Koledzy taka informacja
[FSX] Wilga Aerosoft
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Wilga Aerosoft
Ostatnio zmieniony pt 19 sie, 2011 15:07 przez mariuszp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Challenger
- Cadet

- Skąd jesteś: Rzeszów
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
kowalski89
- Cadet

- Skąd jesteś: Gdańsk
-
kowalski89
- Cadet

- Skąd jesteś: Gdańsk
Jeden, ale za to bardzo znaczący - lenistwo.Co za problem zrobić repaint?
Choć jak przeglądałem forum "na szybko", to chyba nie określili się jasno że będzie tylko jedno malowanie panelu.
A ktoś wie co się dzieje z polską Wilgą?
Ostatnio zmieniony ndz 28 sie, 2011 23:04 przez kowalski89, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolejne screeny:
http://forum.aerosoft.com/index.php/top ... ntry327383
http://forum.aerosoft.com/index.php/top ... ntry327383
Daniel miał coś innego na myśli, wydawało mu się, że Aerosoftu wypuścił Wilgę jedynie z napisami rosyjskimi.
Ostatnio zmieniony pt 04 lis, 2011 15:21 przez shaman, łącznie zmieniany 1 raz.
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Właśnie nabyłem Wilgę produkcji Aerosoftu. Zaznaczam że nie jestem jakimś wybitnym specjalistą w temacie ale chcę się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Jest to w rodzimym środowisku miłośników spraw lotniczych chyba najbardziej oczekiwany dodatek do FS-a. W moim odczuciu spełniający oczekiwania miłośników. Oczywiście zawsze znajdzie się coś do czego można się przyczepić. Ale....? Nawet ja mam pewne ale. Jedna z tekstur, a konkretnie Wilgi w malowaniu amerykańskim jest wadliwa i nie uruchamia się. Jest to wina tekstury nie modelu. Sprawdziłem. Otrzymujemy pięć modeli Wilgi w sześciu malowaniach (jedno jak wspomniałem przynajmniej w moim wypadku nie działa). Jak przystało na produkty firmowane logo Aerosoftu modele w moim mniemaniu są lepiej niż bardzo dobre. Tekstury także. Latanie Wilgą jest bardzo przyjemne. Wewnątrz opisy są w różnych językach. Polska Wilga w jęz. polskim, rosyjskie po rosyjsku a niemiecka w języku Schillera i Goethego. W swoim życiu widziałem kilka Wilg i kilkoma jako pasażer latałem. Bazując na tym co widziałem ta jest naprawdę fajna. Ja osobiście uważam, że jedynie dźwięk silnika jest tylko częściowo zbliżony do oryginału. Można to było wykonać lepiej. Jak zaznaczałem jest to moja opinia czyli miłośnika Wilgi ale umiarkowanego. Znający w niej każdą śrubkę z pewnością będą nad czymś kręcić nosem. Ale wszystkim się nie dogodzi. Teraz czekam jedynie na tekstury. Jest to pole do popisu dla wszystkich artystycznie uzdolnionych miłośników tego ptaszka. Pozdrawiam!
-
PZL Belfegor
- Moderator

Koledzy mam do wszystkich (którzy kupili Wilgę) prośbę. Mianowicie chodzi o to, że nigdzie nie ma filmu z dźwiękami owej Wilgi. Czy mógłby ktoś z was stworzyć taki film i wstawić go np. na youtube?
Ostatnio zmieniony pn 07 lis, 2011 21:55 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do texturek to YoYo ogłosił przetarg na formę spakowania
http://yoyosims.pl/
http://yoyosims.pl/
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Pewnie na "kiedy będzie gotowy", jak to dodatki do FSa. Na razie można zobaczyć tylko kilka screenów modelu zewnętrznego: http://www.facebook.com/SibWings
Obejrzałem zapowiedzi "malowań" Wilgi. Jedyne co można powiedzieć to to, że czekam na nie niecierpliwie. Zaczyna być fajnie. Patrząc na forum Aerosoftu widzę, że chyba Wilga trafiła w gust ewentualnego odbiorcy i to nie tylko polskiego? Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia to i moje nadzieje związane z Wilgą rozszerzają się znacznie bardziej. Skoro rosyjski team jest autorem Wilgi to może będą też szanse na inne konstrukcje z "demoludów". Może? Ale jak widać po Wildze marzenia się spełniają.
[FSX] Aerosoft Wilga X - awaria silnika podczas lotu
Cześć,
Pierwszy lot Wilgą od Aerosoftu, a już byłem zmuszony do lądowania (na szczęście udanego) w terenie przygodnym
I to nie zaplanowane. Cieszyć mnie może fakt, że samolot jest tak dobrze zrobiony, że pamiętano nawet o konkretnych awariach w danych warunkach... Jednak tutaj mam coś dziwnego, mianowicie:
Lot nad Czechami. Mniej więcej w połowie drogi pomiędzy LKHN a LKKR obroty nagle spadły, a silnik wyłączył się. Początkowo byłem pewien, że zawinił gaźnik, a raczej jego oblodzenie, jednak system przeciwoblodzeniowy gaźnika miałem włączony. Chiwlę wcześniej "bawiłem" się skokiem śmigła; zostawiłem jednak je na 100% bo w innym położeniu stawiało ogromny opór. Air vent również dotykałem, jednak z tego co wiem, jest to pomocne przy włączaniu silnika (popchnięcie śmigła), a nie podczas lotu.
Warunki na trasie jak najbardziej zimowe.
Czy ktoś wie, co mogło być przyczyną? Proszę o pomoc.
++EDIT: co ważne, po próbie uruchomienia silnika (już na ziemi) - zero reakcji.
Pierwszy lot Wilgą od Aerosoftu, a już byłem zmuszony do lądowania (na szczęście udanego) w terenie przygodnym
Lot nad Czechami. Mniej więcej w połowie drogi pomiędzy LKHN a LKKR obroty nagle spadły, a silnik wyłączył się. Początkowo byłem pewien, że zawinił gaźnik, a raczej jego oblodzenie, jednak system przeciwoblodzeniowy gaźnika miałem włączony. Chiwlę wcześniej "bawiłem" się skokiem śmigła; zostawiłem jednak je na 100% bo w innym położeniu stawiało ogromny opór. Air vent również dotykałem, jednak z tego co wiem, jest to pomocne przy włączaniu silnika (popchnięcie śmigła), a nie podczas lotu.
Warunki na trasie jak najbardziej zimowe.
Czy ktoś wie, co mogło być przyczyną? Proszę o pomoc.
++EDIT: co ważne, po próbie uruchomienia silnika (już na ziemi) - zero reakcji.
Olej 50* - prawidłowo, Cylindry - coś koło 200*, górna granica ale jednak prawidłowo.
Wczoraj załadowałem sobie ten lot jeszcze raz i co mnie dziwi, silnika nijak nie da się uruchomić, w jakiejkolwiek konfiguracji. Przypuszczam, że zawinić mógł jednak nieprawidłowo ustawiony skok śmigła, lecz gdyby tak było, silnik dałoby się powtórnie uruchomić. Akumulator w porządku.
Wczoraj załadowałem sobie ten lot jeszcze raz i co mnie dziwi, silnika nijak nie da się uruchomić, w jakiejkolwiek konfiguracji. Przypuszczam, że zawinić mógł jednak nieprawidłowo ustawiony skok śmigła, lecz gdyby tak było, silnik dałoby się powtórnie uruchomić. Akumulator w porządku.
Z tego co zauważyłem, to trzeba parę razy zakręcić starterem zanim się silnik uruchomi.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
No nic. Samolot automatycznie przestawiłem na pobliskie lotnisko i już działa. Trudno, tajemnica niewyjaśniona.
Mam inne pytanie - do czego służy (w sowieckiej odmianie Wilgi) Self-Recording Device? Przełącznik tego znajduje się bezpośrednio pod selektorem zbiornika paliwa. W Manualu nic nie znalazłem.
Mam inne pytanie - do czego służy (w sowieckiej odmianie Wilgi) Self-Recording Device? Przełącznik tego znajduje się bezpośrednio pod selektorem zbiornika paliwa. W Manualu nic nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony czw 05 sty, 2012 17:36 przez E-Jet, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam szanownych forumowiczów!
Jestem świeżym niewylaszowanym żółtodziobem w świecie symulacji. Mój cel jest oczywiście podobny jak wielu użytkowników tego forum... uzyskać satysfakcję z wiedzy "jak to wszystko działa". W związku z tym nie pcham się na początku drogi do procedur, FIR-ów, Vatsimu itd...
Przyjąłem sobie że na początek poznam dobrze latanie VFR, nawigację zliczeniową, zachowanie małych i wolnych samolotów treningowych... czyli tak jak to odbywa się w realu...
Mam pewien mały problem z Wilgą X od Aerosoftu - nie mogę zmusić do działania odbiornika i wskaźnika ADF. Niestety google milczy na ten temat, na forum pomocy technicznej znalazłem podobne pytania ale niestety bez odpowiedzi, manual dołączony do samolotu również nie porusza tego tematu: A mianowicie:
Jak prawidłowo obsługiwać ten odbiornik?
Postępuję tak:
1. Przełącznik 1 przestawiam na drugą pozycję - jak na zrzucie ekranu
1. Przełącznikiem 2 wybieram odbiornik A lub B
2. pokrętłami 2a i 2b ustawiam odpowiednio setki i dziesiątki zakresu częstotliwości,
3. Małym pokrętłem nr 3 - po lewej stronie - jedności.
I tutaj mam wątpliwości - dlaczego pokrętło to wyskalowane jest w zakresie -10 do +20?. Przeszukuję cały zakres tym pokrętłem jednak wskaźnik ADF nie zatrzymuje się co jak mi się wydaje świadczy o nie dostrojonym do nadajnika odbiorniku.
Zrzut ekranu obrazuje próbę dostrojenia odbiorników do NDB KTW 326 KHz na płycie postojowej EPKT
Dodatkowo: Do czego służą przełączniki: 4 i 6?
Samolot jest w wersji najnowszej dostępnej - czyli 1.20, FSX Acceleration, System Win7 Pro 64-bit PL, Cały soft oczywiście oryginalny.
Chciałbym się cieszyć pełnią możliwości tego świetnego samolotu
Jestem świeżym niewylaszowanym żółtodziobem w świecie symulacji. Mój cel jest oczywiście podobny jak wielu użytkowników tego forum... uzyskać satysfakcję z wiedzy "jak to wszystko działa". W związku z tym nie pcham się na początku drogi do procedur, FIR-ów, Vatsimu itd...
Przyjąłem sobie że na początek poznam dobrze latanie VFR, nawigację zliczeniową, zachowanie małych i wolnych samolotów treningowych... czyli tak jak to odbywa się w realu...
Mam pewien mały problem z Wilgą X od Aerosoftu - nie mogę zmusić do działania odbiornika i wskaźnika ADF. Niestety google milczy na ten temat, na forum pomocy technicznej znalazłem podobne pytania ale niestety bez odpowiedzi, manual dołączony do samolotu również nie porusza tego tematu: A mianowicie:
Jak prawidłowo obsługiwać ten odbiornik?
Postępuję tak:
1. Przełącznik 1 przestawiam na drugą pozycję - jak na zrzucie ekranu
1. Przełącznikiem 2 wybieram odbiornik A lub B
2. pokrętłami 2a i 2b ustawiam odpowiednio setki i dziesiątki zakresu częstotliwości,
3. Małym pokrętłem nr 3 - po lewej stronie - jedności.
I tutaj mam wątpliwości - dlaczego pokrętło to wyskalowane jest w zakresie -10 do +20?. Przeszukuję cały zakres tym pokrętłem jednak wskaźnik ADF nie zatrzymuje się co jak mi się wydaje świadczy o nie dostrojonym do nadajnika odbiorniku.
Zrzut ekranu obrazuje próbę dostrojenia odbiorników do NDB KTW 326 KHz na płycie postojowej EPKT
Dodatkowo: Do czego służą przełączniki: 4 i 6?
Samolot jest w wersji najnowszej dostępnej - czyli 1.20, FSX Acceleration, System Win7 Pro 64-bit PL, Cały soft oczywiście oryginalny.
Chciałbym się cieszyć pełnią możliwości tego świetnego samolotu
- Załączniki
-
- xx
- WilgaX_ADF_small.jpeg (61.07 KiB) Przejrzano 25008 razy
-
PZL Belfegor
- Moderator

Czuję się zobowiązany skomplementować debiut na forum - poprawny temat, jasny i czytelny opis problemu, ba, nawet skróty dobrze odmienione!
Uzupełnię jedynie, że pokrętłem 1 można wybrać tryb pracy - kolejno ARK-9 wyłączony, włączony, test i ręczne sterowanie anteną (dwa ostatnie nie są symulowane w tej Wildze). Na załączonym screenie A jest po prawej, B po lewej, ale i tak wybrany jest ADF na który "wskazuje" przełącznik 2.
Wydaje mi się, że samego ARK-9 obsługujesz poprawnie, natomiast nie wiem, czy radiokompas jest w ogóle zasilany - screen wskazuje na to, że sprawdzasz będąc na ziemi, a silnik jest wyłączony. Spróbuj po uruchomieniu samolotu zgodnie z instrukcją, upewnij się też, że częstotliwość NDB jaką wybierasz odpowiada radiopomocy w FS-ie (czasami wartości odbiegają od podanych na mapach).
http://nakolannik.pl/images/stories/Sam ... 0locie.pdf
Uzupełnię jedynie, że pokrętłem 1 można wybrać tryb pracy - kolejno ARK-9 wyłączony, włączony, test i ręczne sterowanie anteną (dwa ostatnie nie są symulowane w tej Wildze). Na załączonym screenie A jest po prawej, B po lewej, ale i tak wybrany jest ADF na który "wskazuje" przełącznik 2.
Wydaje mi się, że samego ARK-9 obsługujesz poprawnie, natomiast nie wiem, czy radiokompas jest w ogóle zasilany - screen wskazuje na to, że sprawdzasz będąc na ziemi, a silnik jest wyłączony. Spróbuj po uruchomieniu samolotu zgodnie z instrukcją, upewnij się też, że częstotliwość NDB jaką wybierasz odpowiada radiopomocy w FS-ie (czasami wartości odbiegają od podanych na mapach).
Podejrzewam, że by łatwiej było znaleźć częstotliwość, bez konieczności "wracania" do pokrętła 2b.I tutaj mam wątpliwości - dlaczego pokrętło to wyskalowane jest w zakresie -10 do +20?
4 - nasłuch sygnału NDB, 6 - wyłącznik włączenia awaryjnego radia.Dodatkowo: Do czego służą przełączniki: 4 i 6?
http://nakolannik.pl/images/stories/Sam ... 0locie.pdf
Cześć!
Belfegor - dzięki za wyjaśnienia oraz link do przydatnego nakolannika. Instrukcję ściągnąłem i będzie pomocna przy planowaniu wirtualnych podróży po Polsce i nie tylko (na razie offline)
Zagadka rozwiązana. Twój trop był trafny. ADF nie był poprawnie zasilany.
Startowałem maszynę zgodnie z procedurą. Testowałem również w locie. Strojenie również było przeprowadzane poprawnie.
Po wielu długotrwałych poszukiwaniach okazało się, ze:
Po zamapowaniu pod przycisk funkcji "Avionics Master Switch" i przełączeniu na "ON" wskazówka ADF pokazuje kierunek radiolatarni.
Po wyłączeniu AMS (off) wskazówka zaczyna krążyć - czyli wykazuje objawy jak gdyby odbiornik był nie nastrojony.
Jestem skłonny traktować to jako błąd modelu - skąd użytkownik ma wiedzieć że należy włączyć przełącznik, który nie jest zaimplementowany w VC, oraz którego nie ma w realnym samolocie? Nie ma również o tym wspomniane w dokumentacji.
Być może znaczenie ma fakt że przed instalacją Wilgi miałem zapamiętany lot domyślny Cessną 172 default w stanie "Dark&Cold". Być może model jest ok a problem wynika z ograniczeń FS-a.
Na koniec mała dygresja warta do wzięcia pod uwagę przy kupowaniu dodatków do FS-a:
Wilga X jest świetnym produktem, który wielu z nas sprawi/ł wiele radości. Mnie pozwolił ożywić miłe wspomnienia. Jest to absolutny "must have".
Niepokojące jest jednak podejście producenta czyli Aerosoftu do swoich klientów prezentowane na oficjalnym forum wsparcia użytkowników.
Przykład 1 . Problem identyczny jak opisany przeze mnie. Odpowiedź: Widocznie źle pan operujesz tym radiem. Zamknięty.
Przykład 2: "Pokrzywione" tekstury w VC modelu Piatnitsa. Problem nie rozwiązany do bieżącej wersji (1.20). Odpowiedź: "Zobaczymy co da sie zrobić". Zamknięty
Przykład 3: Problem - "Multiplayer Flooding". Potwierdzony, Odpowiedź: Developerzy są bardzo zajęci. Zamknięty
Przykład 4 : Wątpliwości użytkownika w przedmiocie braków w dokumentacji (Brak informacji czy ultraviolet switch jest "inoperable" czy też nie. Brak odpowiedzi, Zamkniety.
Widziałem również wątek w którym niejaki "Snave" (zwykły, acz nadaktywny i niewiele wnoszący merytorycznie swoimi postami użytkownik) sugerował innemu użytkownikowi że jest nie do końca ogarnięty ponieważ nie umie posłużyć się "primerem". Jak się okazało problem był rzeczywisty i spowodowany używaniem opcji skalowania czcionek w ustawieniach systemowych. Niestety admini tolerują takie zachowania i pozwalają funcjonować trollom pokroju Snave-a na swoim oficjalnym forum co moim zdaniem godzi w wizerunek firmy... ale to już nie mój problem tylko Aerosoftu.
Było to moje pierwsze zetknięcie z produktami tej firmy i ich oficjalnym narzędziem wsparcia jakim jest forum. Z uwagi na powyższe będę się starał unikać zakupów u nich.
Cieszę się niezmiernie wydaniem przez SibWings Antonova An2. Właśnie go nabyłem i jestem urzeczony. Oczywiście nie jest bez błędów (bo to niemożliwe) ale support daje radę i jest żywo zainteresowany komunikatami zwrotnymi od klientów.
Dla kontrastu wszystkim oczekującym na An-2 od Aerosoftu zalecam udanie się na stronę wsparcia Sibwings: (np. dział poświęcony rzeczonemu Antkowi) i porównanie podejścia to klientów drużyny Sibwings z opisanym powyżej zachowaniem supportu firmy Aerosoft.
PS:
Nie jestem agentem SibWings, nie biorę od nich kasy ani nie są moją rodziną
. Musiałem spuścić z wentyla.
Pozdrawiam.
Belfegor - dzięki za wyjaśnienia oraz link do przydatnego nakolannika. Instrukcję ściągnąłem i będzie pomocna przy planowaniu wirtualnych podróży po Polsce i nie tylko (na razie offline)
Zagadka rozwiązana. Twój trop był trafny. ADF nie był poprawnie zasilany.
Startowałem maszynę zgodnie z procedurą. Testowałem również w locie. Strojenie również było przeprowadzane poprawnie.
Po wielu długotrwałych poszukiwaniach okazało się, ze:
Po zamapowaniu pod przycisk funkcji "Avionics Master Switch" i przełączeniu na "ON" wskazówka ADF pokazuje kierunek radiolatarni.
Po wyłączeniu AMS (off) wskazówka zaczyna krążyć - czyli wykazuje objawy jak gdyby odbiornik był nie nastrojony.
Jestem skłonny traktować to jako błąd modelu - skąd użytkownik ma wiedzieć że należy włączyć przełącznik, który nie jest zaimplementowany w VC, oraz którego nie ma w realnym samolocie? Nie ma również o tym wspomniane w dokumentacji.
Być może znaczenie ma fakt że przed instalacją Wilgi miałem zapamiętany lot domyślny Cessną 172 default w stanie "Dark&Cold". Być może model jest ok a problem wynika z ograniczeń FS-a.
Na koniec mała dygresja warta do wzięcia pod uwagę przy kupowaniu dodatków do FS-a:
Wilga X jest świetnym produktem, który wielu z nas sprawi/ł wiele radości. Mnie pozwolił ożywić miłe wspomnienia. Jest to absolutny "must have".
Niepokojące jest jednak podejście producenta czyli Aerosoftu do swoich klientów prezentowane na oficjalnym forum wsparcia użytkowników.
Przykład 1 . Problem identyczny jak opisany przeze mnie. Odpowiedź: Widocznie źle pan operujesz tym radiem. Zamknięty.
Przykład 2: "Pokrzywione" tekstury w VC modelu Piatnitsa. Problem nie rozwiązany do bieżącej wersji (1.20). Odpowiedź: "Zobaczymy co da sie zrobić". Zamknięty
Przykład 3: Problem - "Multiplayer Flooding". Potwierdzony, Odpowiedź: Developerzy są bardzo zajęci. Zamknięty
Przykład 4 : Wątpliwości użytkownika w przedmiocie braków w dokumentacji (Brak informacji czy ultraviolet switch jest "inoperable" czy też nie. Brak odpowiedzi, Zamkniety.
Widziałem również wątek w którym niejaki "Snave" (zwykły, acz nadaktywny i niewiele wnoszący merytorycznie swoimi postami użytkownik) sugerował innemu użytkownikowi że jest nie do końca ogarnięty ponieważ nie umie posłużyć się "primerem". Jak się okazało problem był rzeczywisty i spowodowany używaniem opcji skalowania czcionek w ustawieniach systemowych. Niestety admini tolerują takie zachowania i pozwalają funcjonować trollom pokroju Snave-a na swoim oficjalnym forum co moim zdaniem godzi w wizerunek firmy... ale to już nie mój problem tylko Aerosoftu.
Było to moje pierwsze zetknięcie z produktami tej firmy i ich oficjalnym narzędziem wsparcia jakim jest forum. Z uwagi na powyższe będę się starał unikać zakupów u nich.
Cieszę się niezmiernie wydaniem przez SibWings Antonova An2. Właśnie go nabyłem i jestem urzeczony. Oczywiście nie jest bez błędów (bo to niemożliwe) ale support daje radę i jest żywo zainteresowany komunikatami zwrotnymi od klientów.
Dla kontrastu wszystkim oczekującym na An-2 od Aerosoftu zalecam udanie się na stronę wsparcia Sibwings: (np. dział poświęcony rzeczonemu Antkowi) i porównanie podejścia to klientów drużyny Sibwings z opisanym powyżej zachowaniem supportu firmy Aerosoft.
PS:
Nie jestem agentem SibWings, nie biorę od nich kasy ani nie są moją rodziną
Pozdrawiam.
Pod marka Aerosoft wydają różni developerzy. Kiepski support nie musi być regułą. Mam od nich Katanę i raczej o wsparciu twórcy nie powiedziałbym nic złego. Wydaje się prowadzić udaną współpracę z klientami. Pewnie zależy więc od tego, kto, jaka konkretna osoba lub grupa, tworzy dany dodatek.
A na podforum dotyczącym Katany niejaki Snave też jest aktywny
. Faktycznie mało przyjemny. Wydaje się, że jakąś wiedzę ma, ale nie potrafię ocenić jego wkładu merytorycznego w dyskusje. Na pewno czepia się ludzi którzy zadają nieprzemyślane pytania, takie, na które można łatwo samemu znaleźć odpowiedź. Ale reaguje wg mnie na pograniczu chamstwa, ja tam starałem się go nie czytać. Taki folklor. Też uważam, że to może niekorzystnie nastawiać ludzi do wydawcy i powinni reagować na jego ton wypowiedzi. Nikt by go nie żałował...
A na podforum dotyczącym Katany niejaki Snave też jest aktywny
Paweł Dragan
Gdańsk
Gdańsk