Mega Airport Frankfurt
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Mega Airport Frankfurt
Mam problem bo na filmikach o dodatkach widac jak rekaw przesuwa sie do samolotu. Ja tez chce to zrobic ale nie wiem jak. Prosze o szybkie odpowiedzi.
http://www.fscommander.com/files/fsc_ed ... _afcad.zip
Nowy afcad do EDDF. Przeczytac dokładnie readme przed zainstalowaniem.
Nowy afcad do EDDF. Przeczytac dokładnie readme przed zainstalowaniem.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
bardzo dobra sceneria,
nie ma tak naprawdę czego się przyczepić,
wszystko jest tak jak powinno, oczywiście na miarę mocy współczesnego kompa,
obawiałem się klatkowania, ale nie jest tak żle,
przy ultimate traffic 100% - to daje ok. 50 samolotów na lotnisku i ok. 6 w powietrzu,
podchodząc do pasa mam 16-19 fps,
przy pełnej bliskiej panoramie lotniska tylko 12-15 fps, ale tej opcji można używac tylko
do podziwiania lotniska, przy locie jest nieprzydatna,
wszystkie opcje fs na full, maszyna pmdg 737, karta radeon 800 xl,
pewnie, że wolałbym 25 fps, nie próbowałem jednak zmniejszać traffic, frankfurt to jest frankfurt i musi być nabity jak w rzeczywistości
nie ma tak naprawdę czego się przyczepić,
wszystko jest tak jak powinno, oczywiście na miarę mocy współczesnego kompa,
obawiałem się klatkowania, ale nie jest tak żle,
przy ultimate traffic 100% - to daje ok. 50 samolotów na lotnisku i ok. 6 w powietrzu,
podchodząc do pasa mam 16-19 fps,
przy pełnej bliskiej panoramie lotniska tylko 12-15 fps, ale tej opcji można używac tylko
do podziwiania lotniska, przy locie jest nieprzydatna,
wszystkie opcje fs na full, maszyna pmdg 737, karta radeon 800 xl,
pewnie, że wolałbym 25 fps, nie próbowałem jednak zmniejszać traffic, frankfurt to jest frankfurt i musi być nabity jak w rzeczywistości
Pojawiła się mała poprawka do EDDF, optymalizująca fps
http://www.germanairports.net/index-d.html
Link bezposredni tu:
http://www.germanairports.net/files/GAP ... Update.zip
Z readme
http://www.germanairports.net/index-d.html
Link bezposredni tu:
http://www.germanairports.net/files/GAP ... Update.zip
Z readme
On same PC Systems, you have low performace in approach and taxi in MAF Frankfurt and low Frames. With the attached filereplacement, the files are optimized for performance. But, it can happen, that the textures are loading slower, when you change fast the view direction. If this is no problem for you, then try this files.
Bartek
Poprzednio na athlonie 3200 2200@2310 i radeonie 800 xl klatkowanie spadało czasami do 12 fps,
po zmianie sprzętu na athlona 64 4000 2400@2800 i radeona 1950 xtx klatkowanie potrafi jednak jeszcze spaść do 24 fps,
w obu przypadkach miałem/mam 100% Ultimate Traffic, Ground Environment i Ultimate Terrain Europe, Flight Environment,
karta grafiki ma mniejsze znaczenie, do cieszenia się ta scenerią potrzebny jest mocny procesor
po zmianie sprzętu na athlona 64 4000 2400@2800 i radeona 1950 xtx klatkowanie potrafi jednak jeszcze spaść do 24 fps,
w obu przypadkach miałem/mam 100% Ultimate Traffic, Ground Environment i Ultimate Terrain Europe, Flight Environment,
karta grafiki ma mniejsze znaczenie, do cieszenia się ta scenerią potrzebny jest mocny procesor
Ja tam nie wiem. Mi lata to ładnie. Ale też potrafią klatki ładnie spaść...
Faktycznie to od tych dodatków a jest ich zainstalowane ponad 30gb trochę dysk mieli :-)
Reasumując fs jest źle napisanym programem , który nie wykorzystuje mocy jaka jest mu dana. Microsyf pozostanie microsyfem ;-)
Więc tylko optymalizować ;-)
A czytając,że u mnie jest 25fps - u mnie 60fps a tam u kogoś innego tyle , to nie piszcie że wszystko jest na max- bo to kompletna bzdura. :-) (sam wiem po sobie:p)
Test każdy z was robi w innych warunkach pogodowych ,o innej godzinie (która ma wpływ na natężenie ruchu ) , rozdzielczości , ilości zainstalowanych pai i innych śmiesznych dodatków. Już nie wspomnę o Anizo i AA ;-)
Ps A co do sprzętu to MSI K9N Neo-DDR2 2gb 667mhz-athlon 64x2 4600+ gf 8800gts-Caviar 250bg sata 16mb i też klatki potrafią spaść nawet do 9
Pozdrawiam
Faktycznie to od tych dodatków a jest ich zainstalowane ponad 30gb trochę dysk mieli :-)
Reasumując fs jest źle napisanym programem , który nie wykorzystuje mocy jaka jest mu dana. Microsyf pozostanie microsyfem ;-)
Więc tylko optymalizować ;-)
A czytając,że u mnie jest 25fps - u mnie 60fps a tam u kogoś innego tyle , to nie piszcie że wszystko jest na max- bo to kompletna bzdura. :-) (sam wiem po sobie:p)
Test każdy z was robi w innych warunkach pogodowych ,o innej godzinie (która ma wpływ na natężenie ruchu ) , rozdzielczości , ilości zainstalowanych pai i innych śmiesznych dodatków. Już nie wspomnę o Anizo i AA ;-)
Ps A co do sprzętu to MSI K9N Neo-DDR2 2gb 667mhz-athlon 64x2 4600+ gf 8800gts-Caviar 250bg sata 16mb i też klatki potrafią spaść nawet do 9
Pozdrawiam
,Masi pisze: i też klatki potrafią spaść nawet do 9
No to musisz pogrzebać coś przy kompie, bo można z niego co nieco wydusić,
obojętnie czy latam nad lotniskiem na małym pułapie Carenado 206, czy podchodzę 747 PMDG, fps nie spadają nigdy poniżej 21 - a i te 21 tylko wyjątkowo, - srednio 24-25 fps, przy blokadzie 25.
Karta ustawiona na high quality + 6xFSAA + 16xAF, rozdzielczość 1280x1024x32,
wszystkie opsje FS ustawione na max. / naprawdę /,
do tego FS Global + Ground Environment + Ultimate Terrain + Flight Environment + Ultimate Traffic / 100% traffic /,
extended texture - 48.000000, default texture - 24.000000, multitexture - 400.
Ale FS + XP na oddzielnym dysku, a to dużo daje!
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Całkiem możliwe ,że Ultimate Traffic jest lepsze i mniej klatkożerne niż Pai
Z drugiej strony Ultimate ma tyle samo linii co Pai? (Pai zainstalowane mam wszystkie). Bo u mnie ruch we Frankfurcie jest potężny. Co chwila lądują, startują , kołują -> EDDF tętni życiem, jakieś karetki jeżdżą na sygnale, autobusy przeszkadzają w kołowaniu itp.
Pozdrawiam
Ps Jutro sprawdzę , mam drugi dysk więc przeinstaluje i zobaczę w czym tkwi różnica, bo jak na dzień dzisiejszy wydaje mi się ,że w niczym.
Z drugiej strony Ultimate ma tyle samo linii co Pai? (Pai zainstalowane mam wszystkie). Bo u mnie ruch we Frankfurcie jest potężny. Co chwila lądują, startują , kołują -> EDDF tętni życiem, jakieś karetki jeżdżą na sygnale, autobusy przeszkadzają w kołowaniu itp.
Pozdrawiam
Ps Jutro sprawdzę , mam drugi dysk więc przeinstaluje i zobaczę w czym tkwi różnica, bo jak na dzień dzisiejszy wydaje mi się ,że w niczym.
Ok . Masz tu sotatniego ss. Wszystko poustawiałem jak należy.
Scenerie germany , mega airport anizo max itp.
jeżeli chodzi o ustawienia polecam programik Tweak fs2004 fps perfekcja.
http://img264.imageshack.us/my.php?image=newhx2.jpg
I to już koniec testów :-)
Pozdrawiam
Scenerie germany , mega airport anizo max itp.
jeżeli chodzi o ustawienia polecam programik Tweak fs2004 fps perfekcja.
http://img264.imageshack.us/my.php?image=newhx2.jpg
I to już koniec testów :-)
Pozdrawiam
Ja mam prolem innej natury. Zamierzam puścić posta do dystrybutorów / producentów, ale może któś z Was mi wcześniej pomóc będzie umiał.
Otóż nie jestem w stanie zainstalować scenerii. Podczas procesu instalacyjnego pasek postepu dochodzi do końca i w tym momencie instalator "łapie" zawieszkę. W katalogu FSa pojawiają się podkatalogi EDDF z kilkoma plikami - jednak sceneria nie pojawia się po odpaleniu FSa.
Ściągałem już oczywiście kilkakrotnie plik instalacyjny - niestety efekt jest zawsze ten sam.
Jesli ktoś ma jakieś sugestie, będę zobowiązany.
Pzdr
Mikołaj
Otóż nie jestem w stanie zainstalować scenerii. Podczas procesu instalacyjnego pasek postepu dochodzi do końca i w tym momencie instalator "łapie" zawieszkę. W katalogu FSa pojawiają się podkatalogi EDDF z kilkoma plikami - jednak sceneria nie pojawia się po odpaleniu FSa.
Ściągałem już oczywiście kilkakrotnie plik instalacyjny - niestety efekt jest zawsze ten sam.
Jesli ktoś ma jakieś sugestie, będę zobowiązany.
Pzdr
Mikołaj
- mysterio4555
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPWR
Witam!
Odświeżę nieco ten wątek pewnymi pytaniami:
1) Jak się ma sprawa z poprawkami do tej scenerii ? Czy są zapewniane jakieś aktualizacje w razie gdyby układ dróg kołowania się zmienił/numeracja stanowisk postojowych?
2) Czy ta sceneria zadziała z Windows 7 x64 + FS2004? Używa ktoś tej scenerii na takim systemie ?
Odświeżę nieco ten wątek pewnymi pytaniami:
1) Jak się ma sprawa z poprawkami do tej scenerii ? Czy są zapewniane jakieś aktualizacje w razie gdyby układ dróg kołowania się zmienił/numeracja stanowisk postojowych?
2) Czy ta sceneria zadziała z Windows 7 x64 + FS2004? Używa ktoś tej scenerii na takim systemie ?
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
1.) Napisać, że w razie czego będzie poprawka nie można, w końcu to kwestia przyszłości, a obiecanki nie zawsze są spełniane. Można jednak napisać, że w lutym wydano poprawkę do nieco leciwej już scenerii:
2.) Dlaczego miałaby nie działać? Aerosoft nie ma systemu zabezpieczeń gryzącego się z 7.Mega Airport Frankfurt was the first in the range and it was showing a few rough edges compared to the newer airports. But that's easy to solve with a good update. And we got one. The FS2004 version got some optimization, new ILS frequency etc, the FSX now boost AES lite so it has intelligent car traffic on the airport. Makes it look a lot better, a lot more modern. So a highly recommended update that you will find, as always, in the FAQs/Support section. You need to be registered and have the product registered there btw.
- mysterio4555
- Turboprop Captain

Lotnisko kupione.
Powiem że zupełnie inaczej lata się do Frankfurtu z tą scenerią. Jest bardzo fajnie zrobiona, klatkowanie na poziomie 28(przy lock na 30). Ogólnie jestem zadowolony, niemniej jest pewna rzecz która mnie denerwuje, mianowice:
Frankfurt ma nową częst. ILS dla pasa 25R i bodajże 07L, co poprawia Update wydany przez Aerosoft. Jednak gdy próbuję go zainstalować, wyświetla mi się komunikat:
"This update required an installed version of Mega Airport Frankfurt"
Przeinstalowywałem scenerie 2 razy, ciągle to samo. Używam wersji do FS2004, Windows 7, FS uruchamiany jako Administrator, EDDF tak samo instalowany...
Znacie jakiś sposób by zainstalować ten Update przy takim błędzie ?
Powiem że zupełnie inaczej lata się do Frankfurtu z tą scenerią. Jest bardzo fajnie zrobiona, klatkowanie na poziomie 28(przy lock na 30). Ogólnie jestem zadowolony, niemniej jest pewna rzecz która mnie denerwuje, mianowice:
Frankfurt ma nową częst. ILS dla pasa 25R i bodajże 07L, co poprawia Update wydany przez Aerosoft. Jednak gdy próbuję go zainstalować, wyświetla mi się komunikat:
"This update required an installed version of Mega Airport Frankfurt"
Przeinstalowywałem scenerie 2 razy, ciągle to samo. Używam wersji do FS2004, Windows 7, FS uruchamiany jako Administrator, EDDF tak samo instalowany...
Znacie jakiś sposób by zainstalować ten Update przy takim błędzie ?
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
- mysterio4555
- Turboprop Captain

Na 100% do FS9. Lotnisko dodane i śmiga idealnie, właśnie przed chwilą lądowałem i mi brakowało DME przez co musiałem używać FRD jako DMEPZL Belfegor pisze:Na pewno instalujesz odpowiednią aktualizację (dla FS9, a nie FSX)? Wpisy w rejestrze FS ma dobre, skoro sceneria się zainstalowała, więc może lotnisko nie jest dodane w scenery library?
Częstotliwości ILSów zmienisz w AFCADzie tego lotniska. To kilkanaście sekund. Potrzebujesz jedynie programu AFCAD z avsim lub innego serwisu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
- mysterio4555
- Turboprop Captain

A jednak się udało. Użyłem FS Registry Repair od F1, po czym Update zainstalował się bez problemów. Także jakby ktoś miał podobny problem to będzie wiedział co z tym zrobić.
Dziękuję bardzo za wszelkie rady.
@RzEmYk
A da się do ILS przypisać DME ? Bo to jest najważniejsze w tym updacie...
Dawniej we Frankfurcie używało się FRD jako DME niezależnie od pasa, natomiast teraz ILS np. rwy 25R (111.55 bodajże) jest wyposażony w DME pod tą samą częstotliwością.
Dziękuję bardzo za wszelkie rady.
@RzEmYk
A da się do ILS przypisać DME ? Bo to jest najważniejsze w tym updacie...
Dawniej we Frankfurcie używało się FRD jako DME niezależnie od pasa, natomiast teraz ILS np. rwy 25R (111.55 bodajże) jest wyposażony w DME pod tą samą częstotliwością.
-
danielxx95
- Cadet

- Skąd jesteś: Gliwice
Pas 18 EDDF
http://www.aitraffic.ch/eddf_2008/5.jpg
Jak to zrobić zeby samoloty startowały z pasa 18 na eddf. Bo wkurzają mnie te wieczne kolejki do pasa 25r i 25l. Pomozcie mi tylko dokladnie wyjasnijcie jak mam to zrobic bo jestem początkującym uzytkownikiem FSX ze scenerią aerosoft i ultimate traffic 2
za pomoc z gory dzieki
Jak to zrobić zeby samoloty startowały z pasa 18 na eddf. Bo wkurzają mnie te wieczne kolejki do pasa 25r i 25l. Pomozcie mi tylko dokladnie wyjasnijcie jak mam to zrobic bo jestem początkującym uzytkownikiem FSX ze scenerią aerosoft i ultimate traffic 2
za pomoc z gory dzieki
Pewnie trzeba edytować AFCAD lotniska za pomocą ADE i zobaczyć jak jest teraz rozwiązane kołowanie AI. Może trzeba odblokować pas 18. Może pogoda jest na pasy 25.
Patrzyłeś na forum producenta, pisałeś do supportu?
Patrzyłeś na forum producenta, pisałeś do supportu?
-
danielxx95
- Cadet

- Skąd jesteś: Gliwice
MAF md-11
Mam UT2 i mega airport frankfurt do fsx. Problem w tym, że md-11 stojące na płycie lotniska stoją zamiast w strefie cargo to na terminalu pasażerskim. Co z tym zrobić?
Za odpowiedzi z góry dzięki
Za odpowiedzi z góry dzięki
Ostatnio zmieniony ndz 26 gru, 2010 17:49 przez danielxx95, łącznie zmieniany 1 raz.
A co producent napisał w manualu? Może trzeba do tego AESa?
Google + "Mega Airport Frankfurt rękaw" znalazło np. http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=72&t=19230
Google + "Mega Airport Frankfurt rękaw" znalazło np. http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=72&t=19230