Start cessną z 6000ft, a ustawienie mieszanki.

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Start cessną z 6000ft, a ustawienie mieszanki.

Post autor: miechel »

Witam. Tak jak w temacie. Jak powinienem ustawić mieszankę do startu z lotniska o takiej elewacji? W checkliście jest rich, ale przy max. bogatej mieszance ledwo idzie do góry, więc jak powinno być? Pytanie do bushpilotów :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W checkliście powinno być: rich/as required. Wyreguluj mieszankę tak, aby mieć jak największy EGT.
No i co mają do tego bushpiloci?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wydawało mi się że tak się nazywają ci ludzie co latają po Afryce i innych zakątkach gdzie niekoniecznie są lotniska.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

No ale co to ma wspólnego z wysokością lotniska n.p.m.? "Zwykły" pilot też może przecież wystartować z wysoko położonego lotniska ;)
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No tak :| A jak powinno być z lądowaniem? Także na zubożonej mieszance czy na rich?
Wydaje mi się że na zubożonej, aby w razie czego można było odejść na krąg ale w checklistach jest rich.

I jeszcze takie małe pytanko. Właśnie laszuje maula [ :) ] i zastanawiam się do czego są pierwsze dwa ustawienia klap. Pozycja druga wydaje mi się normalna (czyli 0 stopni), a pozycja pierwsza podnosi klapy do góry (albo tak mi się zdaje), więc na jakiej latać na cruise?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

miechel pisze:w checklistach jest rich.
Gros FS checklist jest pisana dla niubi i warunków panujących na niewielkich wysokościach, stąd niemal wszędzie masz podaną bogatą mieszankę. A jak sam zauważyłeś, na bogatej mieszance nie da się bezpiecznie startować.
Trzeba by było dotrzeć do checklisty prawdziwego samolotu.
maul (...) ustawienia klap (...) więc na jakiej latać na cruise?
https://www.backcountrypilot.org/forum/ ... f=6&t=2643 - link dzięki uprzejmości PZL Belfegora ;)
ODPOWIEDZ