iFly 737NG (FS9 i FSX)

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Nie, ale istnieje około czy już ponad 300 innych, z czego większość wysokiej jakości, odwzorujące realne liverie.
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: z Polski

Post autor: gregee123 »

piccolo1972 pisze:W jednym z dokumentów, będących integralną częścią pakietu tego samolotu, jest obszerny podręcznik dokładnie opisujący składnię przyjętych przez twórców procedur SID/STAR. Poczytaj spokojnie i możesz sam poprawiać do woli.

PS. Ja się bawiłem w implementację i poprawianie niedoskonałych procedur i wyszło idealnie. Jeśli składnię przerobi się tak, jak jest opisane w podręczniku, to nie żadnych problemów. Przy czym autorem tych niedoskonałych nie byli twórcy samolotu. Uważam, że produkt jest świetny.
Domyślam się, że ktoś napisał poprostu automat do migrowania procedur z navdata. Czy udaje Ci się prawidłowo wprowadzać segmenty "course-to-fix"? Jeżeli tak to może napiszesz coś więcej na ten temat. Widziałem naturalnie w dokumentacji jak taki punkt powinien działać i umiem wprowadzić go ręcznie do CDU jednak ni jak nie działa mi on prawidłowo po wpisaniu do pliku .sid. W/g mnie dokumentajca jest tu niepełna.
piccolo1972
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Radlin

Post autor: piccolo1972 »

A możesz tutaj pokazać linijkę z pliku SID dla tego punktu? I byłoby dobrze, gdybyś jeszcze wrzucił link do mapy z tym SID-em
ATC: Panie Kapitanie, lądując był pan troszkę na lewo od osi pasa...
Kapitan: Zgadza się... a mój pierwszy oficer troszkę na prawo.
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Na początek wziąłem sobie na tapetę SIDy z EPGD bo wydają się proste jak budowa cepa a jednak...

Weźmy taki LODNI1A. Wykonano to z użyciem trzech segmentów, z których drugi jest źle rysowany na ND (wygląda jakby samolot zakręcał w miejscu) ale to inna sprawa.

Przy pomocy segmentu "course-to-fix" powinno się udać zredukować ten SID do dwóch segmentów. Pierwszy pozostaje taki sam a drugi to przelot nad LODNI po kursie 174° analogicznie do tego co przedstawiono na str. 58 Tutoriala. (swoją drogą jak ładnie są ponumerowane strony w tym PDFie).

W pole UDI 5 wstawiłem 2, kurs w zasadznie nie wiedziałem gdzie wpisac bo opis formatu tego nie precyzuje. Spróbowałem więc w UDI 17. Nic z tego. pojawia mi się tor lotu typu "direct-to-fix". Czyli samolot po wyjściu z łuku leci prosto na LODNI bez przechwytywania 174°.

Jeżeli jesteś w stanie zaprogramować tego SIDa z użyciem "course-to-fix", to bardzo bym prosił abyś wkleił te dwa wiersze poniżej.
piccolo1972
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No muszę Tobie przyznać, że zająłeś mi sobotnie popołudnie i poległem. Mimo, iż ma wpisanę, aby lecieć do LODNI kursem 174°, to w LEGS jest 176°. Ja tutaj nie będę za bardzo wchodził w ten fakt, ale być może jest to znów związane z kierunkami magnetycznymi i geograficznymi oraz wariacjami.
Pomiędzy GDN a LODNI ustalanie kursu dla course-to-fix praktycznie niczego nie zmienia, ale ja myślę, że to byłyby już rozważania bardziej na zasadzie dzielenia włosa na czworo, choć być może dalece pouczające. Może tutaj ma znaczenie, pomiędzy jakimi punktami chcemy ustalić ów course-to-fix.

W każdym razie SID powinien wyglądać tak :

Kod: Zaznacz cały

LODN1A,11,GDN,+54.345157,+018.596074,1,2,109,0,0,0,2,-1000,889,0,0,000,0.0,000,000,KRT,
LODN1A,11,LODNI,+53.736944,+018.624721,1,0,174,0,0,0,4,5000,-1000,0,0,000,0.0,000,000,KRT,
i wtedy uzyskamy mniej więcej to, co na mapie. Przeleci GDA, zakręci i rozpocznie dolot do LODNI. Ja tylko z SIDa, jakiego miałem w bazie SID-ów, wywaliłem środkowy wpis dla tej procedury. Chociaż sam widzę w tych wpisach pewne sprzeczności... ale o tym byśmy porozmawiali chyba w innym wątku.
Zauważ jeszcze, że na ND punkt LODNI leży na "promieniu" 176 od GDN (sprawdziłem to za pomocą opcji FIX w CDU i jest to pokazane na obrazku) a nie 174, jak pokazuje mapa. Ale mówię, to może być jakas rozbieżność w kierunkach magnetycznych, geograficznych, wariacjach. Nie chcę tu o tym mówić, bo się nie znam. W każdym razie ten SID będzie mniej więcej odpowiadał temu, co jest na mapie, przy czym dolot do LODNI będzie kursem 176°

Obrazek Obrazek
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain

masz kurs 176 bo wpisałes w udi 5 wartośc 0 co oznacza "track-to-fix". w polu UDI 6 wartośc 174 nie ma żadnego znaczenia. możesz tam wpisac nawet 359. Podobnie KRT w ostatnim polu są nie potrzebne. wg mnie course-to-fix w ogóle nie działa w obecnej wersji.
piccolo1972
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zgadzam się, ale jak się nie wpisze 0 tylko 2, to albo się rozsypie, albo zaraz po GDN skręci na LODNI. Wartość 174 też nie ma znaczenia, więc też się zgadzam. Więc napisałem, że ja tylko wkleiłem dostarczoną procedurę, jaką miałem w katalogu SID wywalając jedną linijkę. ("Nominalnie" były trzy, a ja środkową usunąłem).

A czy działa, nie działa... hmm, to inne pytanie. Wpisz Sobie w tym SID'zie dla GDN kurs 180 zamiast 109 i zobaczysz, że działa. Więc mówię, być może to zależy od punktów, np. jeśli sąsiednie są fly-over. Mówiłem, może tutaj są istotne inne czynniki o których my nie wiemy
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain

piccolo1972 pisze: może tutaj są istotne inne czynniki o których my nie wiemy
Może. W końcu dokumentacja jest dość wybrakowana w tym zakresie więc trudno stwierdzić.
nawrot93
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD i EPWR

Post autor: nawrot93 »

Jaki AIRAC tutaj wchodzi ? Może być ten sam co do PMDG?
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain

nawrot93 pisze:Jaki AIRAC tutaj wchodzi ? Może być ten sam co do PMDG?
Owszem, jednak bez terminal procedures.
nawrot93
Cadet
Cadet

A jakie pliki trzeba skopiować z folderu PMDG do iFly ?
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przenosisz/kopiujesz zawartość katalogu Flight Simulator 9\FMCWP do Flight Simulator 9\iFly\737NG
Artur Zadak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Artur Zadak »

Zastanawiam sie, dlaczego nie ma w iFly VSD (Vertical Situation Display)...
Robią zaawansowaną symulacje 737NG, mogliby to dodac...
Skoro w Embraerach Wilco nie było problemu, dlaczego nie dokładają tego do iFly??
Awatar użytkownika
zonky12
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: zonky12 »

Po starcie nie jestem w stanie włączyć autopilota, żaden z czterech przycisków nie działa.
Spotkaliście się z podobnym problemem ?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
zonky12
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: zonky12 »

Dziękuje
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

========================================
NAVIGRAPH NEWSLETTER
========================================

=== Support for iFly 737NG added! ===

We are happy to announce that we are now supporting the iFly 737NG addon in our FMS Data update service. To download, visit our FMS Data section at http://www.navigraph.com/www/fmsdata.asp
Wreszcie... ;)
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
nawrot93
Cadet
Cadet

Można jakoś ustawić NAV1 i NAV2 żeby nie przestawiały się automatycznie ? Ustawiam np. NAV2 112.00 i po kilku sekundach przestawia sie na najbliższy VOR
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Wyłącz autotune.
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain

nawrot93 pisze:Można jakoś ustawić NAV1 i NAV2 żeby nie przestawiały się automatycznie ? Ustawiam np. NAV2 112.00 i po kilku sekundach przestawia sie na najbliższy VOR
W CDU: NAD DATA -> OPTIONS. Wyłącz aktualizację vor i dme.
Piszę z pamięci, ale chyba powinno wystarczyć.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

SP najprawdopodobniej wyjdzie na święta, już go testują. Dobra wiadomość? ;)
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

Niezła, oby poprawili te świtała i wsio co się tam działo. Samolot poszedł nieco w odstawke, ale teraz zakochałem się w czym innym.
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Matt »

Ciag i dzwieki ;)
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Od dzisiaj wiadomo już co będzie zawierał SP1 :) , dla tych co to kochają dźwięki (głównie) mały pokaz: Forum projektu
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Ukazała się dzisiaj mała (166MB) poprawka do SP1 dla tych którzy pobrali SP przed 26/12, poprawka zawiera:
1. FS may display dll error message
2. -800 lost handles and wipers
3. miss some sound files
4. modify the sensitivity of GPWS.
5. some bugs in the cabin pressurization system
6. errors in both sound.cfg
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Bodzio W. »

Kolejny samolot padajacy przy probie holdingu. To chyba jakas czarna magia dla tworcow add-onow.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Bodzio W. pisze:Kolejny samolot padajacy przy probie holdingu. To chyba jakas czarna magia dla tworcow add-onow.
Obrazek

:twisted:
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Bodzio W. pisze:Kolejny samolot padajacy przy probie holdingu.
Może doprecyzuj to swoje stwierdzenie lub zanurz się w manual, jak i Wegi nie mam żadnych problemów z holdami, chociaż nie próbowałem jeszcze wykonywać go z działającym tylko wew. silnikiem (do kręgu). ;)
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Bodzio W. »

Wylaczenie sie LNAV przy probie wejscia z direct entry, nastepnie latanie po przekatnej holdingu "boczny wiatr". Przy okazji wahania predkosci od 190 do 250, przy zadanej 230.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
gregee123
Light Planes Captain
Light Planes Captain

wegi pisze:Obrazek
Selected Temperature wyświetla się w tej fazie lotu? Polemizowałbym z tym.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Bug.
pitbulpatryk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: stalowa

Błąd prędkości

Post autor: pitbulpatryk »

Witam wszystkich.
Moj problem z tym samolotem polega na błedzie predkosciomierza. Mianowicie:
to moj samolot z zaznaczonymi wskazaniami w ktorymi mam bledy http://i54.tinypic.com/xelf1s.jpg
To jest inny samolot, nie moj juz ale tutaj wszystko jest ok http://www.petermcleland.com/iFlyB737/UGEERJAA03.jpg .
Chodzi o to, predkosciomierz nie jest dobrze wyskalowany. Jesli ustawiam w autopilocie predkosc .78 macha to leci o wiele wolniej. Czy da sie to zrobic zeby dzialalo poprawnie tak jak na drugim obrazku, zeby "białe" machy pokrywaly sie z tymi autopilotowymi? Moze cos w plikach konfiguracyjnych.
Dodatkowo widzicie ze na pierwszym zdjeciu zoltym kolorem zaznaczylem predkosci "fsową" i "iflyową". Roznia sie o wiele.
Prosze o pomoc w problemie :)[/b]
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

W opcjach realizmu ustaw na indicated airspeed a nie true airspeed.
pitbulpatryk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: stalowa

Post autor: pitbulpatryk »

Dzieki wielkie, pomoglo :)
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Jakoś znienacka wyszła następna (2) wersja SP1, zawiera:

1. Adjust the sensitivity of the GPWS
2. PACK light may illuminate incorrectly
3. The pitch limit indication should not display when plane on the ground and flap up.
4. When Approach Mode Selector rotate to APP or B/CRS mode, the ILS Pointer and Deviation Scale may display incorrectly.
5. Vertical speed on PFD should show VS in 50 feet increments.
6. Some texture issues at MCP panel.
7. Descent Path may incorrect.
8. Engine failure feature may have no effect.
9. Flaps Manoeuvring Speeds may display incorrectly.
10. Add flap lever sound.
11. The FD may guide the wrong pitch when pass acceleration altitude.
12. Update the assume temperature thrust logic.
13. AP shouldn't be disengaged by clicking CMD buttons.
14. Now, T/C and T/D symbol will automatically disappear 1 min after pass that point.
15. The Tail may be transparent if repaint with alpha channel.
16. The landing light may disappear when use add-on light package 2D only. 3D fix in Feature Pack
17. Now the engine compact mode and SYS page can display at the same time.(press ENG and then press SYS)
18. The min speed at the PFD should be 45 knots.
19. Some warning light logic is incorrect when the battery is the only source of electrical power.
20. The logic of overhead NAVIGIATION, DISPLAYS have improved.
21. The ELEC 1 HYD PUMPS should link to engine 2, the ELEC 2 HYD PUMPS
22. Now the route will update even fly manually.

Update 17/01/11

1. The logic of crossfeed feature
2. Will clear all data after landing and finish the route
3. After enter the assumed temperature, the CLB/CLB1/CLB2 will automatically arm the right one to prevent climb thrust is higher than takeoff thrust
4. Press NEXT key at the CDU when at X/X page wll jump to 1/X page, press PREV key when at 1/X page wll jump to X/X page,
5. The Flap Maneuvering Speed may display incorrect
jarekkola
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Lodz

AP.

Post autor: jarekkola »

Przepraszam wszystkich ale musze ten wątek jeszcze pociągnąc bo mi to spokoju nie daje. Jak niektórzy wiedzą mam problem z AP. Lecąc EPWA-EPKK AP. jednak udało mi sie właczyc wiec działa ale dopiero przy SURIM. Dlaczego tak późno, na pewno jest jakaś prosta przyczyna tego, co zrobic?
jarekkola
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Musowo kwestia wykalibrowania joystick'a + opcja sensitivity w menu iflya + przed wlaczeniem A/P samolot MUSI byc wytrymowany (najlepiej w ogole puscic wolant i dopiero wcisnac CMD).
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jaktorów

Post autor: aliant »

Witam. Mam problem z wysokościami w FMC. Leciałem sobie trasę EPWA-LOWW poziom przelotowy 320 ostatni punkt trasy TUVAK nad którym według map powinienem mieć FL160. Patrze do FMC zakładka LEGS i widzę że przy TUVAK mam wpisane .77/FL320, chcę wyeliminować błąd wpisuje 260/FL160 i mam INVALID ENTRY. Próbuję wszystkich metod wpisywania np. /16000 to też nic nie daje. Co gorsza przez to FMC nie oblicza mi T/D. Edytować prędkości i wysokości mogę dopiero po wprowadzeniu STARa i dopiero wtedy też wylicza mi T/D. Czy tak ma być(w co szczerze wątpie)? Jak nie, to czy wie ktoś jak to rozwiązać?

FS9, Windows XP SP3, iFLy737 patcha ściągnąłem stąd: KLIK
Ostatnio zmieniony czw 20 sty, 2011 18:49 przez aliant, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
jarekkola
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Lodz

AP

Post autor: jarekkola »

Dzięki wegi:) w moim przypadku nie dotykanie wolantu przed włączeniem AP pomogło.
jarekkola
ODPOWIEDZ