Kiedy i jak używać trymera?

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Czy trymowanie da się ustawić na starej kierownicy która leży w kurzu? Chodzi mi o to czy na wszystkich modelach da się to robić?
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Da się, jeżeli kierownica nie posiada sprężyny cofającej ją do pozycji neutralnej, gdy ją puścisz. Można taką sprężynę też wymontować, ale to trochę majsterkowania, a ja się na tym nie znam.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Tak, tylko trzeba mieć na uwadzę:
1. Dobrze by było wymontować z kierownicy sprężynę, bo będzie wracać do pozycji początkowej, a więc cały czas będzie dążyło do ustawienia trymeru w jedną pozycję.
2. Trzeba będzie uważać na stan techniczny potencjometrów, bo wszelaki "pik" na wyjściu będzie powodował nagłe przestawienie trymera w skrajne położenie albo ten trymer może "drgać".
3. W związku z powyższym i pracą autopilota polegającą na przestawianiu przez niego trymera, trzeba będzie uważać podczas lotu z włączonym autopilotem oraz uważać w momencie wyłączenia autopilota, w którym trymer może nagle przeskoczyć z jednej pozycji w drugą, na co trzeba będzie szybko zareagować.

Wg mnie bezpieczniej jest zostawić trymer na dwóch przyciskach na wolancie / joysticku, tak jak to jest w samolotach komunikacyjnych.
Chyba, że przeznaczeniem będą samoloty GA i loty głównie "z ręki".
Tak czy tak, pomocny będzie FSUIPC w pełnej wersji.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ