A320 - sterowanie przednim kołem przy kołowaniu

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

A320 - sterowanie przednim kołem przy kołowaniu

Post autor: djmarcel »

Witam. Mam pytanie związane ze sterowaniem przednim kołem w A320 przy kołowaniu. Wiem, że np. w Benku 737NG odbywa się to za pomocą sterownicy (tzw. tiller) umieszczonej po lewej stronie kokpitu. W jaki sposób steruje się kołem przednim w A320 w rzeczywistości i czy przed startem (jak już samolot jest ustawiony w osi pasa) blokuje się przednie koło żeby nie skręcało? Czy w FS-ie jest jakiś skrót klawiszowy, który odpowiada za blokowanie koła podwozia? Ja do tej pory latając na A320 od Wilco sterowałem samolotem na ziemi za pomocą rudder pedals, ale teraz nabrałem wątpliwości czy to jest zgodne z rzeczywistością. Proszę o pomoc i wyjaśnienie moich wątpliwości za co z góry dziękuję :) Marcin
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W A320 też jest tiller. W defaultowym FSie nie ma żadnej kombinacji, skrętne przednie koło (o ile oczywiście samolot takowe ma) zawsze jest związane z orczykiem (w prawdziwych samolotach również tak bywa - jednak w niektórych pedały pozwalają na skręt o kilka stopni, tiller o kilkadziesiąt). Na rozdzielenie czasem pozwala konkretny model samolotu, FSUIPC i gauges PT.
Obrazek
http://www.meriweather.com/320/deck/stick.html
Dostępny kąt skrętu automatycznie zmniejsza się wraz ze wzrostem prędkości.
ODPOWIEDZ