cisnienie na wysokosciach
Moderator: PZL Belfegor
-
tomasz19700
- Cadet

- Skąd jesteś: warszawa
cisnienie na wysokosciach
Witam .Mam pytanie ,czy sa strony w necie ,na ktorych dowiem sie jakie panuje cisnienie w danym dniu na wysokosci powiedzmy 10tys
-
tomasz19700
- Cadet

Sorry, moze zle zalozylem temat ,nie w tym dziale. Chodzi mi o to jakie panuje cisnienie atmosferyczne na wysokosci powyzej 10 tys metrow. Czy sa takie strony z pogoda ,na ktorych dowiem sie jakie panuje cisnienie?
Pisz poprawnie.
Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony ndz 18 wrz, 2011 16:12 przez tomasz19700, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak jak powiedział kolega wyżej. Na wysokości powyżej 10.000 ft np. w Polsce ustawia się ciśnienie STD. Co do innych państw, głównie poza Europą szukasz sobie dość dobrej strony z pogodą i masz aktualnie panujące ciśnienie.
P.S.- Jeżeli latasz na VATSIM, to polecam połączyć się z ATIS, i wszystko będziesz już wiedział
Pozdrawiam.
P.S.- Jeżeli latasz na VATSIM, to polecam połączyć się z ATIS, i wszystko będziesz już wiedział
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz 18 wrz, 2011 21:30 przez oskar1994, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Re: cisnienie na wysokosciach
Wątpię aby takie strony istniały, bo idzie to wyliczyć z ciśnienia (ale nie tylko) na poziomie morza w danym miejscu (przybliżone wzory w sieci, dokładne to raczej w podręcznikach fizyki uniwersyteckiej). Wystarczy mapa pogody na poziomie gruntu i dalej już liczymy.tomasz19700 pisze:Witam .Mam pytanie ,czy sa strony w necie ,na ktorych dowiem sie jakie panuje cisnienie w danym dniu na wysokosci powiedzmy 10tys
Piotr
-
tomasz19700
- Cadet

Dzieki wszystkim.Chodzi mi o to ,że jak podaja pogode w telewizji, to mówią temperatura ,zachmurzenie i cisnienie.Pytam do jakiej wysokosci od ziemi liczy sie to cisnienie wypowiedziane przez pogodynke,jak mam wyliczyc jakie panuje na wysokosci powiedzmy 10tys metrów.Dokładnie chodzi mi o smugi kondensacyjne .Dlaczego jednego dnia sa krotkie, znikaja po paru sekundach,a czasem sa długie wiszą godzinami,a potem w zależnosci od wiatru rozciagaja sie

Drugie i ostatnie upomnienie.
Drugie i ostatnie upomnienie.
Ostatnio zmieniony pn 19 wrz, 2011 11:48 przez tomasz19700, łącznie zmieniany 2 razy.
Ciśnienie mierzy się lokalnie, pi razy oko 2 m nad powierzchnią gruntu, bo na takiej wysokości jest budka z barometrem.
O smugach kondensacyjnych są wątki albo tutaj albo na forum lotnictwo.net.pl.
No i warunki atmosferyczne przy powierzchni, a warunki na wysokości to dwie różne rzeczy.
PS Szkoła się zaczęła, więc wypada już pisać poprawnie.
O smugach kondensacyjnych są wątki albo tutaj albo na forum lotnictwo.net.pl.
No i warunki atmosferyczne przy powierzchni, a warunki na wysokości to dwie różne rzeczy.
PS Szkoła się zaczęła, więc wypada już pisać poprawnie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PZL Belfegor
- Moderator

W prognozach pogody podaje się ciśnienie zredukowane do poziomu morza.
http://www.meteogroup.pl/pl/home/pogoda ... yczne.html
Przybliżone ciśnienie na wybranej wysokości można obliczyć ze wzoru podanego w Wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheri ... _variation
http://www.meteogroup.pl/pl/home/pogoda ... yczne.html
Przybliżone ciśnienie na wybranej wysokości można obliczyć ze wzoru podanego w Wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheri ... _variation
-
tomasz19700
- Cadet

Gdzie mam te błedy ,te zaznaczone na niebiesko?
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz, 2011 14:19 przez tomasz19700, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomasz19700
- Cadet

Czy wyraz smugi źle jest napisane, nie rozumiem?
Wielkie litery, szyk zdania, interpunkcja, losowe polskie znaki.
Wielkie litery, szyk zdania, interpunkcja, losowe polskie znaki.
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz, 2011 14:22 przez tomasz19700, łącznie zmieniany 2 razy.
-
PZL Belfegor
- Moderator