Szukam filmu o lotnictwie

Tutaj dyskutujemy na tematy niekoniecznie związane z lotnictwem.
Awatar użytkownika
Alien
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kluczbork

Szukam filmu o lotnictwie

Post autor: Alien »

Witam,
Szukam filmu dokumentalnego emitowanego już wielokrotnei w TV dotyczącego przebudowy pasa startowego bodajże jednego z lotnisk niemieckich.

Czy ktoś pamięta z jakiej serii filmów dok. był emitowany taki odcinek? Jaki był jego tytuł?

Z góry dzięki

Alien
PSD
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDLI

Post autor: PSD »

Musze przyznac ze sie mega wysililes.. Znam Niemiecki wiec Ci pomoge, jednak podaj mi wiecej informacji o tym misternym filmie. Jak narazie za malo wiem.

Na jakim programie byl emitowany? Kiedy ostatnio? Jakies detale (okres), cos co Ci moglo zostac w pamieci.. Moze w Galileo o tym mowili. Program pochodzi z Niemiec i wiekszosc zdjec jest poprostu z Niemieckiej edycji.

Pozdrawiam!

PS: Tutaj masz linka do pewnego forum. Zobaczysz ze prawie codziennie sie znajdzie jakis program dotyczacy lotnictwa w niemieckojezycznej telewizji. Wiec troche ciezko znalezc twoj film.. Jezeli nie widnial pod tytulem typu "Przebudowa Pasa" tylko "Frankfurt Airport Czesc 3".. to prawdopodobienstwo ze go znajde, zwlaszcza jako osoba ktora tego nie widziala, jest prawie zerowe.

http://www.flightforum.ch/forum/forumdi ... =-1&page=1
Awatar użytkownika
Alien
Cadet
Cadet

Film byl z lektorem polskim, nie była to neimiecka produkcja.

Dotyczył jednego z niemeickich lotnisk, opowiadali o remoncie pasa któy odbywał się nocą - co dzień po kawałku... nie pamiętam za wiele. Wydaje mi się że było to emitowane w programie typu: "mistrzowie inżynierii"...

A możesz mi podać jakieś linki do niemieckich stron gdzie można by podejżeć kawałki programów, filmów dokumentalnych dotyczących lotnisk lub ogólnie lotnictwa?
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

A nie czasem "Inżynieria Ekstremalna" na National Geographic?
Awatar użytkownika
Alien
Cadet
Cadet

Całkiem możliwe...
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Ja Wam mogę podpowiedzieć, że na pewno chodzi o Frankfurt :P

edit:
Przepraszam. Widzę, że PSD już to podpowiedział
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Z tego co wiem to większość odcinków Inżynierii, jak i Wielkie Konstrukcje, Katastrofy, itd, itp... jest wystawionych na YouTube.

A ja z innej beczki trochę może ktoś poleci jakieś fajne filmy akcji związane z lotnictwem może być II WS, może być współczesne lotnictwo. Od razu mówie serie Iron Eagle posiadam :)

Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Sky Fighters, Ciemnoniebieski Świat no i oczywiście Top Gun ;)
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Ciemnoniebieski Świat nie oglądałem chętnie obejrzę co do "Sky Fighters" to jest o tym Mirage co został uprowadzony coś mi świta:) o Top Gun nie wspomnę. Ogólnie jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe pozycje godne obejrzenia proszę wpisywać.

Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Moze Pearl Harbor, piękny film i to związany z lotnictwem. Ewentualnie Czerwony ptak.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

"Spirit of Saint Louis" - tytuł już mówi o czym to jest. Biograficzny. Szczegółowo opisuje ten słynny lot.

"Ślicznotka z Memphis" - opiewający heorizm załóg B-17. Fabularny, ale na faktach.
"Tora Tora Tora" - już bardziej historyczny, ale o ataku na Pearl Harbor. I w zasadzie nie ma wątków miłosnych ani żadnych takich "romansidłowych" wstawek.

"Kontrola lotów" - całkiem niezły film nakręcony w hołdzie kontrolerom. Ten film miał być podziękowaniem za ich ciężką pracę. Trochę jest drobnych wątków, które nie mają miejsca w realu, a wstawiono je by widz mógł na parę minut odpocząć od ciągłego "BAW123 descent on FL250....." i tego typu nudnawych tekstów. Ogląda się przyjemnie. Generalnie to nie są "totalne bzdury", jak czasem określa się film, który nijak się ma do rzeczywistości, jak wiele sensacyjnych gniotów.

"Zmęczenie materiału" tematyka jw ale to film zalatujący gatunkami psychologicznymi. Ciekawie pokazana jest sytuacja w powietrzu widziana oczami kontrolera, jak również momenty, gdy pod wpływem silnych stresów/emocji na chwilę traci on głowę. Wątek kontroli lotów jest przyzwoicie nakręcony.

Kręcą cię śmigłowce? "Ogniste ptaki" z Nicolasem Cagem. Wprawdzie jest tu też dość mocno zaznaczony wątek miłosny, ale główny wątek lotniczy na prawdę wart jest obejrzenia.

A jak chcesz się wybrać w kosmos, to tylko "Apollo 13"

Miłego oglądania!
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Część zapewne zna...
Bez ceregieli, przedstawiam "Operation Red Flag":
1/5 http://www.youtube.com/watch?v=BVXLY-u-SdA
2/5 http://www.youtube.com/watch?v=a170RUJJQFE
3/5 http://www.youtube.com/watch?v=E_hoeVVbJrY
4/5 http://www.youtube.com/watch?v=jclgSRGOl6c
5/5 http://www.youtube.com/watch?v=q8SM0C8oMwQ

Swoją drogą, niekiedy aż cuchnie propagandą ale i tak spoko film z ładnymi ujęciami i czasem nieco kiepskimi efektami...

Polecam :P
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

Nie chce robić nowego tematu więc napiszę tutaj -
kiedyś oglądałem taki film i nie moge znaleźć jego nazwy. Jedyne sceny jakie pamiętam to:
- po starcie zderzyły się 2 samoloty, 1 chyba spadł, a drugi dalej leciał z dziurą
- pamiętam jeszcze taką scene co pilot wyszedł z kokpitu, coś mówił do pasażerów i oni się spytali "Czy można dzwonić?" (wtedy pasażerowie zadzwonili do tych co na nich czekali na lotnisku.)

Co to za film?
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

"90 minut odo katastrofy" ??? Ale to kiepski film. Pełno w nim nierealnych motywów. Jak zresztą we wszystkich niemieckich fabularnych filmach katastroficznych, które są próbą stworzenia niemieckiej wersji amerykańskich filmów tego typu.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

To chyba ten - dzięki!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

TytusPZL pisze:"Zmęczenie materiału"
Tyle ma do rzeczywistości, co Naga Broń do pracy detektywa. :)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

RzEmYk pisze:
TytusPZL pisze:"Zmęczenie materiału"
Tyle ma do rzeczywistości, co Naga Broń do pracy detektywa. :)
Słuchaj, muszą ubarwiać akcję, bo film byłby nudny. Najbardziej mi się podobała wizualizacja sytuacji w powietrzu, jaką widzi kontroler oczami wyobraźni. Kontrola lotów, to najnudniejszy z punktu widzenia filmowców zawód: siedzą i gadają jakieś niezrozumiałe rzeczy :D "Kontrola lotów" jest już troszeczkę lepsza, ale tak samo daleko jej do rzeczywistości. Pokazuje on (Kontrola) jedynie ogólny zarys pracy kontrolerów.
man567
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Witaszyce

Post autor: man567 »

Poszukuję filmu. Nie znam tytułu ale pamiętam co w nim było.
A mianowicie: Kilka minut po stacie dochodzi do całkowitego zerwania kabiny wiele osób jest rannych. Przy podchodzeniu do lądowania piloci nie widzą czy przednie podwozie wyjechało gdyż padła lampka kontrola na od kół. Na pas lotniska sciągane sa wszelkie słuzby ratownicze ale w ostaniej chwili wieża zauwaza przez lornetkę że podwozie przednie jest wypuszczone.

Jeżeli ktoś zna tytuł tego filmu to niech poda. Serdecznie z góry dziękuję!!!
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Katastrofy w przestworzach, odcinek z Aloha 243.
man567
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Witaszyce

Post autor: man567 »

Nie to jest film z seri katastrofy w przestworzach bo mam ten odcinek. To jest normalny film ponad 1h.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Miracle Landing.
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Lot 115 :D

Ostatnio leciał na TVP1 i był śmiech :D sterowali jumbo przez 1 kabel :D
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

To i ja może jeszcze o czymś wspomnę "Samolot w płomieniach" (Экипаж), jeden z pierwszych radzieckich filmów katastroficznych. Opowiada o pilotach Tu-154. Na zachętę LINK
PS: Podobno pierwszy film radziecki zawierający sceny erotyczne ale gdzie to nie wiem :// .
ODPOWIEDZ