[FS2004] Lot nad biegunem

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

yogi18
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

[FS2004] Lot nad biegunem

Post autor: yogi18 »

Które lotnisko jest najbliżej bieguna? Jak w ogóle lecieć nad biegunem? Kiedy ostatni raz próbowałem, to w pewnym momencie samolot zaczął latać w kółko..
Ostatnio zmieniony wt 07 gru, 2010 22:43 przez yogi18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

W FS2004 - niemożliwe.
Obrazek
yogi18
Cadet
Cadet

a w którym jest to możliwe?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

FSX
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

I pewnie X-plane ;)
BTW, nie wiem o który biegun chodzi, ale generalnie loty nad biegunem nie są czymś szczególnie zalecanym. Nie prowadzą przez nie żadne trasy, chociaż te położone blisko bieguna północnego możesz sobie sprawdzić na mapach Grenlandii.
Obrazek
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Poniżej jakiejś szerokości (teraz nie pamiętam dokładnie jakiej, do wyciągnięcia z FCOM samolotu) przełącza się z magnetic na true heading, jako nieciekawa ciekawostka. :lol:

Tu jest podobno ciekawa książka dla tych, których kręci zimny biegun. :)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

BTW Aerosoft pracuje nad ciekawą scenerią Antarktydy (ciekawą głównie dlatego że pierwszą taką) - to też dla fanów tych klimatów. ;)
Obrazek
yogi18
Cadet
Cadet

Właśnie chciałem lecieć przez biegun,aby zobaczyć jak to rozwiązali. wybieram się za kilka lat w polarną wyprawę i teraz bawię się wszystkim, co związane z biegunem.

BTW. Wiem, że nie w temacie i może już było, ale co zrobić aby w 2004 jeździły samochodziki przy samolocie? (Rękaw itp?)

Dziękuję i przepraszam
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PK »

D. Design pisze:W FS2004 - niemożliwe.
W 2002 spokojnie można lecieć nad biegunem (choć samego bieguna nie ma jako punktu co widać w trybie slew). Oczywiście jest problem jak nawigować na biegun.

Piotr
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slysy »

Trasy w okolicach Bieguna Północnego nie są niczym niezwykłym, poszukajcie w googlach "polar routes", zasady podobne do lotów w przestrzeni MNPS, ani bardziej ani mniej zalecane. Samolot musi mieć odpowiednie wyposażenie (konkretnie INS certyfikowany do lotów w wysokich szerokościach geograficznych) żadne rewelacje...Jeżeli jest to najkrótsza droga to się leci i tyle. Relatywnie najwięcej lotów w okolicach Bieguna jest z USA w okolice Japonii.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Ale koledze nie chodziło o loty w okolicach lecz NAD biegunem, jeśli dobrze wywnioskowałem z pierwszego postu.
Obrazek
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slysy »

Lot nad samym biegunem to też nic niezwykłego, oczywistym chyba jest że kompasu się wówczas do nawigacji nie używa. Podstawa to odpowiednio certfikowany INS.
Obrazek
yogi18
Cadet
Cadet

Dokładnie, chodziło o przelot nad biegunem, ew wylądowanie np na Berkner Island.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PK »

slysy pisze:Lot nad samym biegunem to też nic niezwykłego, oczywistym chyba jest że kompasu się wówczas do nawigacji nie używa. Podstawa to odpowiednio certfikowany INS.
Kompas jest mało użyteczny nad magnetycznym (leciałem dość blisko od północnego i zachowanie kompasu jest fantastyczne), nad geograficznym może być przydatne ale nie do wyznaczenia położenia bieguna.

Piotr
ODPOWIEDZ