Nowości Saiteka - panel AP i radia

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Ale po co ustawiać konkretną wartość z dokładnością do procenta? Co ze starym, dobrym wyczuciem? Ja odkąd ustawiłem trym na przyciskach, to na wskaźnik położenia zerkam jedynie przed startem w ramach upewnienia się co do odpowiedniego położenia. Przecież czujesz pod ręką czy masz maszynę wytrymowaną.

A moduły GF wystarczy podpiąć pod USB, zainstalować program i już.
Informacje producentów mogą być niedokładne, czy niepełne, ale nie trzeba czytać po łebkach, można poczytać jakieś recenzje i wie się dużo więcej. ;)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

RzEmYk pisze:Ale po co ustawiać konkretną wartość z dokładnością do procenta? Co ze starym, dobrym wyczuciem? Ja odkąd ustawiłem trym na przyciskach, to na wskaźnik położenia zerkam jedynie przed startem w ramach upewnienia się co do odpowiedniego położenia. Przecież czujesz pod ręką czy masz maszynę wytrymowaną.
To, że czuję to raz, dwa to wspomagam się wariometrem, ale zawsze mam problem z ustawieniem. Zajmuje mi to chwilę czasu - tak, jak napisałem wcześniej - pojedyncze przyciśnięcia klawiszy dają za mały skok trymu (chyba co 0,1%) a przytrzymanie przycisku powoduje znaczne"przestrzelenie" np. 30x minimalny skok. Dojście do wartości optymalnej przypomina trochę takie bujanie się w przód i w tył. Może mam dwie lewe ręce? ;-)

Jak tylko będzie można kupić to kółko, to odżałuję te 50 USD i po przetestowaniu podzielę się wrażeniami.

PS. dopiero się uczę latać na maszynach dwusilnikowych, ale taki Beechcraft Baron ucieka mi się w jedną stronę, korygowałem to trymerem lotek - tu ustawienie zajmowało mi jeszcze więcej czasu. Swoją drogą to czy korygując takie odchodzenie z kursu trymerem lotek postępowałem prawidłowo? Może należało zabrać się za silniki? Na logikę wyszło mi, że trymer lotek będzie odpowiedni, ale na lataniu samolotami to ja się znam tylko trochę lepiej niż przeciętny Kowalski.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Trymowanie samolotu dwusilnikowego powinieneś zacząć od ustawienia mocy silników. Ale nic nie przeszkadza temu by wspomóc się trymowaniem lotek i steru kierunku.
pojedyncze przyciśnięcia klawiszy dają za mały skok trymu (chyba co 0,1%) a przytrzymanie przycisku powoduje znaczne"przestrzelenie" np. 30x minimalny skok
Ja nauczyłem się przyciskać przycisk wielokrotnie zamiast trzymać go. Daje świetne efekty, a po czasie nauczysz się trzymać tak krótko, żeby przytrzymanie dało minimalny skok x5 - i wtedy można całkiem szybko wytrymować samolot.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

wojtek_84 pisze:Ja nauczyłem się przyciskać przycisk wielokrotnie zamiast trzymać go. Daje świetne efekty, a po czasie nauczysz się trzymać tak krótko, żeby przytrzymanie dało minimalny skok x5 - i wtedy można całkiem szybko wytrymować samolot.
Dziękuję za sugestię, wypróbuję jeszcze dzisiaj.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Tania alternatywa trymera współpracującego z AP:
Stary myszol, trochę części i zdolności dadzą coś takiego:
Obrazek
Nie, to nie moje.

Do tego http://www.hidmacros.eu/ oraz FSUIPC i teoretycznie* można na drugiej myszce mieć trymer.

* Teoretycznie, bo nie jestem pewnien, czy HID macros jest w stanie przenieść ruch rolki drugiej myszy jako osobne urządzenie tak, aby nie kolidowało to z rolką pierwszej myszki. Trzeba by było zapuścić się w dokumentacje i forum HID macros.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Saitek pokazał nowy kontroler, x55 przypominający ruchomego x65f.
http://www.youtube.com/watch?v=5HkR7Z6Qvhs#t=4
http://imgur.com/a/9cIVL

[ Dodano: Śro 18 Gru, 2013 13:50 ]
Nieco więcej informacji o x55: http://www.saitek.com/x55/
MarcinK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: MarcinK »

Wedlug moich informacji Saitek x55 ma być dostępny w Polsce w czerwcu 2014.
ODPOWIEDZ