vasFMC (dawniej simpleFMC)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A powiedz gdzie szukałeś?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
hacker36
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Porządzie/EPWA

Post autor: hacker36 »

W goglach trochę szukałem.
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

Hubert, jak masz wersję 2.0, to może byś mi podesłał na maila ? Lub jakaś inna uprzejma osoba.... Byłbym wdzięczny.
Mój e mail, dawid.jawura@gmail.com
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Najnowszy vasFMC ma:
Includes AIRAC 0609 navigation database with terminal procedures
czyli już z procedurami SID/STAR.
Chcesz nowsze, musisz kupić w Navigraph.
Bartek
gregcom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGXW

Post autor: gregcom »

VasFMC można pobrać też na flightsim.com
http://dfs2.flightsim.com/kdlr.php?fn=vas2a9s.zip
lub na x-plane.org ale trzeba się zarejestrować na forum.
koziarek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: koziarek »

Witam, niestety już tyle czasu straciłem, że musze poprosić o pomoc, zainstalowany mam vasFMC 2.0 alpha 9 (FSX) i za cholere nie umiem znaleść manuala do tego. Podpatrywałem na youtube obsługa wydaje się prosta ale kurcze tylko po angielsku. Może jakiś link koledzy piloci podeślą a z tłumaczeniem to sobie już poradze ( od czego mamy google). Z góry dzięki za odpowiedź.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

The online documentation can be found here
Po polsku będzie ciężko...
koziarek
Cadet
Cadet

Spoko, może być po En ale zanim zacznę szukać kolejne godziny to jest tam jak wypełniać te pola? A może tu gdzieś na forum lub Vatsim.pl jest np. trasa w polskiej strefie, a tak nawiasem mówiąc byłem na tej stronce wcześniej ale nie domyśliłem się, że jest tam instrukcja obsługi jak się tym posługiwać, chyba że ktoś zna lepiej angielski i poda link do konkretnego postu z tej stronki,muszę się tego koniecznie dowiedzieć, tak czy tak nie odpuszczę i dzięki za odpowiedzi.

Znalazłem, chyba jestem ślepy, już tyle razy koło tego "przechodziłem".

Na razie dzięki za pomoc, jak coś będę pytał dalej.

Oki następne pytanko, chce sobie polecieć wg tutoriala z aztec.pl EPWA-EPWR (zarąbisty tutorial) trzeba wybrać procedure SID SOXER1G dla pasa 29, a je nie mam takowej procedury a wgrany ARC to A609 (chyba tak, w każdym bądź razie wersja vasFMC 2.0 9a) kurcze co dalej ??
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty, 2011 15:49 przez koziarek, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Nie ARC tylko AIRAC, nie A609 tylko (zapewne) 0609 (stary już, aktualny to 1013), a SOXER1G to aktualna procedura, oparta na punktach który w starym AIRACu nie ma. Poza tym procedura ta dotyczy odlotu z pasa 29, który jest zamknięty NOTAMem :]
koziarek
Cadet
Cadet

Cholewcia wiedziałem, że coś pomyliłem, no to pięknie wiem że 609 jest stary, a za nowe trzeba płacić i dobrze widziałem 24 ojro, czy pomyliłem znów coś ? No i oczywiście musze doczytać o Notam-ach. Więc z jakiego tutoriala skorzystać skore ten już jest nieaktualny, chyba, że trzeba odczytać nowy Notam, jak znaleźć tamten Notam ? Oczywiście na stronie pl-vacc tylko jak to odczytać, żeby nie trzeba było przeglądać wszystkich ? Dzięki.

Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty, 2011 16:04 przez koziarek, łącznie zmieniany 3 razy.
302_Osh
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rumia

Post autor: 302_Osh »

Mój problem dotyczy zgrania vasFMC z FSem.
Długo męczyłem się z tym, że żeby wyświetlić okna vasFMC w FSie trzeba go (FSa) otwierać w trybie okienkowym, dopiero w tym wątku się tego doczytałem. Ale zrodziło się pytanie: czy to normalne, że jak kliknę w panel samolotu to mam dźwięki z gry, a jak w okno vasFMC otwarte na wierzchu w FS, to mam dźwięki z vasFMC? Dodam, że przełączam vasFMC na always on top za pomocą kombinacji alt+k.
Z perspektywy świeżaka: przełączanie między samolotem i vasFMC to koszmar, ciągłe przesuwanie paneli, bo jedno zasłania drugie. Trzeba myśleć o drugim monitorze, żeby to miało ręce i nogi.

Jeżeli ktoś rozwiązał to w bardziej normalny sposób niż ja, będę wdzięczny za wszelkie pomysły.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tutorial jest aktualny. Tutorial = poradnik, ma radzić, a nie prowadzić za rączkę.
Co za problem zmodyfikować sobie trasę?
Niemal z każdym AIRAC mogą się zmieniać trasy, punkty, itp. więc co, za każdym razem mamy zmieniać poradnik? Bez przesady.
Bartek
koziarek
Cadet
Cadet

Nie no oczywiście, że nie czyli moge sobie wystartować z innego pasa (lub wg innej procedury)? To spoko, wiesz czasami jak się człowiek czymś zajmie to nie myśli o alternatywie :) No i ile w końcu ten nowy AIRAC kosztuje ?

Ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty, 2011 16:05 przez koziarek, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

302_Osh pisze:czy to normalne, że jak kliknę w panel samolotu to mam dźwięki z gry, a jak w okno vasFMC otwarte na wierzchu w FS, to mam dźwięki z vasFMC?
Tak, to normalne - dźwięki nieaktywnego FSa są wyciszane.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

koziarek pisze:Nie no oczywiście, że nie czyli moge sobie wystartować z innego pasa (lub wg innej procedury)? To spoko, wiesz czasami jak się człowiek czymś zajmie to nie myśli o alternatywie :) No i ile w końcu ten nowy AIRAC kosztuje ?

Ostrzeżenie.
Każdy AIRAC kosztuje 20 kredytów. Konto na www.navigraph.com możesz sobie załadować kwotą 10 Euro co się równa 100 kredytom. Czyli za 10 Euro masz dostęp do pięciu aktualizacji AIRAC.
Bartek
koziarek
Cadet
Cadet

Następna rzecz z prośbą o objaśnienie drodzy koledzy piloci:
a. planuje lot EPWA-EPWR wybieram pas startowy np 29
b. SID IDAK2G (AIRAC 609 - mam nadzieje z w tym tygodniu zakupie nową)
c. jak wracam do okna F-Plan pojawi się klika nowych punktów po kolei:
1. EPWA - już był to wiadomo,
2. 29 - no to pas, a potem
3. (INTC) potem
4. LAMID
5. (INTC)
Jak kliknę w jedno przechodzę do okna z takimi wartościami do wprowadzenia
1. VIA/Go To
2. Next Wpt
Więc 2 pytania:
1. co to są za punkty??
2. jakie wartości należy tam wpisywać ?
Bo niestety z tutoriala na youtubie nie zrozumiałem :cry:
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty, 2011 22:13 przez koziarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: wojtek_84 »

koziarek
Cadet
Cadet

No ba :) ten link mam stale pod reką. Powoli kumam o co biega zaraz będe tego tutoriala z youtube znał na pamieć, ale kurcze co się oznacza w nawiasach w moim przypadku (INTC) ? Dzieki.

Najważniejsza rzecz nie wyświetla się u mnie INIT B - pisze to na vasFMC.org (coś o silnikach) ale nie umiem sobie tego dokładnie przetłumaczyć ( nie potrafię zrozumieć). Dzięki.

Drugie...
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty, 2011 22:26 przez koziarek, łącznie zmieniany 3 razy.
koziarek
Cadet
Cadet

Koledzy piloci proszę o pomoc zakupiłem właśnie AIRAC 1101 (nie wiem czy dobrze zrobiłem bo tak naprawdę ściągnął mi się plik 400 kilo z opisem w środku, że po instalacji AIRAC należy podać kod który dostałem) Więc moje pytanie brzmi czy to jest najnowszy AIRAC i jak go zainstalować do vasFMC skoro nie ma żadnej aplikacji? Coś czuje, że trzeba będzie jeszcze raz zapłacić za wersję 1013.
Ostatnio zmieniony śr 12 sty, 2011 22:03 przez koziarek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Gdzie go zakupiłeś?

EDIT: Jeśli na Navigraph to wejdź w Download FMS data i z listy plików wybierz "vasFMC Flight Management" - Download. Będzie 15,3MB
koziarek
Cadet
Cadet

Na navigraph.com Wchodzę chciałem kupić 1013 bo tak mi napisano, że to najświeższe a tu patrzę i widzę, że jest z dziś 1101. Ale już sobie poradziłem trochę niżej jest plik 15MB do ściągnięcia nazywa się vasFMC Flight Management . Jeszcze jest jeden do ściągnięcia vasFMC Flightmanagment - z opisem NATIVE - tylko nie wiem co on daje. Wie ktoś?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Tak ;) ten plik (native) ma gwiazdkę, a poniżej opis. Nie zawiera instalatora (trzeba rozpakować do właściwego folderu ręcznie) i jest zalecany przede wszystkim użytkownikom innych systemów niż Windows.

EDIT:
kupić 1013 bo tak mi napisano, że to najświeższe a tu patrzę i widzę, że jest z dziś 1101
1101 zaczyna obowiązywać za parę godzin.
koziarek
Cadet
Cadet

No to fajnie ja już go mam :D
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

Już za jakiś czas można się spodziewać wersji 2.1, najciekawsze jest to że być może będzie już zawierała gauge do FSX-a (co oznaczało by możliwość latania w "full screenie")
Lista zapowiedzianych zmian
The new features in version 2.1 are:

Custom Airbus like autopilot overriding the flightsim autopilot in many ways.
New FMS modul for fuel, thrust, speed and performance calculations with support for different Aircraft and Engine types.
SCS plugin for XPlane for better and faster access.
Lower ECAM F/CTL page in A-style.
A-style upper ECAM in old and new Airbus style.
A-style upper ECAM for 2 and 4 engine models.
Managed SPD/MACH mode with preselect feature.
Enhanced MCDU INIT, PERF, F-PLN, FUEL PRED and DIR-TO pages.
New MCDU DATA, POS monitor and A/C status pages.
Exact character positioning in the MCDU.
New vector font used by PFD, ND and ECAM screens.
FMS system selection via MCDU MENU page: FMGC, ACARS, SBOX, PUSHBACK and CHECKLIST.
The ECAM is rotatable via configuration, see vasfmc ECAM config files.
Enhanced Fly by Wire pitch controller by Alex Krauss.
Pilot Timers (chronometers) start/stopable via the FCU.
LINK do forum.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Byłoby cudownie, gdyby ten gauges działał też w leciwym FS9...
progress4
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: epnt

Post autor: progress4 »

TytusPZL pisze:Byłoby cudownie, gdyby ten gauges działał też w leciwym FS9...
Dwa tygodnie temu, może nawet mniej czasu upłynęło, czytałem na ich forum że nowa wersja nie będzie kompatybilna z FSX. Tak więc możesz spać spokojnie, na FS9 na pewno będzie działać jak należy.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nowa wersja będzie kompatybilna z FSX i z FS9. Przy okazji pojawiły się pierwsze screeny z FSX, do obejrzenia na forum vasFMC.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No i mamy wersje 2.1 :) W końcu z gaugem dla FSX-a.
LINK do downloadu
LINK do tematu na vasFMC
LINK do dokumentacji
LINK do gotowych już z vasFMC samolotów Project Airbus
Niepełna lista zmian:
- Custom Airbus like autopilot overriding the flightsim autopilot in many ways.
- New integrated FMS modul for fuel, thrust, speed and performance calculations with support for different Aircraft and Engine types.
- FS-X compatible gauge.
- SCS plugin for XPlane for better and faster access.
- Lower ECAM F/CTL page in A-style.
- A-style upper ECAM in old and new Airbus style.
- A-style upper ECAM for 2 and 4 engine models.
- Managed SPD/MACH mode with MCDU preselect feature.
- Enhanced MCDU INIT, PERF, F-PLN, FUEL PRED and DIR-TO pages.
- New MCDU DATA, POS monitor and A/C status pages.
- Exact character positioning in the MCDU.
- New vector font used by PFD, ND and ECAM screens.
- FMS system selection via MCDU MENU page: FMGC, ACARS, SBOX, PUSHBACK and CHECKLIST.
- The ECAM is rotatable via configuration, see vasfmc ECAM config files.
- Enhanced Fly by Wire pitch and bank controllers with low/high speed protection.
- Alpha Floor protection for vasFMC AIRBUS A/THR mode.
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 19:29 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Jak już pewnie wiadomo, za kilka tygodni zostanie zamknięty (przez obecnego właściciela) projekt vasFMC. Warto więc sobie ściągnąć instalki, zanim znikną z oficjalnej strony.

http://www.simflight.com/2011/10/vas-pr ... sing-down/
http://forum.vas-project.org/viewtopic.php?id=1428
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Kilka tygodni skróciło się do kilku dni.
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
BlueExpressTom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Iława/EPGD

Post autor: BlueExpressTom »

Witam.
Czy mógł by ktoś udostępnić vasfmc-msfs-gauge-setup-2.1.exe?
Szukam, szukam ale nic z tego. ;/

dzięki
Ostatnio zmieniony wt 25 paź, 2011 17:12 przez BlueExpressTom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Ostatnio zmieniony pn 11 cze, 2012 19:28 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

Komplet wstawiam tu: vasfmc archive
Pobierzcie i zróbcie sobie kopie, bo nie wiem jak długo to archiwum będzie dostępne.
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
kasug
Cadet
Cadet

vasFMC offsets

Post autor: kasug »

Witam serdecznie,
w skrócie, mam kokpit na dwóch komputerach (FSUIPC + WideFS). Na jednym FSX na drugim m.in. vasFMC. Próbuję ustawić przełączniki i przyciski zgodnie z offsetami do FSUIPC ale nie działa... (wiem, że wersja 2.1 miała skopane offsety dlatego zainstalowłem 2.0a9).
Myślałem, że to kwestia tego, WideFS nie wysyła zadania z przełączników podpiętych do kompa z FSX do softu na drugim kompie (przy okazji - czy jest to możliwe...), ale zainstalowałem vasFMC również na kompie z FSX i to samo. Offsety wpisane w FSUIPC a vasFMC nie reaguje... (próbowałem również przypisać klawisze z klawiatury ale nic nie zmieło...).
Może ktoś jakiś pomysł. A może o czymś zapomniałem lub coś źle robię.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przegrałeś odpowiedni plik z katalogu vasfmc do fsuipc? (nie mam pod ręką FS, nie pamiętam nazwy, chyba <coś_tam>.mcro).
kasug
Cadet
Cadet

Nie... nie wiedziałem, że trzeba. Jak to zrobię to dam znać czy zadziałało.
Przy okazji pytanko czy jak FSX i joystiki są podłączone do kompa A a vasFMC jest na kompie B połączonym przez WideFS to vasFMC będzie wykonywał polecenia z joystików, czy trzeba coś specjalnie konfigurować?
Pozdrawiam.
kasug
Cadet
Cadet

Witam,
skopiowałem plik vasfmc.mcro do folderu Modules w FSX i nic. Przypisane offsety nie działają, zarówno na vasFMC na kompie z FSX jak i na drugim kompie przez WideFS.
Z góry dziękuję za pomoc.
Intruder
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kujawy

Post autor: Intruder »

Przepraszam, mój problem pewnie banalny. :( Zaczynam korzystać z vasFMC, dopiero co czegokolwiek się w nim nauczyłem, zmagam się jednak z kluczową sprawą. Otóż gdy ułożyłem cały plan lotu, oraz inne elementy, wszystko zapisuję i próbuję aktywować. Tu zaczyna się problem... Czy przypadkiem nie powinienem widzieć samej trasy i jej punktów na wielofunkcyjnym ekranie obok PFD (przepraszam za nieprecyzyjne wyrażenie) w samolocie ? Próbowałem z oryginalnymi tutorialami, które wiele wniosły, ale z tym niestety stoję w miejscu. Pozdrawiam i przepraszam.
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To co widzisz na ekranie zależy od ustawienia lewego pokrętła na FCU. Są tam pozycje ILS, VOR, ...., PLAN.
Jeśli wklepałeś plan, to musisz jeszcze ustawić IRS (polecenie Align IRS) na FMC w oknie INIT.
Intruder
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kujawy

Post autor: Intruder »

sww pisze:To co widzisz na ekranie zależy od ustawienia lewego pokrętła na FCU. Są tam pozycje ILS, VOR, ...., PLAN.
Jeśli wklepałeś plan, to musisz jeszcze ustawić IRS (polecenie Align IRS) na FMC w oknie INIT.
Z góry przepraszam za psucie krwi, ale jak zwykle chyba coś robię źle... :cry: Plan lotu, układam jak w oryginalnym tutorialu, później aktywacja. Na panelu FCU vasFMC ustawiam lewe pokrętło na PLAN, wcześniej wywołując polecenie Align IRS, a ekran w samolocie nadal nic...Trochę to zniechęcające. :roll: Nawet (chyba już desperacko) sprawdzałem czy wina nie leży w samolocie, sprawdzałem na defaultowym 738, oraz PA A320 i ciągle to samo, z głupoty sprawdzałem nawet na vasFMC 2.0a9 i 2.1.
ODPOWIEDZ