Wszystkim, ktorzy pomogli mi w rozwiazywaniu prblemu A/P HDG dziekuje. Poniewaz
jestem nowym pilotem w zwiazku z tym mam mase pytan. Jedno z nich brzmi:
podczas podejscia wg NDB utrzymuje kurs podejscia recznie. Samolot ma tendenje do "wezykowania". Aby temu zapobiec uzywam lotek czy steru kierunku? Dagmara.
[FS2004] Podejscie wg NDB
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FS2004] Podejscie wg NDB
Ostatnio zmieniony pn 08 lis, 2010 19:34 przez Ikar, łącznie zmieniany 1 raz.
13432
Ster kierunku działa w pewnym sensie chwilowo, jego efektywność na lot jest skrócona w czasie, jest też niekomfortowa dla pasażerów, jeżeli kopniesz w orczyk za mocno. Używając steru kierunku zmienisz kierunek samolotu na chwilę, kierunek przemieszczenia zostanie zmieniany bardzo powoli i mniej precyzyjnie niż w przypadku użycia lotek. Sugeruję steru kierunku używać w walce z silnym wiatrem przed przyziemieniem oraz po nim, natomiast normalne korekty kierunku oraz co za tym idzie kursu, (nawet o te 1°-3°) wykonywać lotkami, samolot da się ustawić tak, że będzie leciał cały czas w osi pasa, a "wężykowanie" będzie znikome. Samemu dobrze jest wyczuć samolot i jego zachowanie, nic tak nie uczy jak praktyka (poparta teorią). Na koniec dodam jeszcze, że ster kierunku powoduje wężykowanie znacznie silniej niż użycie lotek, a symultaniczne użycie jak wspomniał Filip, może sprawiać sporo kłopotów uczącym się, jest to poprawne, lecz niestety komplikuje wyczucie samolotu na ścieżce.
P.S.Wykorzystanie lotek i sposobność używania steru kierunku są wyjaśniona w materiałach instruktażowych konkretnego samolotu, trzeba postępować według nich, tam przeważnie ejst wszystko co Cie interesuje opisane.
P.S.Wykorzystanie lotek i sposobność używania steru kierunku są wyjaśniona w materiałach instruktażowych konkretnego samolotu, trzeba postępować według nich, tam przeważnie ejst wszystko co Cie interesuje opisane.