Brak świateł kolowania

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Przemek O.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: PL

Brak świateł kolowania

Post autor: Przemek O. »

Witam. Po odwiedzeniu opcji "szukaj" muszę się zwrócić do was o pomoc, gdyż w moim FSX nie działają światła kołowania w żadnym ze statków powietrznych. Inne światła też nie wzbudzają wielkiego wow!!! czasem są też nie na tych miejscach co powinny ,tylko przesunięte o kilka milimetrów. Jeżeli miał ktoś z tym problem i wie jak to naprawić - proszę o pomoc. A jeżeli jednak było na forum już o tym a ja to przeoczyłem to proszę o podesłanie linka lub naprowadzenie mnie na jakąś pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
FLY!!!
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Jeśli mówisz o światłach taxi w samolotach default FSX to zapomnij.Po prostu nie ma,tylko Landing Lights. Co do pozycji świateł to sekcja [LIGHTS] w aircraft.cfg.tam możesz zmieniać to co jest.
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Przemek O.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: PL

Post autor: Przemek O. »

Bober pisze: Co do pozycji świateł to sekcja [LIGHTS] w aircraft.cfg.tam możesz zmieniać to co jest.
bober
a można jakoś jaśniej do tej sekcji [light] ? , może nie krok po kroku ale jakoś to przybliżyć bo nie bardzo się na tym znam.
FLY!!!
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Przemek O. pisze:
Bober pisze: Co do pozycji świateł to sekcja [LIGHTS] w aircraft.cfg.tam możesz zmieniać to co jest.
bober
a można jakoś jaśniej do tej sekcji [light] ? , może nie krok po kroku ale jakoś to przybliżyć bo nie bardzo się na tym znam.
light.1 = 2, -6.1, -59.90, 6.3, fx_strobeh

1- numer kolejny
2- rodzaj, dwójka oznacza stroboskopy,
-6.1 - odległość od "środka" samolotu "przód-tył"( nie wiem jak to się fachowo nazywa), w tym przypadku z tyłu środka.
-59.90 - odległość "prawo - lewo"
6.3 - wysokość względem "środka"
fx_strobeh - rodzaj efektu "podpiętego" pod to światło.

Sam dochodziłem do tego metodą prób i błędów.Polecam tą metodę ;)
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSC

Post autor: Willly »

Bober pisze:Jeśli mówisz o światłach taxi w samolotach default FSX to zapomnij.Po prostu nie ma,tylko Landing Lights. Co do pozycji świateł to sekcja [LIGHTS] w aircraft.cfg.tam możesz zmieniać to co jest.
bober
Mamy chyba jakaś dewolucje... bo w FS9 działały.
A wracając do tematu świateł, to kiepsko to wygląda nocą. Jak samoloty są daleko, to jest ok. Ale jak ruch deuflautowy się zbliży do nas, to wydać tylko słabiutkie światełka nawigacyjne. Można nawet nie zauważyć takiego samolotu nocą i w niego wjechać.
Nie dosyć, że kołują bez taxi light to jeszcze pilot prowadzi maszynę bez świateł wewnątrz. W GA nie ma podświetlenia kokpitu (ruch AI) ani nie ma oświetlenia kabiny pasażerskiej.
Wygląda do dużo słabiej niż w FS9. Od taki mały punkt ujemny dla FSX względem FS9, bo w FS9 w nocy to wyglądało dużo lepiej.
Awatar użytkownika
robert8220
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

Post autor: robert8220 »

Bober pisze:Jeśli mówisz o światłach taxi w samolotach default FSX to zapomnij.Po prostu nie ma,tylko Landing Lights. Co do pozycji świateł to sekcja [LIGHTS] w aircraft.cfg.tam możesz zmieniać to co jest.
bober
nie ma ale da się zrobić. Potrzebna jest paczka świateł "shockwave" i modyfikacja pliku panel.cfg danego samolotu w postaci dodatkowej linijki w sekcji [VCockpit01]:

gaugexx=shockwave_lights!SW Lights, 1,1,1,1 //shockwave light
gaugexx=shockwave_lights!SW Lights_gear, 1,1,1,1 //shockwave light

gdzie xx to nr kolejny gaugesa,

potem dopisujesz odpowiednie światła w pliku aircraft.cfg w sekcji [LIGHT].

Światła te będzie widać jako snopy światła ale nie będą oświetlały ziemi - to chyba przypisane jest do modelu ale nie jestem pewien.
krzycho80
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

taxi lights FSX

Post autor: krzycho80 »

Witam! Moje pytanie dotyczy świateł "kołowania" czyli wiadomo Taxi lights w FSX. Przeczytałem już wszystkie możliwe wątki, zmieniałem w pliku aircraft.cfg,zainstalowałem shockwaves lights wraz z patchami i nic. FSX-a zainstalowałem po formacie kompa i wcześniej wydawało mi się że działały mi światła taxi a teraz nic nie pomaga. Czy jakoś rozwiązano ten problem? Czy ktoś coś wie albo dalej mam "doszukać" na necie rozwiązania?
"Per Aspera Ad Astra"
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Opcja - "aircraft lights illuminate ground"
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Przeniosłem do odpowiedniego, istniejącego już wątku. A na czym polega problem?
krzycho80
Cadet
Cadet

Niestety opcja ta nie pomaga. Problem polega na tym, że wcześniej gdy miałem zainstalowanego FSX, kiedy włączyłem światła Taxi w panelu to oświetlały drogę przede mną w nocy. Teraz niestety nie ma tego efektu. Tym razem próbowałem zainstalować polecane dodatki i nic. ciemność widzę. Z zewnątrz świecą się owszem ale z widoku z środka panelku nie ma tego efektu. Spróbowałbym jeszcze powpisywać w plikach panel.cfg i aircraft ale nie bardzo rozumiem jak i co.
Ostatnio zmieniony ndz 10 mar, 2013 20:25 przez krzycho80, łącznie zmieniany 1 raz.
"Per Aspera Ad Astra"
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Światła Shockwave nijak nie wpływają na poświatę na ziemi, to element modelu. Wpisy w aircraft.cfg dotyczą efektów, więc i one nie spowodują pojawienia się oświetlenia gruntu w widoku panelu.
krzycho80
Cadet
Cadet

Czyli po prostu muszę się pogodzić z tym, że nie będę miał taxi lights? Dałbym sobie rękę uciąć, że kiedyś miałem a teraz po Formacie i ponownym zainstalowaniu nie ma
"Per Aspera Ad Astra"
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie wiem, rzadko używam widoku panelu - radziłbym podać, o jaki samolot chodzi, a następnie poczekać na wypowiedź kogoś, kto go używa.
krzycho80
Cadet
Cadet

Chodzi mi o defaultowe samoloty, widok z panelu VC. wszystkie mają ten sam problem. Landing lights oświetlają ładnie wszystko a taxi nic. Na zagranicznych stronach nie znalazłem rozwiązania
"Per Aspera Ad Astra"
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

Widok z panelu zależy od modelu 3D samolotu. Jeśli autor wziął pod uwagę, żeby były widoczne światła lądowania/taxi to je widać i można ustawić, a jeśli z jakiegoś powodu zaniedbał tę kwestię to ich nie ma. Wpisami w aicraft.cfg tego zmienić się nie da. W niektórych przypadkach można podmienić z głową model 3D samolotu i światła się pojawią. Weźmy taki popularny autobus jakim jest def. B737-800. Po podmianie na model z rodziny POSKY światła się pojawiają. Tak wyglądają światła taxi >>klik<<, tak maksymalnie skierowane do przodu światła lądowania, >>klik<< a tak minimalnie >>klik<<.

Wiec uniwersalną radą jest poszukać dla def. samolotów z FSX takich darmowych modeli, które nie cierpią na brak świateł widzianych z kokpitu czy zza paneli 2D.

Droższą radą jest propozycja kupna stosownego dodatku - tam na ogół jest wszystko na swoim miejscu.
meduzes
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kętrzyn

Post autor: meduzes »

Defaultowy 737 w FSX nigdy nie miał świateł taxi.
krzycho80
Cadet
Cadet

U mnie żaden z defaultowych samolotów nie ma działających taxi lights. Najdziwniejsze jest to, że przed Formatowaniem, na zainstalowanym FSX działały mi taxi lights a teraz nie. Nie wiem co zrobiłem wtedy, że działały. Przeszukałem też zagraniczne fora i nic nie jest wspomniane na ten temat. dodatków kupować nie chcę.

Wciąż myślę co zainstalowałem wtedy że taxi lights działały?
"Per Aspera Ad Astra"
Mordimer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzezów

Post autor: Mordimer »

A nie używacie DX 10?

Generalnie FSX + DX10 Shaders = problemy - m. in. ze światłami, ale nie tylko.

Rozwiązaniem może być:
Dyskusja na Avsim: DX10 Flashing Runways - Experimental Shader

Link do pobrania patcha z Avsim (trzeba być zalogowanym)

Lista funkcjonalności:
File Description:
DX10 Shader Fixes V3.2.2 (replaces v3.2.1). These are a set of shader fixes for DX10 Preview mode in FSX. The patch should not effect DX9 in any way. It addresses the following bugs in the DX10 preview:

1) Flashing runways/taxiways
2) Yellow/white runway markings transparency
3) Opaque chain fences
4) Progressive Taxi markings missing
5) Missing night scenery/semi-transparent dusk scenery (often misdescribed as missing night textures)
6) Some addon cars with black headlights
7) Softer VC shadow
8) Eliminates false sun on VC roof and side wall

Also included are an optional replacement water shade, aircraft lights package and an optional replacement background texture. This can replace the light blue DX10 uses and is close to what DX9 uses in the same circumstances.

Ponadto paczka zawiera katalog Bonus a w nim wg opisu:
Aircraft Lights v2.0
=====================

This is a set of effects and instructions to make aircraft lights work in DX10 - there are commercial alternatives so this is optional

Znalazłem to w poszukiwaniu rozwiązania problemu migających/prześwitujących tekstur na pasie oraz migających i pokrywających się linii kołowania.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Tryb DX10 ma wpływ na widoczność efektów, które mogą się nie ukazywać pod niektórymi kątami względem kamery, ale nie poświaty na ziemi.
krzycho80
Cadet
Cadet

Właśnie nie mam DX10, ponieważ mam win XP. Ciągle chodzi mi myśl o tym, że wcześniej w zainstalowanym FSX działały mi taxi lights. Gdyby tak nie było zauważyłbym, ponieważ strasznie mnie razi ich brak. Co się teraz stało to nie wiem. Wciąż szukam rozwiązania problemu.
Ostatnio zmieniony śr 13 mar, 2013 10:51 przez krzycho80, łącznie zmieniany 1 raz.
"Per Aspera Ad Astra"
krzycho80
Cadet
Cadet

Widzę , że dalej cisza w temacie. Próbuję kombinować coś w aircraft.cfg, ponieważ ściągnąłem sobie samolot z avsim`a i tutaj Taxi lights oświetlają mi normalnie pas.
"Per Aspera Ad Astra"
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A o czym tu więcej pisać? Nie przyjmujesz odpowiedzi do wiadomości i tyle.
meduzes
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kętrzyn

Post autor: meduzes »

Już wcześniej pisałem:
Defaultowy 737 w FSX nigdy nie miał świateł taxi.
Ściągnij model Open SKy i będziesz miał swoje upragnione światło kołowania ...
ODPOWIEDZ