Lot na urodziny :)

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

gyors
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląsk

Lot na urodziny :)

Post autor: gyors »

Pytanie do Szanownych forumowiczów, posiadających jak mniemam szeroką widzę w poniższym temacie. Chciałbym w Katowicach na Muchowcu odbyć lot, oczywiście jako pasażer, Cessną 172S. Wiem, że kursy na tej maszynie się odbywają, jednak czy możliwy jest lot obok pilota ? No i ile taka przyjemność kosztuje ?
Będę wdzięczny za info w tej sprawie, może ktoś coś podpowie.
pozdrawiam,
Przemek
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Nie wiem jak w Katowicach, ale w Warszawie taki lot kosztuje około 400zł, czas takiego lotu widokowego to 20-60min. Myślę że ceny nie będą się znacznie różnic więc to jest w tych okolicach.
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Ja powiem tak. Możesz jechać na Muchowiec i się dowiedzieć jak masz blisko :P. Jak masz blisko do Muchowca penie nie bedziesz miał daleko do Centrum Handlowego M1. Tam jest takie stoisko na pasażu które nazywa się Księga Marzeń, albo Księga życzeń. Masz w niej różne atrakcje extreme tzn. lot lotnią, w tandemie, skok na spadochronie, nurkwanie itd... I właśnie znajduje się w niej przelot Czesią 150 razem z instruktorem tylko wygląda to tak że na początku jakaś szybka wiedza teoretyczna a później:
-start, instruktor
-lot, ty
-lądowanie instruktor
Ty pilotujesz przez około 40 min

Jedynie co to w zeszłym roku był w tej książce taki lot tylko niestety wykonywany był w Wrocławiu, nie wiem dlaczego nie można wybrać sobie lotniska?? I najważniejsze kwota takiej zabawy to koszt 400zł. Jedź do M1 i zobacz może jeszcze coś takiego jest. Znajomy kupił sobie godzinę, na lotni w tandemie i był bardzo zadowolony.
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

Pamiętam jak przejeżdżałem przez Nowy Targ i tam był lot Piperem za 200, a Cessną za 300. (oczywiście dzięki temu samoloty cały czas w pracy)
gyors
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląsk

Post autor: gyors »

Dziękuje za info, teraz znam już rząd wielkości opłaty za taką przyjemność, a co do M1 to podjadę, z czystej ciekawości.
pozdrawiam,
Przemek
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

O ile dobrze pamiętam to na allegro trwa jeszcze aukcja lotu awionetką i szybkiego instruktażu. Ale oczywiście tam cena jest większa bo wszystko idzie na dzieciaki :)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Po prostu weź telefon w rękę, zadzwoń do aeroklubu tudzież jakiegoś FTO i zapytaj. Dowiesz się ile to kosztuje i ile trwa ; ]
Marcin
ODPOWIEDZ