[FSX] Pomoc w dodaniu oświetlenia przyrządów w VC

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
robert8220
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

[FSX] Pomoc w dodaniu oświetlenia przyrządów w VC

Post autor: robert8220 »

Witam.
Mam pytanie, jak i czy w ogóle da się zrobić podświetlenie samych przyrządów w VC? A dokładniej mówiąc chodzi mi o to, że lecąc w nocy po włączeniu oświetlenia kokpitu wygląda on tak:
VC + pełne oświetlenie(foto)
Trochę męczące, a z kolei po wyłączeniu światła w kabinie robi się ciemno jak w... i wygląda tak:
VC (foto)
Inaczej ma się w tej sytuacji sprawa na panelach 2D, na których same kontrolki i wyświetlacze są ładnie podświetlone:
Panel 2D(foto)
Jak takie samoczynne oświetlenie przyrządów jak na panelach 2D zrobić w przyrządach w VC?
Bardzo proszę o pomoc jak ten temat ugryźć bo latam tylko na VC.
Ostatnio zmieniony śr 14 wrz, 2011 16:41 przez robert8220, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
oskar1994
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gdynia

Post autor: oskar1994 »

W default'owych samolotach (właśnie takim jak latasz Ty - Boeing 737-800) nie ma takiej opcji. Jeśli skusisz się na samoloty, do których potrzeba trochę więcej wysiłku z czym idzie większa frajda latania (polecam) np. PMDG MD-11, taka opcja jak najbardziej istnieje. Poniżej daje sreena
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Można wstawić dodatkowe światła do VC - wprawdzie będą będą podświetlać nie tylko ekrany, ale będą subtelniejsze (i niezależne - jeśli je wstawić do sekcji dymu) od nocnych tekstur.
Awatar użytkownika
robert8220
Cadet
Cadet

Dzięki za sugestię. Poszedłem za radą Oskara i zaopatrzyłem się w 737NGX. Od PMDG dostałem po portfelu, od żony po łbie za nadwyrężenie budżetu ale powiem szczerze - czuję się jak dziecko w świecie klocków LEGO i elektrycznych kolejek :) i jak tylko jakaś siła mnie zdoła oderwać od tego samolotu to pobawię się pomysłem Belfegora ponieważ na delautach trenuje sobie lądowania z ręki opierając się tylko na dostępnych przyrządach i mapach (mniej przygotowań samego samolotu do lotu).

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
oskar1994
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gdynia

Post autor: oskar1994 »

Wiedziałem, że się spodoba. :) Jak będziesz mieć jakieś problemy to możesz napisać, sam poświęcam dużo czasu dla tego samolociku, jest niesamowity. I oczywiście cieszę się, że się podoba. :)

Pozdrawiam. :)
Ostatnio zmieniony czw 06 paź, 2011 17:54 przez oskar1994, łącznie zmieniany 1 raz.
macieksoft
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tychy

Post autor: macieksoft »

PZL Belfegor pisze:Można wstawić dodatkowe światła do VC - wprawdzie będą będą podświetlać nie tylko ekrany, ale będą subtelniejsze (i niezależne - jeśli je wstawić do sekcji dymu) od nocnych tekstur.
Można do sekcji dymu, ale lepiej jako niezależna grupa świateł (wiele defaultowych samolotów ma zajętych niewiele sekcji świateł, więc pozostaje nam kilka dla naszego własnego oświetlenia) Wszystko należy robić w aircraft.cfg Najlepiej sobie jeszcze dorobić wyłącznik (np. programem do edycji paneli 2d "FS panel editor")
aktualnie: FSX sp2, Flacon BMS 4.32, DCS:BS, DCS:A10C.
Dodatki do FS: głównie PMGD MD11 i CS B767 czasami PMDG 747-8, CS C130, Concorde X.
Joy Saitek X52 pro + czasami pedały od kierownicy
Awatar użytkownika
robert8220
Cadet
Cadet

Witam ponownie.
Niestety tragedia mi się stała i PMDG został uziemiony (padł mi komp...) i musiałem przesiąść się na 737 od Posky (BCJ_Boeing737MegaPackageVol.3) a co za tym idzie wziąłem się za nocne teksturki VC i gaugesów defaultowego 737, z którego korzysta Posky i napotkałem pewne problemy...
1. Nie mogę znaleźć tekstury lub wpisu w XML odpowiadający za część tła wyświetlacza MFD.Załączam foto z dotychczasowych dokonań i zaznaczonym MFD. Niebieskie tło potrzebuje zamienić na czarne - nie udało mi się to tylko przy wyświetlaniu mapy. W trybie nawigacji VOR jest OK.

Foto

2. Potrzebuję oryginalny plik 737_800.cab ponieważ nie działa kilka funkcji, które w def.737 działały a ja aktualnie go nie posiadam (nie pytajcie dla czego bo sam nie wiem - po prostu zniknęły wraz z plikami .air od prawie wszystkich defaultów... a reinstalki zrobić nie mogę bo zdechła mi nagrywarka)

Pozdrawiam.

[EDIT]

A... jeszcze jedno.. Wie ktoś może jak sprawić, żeby spojlery i hamulce aerodynamiczne zaczynały się wychylać (działać) przy ustawieniu dźwigni np.5% a nie jak to ma miejsce teraz wychylają się dopiero przy ok. 30%? Z samą kontrolką SPD BRAKE ARMED sobie poradziłem ale z zachowaniem się samych spoilerów to już gorzej...
Ostatnio zmieniony sob 10 lis, 2012 12:41 przez robert8220, łącznie zmieniany 1 raz.
Compal JFL92
IntelCore 2Duo @2GHz 4GB RAM
NVidia 8600GTm
Win 7 x64
SaSuu90
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Italy

Post autor: SaSuu90 »

Witam ma ktoś może kontakt z robert8220 ???
Liczę na pomoc , służę pomocą
ODPOWIEDZ