Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum, chociaż od dosyć dawna jestem jego obserwatorem, a jeszcze dłużej interesuję się symulatorami.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem dodatku VRS F/A-18E (http://vrsimulations.com/ ). Niesamowity dodatek dla tych co lubią te klimaty
Uwielbiam jak w kokpicie działają wszystkie przełączniki a wszystko zbliża się ku rzeczywistości jak tylko można w świecie wirtualnym.
Ale mam pewien problem techniczny, pewnie związany bardziej z samym FSX'em niż z VRS'em. Chcę potrenować tankowanie w powietrzu i nie wiem za bardzo jak podejść do tematu. Znalazłem linka do forum (link) gdzie jest to opisane ale bez efektu. Angielski raczej znam (przynajmniej na takim poziomie aby czytać dokumentacje i fora
Oto procedura wg wspomnianego wątku (Scenario 2):
1. Tanker installed successfully. - zainstalowałem poprawnie. Mam KC135 widoczny z poziomu FSX'a.
2. ACM setting for 'ATC MDL" must be the same as "atc_model=" listed under [General] in the aircraft.cfg file of the respective tanker. - wydaje mi się, że ustawiłem ten parametr poprawnie w pliku aircraft.cfg w katalogu KC135 (już nie pamiętam dokładnie ścieżki do tego katalogu) - tu mogłem popełnić jakiś błąd...
3. Your TACAN must be ON (boxed), set to the matching channel in the ACM, and in the A/A mode for you to receive a signal from the tanker. - W symulatorze TACAN ustawiony na 100Y i włączony. Włączony tez tryb A/A. Tu raczej błędu nie popełniłem
4. TCN must be boxed on the HSI. - też włączone.
5. In Multiplayer someone else flying the tanker or appearing to you as a tanker. In Singleplayer you must have an AI flightplan using a tanker installed, ie a Traffic_****.bgl file in \Scenery\World\Scenery folder. (FS Recorder will not work)
Tu w pkt.5 prawdopodobnie robię coś nie tak. Ja gram tylko w singleplayer'a. Mam zainstalowany AI Flight Planner. Znalazłem na Youtube jakiś filmik jak się to to obsługuje.
Zresztą po instalacji KC135 przekopiowałem plik *.bgl z ustawionymi lotami do katalogu \Scenery\World\Scenery. Utworzyłem też swój plik *bgl, w którym ustawiłem lot KC135 z Warszawy do Wrocławia, co dzień o godzinie 12tej.
I nic, odpalam FSX'a ustawiam EPWA o 12:10 a KC135 nigdzie nie ma... Sprawdzałem różne godziny, bo już sam nie wiem jak to jest z tym czasem lokalnym...
Sprawdzałem też te loty z pliku *bgl, który powstał po instalacji KC135. Tam są loty tankowców nad Turcją. No i też nic. Być może mam źle ustawioną gęstość lotów w FSX'ie...
Już sam nie wiem...
6. Extend the in flight refuelling probe. - do tego etapu jeszcze nie doszedłem.
7. Finally when 'plugging in' to the drogue, you need to approach slowly from behind the drogue and push forward until fuel starts to flow. Once it does flow, stabilise 'in the box' and watch your total fuel increase. - do tego etapu jeszcze nie doszedłem.
Jak ktoś może, bardzo proszę o pomoc