[FSX] VRS F/A-18E-tankowanie w powietrzu-jak?

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

[FSX] VRS F/A-18E-tankowanie w powietrzu-jak?

Post autor: Yossarian »

Witam,

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum, chociaż od dosyć dawna jestem jego obserwatorem, a jeszcze dłużej interesuję się symulatorami.

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem dodatku VRS F/A-18E (http://vrsimulations.com/ ). Niesamowity dodatek dla tych co lubią te klimaty :D .
Uwielbiam jak w kokpicie działają wszystkie przełączniki a wszystko zbliża się ku rzeczywistości jak tylko można w świecie wirtualnym.

Ale mam pewien problem techniczny, pewnie związany bardziej z samym FSX'em niż z VRS'em. Chcę potrenować tankowanie w powietrzu i nie wiem za bardzo jak podejść do tematu. Znalazłem linka do forum (link) gdzie jest to opisane ale bez efektu. Angielski raczej znam (przynajmniej na takim poziomie aby czytać dokumentacje i fora :) ) ale tu rozkładam ręce...

Oto procedura wg wspomnianego wątku (Scenario 2):
1. Tanker installed successfully. - zainstalowałem poprawnie. Mam KC135 widoczny z poziomu FSX'a.
2. ACM setting for 'ATC MDL" must be the same as "atc_model=" listed under [General] in the aircraft.cfg file of the respective tanker. - wydaje mi się, że ustawiłem ten parametr poprawnie w pliku aircraft.cfg w katalogu KC135 (już nie pamiętam dokładnie ścieżki do tego katalogu) - tu mogłem popełnić jakiś błąd...
3. Your TACAN must be ON (boxed), set to the matching channel in the ACM, and in the A/A mode for you to receive a signal from the tanker. - W symulatorze TACAN ustawiony na 100Y i włączony. Włączony tez tryb A/A. Tu raczej błędu nie popełniłem
4. TCN must be boxed on the HSI. - też włączone.
5. In Multiplayer someone else flying the tanker or appearing to you as a tanker. In Singleplayer you must have an AI flightplan using a tanker installed, ie a Traffic_****.bgl file in \Scenery\World\Scenery folder. (FS Recorder will not work)
Tu w pkt.5 prawdopodobnie robię coś nie tak. Ja gram tylko w singleplayer'a. Mam zainstalowany AI Flight Planner. Znalazłem na Youtube jakiś filmik jak się to to obsługuje.
Zresztą po instalacji KC135 przekopiowałem plik *.bgl z ustawionymi lotami do katalogu \Scenery\World\Scenery. Utworzyłem też swój plik *bgl, w którym ustawiłem lot KC135 z Warszawy do Wrocławia, co dzień o godzinie 12tej.
I nic, odpalam FSX'a ustawiam EPWA o 12:10 a KC135 nigdzie nie ma... Sprawdzałem różne godziny, bo już sam nie wiem jak to jest z tym czasem lokalnym...
Sprawdzałem też te loty z pliku *bgl, który powstał po instalacji KC135. Tam są loty tankowców nad Turcją. No i też nic. Być może mam źle ustawioną gęstość lotów w FSX'ie...
Już sam nie wiem...

6. Extend the in flight refuelling probe. - do tego etapu jeszcze nie doszedłem.
7. Finally when 'plugging in' to the drogue, you need to approach slowly from behind the drogue and push forward until fuel starts to flow. Once it does flow, stabilise 'in the box' and watch your total fuel increase. - do tego etapu jeszcze nie doszedłem.

Jak ktoś może, bardzo proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Yossarian, łącznie zmieniany 1 raz.
ligus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: ligus »

Witam

1)- Pobierz te 2 pliki

http://www.flightsim.com/file.php?cm=SE ... -135T1.ZIP
http://www.flightsim.com/file.php?cm=SE ... -135T2.ZIP

2)- Wypakuj je i przekopiuj do odpowiadających im folderów w fsx (one są domyślne dla
fs2004 ale działają pod fsx)
Plik KC-135T2.ZIP instaluje sie automatycznie, zainstaluj go do fikcyjnego folderu a
zawartość przekopiuj jak wyżej.

3)- po instalacji KC-135T2.ZIP będzie katalog "Traffic" jego zawartość czyli
"Traffic_kc135rt.bgl" przekopiuj do Microsoft Flight Simulator X\Scenery\World\Scenery
4)- uruchom fsx, ustaw godzine 18:00 GMT, 19:00 GMT lub 20:00 GMT. Przejdz na lotnisko
"KSAN" (San Diego) jeśli przekopiowałeś wszystko poprawnie powinieneś zobaczyć
kolującego KC-135

5)- uruchom ACM manager zakladka "preferences"->aerial refueling
a) uaktywnij ptaszkiem ;) enable
b) wybierz z listy kc-135 Stratotanker
c) w polu "Name" wpisz KC-135
d) "ATC MDL" wpisz B717
e) TACAN wybierz dowolny z listy

ZAPISZ zmiany

6)- wróć do pkt nr 4)
7)- bedąc w samolocie: TACAN ustawiony na A/A, czestotliwość ustawiona jak w pkt 5) e),
TACAN - ON
8)- na wyświetlaczu HSI włączony tryb TCN

...Teraz bez problemu odnajdziesz cysterne w powietrzu

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

ligus DZIĘKI !!! :D

Udało się, chociaż nie od razu, bo ustawiłem czas GMT na 18:00 i nic.
A jak ustawiłem na 18:15 to już KC był w powietrzu. Chyba 18:00 kłóciło się ze startem KC i dlatego go nie było. W każdym razie odnalazłem go w powietrzu podleciałem, trochę potrenowałem podchodzenie i tyle, bo muszę doczytać jak otwiera się wąż do tankowania :D
Klikałem tam coś na prawym dolnym panelu ale chyba nie trafiłem w to co trzeba :D
No ale może jutro zrobię kolejny krok do przodu.

Tak podsumowując to co zaproponowałeś, to ja robiłem dokładnie to samo poza drobnymi detalami:
1. Zainstalowałem KC135T z innego pliku (ale to był ten sam wydawca), być może patch był tu potrzebny?
2. Ty napisałeś, żeby w ACM w polu "ATC MDL" wpisać B717, a ja miałem instrukcję aby to pole z ACM wpisać do pliku aircraft.cfg. Wychodzi na jedno.
3. W ACM w polu name wpisywałem pełną nazwę "KC-135 Stratotanker", zresztą nawet nie wpisywałem tylko ona tam już była.
I tyle, resztę robiłem tak jak napisałeś.

Bo z tym czasem to próbowałem wcześniej. Startowałem 15min wcześniej i czekałem na pasie bocznym czy KC się pojawi i startowałem też później szukając go w powietrzu, bez efektu. Bawiłem się też trochę FlightPlaner'em dodawałem nowe loty, no generalnie nic nie pomagało. Coś mi się wydaje, że to ten patch załatwił sprawę.

Jeszcze raz dzięki, bo widzę, że chyba zarejestrowałeś się na tym forum aby mi odpowiedzieć... no ale mam nadzieję, że zarówno Ty jak i ja trochę tu podyskutujemy :D

P.S. Jak już tankowałeś, to masz może jakieś dobre standardy jak podejś pod tankowiec?
Ja ustawiam autopilota z utrzymaniem wysokości barometrycznej tak na oko, bo chyba nie można jej wprowadzić ręcznie...? No i dalej to delikatnie z przepustnicą i wyczuwam z jaką prędkością leci KC135T. Bo na radarze jest odczyt tylko w jednostkach Mach'a, co nie jest dokładne. Trochę problemu sprawiają zmiany kursu KC135T jakie pojawiają się co pewien czas, no ale może w czasie tankowania nie robi on zmian kursu...? :)
Prepar3D, Falcon BMS, DCS
TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder.
Windows 7 64b, 16GB RAM, i7 2600K, GTX 1070
ligus
Cadet
Cadet

Przyznam się szczerze że nie udało mi się jeszcze zatankować w powietrzu :oops: Mimo kilku prób narazie dałem sobie z tym spokój. Być może jest jakiś patent na to ale tego niestety nie wiem. Jednoczesne korygowanie prędości, wysoości, zmiany kursu i do tego trafić w "koszyk"...no jest ciężko :P Tym bardziej że mój sprzęt "sterowniczy" jest już troche wylatany no i mało precyzyjny.
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Już znalazłem przełącznik do węża :D , jest jednak po lewej stronie.
Ja kiedyś tankowałem, jeszcze w Falcon'ie 4, tam też nie było łatwo, przynajmniej wtedy tak mi się wydawało.

Tu już też trochę potrenowałem. Bardzo przydatna jest funkcja ATC (AuotThrottleControl czy jakoś tak...). Należy pamiętać aby przełącznik klap był w położeniu "auto" bo bez tego ATC chyba nie działa.
No ale od początku:
1. z większej odległości (załóżmy 20nm) musimy odszukać tankowiec na radarze, wtedy określimy jego przybliżoną (bo w Mach'ach) prędkość i wysokość.

2. Ustawiamy się za tankowcem w linii TACAN, kurs TACAN określamy na podstawie odczytu z radaru (niestety tankowiec często zmienia kurs).

3. Nabieramy wysokość do wysokości tankowca. Najlepiej ustawić wysokość na podstawie odczytu różnicy wysokości z radaru. Tam po lewej stronie ekranu radaru jest odczyt różnicy wysokości pomiędzy nami a zalokowanym celem. Po prawej stronie jest odczyt różnicy prędkości.

4. Jak mamy w miarę ustawione wysokość i prędkość (z jakąś rozsądną nadwyżką prędkości tak abyśmy dogonili tankowiec), ja włączam autopilota z włączoną opcją utrzymania wysokości barometrycznej. Można włączyć ustalony kurs ale i tak co pewien czas należy go korygować z TACAN'em.

5. Jak mam już ustawioną wysokość, kurs i prędkość, to włączam ATC tak aby mieć jakąś nadwyżkę prędkości, aby dogonić tankowiec w miarę szybko.

6. Teraz tylko czekamy aż będziemy w miarę blisko tankowca. Tu należy stopniowo zmniejszać różnicę prędkości. Ja to robię tak: wyłączam ATC, wciskam hamulec aerodynamiczny do chwili uzyskania mniejszej prędkości i jak mam to co chciałem to wciskam ponownie ATC. A przepustnicę mam ustawioną tak, że jak wyłączę ATC a nie włączę hamulca to samolot lekko przyspiesza. Tak w prosty sposób mam kontrolę nad zwiększaniem i zmniejszaniem prędkości z dużą dokładnością.

7. Wysuwamy węża do tankowania (chyba klawisz "I")

8. Teraz musimy kontrolować lekkie zmiany kursu (tu mam największy problem) i tą naszą prędkość aby podejść blisko za tankowiec.

I tyle co doszedłem, bo byłem już pod tankowcem i tankowiec nie wysuwał węża z koszem i nie wiem dlaczego...?
ligus
Cadet
Cadet

Z tego co pamiętam tankowiec ten który startuje o 20:00 GMT kosz już ma wysuniety automatycznie.
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Faktycznie ten o 20tej ma wypuszczony kosz, a ten o 18tej nie ma.
-
Ehhhh, niestety albo stety nie jest tak łatwo. KC135T niestety robi co chwila korekty do kursu i zanim podejdę to już zmienia kurs. Już mam kosz przed nosem, powoli podchodzę a tu zmiana kursu... tak nawet w rzeczywistości nie powinno być...
Czy nie wie ktoś czasem czy nie powinno się wydać jakiejś komendy, że chce się tankować albo może coś trzeba przełączyć w samolocie bo sam już nie wiem...
Przeglądam manual ale nic nie znalazłem. Może coś przeoczyłem?
-
Druga sprawa to autopilot. Czy ktoś rozgryzł może te wszystkie tryby bo w manualu też jest trochę mało... :( Czy w F/A-18E nie ma trybu autopilota, podążania za sygnałem TACAN?
Bo jak tankowiec ma nadajnik TACAN to powinno się chyba ustalić stały kurs (gdyby ten byłby w końcu stały) a autopilot powinien to ułatwić, przynajmniej w początkowej fazie podchodzenia.
Niestety, nadal nie udało mi się zatankować. Próbowałem zmieniać parametry w FlightPlaner'ze ale robiłem to na "czuja", bo za bardzo nie ogarniam tego softu. I niestety bez rezultatu, tankowiec robi korekty, które uniemożliwiają mi tankowanie w powietrzu. Napisałem też na forum : forums.vrsimulations.com/forum ale na razie nikt nie odpisał.

Ponawiam prośbę, może ktoś wie jak rozwiązać problem aby w chwili tankowania samolot cysterna nie robił korekt kursu?
Domyślam się, że nie ma możliwości skomunikowania się z cysterną w trybie offline, tak aby wiedziała, że ktoś chce tankować?
I chyba jedyna opcja to odpowiednie wyedytowanie trasy lotu cysterny, tak aby nie robiła tych korekt. Tylko czy to jest możliwe? Bo przecież zawsze jest wiatr, który spycha z kursu...
-
Chyba znalazłem rozwiązanie tego problemu. Też na forum: forums.vrsimulations.com
Gość miał ten sam problem. Rozwiązaniem jest ustawienie lotu tankowca powyżej FL180 a odległość pomiędzy lotniskami powinna być większa niż 500nm.

Oto linka:
http://forums.vrsimulations.com/forums/ ... ing#p38023
Tylko tu trzeba się zalogować...

Dam znać jak poszło :-)
A przy okazji wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Ostatnio zmieniony pt 31 gru, 2010 14:04 przez Yossarian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: Piotrst »

Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

Piotrst, wielkie dzięki za info :-) Aby do wiosny.

PS. Dostawałem jakieś informacje na maila jakoby były jakieś wiadomości od Ciebie w mojej skrzynce ale nic tam nie mam... Jak coś pisałeś to proszę napisz jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A dzięki ale juz sobie poradziłem. Wydano SP-1 to grunt pod ten dodatek także. Mam pytanko. Czy jest jakis darmowy soft Force Feedback pod ten model F-18. Tamten na pewno jest dobry ale mam małego węża w kieszeni na 37$.

Zapoznaj się z punktem 11 regulaminu.
Ostatnio zmieniony sob 15 sty, 2011 21:42 przez Piotrst, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Yossarian
Cadet
Cadet

O darmowym nie słyszałem. Ja kupiłem FS-force i nie żałowałem. Program jest na tyle elastyczny, że samemu można dobrać ustawienia. Tylko po załadowaniu lotu najlepiej zrobić jemu restart, bo nie zawsze działa sam z siebie.
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Fajnie, dzięki i rozumiem. Jak coś to zagaję. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ