VFR Poland

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

roberts115
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: roberts115 »

Tak, ja też tak mam, że mogę pobierać tylko premium dla FSX. Co dziwne przy instalacji obszaru Gdynia nie miałem problemów, ale zato 24 grudnia leciałem nad teksturą letnią, chociaż wszystkie defaultowe dookoła były zimowe. :?
EDIT: Tekstury zimowe pojawiają się dopiero od stycznia i pozostawiają wiele do życzenia.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLU

Post autor: piter747 »

Dzięki WilkzPolski za próbę pomocy..niestety FSXa instalowałem co najmniej pół roku temu a włączam go co dzień.
U mnie tak:
- zainstalowałem klienta
- pobrałem DNA
- zacząłem pobierać fsx423100v100p
- pobrało
- wyskoczyło okno do loginu
- i podczas logowania wyskskuje że albo FS10 niezainstalowany w systemie, albo że pobrana wersja jest niepasująca do programu.
cóż to może być?
302_Osh
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rumia

Post autor: 302_Osh »

Problem z instalacją, usunąłem katalog VFRClient (który jest pusty), tak jak napisali w drugim newsleterze, niestety nadal:
"Wystąpił problem podczas instalowania pliku C:\Program Files\VFRClient\.VFRClient.exe. No such file or directory."
Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Nie instalujesz go po prostu zostawiasz na dysku.

Wykorzystujesz go wówczas gdy pobierzesz fragment fotoscenerii.

Na pliczek zawierający pobraną fotoscenerię klikasz ppm ---> otwórz za pomocą ---> wyszukujesz tego clienta i jazda.
kowalski89
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: kowalski89 »

U mnie zainstalował się po jakimś czasie. Nie wiem czy to było powodem zainstalowania ale w polu e-mail napisałem tylko pierwszą część maila(czyli bez małpy) Chociaż wg. nich powinno wystarczyć usunięcie katalogu VFR Poland.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Może głupio zabrzmi... ale sprawdź, czy nie pobrałeś złej wersji... Jeśli masz 9, mogłes się potknąć i zassać do X. I na odwrót.
Jeśli nie to, no cóż... reinstal FS'a? :P
302_Osh
Cadet
Cadet

Kasztana sugestia mnie naprowadziła. Chłopaki piszą w instrukcji "plik instalacyjny", więc sugerowałem się, ze należy to zainstalować. Wszystko gra, po prostu ściągnięty fragment mapki otwieramy za pomocą programu VFRClient, którego się nigdzie nie instaluje, tylko ściąga. Login wpisałem razem z @cośtam i zadziałało.
Dzięki.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

U mnie nadal nie działa..
FSX10 niby nie jest zainstalowany
jak klikam na scenerię ppm i nie zainstaluję clienta to nie ma jakiego programu wybrać do otwarcia.
A może ten client ma być zainstalowany w jakimś konkretnym folderze?np w fsx addon scenery?choć mi się instaluje bardzo szybko i domyślnie bez prawa wyboru.normalnie nie wiem.
Co do pomyłki. W nazwie scenerii na początku jest fsx - więc chyba wszystko sie zgadza że to do fsxa.
Poza tym ciekawe gdzie się podziali koledzy którzy na mnie "wsiedli" kilka postów wyżej gdy przewidywałem takie problemy...hmm..teraz cisza...
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Poza tym ciekawe gdzie się podziali koledzy którzy na mnie "wsiedli" kilka postów wyżej gdy przewidywałem takie problemy...hmm..teraz cisza...
Ekhm... Cześć. :lol:

Ja w takim razie dalej czekam na standard pod X. Jak mam wydawać PP i nie będzie działać - dziękuję.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

CZeść:)
Kurcze..szczerze się zawiodłem...Wciąż licze na poprawę/podpowiedź ze strony twórców..projekt super...wykonanie...hmm...nie wiem bo nie jestem w stanie zainstalować scenerii:)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Patrzą na fakty, a nie na spekulacje...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Jesteś wyjątkowy Piter

"jak klikam na scenerię ppm i nie zainstaluję clienta to nie ma jakiego programu wybrać do otwarcia"

Skoro plik ma rozszerzenie .exe nie musisz go instalować, by mieć go na liście.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

O tej wyjątkowości to raczej nie komplement:)? W teorii masz rację.ale w praktyce wygląda to tak że gdy klikam na otwórz za pomocą, rozwija sie menu z programami do wyboru, wśród nich nie ma clienta, więc ręcznie szukam na dysku i wybieram client.exe o którym mowa.klikam na ok. wraca do tabelki na której nadal nie ma clientavfr tylko chce mi otworzyć za pomocą torrenta.Gdy klikam jeszcze raz ok (a niech mu bedzie przez torrenta-choć niby dlaczego?) to wyskakuje błąd że za mało miejsca w magazynie dla tej czynności... Kasztan jeśli kumasz więcej ode mnie to naprowadź mnie jaśniej.
EDIT:
A gdy zainstaluje i klikam na scenerię do zainstalowania to...zerknijcie na screena
Załączniki
1.jpg
1.jpg (69.83 KiB) Przejrzano 19303 razy
Ostatnio zmieniony sob 25 gru, 2010 18:39 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie chciało mi się grzebać narzędziami, stawiam, że klient szuka po rejestrze ścieżki do FSXa i go nie znajduje. Szczególnie w przypadku V i W7 może mieć z tym problem ze względu na odmienną zasadę działania rejestru niż w przypadku XP.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Z tego co napisałeś na chwilę obecną to bankowo nie jest wina ani FSX, ani Poland VFR

Nie mogę skumać więcej bo to jakaś abstrakcja. Instalujesz, czy nie instalujesz bo już się zakręciałem.
Sprawdź proszę czy nie masz przypadkiem jakieś bzdury przypisanej dla plików z rozszerzeniem .vfr

Pierwotnie powinieneś plik .vfr widzieć jako "czysty" - do którego nie jest przypisana żadna akcja.

Wrzuć na imageshack.us screena ikonki z plikiem .vfr

U mnie wygląda tak:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony sob 25 gru, 2010 18:42 przez Kasztan, łącznie zmieniany 1 raz.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Co radzisz? To jest system xp a raczej lepsza jego wersja czyli mx
EDIT:
Na początku był czysty.
Obecnie wygląda tak:
Załączniki
2.jpg
2.jpg (2.79 KiB) Przejrzano 19275 razy
Ostatnio zmieniony sob 25 gru, 2010 18:47 przez piter747, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

piter747 pisze:To jest system xp a raczej lepsza jego wersja czyli mx
Nie ma czegoś takiego, jak lepsza wersja MX. To zwykły pirat.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przemyk poczytaj na stronie o mx jest lepszy bo jest skończony:) a co do piractwa..być może..ale nie ma to związku z vfr.
kasztan zerknij co mi napisał ten program:
EDIT:
Dziwne że w nagłówku napisał FS9??
Załączniki
3.jpg
3.jpg (42 KiB) Przejrzano 19243 razy
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nie dziwne, wszystko OK

Spróbuj teraz zainstalować fotoscenerię, bo aż ciekawy jestem co się stanie.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nadal to samo.:(
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A tak btw. Gdzie znajduje się ta instalka już po instalacji? Bo załóżmy, że instaluję system na nowo... musi gdzieś być, a u mnie wyparowała... czy wystarczy skopiować folder addonu w .../FSX/addons(czy jak kto ma)?

To po pierwsze; po drugie: Jeśli instaluję inny klocek to muszę podać ścieżkę taką samą jak za pierwszym razem (czyli, np. ...fsx/addons), czy od tej pory podawać ścieżkę utworzoną przez vfr (czyli, np. ...fsx/addons/vfrpoland)?
Wolałbym nie mieć potem bałaganu na dysku.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki kasztan..ja się poddaję...:(
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Chyba masz ją w pamięci torrenta - można ją stamtąd wywalić.

A kolejne klocki możesz instalować gdzie chcesz.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A tak w ogóle to rozumiem że Ty kasztan zainstalowałeś pomyślnie...i jak to oceniasz?
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dobrze - brakuje tylko autogenu.

Obrazek
302_Osh
Cadet
Cadet

Ale tekstura zimowa Gdyni to tak... no głupio napisać, że to co oferuje goły FS wygląda lepiej...
Ale tak jest, ledwo widoczne zarysy bloków mieszkalnych. Latem, klasa. A, FS2004.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

piter747 pisze:Przemyk poczytaj na stronie o mx jest lepszy bo jest skończony:) a co do piractwa..być może..ale nie ma to związku z vfr.
Poczytałem.
1. Regulamin tego forum, za to warn, żeby nie było nieporozumień.
2. Zaszyty nielegalny klucz korporacyjny.
3. MS nie pozwala na modyfikację swoich produktów i późniejsze ich rozpowszechnianie:
MicrosoftProductUseRights(Worldwide)(Polish)(October2010) pisze:iii. Ograniczenia dotyczące rozpowszechniania. Nie mogą Państwo:
• zmieniać w Kodzie Dystrybucyjnym żadnych informacji o prawach autorskich, znakach towarowych lub patentach;
• używać znaków towarowych Microsoft w nazwach swoich programów lub w sposób sugerujący, że Państwa programy pochodzą od Microsoft lub są przez Microsoft popierane;
• rozpowszechniać Kodu Dystrybucyjnego innego niż kod wymieniony w plikach OTHER-DIST.TXT w celu uruchamiania go w systemach operacyjnych, środowiskach wykonawczych lub aplikacji firm innych niż Microsoft;
• umieszczać Kodu Dystrybucyjnego w oprogramowaniu złośliwym, oszukańczym lub niezgodnym z prawem albo
• modyfikować ani rozpowszechniać kodu źródłowego żadnego Kodu Dystrybucyjnego w taki sposób, aby jakakolwiek jego część podlegała Licencji Wyłączającej. Licencja wyłączająca jest licencją, w której używanie, modyfikowanie lub rozpowszechnianie wymaga, by:
o kod był jawny lub rozpowszechniany w postaci kodu źródłowego albo
o by inne osoby miały prawo do jego modyfikowania.
4. Związek może być taki, że to pirat z pousuwanymi niektórymi rzeczami, doinstalowanymi innymi.

PS Żale na PW albo do Administratora.
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: Versacz »

Zainstalowałem dzisiaj wersje darmowe dla fs 2004 i powiem wam, że całkiem niezłe jeśli chodzi o jakość tekstur. Ale fakt brakuje autogenu co jest dużym minusem. No jeszcze jest jeden problem a dokładnie to, że większość lotnisk nie zgadza się z scenerią co jest kolejnym minusem.
Szukam sponsora na PPL ;p
kowalski89
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: kowalski89 »

Rozumiem że dużo dłuższy czas uruchamiania FS-a to normalne przy tego typu dodatkach? (zainstalowane wszystkie dostępne kawałki standard)
roberts115
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: roberts115 »

Zapytałem mailem zespół tworzący VFR Poland o tekstury standard dla FSX i w odpowiedzi przeczytałem, że nie przewidują wrzucania specjalnych tekstur "demo" ale te dla FS2004 powinny działać z FSX :) Pytanie tylko jak je pobrać bo mi wyskakuje komunikat brak FS9. :cry:
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Może są tacy co nie wiedzą ;)
http://92.60.138.60/~apacz/smf/index.php?topic=13595.0 - dyskusja na forach yoyosims.pl - Zaczynają pojawiać się poprawione AFCAD'y do fotoscenerii.
http://92.60.138.60/~apacz/smf/index.php?topic=13658.0 - a tu już wydzielony temat dla AFCAD'ów.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Ja przy instalacji mam taki błąd (zaraz po starcie instalowania):

Error in file! Decryption failed? at perl.pl line 522.

Czy to źle ściągnięty plik?
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Żarnowiec i Gdynia mają obecnie problemy. Sam nie mogę zainstalować Żarnowca, a wspomniana Gdynia na te chwilę została wycofana w ogóle. Prawdopodobnie chłopaki pracują nad tym, więc radzę uzbroić się w cierpliwość... lub odsyłam do:
support@vfrpoland.com
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Znajomy ostatnio ściągnął scenerie darmowe dla fs9 i o dziwo wszytko by było ok gdyby nie to, że dla trzech obszarów coś zepsuła się jakoś tekstur. Chodzi o obszary:
- 422-100 - Żarnowiec
- 424-100 - Hel
- 425-101 - Elbląg
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Obrazek

FS9 Daj swojego skrina, bo jak widać u mnie jest wszystko ok.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Versacz pisze:Znajomy ostatnio ściągnął scenerie darmowe dla fs9 i o dziwo wszytko by było ok gdyby nie to, że dla trzech obszarów coś zepsuła się jakoś tekstur
Jak się zepsuło, kiedy? Ściągał ponownie? W trakcie gry?
Rozwiń tą myśl...
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Znaczy nie, w czasie gry. Przed wczoraj. Wczoraj ściągnął na nowo i już gra, coś musiało się albo nie doścignąć lub ma słabego kompa bo się u niego długo ładują do dobrej jakości. A wyglądało to tak, że tekstury były masakrycznie rozmazane nieostre.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Stawiam na mało RAMu. Ale tak wróżyć to możemy jeszcze kilka dni.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Problem leży po stronie FSa, a nie VFR Poland.
ODPOWIEDZ