[FSX] Zmiana tekstur i dopalaczy w F-14
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Zmiana tekstur i dopalaczy w F-14
Witam serdecznie.
Na początek muszę zaznaczyć, że jestem początkującym graczem, więc z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Mam kilka pytań związanych z FSX.
1) Czy istnieje możliwość ustawienia rozmiary płomieni dopalacza?
Ściągnąłem model F14 D Tomcat projektu Dino Cattaneo i nie bardzo mi się podoba płomień dopalacza. W tomkacie od IRIS jest on większy i w momencie przesunięcia przepustnicy na max odpala najpierw jeden silnik a po chwili drugi. (jak na mój gust jest to fajny efekt, który chciałbym uzyskać w tomkacie od Dino)
2) Jeżeli nie da rady tego ustawić, to czy istnieje możliwość podmiany tekstur tak aby skiny od Dino wrzucić do IRIS. Dało by to tyle, że wygląd zewnętrzny Tomkata zyskałby na jakość a i dopalacze miałbym takie jak chcę.
3) Dlaczego nie mam efektu przekroczenia bariery dźwięku ( tej chmurki wokół samolotu) widziałem na filmikach z youtube jak graczom ten efekt występuje a u mnie niestety nie.
Grafika MSI 9600GT 1 gb Ram
Mam nadzieję, że na początek za bardzo nie nakręciłem i znajdzie się osoba, która zaradzi moim problemom. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.
Na początek muszę zaznaczyć, że jestem początkującym graczem, więc z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Mam kilka pytań związanych z FSX.
1) Czy istnieje możliwość ustawienia rozmiary płomieni dopalacza?
Ściągnąłem model F14 D Tomcat projektu Dino Cattaneo i nie bardzo mi się podoba płomień dopalacza. W tomkacie od IRIS jest on większy i w momencie przesunięcia przepustnicy na max odpala najpierw jeden silnik a po chwili drugi. (jak na mój gust jest to fajny efekt, który chciałbym uzyskać w tomkacie od Dino)
2) Jeżeli nie da rady tego ustawić, to czy istnieje możliwość podmiany tekstur tak aby skiny od Dino wrzucić do IRIS. Dało by to tyle, że wygląd zewnętrzny Tomkata zyskałby na jakość a i dopalacze miałbym takie jak chcę.
3) Dlaczego nie mam efektu przekroczenia bariery dźwięku ( tej chmurki wokół samolotu) widziałem na filmikach z youtube jak graczom ten efekt występuje a u mnie niestety nie.
Grafika MSI 9600GT 1 gb Ram
Mam nadzieję, że na początek za bardzo nie nakręciłem i znajdzie się osoba, która zaradzi moim problemom. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.
Ostatnio zmieniony śr 23 lut, 2011 20:56 przez Fazer1981, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
1. Tak, o ile pamiętam Tomcat Dino ma dopalacze zrobione jako efekty, nie element modelu. Najprostsza zmiana polega na skopiowaniu efektów (pliki fx w folderze effects FSa) dopalacza F-14 Iris i nadaniu im nazwy takiej, jaką mają te od darmowego samolotu - dopasowanie pewnie nie będzie idealne, nastaw się na konieczność edycji.
2. Pewnie tak, ale kupa roboty w edytorze graficznym, gdyż samoloty mają inne mapowanie tekstur.
3. Bo w FSie nie ma domyślnego efektu przekraczania bariery dźwięku, a twórcy filmików zainstalowali dodatek który go dodał.
2. Pewnie tak, ale kupa roboty w edytorze graficznym, gdyż samoloty mają inne mapowanie tekstur.
3. Bo w FSie nie ma domyślnego efektu przekraczania bariery dźwięku, a twórcy filmików zainstalowali dodatek który go dodał.
Witam ponownie.
Niestety nie udało mi się nic z powyższymi problemami zrobić.
Może Koledzy znają jakiegoś "linka" do dodatku z tą barierą dźwięku bo ja znalazłem tylko pod FS2004 "Sonic Boom" ale czy on będzie działał w FSX...?
Kolejne pytanie, to czy ktoś wie jak skonstruowany jest efekt smug ze skrajnych boków skrzydeł, gdy "rozdzierają powietrze przy ostrym natarciu. Chodzi mi o to, czy można to jakoś dodać do F-14 IRIS bo najwyraźniej tego nie posiada ten model w przeciwieństwie do modelu od Dino Cattaneo.
Niestety nie udało mi się nic z powyższymi problemami zrobić.
Może Koledzy znają jakiegoś "linka" do dodatku z tą barierą dźwięku bo ja znalazłem tylko pod FS2004 "Sonic Boom" ale czy on będzie działał w FSX...?
Kolejne pytanie, to czy ktoś wie jak skonstruowany jest efekt smug ze skrajnych boków skrzydeł, gdy "rozdzierają powietrze przy ostrym natarciu. Chodzi mi o to, czy można to jakoś dodać do F-14 IRIS bo najwyraźniej tego nie posiada ten model w przeciwieństwie do modelu od Dino Cattaneo.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Tak, efekt z FS9 będzie działać w FSX.
http://205.252.250.26/cgi-bin/yabb2/YaB ... 1274477198
http://205.252.250.26/cgi-bin/yabb2/YaB ... 1274477198
Dzięki chłopaki działa.
Pozostaje tylko ten efekt na krańcach skrzydeł. Jak to zrobić?
[Pytanie kończy się pytajnikiem.
PS Ich jest jeden. - Rz]
[Pytanie kończy się pytajnikiem.
PS Ich jest jeden. - Rz]
Ostatnio zmieniony pn 28 lut, 2011 22:18 przez Fazer1981, łącznie zmieniany 2 razy.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Podobnie jak stożek Macha, dodajesz efekt do sekcji [smoke_system] lub [lights], a w panel.cdf dopisujesz gauges pokazujący go w odpowiednich warunkach. FSX chyba z automatu pokazuje smugi na końcówkach skrzydeł, Iris pewnie obszedł to bo efekt nie podążał za animacją zmiany skosu.
viewtopic.php?t=5121
viewtopic.php?t=5121
Nas jest tu tylko jedenDzięki chłopaki działa.