur, najwyższej, uruchamiania w oknie, na pełnym ekranie i nic. Generalnie w locie to nie przeszkadza, tylko że rzuca się w oczy i drażni. Dlatego chciałem się tego zniekształcenia pozbyć. Może ktoś z Was się z tym spotkał i znalazł rozwiązanie lub wie jak to naprawić.

Sprzęt jest taki:
MB: MSI CD-53 (chipset P55, bios aktualny)
VGA: Asus ATI Radeon HD 5850 TOP DirectCU (niepodkręcana)
CPU: i5 750 plus Zalman CNPS10X Quiet (niepodkręcany)
RAM: 2x2GB Patriot Viper Series (9-9-9-24) (niepodkręcane)
Zasilacz: Qoltec Storm 650W

Soft:
WinXP PL Home 32bit + SP3
FSX + SP1 + SP2 + (UTX-Europe i FS Global 2010)

Myślę, że reszta konfiguracji jak HDD, DVD czy dźwiękówka są bez większego znaczenia, więc ich tu nie wypisuje. Monitor pracuje w 1920x1080x32 i tak też jest uruchamiany FSX. W rozdzielczości 1920x1080x32 na pełnym ekranie. Obecna konfiguracja FSX.cfg w załączniku.

Liczę, że przeoczyłem coś oczywistego co rozwiązuje ten problem i, że ktoś z Was zna odpowiedź na pytanie jak się pozbyć tego artefaktu na ekranie. Dodam tylko, że przedtem miałem jakiś czas GTX'a 285 i było dokładnie to samo.
Załączniki
fsx.rar
(3.34 KiB) Pobrany 349 razy
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jakim kablem połączona karta z monitorem? Kabel próbowałeś dać inny?
Przesunięcie masz tylko w FS? Czy może występuje też np. w samym Windowsie?
Bartek
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kabel DVI. Efekt występuje tylko w FSX z SP1 i SP2. W żadnym innym programie/grze efekt nie występuje. W WinXP też go nie ma. Pojawia się dopiero po zainstalowaniu SP1 dla FSX. SP2 problemu nie zmienia, ani nie usuwa. Zastanawiałem się nawet czy nie grać na gołym FSX (ale musiałbym zrezygnować z dodatków, które wymagają SP2), więc to nie jest rozwiązanie. I stąd moje pytanie o pomoc w znalezieniu tego "czegoś" co naprawi FSX'a.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Spróbuj wrzucić to. Kiedyś pomogło w podobnej sytuacji.
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No ciekawe te biblioteki. Przeczytałem dokumentację, skopiowałem je do głównego folderu gry, uruchomiłem FSA'a w okienku z samolotem pojawił się napis świadczący o uruchomieniu i działaniu "wynalazku". Plik konfiguracyjny pozwala na ustawienie wielu efektów i rzeczywiście działają. Ustawiłem też w Catalyst Control Center tak jak zalecają na stronie www. Ale to przekoszenie grafiki dalej jest. Nie zmieniło się ani trochę. Poszukam jeszcze dalej może ktoś umie tymi bibliotekami zaczarować FSX'a, ale póki co to tak z marszu mi się nie udało przywrócić normalności w wyświetlaniu obrazu na panelach 2D.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Witam, ja mam problem tego typu, iż gdy włącze oświetlenie samolotu, wszystkie zewnętrzne światła te na końcówkach skrzydeł itp. nie świecą normalnie tylko są dużymi kwadratami, wcześniej było ok, coś zapewne wcisnąłem jak grzebałem w ustawieniach ale nie wiem co, ustawienia samolotu mam na full. Problem też jest np. gdy ląduje i idzie dym spod opon, nie jest to dym tylko kwadraty lub coś w tym stylu.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Albo brakuje Ci tekstur efektów, albo delikatnie upraszczając komputer nie nadąża ze względu na zbyt wysokie ustawienia i nie ładuje części samolotu do której dołączony jest efekt wystarczająco szybko - wtedy przyjmuje on kształt kwadratu.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

No raczej nadąża, bo do wczoraj było wszytko ok, tak to waygląda:
Obrazek
grzesdrob22
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

[FSX] przezroczysty wirtualny kokpit

Post autor: grzesdrob22 »

Witam, od razu mówię, że patrzyłem szukajce, ale nic nie znalazłem.
Mam pewien problem z kilkoma samolotami ściągniętymi z internetu. Otóż od pewnego czasu ściągam sobie samoloty z internetu - wszystkie z vc, bo inaczej nie lubię latać. I raz ściągnąłem Tu-154 z project tupolev. Vc w dużym stopniu było prawie przezroczyste więc sprawdziłem, czy wszystkie pliki są na miejscu, ale nie pomogło. To go usunąłem. Ale teraz w wielu innych samolotach ,,znikają" zegary, a niektóre są przezroczyste. Wcześniej wszystkie smugi kondensacyjne i np. przy hamowaniu pył stał się czarny, ale ten temat był już chyba poruszany - Na dole zamieszcam screena. Z góry dziękuję. :D

[ Komentarz dodany przez: RzEmYk: Pią 28 Sty, 2011 21:40 ]
Scaliłem.
Załączniki
atr 72
atr 72
kokp_resize_resize.jpg (74.11 KiB) Przejrzano 23339 razy
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

O ile dobrze pamiętam, to ta Tutka jest pod FS9.
Co do tekstur kurzu i dymu - http://92.60.138.60/~apacz/smf/index.ph ... 807.0.html
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Gryfik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Gryfik »

Witam wszystkich. Piszę z ogromnym problemem. Otóż niedawno złożyłem sobie komputer do latania w FSX. Myślałem, że wszystko będzie pięknie działać, lecz niestety. Mój FSX nocą wygląda zatrważająco. W dzień jest przyzwoicie, ale nie wiem co się dzieje z teksturami nocą. Poza tym nie mogę także korzystać z PREVIEW DX10, bo obraz nawet w dzień wtedy wygląda źle. Wszystko poszarpane jak nie wiem. Zainstalowane dodatki, to REX, FSUIPC 4, IFLY 737

Nie wiem naprawdę czemu tak jest. Bałem się może, że to temperatury procesora, czy karty, ale wszystko na poziomie 25 stopni. Podpięte też jest wszystko. Zrobiłem test w 3DMARK06 i miałem prawie 21 tyś punktów także chyba nie najgorzej z wydajnością komputera. Upatruję między innymi problem w tym, że gdy włączam FSX, to wyskakuje mi komunikat, że WINDOWS powraca do podstawowych kolorów. Jednak nie jestem pewien, czy to ma znaczenie.

Tak wygląda u mnie FSX: http://imageshack.us/photo/my-images/204/fsxmr.jpg/

Mój komputer to:

Procesor: I5 2500K 3,3 GHz (Jeszcze nie podkręcony)
Chłodzenie CPU: Xigmatek Aegir
Karta graficzna: ASUS GTX 560 Direct CUII
Pamięć: Corsair Vengeance 4 GB 1600 Mhz
Dysk: WD Caviar Green 1TB
Płyta główna: ASrock P67 Pro3
Zasilacz: OCZ ModXtream 700W
Obudowa: CoolerMaster Elite 430

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie masz po prostu ustawionych 16 bitów głębi koloru?
Poza tym nie mogę także korzystać z PREVIEW DX10, bo obraz nawet w dzień wtedy wygląda źle. Wszystko poszarpane jak nie wiem.
Z antialiasingiem w DX10 preview są kłopoty.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Gryfik pisze:Wszystko poszarpane jak nie wiem.
Mam to samo wrażenie gdy uruchamiam swojego F-19.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Gryfik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Gryfik »

Rzemyk, niestety to jest smutne, ale niemalże tak wygląda mój FSX jak Twój F-19 :P

PZL Belfegor mam ustawioną głębie na 32 bity.
Awatar użytkownika
robert8220
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

Post autor: robert8220 »

Być może że masz problem ze sterownikami karty graficznej. Jeżeli używasz najnowszych to spróbuj zainstalować starsze (niestety silniczek FS jest już trochę leciwy). Dodatkowo poszukaj jakiegoś programu typu nHancer lub Nvidia Inspector dla kart graficznych ASUSa (jeżeli takowe istnieją). Jeśli chodzi o obsługę DX10 to jest to chyba zagadka dla wielu z nas. Mnie się tego nie udało włączyć do tej pory na trzech różnych komputerach więc dałem sobie z tym spokuj.
Pozdrawiam.
drago101
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

"Rozmyte" tekstury

Post autor: drago101 »

Posiadam wg mnie doskonałego Bf-109E z A2A. Ostatnio ukazały się do niego dwie duże paczki z tematycznymi teksturami związanymi z Blitzkriegiem. W obu tekstury pod FS9 i FSX w formacie bmp. Ja mam FSX-a. Z pierwszą żaden problem wszystkie 26 tekstur ok. w drugiej na 23 tekstury tylko 6 działających prawidłowo reszta "rozmywa" się. Szkoda! Czy mogę to jakoś naprawić we własnym zakresie?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Sprawdź czy mają mimpapy, jeśli tak - usuń je.
drago101
Cadet
Cadet

No niby wszystko ok tylko do mnie niestety trzeba jak do przysłowiowego chłopa na roli. Jestem zupełnym laikiem (ale chętnym do nauki). Proszę o takie pokierowanie krok po kroku.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Programik DXTBmp:
viewtopic.php?p=75457#75457
wczytujesz daną teksturę i sprawdzasz czy ma zaznaczone mip-map.
Bartek
drago101
Cadet
Cadet

Żadna z tekstur o których pisałem nie ma zaznaczonych mip map. Zostały stworzone przez autora w bmp jako do FS9 i FSX. Część jest ostra część zamazana (rozmyta).
luko
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: luko »

Witam,

od jakiegoś czasu nęka mnie następujący problem:

Obrazek
(przepraszam za nocne zdjęcie, ale po delikatnej ingerencji nieco więcej pokazuje w czym rzecz)

Co może być przyczyną niniejszego zjawiska, które, jakby nie patrzeć, powinno pojawiać się wyłącznie na ziemi i to przy deszczowej/śnieżnej pogodzie?
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Nie wiem co jest powodem tego dziwnego zachowania, ale też tak miałem. Ten efekt rzeczywiście powinien działać tylko przy wysuniętych kołach na ziemi niemniej zdarza się, że nawet po ich schowaniu takie zjawisko występuje. U mnie problem występuje sporadycznie w różnych samolotach - nawet defaultowych.
nawrot93
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD i EPWR

Ziemia Niebieska

Post autor: nawrot93 »

Witam, ziemia w FS2004 jest cała niebieska, tylko niektóre scenerie są normalnie.
Ostatnio instalowałem EPKK 2012.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 15:24 przez nawrot93, łącznie zmieniany 1 raz.
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: pl

Post autor: E-Jet »

No to odinstaluj i sprawdź. Takie błędy powodują czasem scenerie.
A jeśli nadal tak jest to sprawdź czy w folderze Scenery-world-textures masz plik detail1.bmp
Podobny temat jest na forum.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 15:23 przez E-Jet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Witam,
Po czterech latach (bez dwóch tygodni) bezawaryjnej i bezstresowej dla mnie "służby" moja karta graficzna Saphire HD 3800 padła całkowicie
i zmuszony byłem do kupna "na szybko" AMD Radeon Gigabyte HD 6770. No i zaczęło się :(
Na panelach samolotów pojawiły się zniekształcenia - głownie na wyświetlaczach "ciekłokrystalicznych" - krzywa czcionka,załamane linie proste.
Problem znika po ustawieniu w Catalyst Control Center Anti-Aliasing Mode na maxa(Super-sample AA), ale pojawiają się inne nie do zaakceptowania,
a mianowicie nieostry cały kokpit 2D, ledwo widoczne okno dialogowe RC4 - generalnie d..a :(
Próbowałem różnych ustawień zarówno w CCC jak i w FSX ale bez skutku. Dodatkowo loty nawet na "lekkie" lotniska kończą się CTD (W momencie wychodzenia z lotu komunikat
o braku pamięci - znany wielu z nas :)
Mam dwa monitory Samsung: 1920x1080 na wyjściu HDMI i 1280x1024 na DVI, próby przekładania kabli itp. nie pomogły.
Zmiana sterów do grafy na najnowsze nic nie dała.
Dodam tylko że przy poprzedniej grafie nie dotykałem i nie regulowałem NICZEGO!!!!Wszystko działało a CTD zdarzał się niezwykle rzadko.
Jakieś pomysły?
pzdr
bober

FSX+ASX+RC4
Załączniki
gigabyte1.JPG
gigabyte1.JPG (73.52 KiB) Przejrzano 23384 razy
gigabyte2.JPG
gigabyte2.JPG (81.47 KiB) Przejrzano 23384 razy
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

Bober pisze: zmuszony byłem do kupna "na szybko" AMD Radeon Gigabyte HD 6770. No i zaczęło się :(
(...)
Jakieś pomysły?
Jeśli masz taką możliwość i nie masz uprzedzeń do "zielonego" to zamień HD 6770 na GTX 550 Ti (trochę tańsza) lub GTX 460 1GB (trochę droższa) i Twój problem zniknie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

R6770 to w zasadzie R5770. Znów chyba jestem jakiś inny, bo "a u mnie działa". ;)
Próbowałeś wyczyścić sterowniki i wgrać je ponownie? Jaki Windows?

Śmierdzi mi Win XP Home/Pro i memory leakiem Catów. U mnie pomógł reinstall Windowsa kiedyś.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

RzEmYk pisze:R6770 to w zasadzie R5770. Znów chyba jestem jakiś inny, bo "a u mnie działa". ;)
Próbowałeś wyczyścić sterowniki i wgrać je ponownie? Jaki Windows?

Śmierdzi mi Win XP Home/Pro i memory leakiem Catów. U mnie pomógł reinstall Windowsa kiedyś.
Tak, Home(opis jest w stopce moich postów). Oczywiście reinstall Windy jest brany pod uwagę,ale jak pomyślę o wszystkich backupach, reinstalu całego tego "stada baranów od FSX" (ASX,RC4 itd.) i o błędach,które przy tym mogę popełnić to siła siada ;)

Jeszcze spróbowałbym wyczyścić stery,ale nigdy tego ręcznie nie robiłem.
A więc:
Panel sterowania/System/Sprzęt/Menadżer urządzeń/Karty graficzne/właściwości/
Sterownik/Szczegóły sterownika.
Spisuję wszystko (u mnie 37 sztuk) wywalam ręcznie i wgrywam z płyty na nowo?
Wszystko z system32 plus jeden atiogl.xml z Windows?
Dobrze kombinuję czy bez sensu?
bober
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie, tak to przyśpieszysz reinstalkę. ;)
Najpierw uninstall z Catalistów albo pewniej: http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1275. Później ewentualnie http://www.piriform.com/ccleaner.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

RzEmYk pisze:Nie, tak to przyśpieszysz reinstalkę. ;)
Najpierw uninstall z Catalistów albo pewniej: http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1275. Później ewentualnie http://www.piriform.com/ccleaner.
No niestety, wykonałem wszystko wg Twojej instrukcji i dalej d... :twisted:
Zaczynam przygotowania do reinstallu Windy,ale na razie mentalnie ;)
bober
ODPOWIEDZ