Sytuacja na dziś z panelem wygląda tak:
W ciągu dnia skontaktowałem sie z serwisem Saiteka w Polsce firma Impakt od której dostałeś do przetestowania urządzenia opisane przez Ciebie w ostatniej recenzji na stronie aztec.pl
Tak naprawdę Bartku właśnie Twoja recenzja skusiła mnie do rozpoczęcia poszukiwań Radio Panela
Ale zanim opisze moje dzisiejsze walki z SRP czuje się w obowiązku opisać dzisiejsza rozmowę z serwisantem z firmy IMPAKT dystrybutora SAITEK'a w Polsce !!
Obsluga telefoniczna w serwisie firmy Impakt jest wzorowa !!! Serwisant widać żywo zainteresował się problemem. Nawet na moment nie poczułem że ktoś mnie spuszcza na drzewo. Potwierdził czytając mój opis w tym wątku ze sprzęt nie powinien się tak zachowywać. Z racji już tylko 4 dniowego okresu podczas którego mogę zwrócić na koszt pixmanii urządzenie poczta zobowiązał się że przetestuje jeszcze dzisiaj u siebie radio panel w podobnej do mojej konfiguracji /FS9 i także FSX/ i jutro skontaktuje się ze mną by ostatecznie zdecydować co dzieje się z urządzeniem i jakie kroki należny podjąć. Wymienić czy szukać winy w konfiguracji. Malo tego. W trakcie rozmowy zaproponował ze pomimo prawa do wymiany w pixmanii w przypadku wady wymianę urządzenia mogę przeprowadzić przez ich serwis, nie muszę wysyłać urządzenia do sklepu internetowego. Tak wiec jeszcze raz brawa dla serwisu - firmy IMPAKT
Wracając do "technologii". Dzisiaj zadałem sobie odrobinkę trudu by zainstalować na posiadanym W7 64bit FSX'a. Korzystam nadal z FS9 ze względu na posiadane już samoloty, scenerie i dlatego jakoś od FS9 zaczynam użytkowanie sprzętu.
Goły FSX, defaultowa C172 lub Mooney bez FSUIPC i wszystko działa prawidłowo !!! Nie ma problemów opisanych w moim wcześniejszym poście.
Pytałeś Bartku ile mam podłączonych urządzeń na USB. Mam ich kilka ale w chwili testowania wyłączyłem CH yoka, orczyk czy przepustnice od Saitek'a. Zależało mi na sprawdzeniu panelu wiec nie podłączałem wszystkich peryferiów. Na USB poza myszka, klawiatura był tylko radio panel.
Sterowniki pomimo już wyrobionego nawyku że w przypadku urządzeń USB najpierw instaluj stery a później wtykaj kabel do kompa wrzuciłem później - BO TAK PISAŁO W INSTRUKCJI !!!
Reinstalowałem FSUIPC pod FS9, resetowałem ustawienia , nie mam juz koncepcji1. With your computer switched on, close down any programs that are currently
running and plug the USB cable of your panel into one of your PC’s free USB ports.
A dialogue window will open on your windows task bar saying your PC is installing
drivers. Please note that the LED screen will not light up until the panel software is
installed.
2. Insert the Installation CD into your CD or DVD drive.....
Jeżeli wina leży w sofcie przynajmniej byłbym spokojny ze sprzęt jest sprawny. Teoretycznie dało by się tak latać ale przecież panel ma dawać radochę z jak najbardziej pełnej symulacji kokpitu a już na pewno nie z błędami jak u mnie. Myślę o reinstalce XP , FS9 by w końcu rozwiać wszelkie wątpliwości. Zobaczymy co powie jutro serwis
Ja powalczę jeszcze jutro z XP i FS9. Rzecz jasna dla potomności /jak zwykle/ napisze gdy pojawią się jakieś postępy
pzdr
Jarek