FSIUPC - programowanie przełączników
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
FSIUPC - programowanie przełączników
Witam,
Zbudowałem ostatnio własną skrzynkę do FSX na bazie dwóch gamepadów.
Wykonałem przełączniki hebelkowe do wszystkich świateł, klap, podwozia, baterii, alternatora, uruchamiania silnika itp.
Niestety okazało się że bez programu FSUIPC żaden hebel poprawnie nie działa, gdyż np.
Po przełączeniu hebla od świateł lądowania na ON światła świecą, a po przełączeniu na OFF też. To zrozumiałe gdyż do poprawnej pracy musiałby by być przyciski typu klawisze klawiatury, czy restet-u.
Kupiłem zatem program FSUIPC za ~150zł myśląc że to ostatecznie rozwiąże nękające mnie problemy.
I tutaj pojawiły się schodki. Kompletnie nie potrafię sobie poradzić z ustawieniem tego oprogramowania. Znam średnio angielski i wraz z translatorem przeczytałem instrukcję. Nic to nie dało, nadal nie umiem przypisać i poprawnie zaprogramować wszystkich hebelków z mojej skrzynki.
Chciałbym zapytać czy ktoś z form wytłumaczy mi jak ustawić ten soft i rozjaśni temat modułów, offsetów fsuipc.
Będę naprawdę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Capaz
Zbudowałem ostatnio własną skrzynkę do FSX na bazie dwóch gamepadów.
Wykonałem przełączniki hebelkowe do wszystkich świateł, klap, podwozia, baterii, alternatora, uruchamiania silnika itp.
Niestety okazało się że bez programu FSUIPC żaden hebel poprawnie nie działa, gdyż np.
Po przełączeniu hebla od świateł lądowania na ON światła świecą, a po przełączeniu na OFF też. To zrozumiałe gdyż do poprawnej pracy musiałby by być przyciski typu klawisze klawiatury, czy restet-u.
Kupiłem zatem program FSUIPC za ~150zł myśląc że to ostatecznie rozwiąże nękające mnie problemy.
I tutaj pojawiły się schodki. Kompletnie nie potrafię sobie poradzić z ustawieniem tego oprogramowania. Znam średnio angielski i wraz z translatorem przeczytałem instrukcję. Nic to nie dało, nadal nie umiem przypisać i poprawnie zaprogramować wszystkich hebelków z mojej skrzynki.
Chciałbym zapytać czy ktoś z form wytłumaczy mi jak ustawić ten soft i rozjaśni temat modułów, offsetów fsuipc.
Będę naprawdę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Capaz
FSUIPC + Saitek Cyborg X
Mam taki problem - chciałem sobie przypisać do danego klawisza kilka funkcji (dokładnie dwie). Teraz tak - czy normalnie jest to w stanie obsłużyć FSUIPC (nie mogłem się doszukać takiej funkcji)? Jeśli tak to problem jest rozwiązany, jeśli nie to... wykombinowałem sobie coś innego. 
Ustawiłem FSUIPC i dany klawisz na działanie w następujący sposób:
a) jedna czynność działa w momencie naciskania danego klawisza
b) druga czynność działa w momencie zwalniania danego klawisza
I teraz tak - w momencie, kiedy naciskam dany klawisz bezpośrednio z klawiatury to wszystko fajnie działa, ale... żeby nie było za prosto chciałbym, aby te czynności były włączane w momencie, kiedy naciskam dany przycisk na joisticku (w Profile Editor mam przypisane, że dany przycisk obsługuje dany klawisz), a kiedy to robię, działa tylko akcja przypisana do naciskania klawisza (nie działa druga akcja, która powinna zadziałać w momencie zwolnienia przycisku).
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł/radę to będę wdzięczny i z góry thx!
Ustawiłem FSUIPC i dany klawisz na działanie w następujący sposób:
a) jedna czynność działa w momencie naciskania danego klawisza
b) druga czynność działa w momencie zwalniania danego klawisza
I teraz tak - w momencie, kiedy naciskam dany klawisz bezpośrednio z klawiatury to wszystko fajnie działa, ale... żeby nie było za prosto chciałbym, aby te czynności były włączane w momencie, kiedy naciskam dany przycisk na joisticku (w Profile Editor mam przypisane, że dany przycisk obsługuje dany klawisz), a kiedy to robię, działa tylko akcja przypisana do naciskania klawisza (nie działa druga akcja, która powinna zadziałać w momencie zwolnienia przycisku).
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł/radę to będę wdzięczny i z góry thx!
Manual do FSUIPC. Kluczowe hasła: Control sent when button pressed i Control sent when button released.
Przykład: http://img18.imageshack.us/img18/3619/fsuipcsq.jpg
Przykład: http://img18.imageshack.us/img18/3619/fsuipcsq.jpg
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Jest jeszcze Key pressed i Key release. Nie, nie testowałem.
Jest możliwość przypisania sobie klawisza z Shiftem w FSUIPC.ini (FSUIPC for Advanced Users.pdf strona 21).
A co dokładnie chcesz przypisać? Może zamiast kombinować z przypisywaniem klawiszy wystarczy wybrać tą funkcję z rozwijalnego menu lub ustawić odpowiedni offset.
EDIT:
Da się przecież w samym FSUIPC spokojnie przypisać np. Shift+9 w Button + Switches. Wystarczy zaznaczyć Select for key press.
Jest możliwość przypisania sobie klawisza z Shiftem w FSUIPC.ini (FSUIPC for Advanced Users.pdf strona 21).
A co dokładnie chcesz przypisać? Może zamiast kombinować z przypisywaniem klawiszy wystarczy wybrać tą funkcję z rozwijalnego menu lub ustawić odpowiedni offset.
EDIT:
Da się przecież w samym FSUIPC spokojnie przypisać np. Shift+9 w Button + Switches. Wystarczy zaznaczyć Select for key press.
Jest składnia warunkowa w FSUIPC, gdzie sprawdza on czy jakiś klawisz jest wciśnięty w stylu "jeśli wciśnięty X, to Y robi coś tam". Używam tego w Saiteku, gdzie jest przełącznik trybów. Jest to dobrze opisane w manualu do FSUIPC (ta część dla zaawansowanych). Pisząc składnię z głowy (o ile pamiętam) wygląda to tak:
CP(+1,3)1,7 offset
c- combine - składnia warunkowa
p - wciśnięcie (można też U, ale R[epeat] chyba nie działa)
(...) - klawisz 1 - ten zmieniający działanie funkcji
1,7 - standard - ten klawisz, który wciskasz.
offset to offset. :-)
Mam nadzieję ,że nic nie pokręciłem.
Aha - niestety zapomnij o robieniu tego w okienkach - otwieraj plik fsuipc.ini i czeka Cię grzebanie. :-)
Zrób kopię bezpieczeństwa!
------
EDIT:
Druga opcja to klawisz, który sam zmienia swoją funkcję po wciśnięciu. Opisywałem to w Cassubian Newsletter (obecnie Virtual Pilot) gdzieś rok temu dla sekwencji uruchamiania silników w ATR jednym klawiszem. Poszukaj w archiwum VP na www.cassubian.pl.
CP(+1,3)1,7 offset
c- combine - składnia warunkowa
p - wciśnięcie (można też U, ale R[epeat] chyba nie działa)
(...) - klawisz 1 - ten zmieniający działanie funkcji
1,7 - standard - ten klawisz, który wciskasz.
offset to offset. :-)
Mam nadzieję ,że nic nie pokręciłem.
Aha - niestety zapomnij o robieniu tego w okienkach - otwieraj plik fsuipc.ini i czeka Cię grzebanie. :-)
Zrób kopię bezpieczeństwa!
------
EDIT:
Druga opcja to klawisz, który sam zmienia swoją funkcję po wciśnięciu. Opisywałem to w Cassubian Newsletter (obecnie Virtual Pilot) gdzieś rok temu dla sekwencji uruchamiania silników w ATR jednym klawiszem. Poszukaj w archiwum VP na www.cassubian.pl.
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
Dzięki wielkie za odp - jeśli się da to super!
Póki co nie daję rady ustawić, ale jutro doczytam instrukcje i myślę, że coś z tego wyjdzie. 
Rzemyk - chciałem sobie ustawić dla jednego przycisku następujące funkcje:
a) Landing lights off
b) Strobe lights off
c) Transponder mod standby
d) Taxi lights on
I analogicznie dla opcji przeciwnych.
Oki to tyle - nie zawracam już głowy - jeszcze raz dzięki!
Rzemyk - chciałem sobie ustawić dla jednego przycisku następujące funkcje:
a) Landing lights off
b) Strobe lights off
d) Taxi lights on
I analogicznie dla opcji przeciwnych.
Oki to tyle - nie zawracam już głowy - jeszcze raz dzięki!
cuube pisze:(...) chciałem sobie ustawić dla jednego przycisku następujące funkcje:
a) Landing lights off
b) Strobe lights off
d) Taxi lights on
I analogicznie dla opcji przeciwnych.![]()
Taką kombinacje, to chyba najlepiej bedzie przez mouse macro.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
To trzeba albo napisać "zwykłe" makro albo nagrać mouse macro.
Dużo zależy od tego co to za samolot.
Dużo zależy od tego co to za samolot.
W przypadku "normalnego" samolotu przypisujesz temu samemu klawiszowi wiele funkcji w FSUIPC.ini - dla każdej funkcji oddzielna linia. W przypadku "nienormalnych", np. ATR od F1, mouse macro - nagrywasz w kabinie i potem edytujesz w miarę potrzeb w pliku tekstowym.
Problem może być z transponderem, jeśli używasz FSInn. W SQbox o ile pamiętam, dało się sterować trybem z poziomu maszyny.
Problem może być z transponderem, jeśli używasz FSInn. W SQbox o ile pamiętam, dało się sterować trybem z poziomu maszyny.
W przypadku FSInn też się da zdalnie sterować transponderem, wystarczy dodać jeden plik .dll. Wyleciała mi teraz nazwa z pamięci.
Chyba można w ślad za postem Rzemyka przypisanie przełacznika transpondera poprzez FSUiPC. Ja tak miałem i działało:
http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=9&t=29662
http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=9&t=29662
Jak widać z tamtej dyskusji, u mnie to nie zadziałało. Ale warto spróbować - może u Ciebie będzie inaczej.