Mega Airport Frankfurt

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Roki117
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Mega Airport Frankfurt

Post autor: Roki117 »

Mam problem bo na filmikach o dodatkach widac jak rekaw przesuwa sie do samolotu. Ja tez chce to zrobic ale nie wiem jak. Prosze o szybkie odpowiedzi.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Musisz sobie powtarzać 'nie czytałem instrukcji' do znudzenia, w końcu wymyślisz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

http://www.fscommander.com/files/fsc_ed ... _afcad.zip

Nowy afcad do EDDF. Przeczytac dokładnie readme przed zainstalowaniem.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

Banalne pytanko,
przymierzam się do frankfurtu, animacje w nim są bogate, ale:
- ile fps zabiera ta sceneria?

moja karta radeon 800 xl, w tle ultimate traffic 100%,

z góry dzięki za posty

P.S.
Sam znalazłem tu
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

bardzo dobra sceneria,
nie ma tak naprawdę czego się przyczepić,
wszystko jest tak jak powinno, oczywiście na miarę mocy współczesnego kompa,
obawiałem się klatkowania, ale nie jest tak żle,
przy ultimate traffic 100% - to daje ok. 50 samolotów na lotnisku i ok. 6 w powietrzu,
podchodząc do pasa mam 16-19 fps,
przy pełnej bliskiej panoramie lotniska tylko 12-15 fps, ale tej opcji można używac tylko
do podziwiania lotniska, przy locie jest nieprzydatna,
wszystkie opcje fs na full, maszyna pmdg 737, karta radeon 800 xl,

pewnie, że wolałbym 25 fps, nie próbowałem jednak zmniejszać traffic, frankfurt to jest frankfurt i musi być nabity jak w rzeczywistości
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Pojawiła się mała poprawka do EDDF, optymalizująca fps
http://www.germanairports.net/index-d.html

Link bezposredni tu:
http://www.germanairports.net/files/GAP ... Update.zip
Z readme
On same PC Systems, you have low performace in approach and taxi in MAF Frankfurt and low Frames. With the attached filereplacement, the files are optimized for performance. But, it can happen, that the textures are loading slower, when you change fast the view direction. If this is no problem for you, then try this files.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Poprzednio na athlonie 3200 2200@2310 i radeonie 800 xl klatkowanie spadało czasami do 12 fps,
po zmianie sprzętu na athlona 64 4000 2400@2800 i radeona 1950 xtx klatkowanie potrafi jednak jeszcze spaść do 24 fps,
w obu przypadkach miałem/mam 100% Ultimate Traffic, Ground Environment i Ultimate Terrain Europe, Flight Environment,
karta grafiki ma mniejsze znaczenie, do cieszenia się ta scenerią potrzebny jest mocny procesor
Awatar użytkownika
Masi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bolesławiec

Post autor: Masi »

Ja tam nie wiem. Mi lata to ładnie. Ale też potrafią klatki ładnie spaść...
Faktycznie to od tych dodatków a jest ich zainstalowane ponad 30gb trochę dysk mieli :-)
Reasumując fs jest źle napisanym programem , który nie wykorzystuje mocy jaka jest mu dana. Microsyf pozostanie microsyfem ;-)

Więc tylko optymalizować ;-)

A czytając,że u mnie jest 25fps - u mnie 60fps a tam u kogoś innego tyle , to nie piszcie że wszystko jest na max- bo to kompletna bzdura. :-) (sam wiem po sobie:p)
Test każdy z was robi w innych warunkach pogodowych ,o innej godzinie (która ma wpływ na natężenie ruchu ) , rozdzielczości , ilości zainstalowanych pai i innych śmiesznych dodatków. Już nie wspomnę o Anizo i AA ;-)

Ps A co do sprzętu to MSI K9N Neo-DDR2 2gb 667mhz-athlon 64x2 4600+ gf 8800gts-Caviar 250bg sata 16mb i też klatki potrafią spaść nawet do 9 :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Masi pisze: i też klatki potrafią spaść nawet do 9
,

No to musisz pogrzebać coś przy kompie, bo można z niego co nieco wydusić,

obojętnie czy latam nad lotniskiem na małym pułapie Carenado 206, czy podchodzę 747 PMDG, fps nie spadają nigdy poniżej 21 - a i te 21 tylko wyjątkowo, - srednio 24-25 fps, przy blokadzie 25.
Karta ustawiona na high quality + 6xFSAA + 16xAF, rozdzielczość 1280x1024x32,
wszystkie opsje FS ustawione na max. / naprawdę /,
do tego FS Global + Ground Environment + Ultimate Terrain + Flight Environment + Ultimate Traffic / 100% traffic /,
extended texture - 48.000000, default texture - 24.000000, multitexture - 400.

Ale FS + XP na oddzielnym dysku, a to dużo daje!
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Awatar użytkownika
Masi
Cadet
Cadet

Całkiem możliwe ,że Ultimate Traffic jest lepsze i mniej klatkożerne niż Pai
Z drugiej strony Ultimate ma tyle samo linii co Pai? (Pai zainstalowane mam wszystkie). Bo u mnie ruch we Frankfurcie jest potężny. Co chwila lądują, startują , kołują -> EDDF tętni życiem, jakieś karetki jeżdżą na sygnale, autobusy przeszkadzają w kołowaniu itp.

Pozdrawiam

Ps Jutro sprawdzę , mam drugi dysk więc przeinstaluje i zobaczę w czym tkwi różnica, bo jak na dzień dzisiejszy wydaje mi się ,że w niczym.
Awatar użytkownika
Masi
Cadet
Cadet

Ok . Masz tu sotatniego ss. Wszystko poustawiałem jak należy.
Scenerie germany , mega airport anizo max itp.
jeżeli chodzi o ustawienia polecam programik Tweak fs2004 fps perfekcja.

http://img264.imageshack.us/my.php?image=newhx2.jpg

I to już koniec testów :-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Witam.
A co można poradzić z taką ciekawostką? Czy to jest brak jakichś tekstur czy może właśnie coś nałożone? Lotnisko świeżo zainstalowane, wszystko inne działa wspaniale. Taki efekt jednak przeszkadza. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Załączniki
eddf.jpg
eddf.jpg (56.84 KiB) Przejrzano 16770 razy
Obrazek
MikkiMix
Cadet
Cadet

Post autor: MikkiMix »

Ja mam prolem innej natury. Zamierzam puścić posta do dystrybutorów / producentów, ale może któś z Was mi wcześniej pomóc będzie umiał.

Otóż nie jestem w stanie zainstalować scenerii. Podczas procesu instalacyjnego pasek postepu dochodzi do końca i w tym momencie instalator "łapie" zawieszkę. W katalogu FSa pojawiają się podkatalogi EDDF z kilkoma plikami - jednak sceneria nie pojawia się po odpaleniu FSa.

Ściągałem już oczywiście kilkakrotnie plik instalacyjny - niestety efekt jest zawsze ten sam.

Jesli ktoś ma jakieś sugestie, będę zobowiązany.

Pzdr

Mikołaj
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Próbowałeś dodać ręcznie do scenery library te foldery EDDF?
Obrazek
MikkiMix
Cadet
Cadet

Post autor: MikkiMix »

One tam są, tylko "uszkodzone" z uwagi na błąd w procesie instalacyjnym. Oczywiście próbowałem "ręcznie" dodać scenerię, ale efekt jest zawsze ten sam, czyli żaden :).

Wrócę do domu to jeszcze w rejestrach poszperam, poczyszczę i zobaczę - może instalator zadziała poprawnie.

Dzięki!

Pzdr

Mikołaj
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Frankfurt świeżo po zainstalowaniu lubi wywijać numery, u mnie czesto samolot siedzi na samolocie, po dwóch trzech uruchomieniach problemy znikaja same, coś tam się musi poukładać, co dokładnie - nie wiem.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Georgio
Cadet
Cadet

Post autor: Georgio »

A próbował ktoś z was zainstalować ten dodatek pod Win 7? Mi wywala błąd o braku sterownika x64 już na stracie :? Pod XP SP2 działało normalnie. Uruchamianie w trybie zgodności i jako admin nic nie daje...
Obrazek
slyszers
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slyszers »

Witam !

Czy ma ktoś aktualny link do tego dodatku, który usprawnia FPS-y w tym dodatku ?
michalp
Cadet
Cadet

Post autor: michalp »

Pewnie używasz wersji starszej, ja zakupiłem niedawno wersję 2008 bodaj i pod win7 64 wszystko (FSX) poszło sprawnie.

Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo bym chciał, co by ta sceneria była mniej klatkożerna, a żadnego setupu niestety nie ma... Ten program do optymalizacji istnieje?

Michał
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: mysterio4555 »

Witam!
Odświeżę nieco ten wątek pewnymi pytaniami:

1) Jak się ma sprawa z poprawkami do tej scenerii ? Czy są zapewniane jakieś aktualizacje w razie gdyby układ dróg kołowania się zmienił/numeracja stanowisk postojowych?

2) Czy ta sceneria zadziała z Windows 7 x64 + FS2004? Używa ktoś tej scenerii na takim systemie ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

1.) Napisać, że w razie czego będzie poprawka nie można, w końcu to kwestia przyszłości, a obiecanki nie zawsze są spełniane. Można jednak napisać, że w lutym wydano poprawkę do nieco leciwej już scenerii:
Mega Airport Frankfurt was the first in the range and it was showing a few rough edges compared to the newer airports. But that's easy to solve with a good update. And we got one. The FS2004 version got some optimization, new ILS frequency etc, the FSX now boost AES lite so it has intelligent car traffic on the airport. Makes it look a lot better, a lot more modern. So a highly recommended update that you will find, as always, in the FAQs/Support section. You need to be registered and have the product registered there btw.
2.) Dlaczego miałaby nie działać? Aerosoft nie ma systemu zabezpieczeń gryzącego się z 7.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Lotnisko kupione.
Powiem że zupełnie inaczej lata się do Frankfurtu z tą scenerią. Jest bardzo fajnie zrobiona, klatkowanie na poziomie 28(przy lock na 30). Ogólnie jestem zadowolony, niemniej jest pewna rzecz która mnie denerwuje, mianowice:

Frankfurt ma nową częst. ILS dla pasa 25R i bodajże 07L, co poprawia Update wydany przez Aerosoft. Jednak gdy próbuję go zainstalować, wyświetla mi się komunikat:

"This update required an installed version of Mega Airport Frankfurt" :shock:

Przeinstalowywałem scenerie 2 razy, ciągle to samo. Używam wersji do FS2004, Windows 7, FS uruchamiany jako Administrator, EDDF tak samo instalowany...

Znacie jakiś sposób by zainstalować ten Update przy takim błędzie ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Na pewno instalujesz odpowiednią aktualizację (dla FS9, a nie FSX)? Wpisy w rejestrze FS ma dobre, skoro sceneria się zainstalowała, więc może lotnisko nie jest dodane w scenery library?
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:Na pewno instalujesz odpowiednią aktualizację (dla FS9, a nie FSX)? Wpisy w rejestrze FS ma dobre, skoro sceneria się zainstalowała, więc może lotnisko nie jest dodane w scenery library?
Na 100% do FS9. Lotnisko dodane i śmiga idealnie, właśnie przed chwilą lądowałem i mi brakowało DME przez co musiałem używać FRD jako DME :P . Ponadto Langen w swoim remark miał podział na nowe i stare ILS dla EDDF i zauważyłem, iż moje się zaliczają do tych starych ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Częstotliwości ILSów zmienisz w AFCADzie tego lotniska. To kilkanaście sekund. Potrzebujesz jedynie programu AFCAD z avsim lub innego serwisu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A jednak się udało. Użyłem FS Registry Repair od F1, po czym Update zainstalował się bez problemów. Także jakby ktoś miał podobny problem to będzie wiedział co z tym zrobić.

Dziękuję bardzo za wszelkie rady. :)

@RzEmYk

A da się do ILS przypisać DME ? Bo to jest najważniejsze w tym updacie...
Dawniej we Frankfurcie używało się FRD jako DME niezależnie od pasa, natomiast teraz ILS np. rwy 25R (111.55 bodajże) jest wyposażony w DME pod tą samą częstotliwością.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

mysterio4555 pisze:A da się do ILS przypisać DME?
Da.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
danielxx95
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gliwice

Pas 18 EDDF

Post autor: danielxx95 »

http://www.aitraffic.ch/eddf_2008/5.jpg

Jak to zrobić zeby samoloty startowały z pasa 18 na eddf. Bo wkurzają mnie te wieczne kolejki do pasa 25r i 25l. Pomozcie mi tylko dokladnie wyjasnijcie jak mam to zrobic bo jestem początkującym uzytkownikiem FSX ze scenerią aerosoft i ultimate traffic 2

za pomoc z gory dzieki :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Pewnie trzeba edytować AFCAD lotniska za pomocą ADE i zobaczyć jak jest teraz rozwiązane kołowanie AI. Może trzeba odblokować pas 18. Może pogoda jest na pasy 25.
Patrzyłeś na forum producenta, pisałeś do supportu?
danielxx95
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gliwice

MAF md-11

Post autor: danielxx95 »

Mam UT2 i mega airport frankfurt do fsx. Problem w tym, że md-11 stojące na płycie lotniska stoją zamiast w strefie cargo to na terminalu pasażerskim. Co z tym zrobić?

Za odpowiedzi z góry dzięki
Ostatnio zmieniony ndz 26 gru, 2010 17:49 przez danielxx95, łącznie zmieniany 1 raz.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Dlaczego po wciśnięciu ctrl+j nie podjeżdża rękaw do samolotu? Jak to naprawić, by działało.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

A co producent napisał w manualu? Może trzeba do tego AESa?
Google + "Mega Airport Frankfurt rękaw" znalazło np. http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=72&t=19230
ODPOWIEDZ