[FSX] joystic Sitek Cyborg - problem ze sterowaniem

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

gxg
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

[FSX] joystic Sitek Cyborg - problem ze sterowaniem

Post autor: gxg »

Witam wszystkich,
mam pytanie co do sterowania (np Cessna) w FSX przy uzyciu ww joystica. Czy to normalne ze wychylajac drazek np w prawo do poziomu przechylu samolotu np o 15stopni (na attitude indicator) samolot przechyla sie w zalozony sposb ale przy powrocie drazka joystica do pozycji srodkowej samolot nadal pozostaje we wczesniej podanym przechyle np 15 stopni i aby wrocil do pozycji (stright flight - 0 stopni) musze odchylic drazek joystica w lewo? Kiedys latalem na x-plane i przyzwyczailem sie, ze powrot joystica do pozycji srodkowej powoduje automatycznie wyrownanie rowniez samolotu. Czy w FSX tak po prostu jest czy to sie gdzis zmienia w ustawieniach? Dodam ze przy podnoszeniu dzioba lub opuszczaniu nie ma tego problemu tzn wychylenie dzioba jest stale weryfikowane zgodnie z pozycja joystica natomiast przy przechylach prawo lewo samolot pozostaje w danej pozycji nawet po powrocie joystica do pozycji srodkowej... Ktos ma podobnie?
z gory dzieki za rady i pozdrawiam,

Grzesiek
gxg
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Jest to całkiem normalne zachowanie, w rzeczywistości samoloty reagują tak samo. Musisz sobie uświadomić, że wychylenie powierzchni sterowej to tak naprawdę przyłożenie momentu względem jednej z osi samolotu. Powrót tejże powierzchni do położenia początkowego to "wyzerowanie" momentu, więc w jaki sposób samolot ma powrócić np. do lotu poziomego?
gxg
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: gxg »

Tidit,
dziekuje za odpowiedz i wyjasnienie. Nie wiem tylko czy jasno to opisalem. Rozumiem zatem, ze: jesli w wyniku przechylu joystica samolot pochyli sie np o 15stopni w prawo to aby wrocil do lotu prostego - bez odchylu czyli 0 stopni to nie wystarczy powrocic z joyistickiem do pozycji srodkowej ale nalezy joistic wychylic w tym przypadku o pare stopni w lewo a nastepnie wysrodkowac gdy samolot na (attitude indicator)wskaze 0stopni. Tak jest w moim przypadku. Ok w takim razie to kwestia przestawienia sie z x-plane gdzie po wychyleniu joya w ktoras ze stron samolot odchylal sie i wystarczylo tylko wrocic do pozycji srodkowej joystica aby rowniez wskaznik wrocil na pozycje 0stopni.
mam nadzieje ze mowimy o tym samym. Myslalem ze moze mam cos z ustawieniami nie tak.
dziekuje!
gxg
gxg
ODPOWIEDZ