REX 2.0 problem z WASys

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

lotnik555
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

REX 2.0 problem z WASys

Post autor: lotnik555 »

Witam,
Od kilku dni dysponuję REX 2.0 bez overdrive jak na razie. Problem polega na tym iż REX 2.0 nie łączy mi się z FSXem. Wcześniej wyglądało tak, że odpalałem FSX i ustawiałem sobie np. jakieś lotnisko przykładowo LGAV. Następnie w REXIE wybierałem opcję weather->use real time-weather-> wpisywałem kod lotniska czyli LGAV, a następnie WX Textures ( co trwało kilka minut ) po tej czynności fly now, otwierał mi się WASys, gdzie uruchamiałem pogodę i REX łączył mi się z FSem. Niestety od kilku dni nie otwiera mi się WASys przez co REX mi się nie łączy z fsem. Próbowałem reinslacji/instalacji ale nic nie pomaga. Jedynie mam tekstury z REXA natomiast pogody nie da się ustawić, przez brak WASys...
karmel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: karmel »

WASys możesz odpalić oddzielnie. Wejdź tam gdzie masz zainstalowanego REXA i powinien gdzieś tam być WASYS.exe
Awatar użytkownika
Bubi
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK/EPGD

Post autor: Bubi »

Witam
Pytanie:
Jak ma być ustawiona opcja pogody w FSx jeśli uzywam REX-a?

PS. Mi po włączeniu Rexa i odpaleniu manualnie Wasys-a wyskakuje blad. ale klikam ok i pogoda się ładuję. Tylko to trochę dziwne bo za oknem leje nad EPGD pokazuje to w pogodzie a po wczytaniu pogody ani kropelki w powietrzu.... Coś mi nie pasuje. Dlatego pytam o ustawienia.

Pozdrawiam
Obrazek
Intel Core Duo 3,15 Ghz,4Gb Ram Geil Ultra, P5B Deluxe Asus,ATI HD6770,T-Fligt Hotas X
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pruszcz Gdański

Post autor: West »

Silnik pogodowy w REXie to moim zdaniem kpina.
Wg niego 2 dni temu na TNCM padał obfity deszcz i była burza gdy w rzeczywistości była piękna słoneczna pogoda. ASE zawsze pokazuje prawdziwą pogodę i to na nim bazuję a sam REX służy tylko dla tekstur.

Co do EPGD to REX też pokazuje jakąś pogodę z kosmosu, jeżeli chcesz mieć w miarę prawdziwą pogodę to moim zdaniem REX + ASE.

WaSys u mnie też nie działa i nawet nie zawracałem sobie głowy z naprawianiem tego "cuda" tylko kupiłem ASE.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
Awatar użytkownika
Bubi
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Cześć.
A mogę do tego zapodać HIfi Flightware actice skyx + X grapfics?

czy samo ASE z tej firmy bez x graphics

pozdrawiam
Obrazek
Intel Core Duo 3,15 Ghz,4Gb Ram Geil Ultra, P5B Deluxe Asus,ATI HD6770,T-Fligt Hotas X
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

X Graphic ma swoje tekstury chmur i moze czegos tam jeszcze wiec sie bedzie z REXem gryzl.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jeżeli masz już REXa ( tekstury ) to teraz tylko engine pogodowy ASE.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
Awatar użytkownika
Bubi
Light Planes Captain
Light Planes Captain

I tak właśnie zrobiłem.
Odrazu róznica :) Jeszcze jedno pytanie. Jesli mam juz wgrane teksturki od REX-a to nie musze go odpalać za każdym razem przed lotem prawda?

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ja robię tak:

Odpalam REXa - Weather - Real Time Weather - Wpisuję lotnisko/ flight plan - i WX - teksturki się ładują i zamykam REXa.
Teraz odpalam ASE i wczytuje pogodę/ flight plan i odpalam FSX.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Nie nie musisz. Ja nigdy nie otwieram i jest dobrze. Tekstury są już wgrane do folderu FSX'a więc niema potrzeby ich milion razy przed każdym lotem wgrywać.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wydaje mi się, że nie do końca jest jak mówisz Tomek, ponieważ nie ma jednego uniwersalnego zestawu chmur na każde warunki pogodowe. Wyszukując pogodę przez REXa a później korzystając z opcji WxTextures Rex wgrywa nam chmurki, które jego zdaniem najbardziej odpowiadają rzeczywistości. Mogę się mylić, ale czytając manual do REXa właśnie tak rozumiem opcję WxTextures. Oczywiście żeby ładowanie nowych tekstur nie trwało wieki odznacz w opcjach wszystko poza chmurami, ewentualnie jeszcze zostaw sky themes.
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 20:25 przez West, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ