FSX - zoomowanie na klawiaturze

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

MM93
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

FSX - zoomowanie na klawiaturze

Post autor: MM93 »

Witam!

Mam bardzo proste pytanie, jednak nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.
Jak w FSX, za pomocą klawiatury oddala się i przybliża widok kokpitu/samolotu/ogona itp.? Nie chodzi mi o + i -, tylko jak nazywa się ta pozycja w ustawieniach klawiszów - dział Widok? Jest tam tego mnóstwo. W myszce steruje tym kółko, ale "oficjalnie" w ustawieniach kółko steruje przepustnicą.

Pozdrawiam
Marcin
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Plusa i minusa nie będzie w sekcji ustawień widoków, bo klawisze te służą do wielu rzeczy - normalnie sterują zoomem, lecz gdy przykładowo naciśniesz r a potem +/- to będziesz kontrolował prędkość symulacji. W menu ustawień klawiszowych figurują pod nazwą increase/decrease selection.
MM93
Cadet
Cadet

No właśnie, normalnie + i - steruje zoomem - a u mnie nie. Chodzi mi konkretnie o to, że mam Saitek Pro Flight Yoke System i nie wiem jak przypisać zoomowanie do klawiszów na wolancie, a nie chcę robić tego spacją i kółkiem myszki. A w "Widoku" jest tysiąc opcji patrzenia w każdym kierunku, nawet ustawienie powiększenia na 1x, ale bezpośredniego oddalania i przybliżania nie ma. Zmiana punktu widzenia mnie nie satysfakcjonuje, bo w kokpicie mogę znaleźć się za oparciem i nic nie widzieć.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Możesz użyć SST, przypisując do przycisków po prostu + i - (by obsługiwały zoom, trzeba nacisnąć backspace, choć być może wystarczy tylko kliknięcie gdzieś na ekranie).
MM93
Cadet
Cadet

Dziękuję za odpowiedź.
Tak, wiem że mogę to tak przypisać, lecz problem jest w tym, że najpierw muszę przypisać przybliżanie/oddalanie do klawiatury, a nie wiem jaka pozycja za to odpowiada.
Piszesz o + i -, na innych forach też o tym czytałem, jednak u mnie po kliknięciu wcześniej nawet Backspace na klawiaturze nic się nie dzieje.
Tylko spacja + kółko myszki działa. Więc problem mam tylko ze znalezieniem pozycji w Widoku odpowiedzialnej za oddalanie/przybliżanie. Musi to gdzieś być, skoro jest tyle niepotrzebnych rzeczy...
Ostatnio zmieniony śr 26 sty, 2011 20:31 przez MM93, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Tak być nie powinno - po wciśnięciu plusa lub minusa (tych między 0 a backspacem, nie tych w bloku numerycznym) nic się nie zmienia? Czy problem występuje we wszystkich samolotach?
Musi to gdzieś być, skoro jest tyle niepotrzebnych rzeczy...
Mimo to wielu potrzebnych nie ma, pomaga na to zarejestrowany FSUIPC.
emils
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: żyrardów

Post autor: emils »

Sorki, że tak odkopię.
Ja mam dośc denerwujący problem. Od jakiegos czasu zauwazyłem, że spacja oprócz widoku działa jako hamulec :shock:
Nie wiem czemu tak się dzieje, ale aktualnie latam pmdg747.
W jego opcjach nie znalazłem nic, co odpowiadałoby za hamowanie (są tylko takie rzeczy jak drzwi itp). W opcjach fs'a jako hamulec mam kropkę oraz "przycisk 1" (czyli LPM).

Jest to o tyle denerwujące, że spacja służy mi do "chodzenia" po kabinie. Jezeli mam właczony hamulec postojowy to przy naciśnięciu spacji się wyłącza.
Nie mam już pomysłu jak to naprawić.
Awatar użytkownika
artwszol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: artwszol »

Spróbuj zmienić przypisanie klawisza.
Ostatnio zmieniony pn 27 cze, 2011 20:12 przez artwszol, łącznie zmieniany 1 raz.
emils
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: żyrardów

Post autor: emils »

artwszol pisze:spróbuj zmienić przypisanie klawisza
Faktycznie, tak zrobiłem. To chyba pomogło, bo usunałem przypisanie klawisza na klawiaturze wogóle, a zostawiłem tylko ten z myszki i jak na razie jest ok.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez emils, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ