Niewystarczajaca ilosc pamieci

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

percio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR/EIDW

Niewystarczajaca ilosc pamieci

Post autor: percio »

Witam
Wmontowałem nowa karte HD5970 i przy okazji odswiezylem system procek i7 975 wiec tu nie powinno byc problemu. FSXa ustawilem opcje graficzne na max no i po kilku min lotu wyskakuje monit ze brakuje mu pamieci i pyt czy mozna to jakos z optymalizowac gdzie i jak czy w ATI, czy moze zmniejszac ustawienia w FSXie.

Pozdro
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Instalując 64 bitowy system.
percio
Cadet
Cadet

some1 pisze:Instalując 64 bitowy system.
Mam Win7 32
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Możesz zastosować modyfikacje opisane pod tym linkiem w rozdziale "HOW TO PROPERLY TUNE VIRTUAL ADDRESS SPACE IN WINDOWS (x32) FOR OUT OF MEMORY ERRORS"
http://www.simforums.com/forums/forum_p ... ?TID=29041

Ale przejście na 64 bitowy system jest wskazane. 2GB karta graficzna i 32 bitowy system to nie jest dobre połączenie.

Z ciekawości, ile Windows w ogóle raportuje Ci pamięci? (Panel Sterowania -> system).
percio
Cadet
Cadet

Czytałem to Simforums i jest tak ze win 7 nie ma do z optymalizowania a do mojej konfiguracji kompa jest tak: NOTE: This is NOT for the new i7 systems or newer DDR3!

Co do mojej pamieci to jest 6.00 GB (3.25 GB usable). Chyab poczekam do konca roku na FSX 2011. Mialem 64 bit to i tak FSX uruchamia sie w trybie 32 (problem w tym ze pod 64 kilka urzadzen mi wogole nie chodzi i dlatego wrocilem do 32)
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

percio pisze:Czytałem to Simforums i jest tak ze win 7 nie ma do z optymalizowania a do mojej konfiguracji kompa jest tak: NOTE: This is NOT for the new i7 systems or newer DDR3!
Cytujesz następny rozdział poradnika, który nie ma związku z Twoim problemem. Do Win 7 x32 stosują się te same komendy co do Visty x32.

Co do mojej pamieci to jest 6.00 GB (3.25 GB usable). Chyab poczekam do konca roku na FSX 2011. Mialem 64 bit to i tak FSX uruchamia sie w trybie 32 (problem w tym ze pod 64 kilka urzadzen mi wogole nie chodzi i dlatego wrocilem do 32)
Po 1 nie będzie FS 2011. Po 2 taki sam problem będziesz miał z większością nowych pamięciożernych gier. Nie wiem co to za urządzenia, ale jeśli są Ci potrzebne do pracy, to możesz zainstalować dwa systemy obok siebie, do pracy używać 32 bitowego, do grania 64 bitowego.
percio
Cadet
Cadet

Narazie sprobuje z (x86) jak sie nie uda to zrobie jak mowisz zainstaluje sobie rownolegle 64, poki co probowalem dodac do rejestru wpis: bcdedit /set IncreaseUserVA 2560 i niestety element is not recognised i not found wiec nie rozwiazuje to mojego problemu.

Poki co sciagnelem jakis program 'enhance my seven' i tam jest monit o odblokowanie pamieci 4Gb wiec moze to ulatwi mi zycie :)
percio
Cadet
Cadet

Dobra jest..
..przy win 7 32 przy wlaczonym FSX zjada od ok 65 do 80% pamieci i pozniej sie sypie.... na dwu godzinny lot musze robic trzy, cztery restarty FSX a zeby przeleciec z dublina na heatrow
przy win7 64 jedzie na maxa z uzyciem ok od 45 - 60 % pamieci i ciesze sie wszystkimi ustawieniami na maxa :) (cały przelot) jestem happy
wczesniej miałem grafe GTS 8800 i było tak sobie, teraz przy 5970HD mam wszystko, naprawde wszysto na maxa i wierzcie mi chmurki, woda, ach,... nie to latanie.
Jak najdzie mnie natchnienie to do kupie sobie FSGX 2010 i wtedy pewnie zobacze troche wiecej detali :)
PS jaki jest skrot klawiszologi na wyswietlanie jaki jest frame rates podczas lotu ??

Dzieki some1 za pomoc - malo tu takich, wiekszosc 'boskich ' uzytkownikow wydaje mi sie rozumy pozjadala. Ale to taka moja subiektywna opinia. Pozdrawiam pomocnych i cierpliwych.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Yaskier
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Yaskier »

Hej,
Mam dalej problem z niewystarczająca ilością pamięci. Początkowo udało mi się go rozwiązać poprzez edycje boot.ini wg tych wskazówek. Jednak teraz latając nad większymi lotniskami, np nad Frankfurtem, zaczynają się jaja na nowo - najpierw czarne tekstury (czyli ich brak) i potem wywalenie do pulpitu. Nie wspomnę o lataniu J-41 od PMDG w NA BLUE NW demo od FT.

Konfig: XP z 4mb RAM + FSX, Acc, J-41 PMDG, REX, UTX, GEX.

Czy można jeszcze jakoś zwiększyć ta pamieć wirtualną, czy już osiągnąłem granice, których nie przeskoczę? Czy poprzez jakieś ograniczenia w setupie (grafice) będę miał znaczący wpływ na pożeranie RAMu?

Rozważam przesiadkę na Win7 64, ale boje się, że to będzie początek żmudnej drogi z nowymi problemami. Z tego co przeglądam fora, większość z nich występuje właśnie przy Viscie, Win7 a stary dobry XPek jest najbardziej stabilny i kompatybilny.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

To raczej memory leak. Jakiś dodatek najprawdopodobnie go powoduje.
Raczej za szybko nie znajdziesz powodu.

viewtopic.php?t=8411&highlight=memory+leak itd.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Yaskier
Cadet
Cadet

Chyba znalazłem rozwiązanie. Zmieniłem nazwę pliku default.xml oraz zmniejszyłem autogen z maxa o dwa stopnie :) Lot EDDF-EPWA udany :) Dzieki!
Yaskier
Cadet
Cadet

Rozwiązanie było dobre do momentu nabycia PMDG 747 i Frankfurtu Aerosoftu :) Np. wspomniany wyżej lot EPWA-EDDF przebiega spokojnie do momentu zbliżania do lotniska we Frankfurcie.
Memory leaka chyba nie mam bo z teksturami nic się nie dzieje, tylko od razu wywala do pulpitu z błędem pamięci lub bez.
Powoli dojrzewam do przesiadki na 64bitowy system, ale reinstalka systemu i FSXa to dzień/dwa z głowy, wiec mam pytanie czy można się ratować jeszcze konwersją tekstur ? Bo zmniejszać jakości tekstur w ustawieniach graficznych nie chce - lubię eyecandy i już :)

Czy jest już faktycznie tak, ze przy samolocie PMDG, UTXie, REXie, GEXie, scenerii lotniska to po prostu 32 bity to za mało i cokolwiek bym nie kombinował to problem będzie powracać?
Yaskier
Cadet
Cadet

Cóż, pozostaje mi jedynie poeksperymentować jak widzę :)
Natknąłem się jeszcze na taki wątek, może się komuś przyda:
http://blogs.msdn.com/b/ptaylor/archive ... space.aspx
Ustawiłem boot.ini na 3076. Pierwsze testy, choć krótkie, zdają egzamin.
b 737
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Staszów

Post autor: b 737 »

Wie ktoś może co jest takiego obciążającego na terytorium Holandii ? Zawsze kiedy lecę nad Holandia wywala mi memory leak na innych terenach problemu nie ma. Posiadam UTE, GEP i REX. Wielkość pliku wymiany jest na pewno wystarczająca. Aha problem występuję tylko przy lotach B737 PMDG.

22:56 edit :
Mówię sobie, a spróbuję, edytowałem trochę plan lotu żeby nie lecieć nad Holandią, tylko nad Belgią i co? dupa :(

Może wie ktoś które pliki są odpowiedzialne za terytorium Holandii i Belgii ? może by je tak usunąć ?
Ostatnio zmieniony pn 28 cze, 2010 15:45 przez b 737, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartolo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Out of memory

Post autor: Bartolo »

O co do diabla chodzi. Nie jestem wstanie wykonać lotu dłuższego niż 2 godz. bo wyskakuje mi ten komunikat.Mam FS Global UT (wszystkie patchy ) REX GE AS6 PMDG 747 737 Level-D F1 ATR no i kilka platnych sceneri.
Walczę z tym już długi czas wyłączyłem w opcjach UT fabryki i parki, zainstalowałem Memory Cleanera i MemBoosta i faktycznie działaja bo pamięć RAM nie zajmowala więcej niż 26% wcześniej wywalało mi jak zajęte było 48% ale dzieki tym programom trzzmam pamięć RAM w ryzach a przynajmniej tak mi sie wydawalo. Mam stronicowanie ustawione na zupełnie innej partycji pomiędzy 20000 - 70000 niż system i FS a dalej mnie wywala.
Wstawię parę screen'ow
http://img825.imageshack.us/g/fsscr008.png/

Mój komputer to :
AMD Phemon II X4 955 3.2 GHz
Grafika GeForce GTX 460
Pamiec 6 GB RAM
System Win 7 64
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
SkyLine
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Scaliłem Twojego posta z niniejszym wątkiem. Przejrzyj go sobie + linki jakie w nim sa podane. Generalnie nie ma jednego rozwiązania. Jakiś dodatek powoduje te problemy. Gdybyś nie miał wszystkich łatek do UT, to stawiałbym na to. Jeśli masz, to może PMDG 747, może jakaś z płatnych scenerii. Może któraś od Aerosoftu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Bartolo
Cadet
Cadet

Wielkie dzięki. Taki sam post dałem na forum VATSIM i tam poradzili mi żebym jeszcze raz łatkę 1,12 zainstalował ale czytając proces instalacji bo ja instalowałem ale nie robiłem tego tak jak w instrukcji mam nadzieje ze to pomoże :)
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
SkyLine
Bartolo
Cadet
Cadet

I już był w ogródko i witał się z gąska :(. Po prostu zaraz mnie trafi już myślałem ze wszystko jest ok a tu nagle zamiast out of memory pojawiło się to :

http://img197.imageshack.us/i/fsscr010l.png/

Czy ten FS9 w końcu da się opanować ?:(
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
SkyLine
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Bartolo, zadam ci podstawowe pytanie. Masz FS9 oryginalnego czy pirata?
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

To ma to do rzeczy, ze bardzo czesto na piracie wystepuja takie problemy jak fatal error czy cos w tym stylu. Fe.dll sie nie doczytalem bo obrazek byl za maly.
Bartolo
Cadet
Cadet

Wczoraj testowałem trochę FS9 poleciałem z Krakowa do Bukaresztu i tam po wylądowaniu nie wyłączałem FS i odczekałem parę godzin na lot powrotny żeby zobaczyć czy upływ czasu ma coś z tym wspólnego i odziwo nic. Od odpalenia FS do zamknięcia go i tu szok prze zemnie po wykonaniu tych lotów minęło jakieś 6 godz. i nic się nie wydarzyło.Natomiast wcześniej miałem problem jak chciałem lecieć z Krakowa do Shannon w Irlandii najpierw out of memory dwa razy zakończył mój lot praktycznie na podchodzeniu do lotniska w Shannon a po właściwym zainstalowaniu latki 1,12 do UTE wywaliło mnie dokładnie w tym samym miejscu z komunikatem FE.DLL. Dziś wieczorem spróbuje po udanym przelocie do Bukaresztu lecieć do Shannon i zobaczę jeśli problem się powtórzy to zainstaluje tego 3GB Enablera. Tak się zastanawiam co on zrobi takiego jeśli ja posiadam 6 GB RAMu ?

Mój komputer to :
AMD Phemon II X4 955 3.2 GHz
Grafika GeForce GTX 460
Pamiec 6 GB RAM
System Win 7 64
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
SkyLine
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Używasz systemu 64-bitowego, stosowanie switcha 3GB nie ma sensu - możesz spróbować ustawić FS9 flagę large adress aware, lecz nie wiem czy zauważysz jakieś zmiany.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Z linkow ktore podeslal mbucholski wynika, ze to jest problem z uszkodzonymi texturami.
ODPOWIEDZ