[FS2004] Panel do Learjet 45 - default

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Ziele32
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKA - Kielce

[FS2004] Panel do Learjet 45 - default

Post autor: Ziele32 »

Witam

Sluchajcie szukam darmowego panelu do learjet 45 default fs9. chodzi mi o taki w którym mógłbym uruchamiać go z "dark & cold" i tak zostawiać bo w default'owym nie da się go wyłączyć po do kołowaniu do bramki. Znalazlem fajny Panel Marco Spady, ale nie działa w windowsie 7. (robi się crash to desktop)

R.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Da sie wylaczyc uzywajac skrotu klawiszowego do mixture cutoff.
sp1egn
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: sp1egn »

Witaj,

Pewnie było to wielokrotnie opisywane, ale powtórzę.
Jeśli chcesz uruchamiać jakąkolwiek maszynę w trybie "cold & dark", to najlepiej wybrać Cessnę i powyłączać wszystko (no, prawie, bo lepiej nie ruszać awioniki - gdzieś czytałem, że niektóre modele nie mają tego włącznika). Następnie wystarczy wybrać interesujący Cię model samolotu i gotowe.
Jeśli latasz przeważnie jednym, to możesz sobie przed dalszymi czynnościami zapisać lot i ustawić jako default - będziesz miał ustawiany domyślnie ten model samolotu i będzie o "cold & dark". Rzecz jasna, zapisane będą inne parametry (data, czas, lotnisko, pogoda) ale to można pozmieniać.

--
Pozdrawiam,
Robert
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

@Ziele32
Hmm, szkoda, że masz FS9, bo mam akurat taki panel jakiego szukasz tylko, że... dla FSX. Można bez skrótów klawiaturowych uruchomić samolot i go wyłączyć. Ma dodany radiowysokościomierz, callout'y, pushback, autobreake i poprawionych kilka innych drobiazgów. Jest to oczywiście składanka z dostępnego softu za free, choć też przyłożyłem do tego rękę. Pomógł mi także w jednej sprawie kolega Bober. No ale jak już napisałem panel jest dla Lear'a z FSX.

Nie wiem czy zadziała w FS9, ale jeśli chciałoby Ci się sprawdzić to plik masz t u t a j ***. Oczywiście rozpakuj go do dowolnego katalogu i ręcznie przenieś pliki wcześniej robiąc kopię zapasową swoich plików, które ew. nadpiszesz. Nie mam FS9 więc nie wiem nawet jaki jest rozkład folderów. Spróbuj, potestuj, może akurat będzie działać. Wersję symulatorów są do siebie dość podobne więc możliwe, że akurat panele 2D z FSX będą działać bez większych problemów w FS9.

*** - plik będzie dostępny do końca roku.
Ziele32
Cadet
Cadet

Witam

@sp1egn

Widocznie się nie zrozumieliśmy, bo jak ustawić samolot w trybie "zimny i ciemny" to była jedna z pierwszych rzeczy jakie znalazłem na tym forum. Chodziło mi o to, że defaultowy Learjet da się uruchomić w trybie "zimny i ciemny", natomiast opisana procedura wyłączenia nie jest możliwa, bo na panelu nie ma wyłącznika fuel cut off. Ja szukam jakiegoś panelu z tym wyłącznikiem, ale takiego który działa pod win7, bo znalałem jeden M. Spady, ale wywala FSa po uruchomieniu samolotu.

@ ylid

OK panel sciągnąłem. Sprawdzę może wieczorkiem i dam znać jaki efekt.

R.
sp1egn
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: sp1egn »

Witam,

@Ziele32
Rzeczywiście, mój błąd.
Słuchaj, jeśli chcesz mieć to w wyłączniku, to może pokombinuj z jakimś dodatkowym Gauges'em? Mam tu na myśli coś na kształt "Pushback & Ground Handling" (by Rob Barendregt).
Myślę, że można zrobić coś na kształt tamtego (choć nie do końca wiem, czy jest to możliwe i jak się za to zabrać).
Najprostsze jest zastosowanie proponowanego przez Eddie'go "mixture idle cutoff" (ctrl + shift + f1) - jeśli masz taką możliwość przypisać do jakiegoś wolnego przycisku, albo zmienić przypisanie i dać jakiś wolny klawisz zamiast tej kombinacji (np. print screen - choć nie sprawdzałem, czy akurat ten może być; tak mi przyszedł do głowy).

--
Pozdrawiam,
Robert
Ziele32
Cadet
Cadet

ylid pisze: Nie wiem czy zadziała w FS9, ale jeśli chciałoby Ci się sprawdzić to plik masz tutaj
Witam,
sprawdziłem niestety nie działa z 9, ale go sobie zostawię, bo zamierzam przesiąść się na FSX.
R.
Ostatnio zmieniony ndz 02 sty, 2011 09:40 przez Ziele32, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ