Które lotnisko jest najbliżej bieguna? Jak w ogóle lecieć nad biegunem? Kiedy ostatni raz próbowałem, to w pewnym momencie samolot zaczął latać w kółko..
Ostatnio zmieniony wt 07 gru, 2010 22:43 przez yogi18, łącznie zmieniany 1 raz.
I pewnie X-plane
BTW, nie wiem o który biegun chodzi, ale generalnie loty nad biegunem nie są czymś szczególnie zalecanym. Nie prowadzą przez nie żadne trasy, chociaż te położone blisko bieguna północnego możesz sobie sprawdzić na mapach Grenlandii.
Poniżej jakiejś szerokości (teraz nie pamiętam dokładnie jakiej, do wyciągnięcia z FCOM samolotu) przełącza się z magnetic na true heading, jako nieciekawa ciekawostka.
Tu jest podobno ciekawa książka dla tych, których kręci zimny biegun.
Właśnie chciałem lecieć przez biegun,aby zobaczyć jak to rozwiązali. wybieram się za kilka lat w polarną wyprawę i teraz bawię się wszystkim, co związane z biegunem.
BTW. Wiem, że nie w temacie i może już było, ale co zrobić aby w 2004 jeździły samochodziki przy samolocie? (Rękaw itp?)
W 2002 spokojnie można lecieć nad biegunem (choć samego bieguna nie ma jako punktu co widać w trybie slew). Oczywiście jest problem jak nawigować na biegun.
Trasy w okolicach Bieguna Północnego nie są niczym niezwykłym, poszukajcie w googlach "polar routes", zasady podobne do lotów w przestrzeni MNPS, ani bardziej ani mniej zalecane. Samolot musi mieć odpowiednie wyposażenie (konkretnie INS certyfikowany do lotów w wysokich szerokościach geograficznych) żadne rewelacje...Jeżeli jest to najkrótsza droga to się leci i tyle. Relatywnie najwięcej lotów w okolicach Bieguna jest z USA w okolice Japonii.
Lot nad samym biegunem to też nic niezwykłego, oczywistym chyba jest że kompasu się wówczas do nawigacji nie używa. Podstawa to odpowiednio certfikowany INS.
slysy pisze:Lot nad samym biegunem to też nic niezwykłego, oczywistym chyba jest że kompasu się wówczas do nawigacji nie używa. Podstawa to odpowiednio certfikowany INS.
Kompas jest mało użyteczny nad magnetycznym (leciałem dość blisko od północnego i zachowanie kompasu jest fantastyczne), nad geograficznym może być przydatne ale nie do wyznaczenia położenia bieguna.