Znikający pasek menu.

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Jarekk81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Londyn

Znikający pasek menu.

Post autor: Jarekk81 »

Witam,

Mam dość nietypowy problem. Świerza instalka fs9, pare darmowych polskich lotnisk i problem....
Latam na fs9, pod windowsem 7 z grafiką ati 1gb, 8gb ramu. Symulator otworzony w zmaksymalizowanym oknie.
Otórz, podczas lotu, mniej wiecej po 15 minutach dzieje sie cos dziwnego. Znika mi pasek z menu na górze ekranu. Na dole zostaje ciemny pasek i od tego momętu ani nie da sie wejsc w menu ani wyjść z symulatora. Poza tym fs zaczyna sie wtedy wysypywać. Np. podczas zmiany widoku. Wygląda to na pierwszy rzut oka jakby był problem z pamięcią ale przy 8gb chyba nie powinno sie tak dziać. Czy ktoś z Was spoktał sie z czymś podobnym i czy jest na to jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam
Obrazek
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Problem się zaczął po zainstalowaniu windowsa7, czy dopiero po jakimś czasie a wcześniej wszystko działało jak należy?
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Jarekk81
Cadet
Cadet

Wydaje mi sie, że problem zaczął się po instalce Windowsa 7, kiedys latałem na xp z nvidią i było ok, potem miałem sporą przerwę, kupiłem "7"....Instalowałem fs-a ale tylko dla jakiś tam testów i wtedy problemu nie zauważyłem..... Teraz znów zaczołem latać i strasznie mnie to irytuje...
Reasumując...tak...wydaje mi się, że zaczeło sie po zmianie systemu..... Można coś na to poradzić?
Obrazek
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

Jarekk81 pisze:Mam dość nietypowy problem. Otórz, podczas lotu, mniej wiecej po 15 minutach dzieje sie cos dziwnego. Znika mi pasek z menu na górze ekranu. Na dole zostaje ciemny pasek i od tego momętu ani nie da sie wejsc w menu ani wyjść z symulatora.
Czy da się uruchomić menedżera zadań (Ctrl + Alt + Del)? Czy masz wtedy możliwość pracy z systemem i czy możesz uruchomić i bez problemu zamknąć inną aplikację?
Jarekk81
Cadet
Cadet

menadzera uruchomić sie da, inną aplikacje też mogę zamknąć i uruchomić. Także system działa, tylko fs sie "wysypuje"

Edit: Wydaje mi się, że zainstalowanie najnowszego Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package naprawiło problem. Przeleciałem cały lot z EPWA do EGLL i wszystko było ok :)

Edit 2: Przedwczesna radość. Niestety problem wciąż występuje, także szukam dalej. Nie chce wracac do xp więc ta opcja nie wchodzi w grę, visty nie mam a dla samego fs-a kupować chyba nie będe....
Obrazek
Jarekk81
Cadet
Cadet

Znalazłem rozwiązanie, możliwe dwa podody:
1. DBS Walk and Follow - cockpitwalk.dll należy usunąć
2. W fs9.cfg można ustawić hide menu na 1. Jeżeli menu będzie na stałe schowane, nie będzie mialo co znikać. Jestem właśnie po 4 różnych lotach i wszystko przebiegło bez problemów.

Pozdrawiam
Obrazek
Tyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Białystok

[FS2004] Błąd w FSie, czarny ekran

Post autor: Tyszek »

Mam już powoli tego wszystkiego dość:
Czasem chce się wykonać dłuższy lot, no to ok, przytoczę przykład lotu EGLL - KJFK. W połowie lotu, nad oceanem, znika górny pasek FSa, gdzie jest flights, aircraft, i tak dalej. Na dole ekranu tworzy się takiej samej długości i szerokości czarny pasek. Po jakichś 5-10 minutach cały ekran FSa robi się czarny, pokazuje błąd że program nie odpowiada i czy zrestartować program. To jest już irytujące, nigdy nie mogę czerpać przyjemności z latania bo siedzę z nadzieją, że dolecę.

Proszę o pomoc! Nie mogę już normalnie latać, grom, jak wywali na EPWA-EPKT, niecała 1h lotu i wywalenie FSa mnie nie zbawi, ale na 10-12 godzinnych lotach, już może porządnie zdenerwować.
FS2004 / SquawkBox 4 / Active Sky Evolution / REX(ale problemy były już przed jego zainstalowaniem)
Intel Core 2 Duo 3 GHz
3,25 GB RAM
NVIDIA GEFORCE 8800 GT
Dźwięk: ESI MAYA 44
Windows XP Home Edition , oryginał.

Pozdrawiam i liczę na pomoc,
Łukasz Tyszkiewicz.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Zaktualizuj fs-a z wersji 9.0 do 9.1
link: http://www.softwarepatch.com/games/flig ... r2004.html
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn 25 lip, 2011 12:51 przez Adam73, łącznie zmieniany 1 raz.
Tyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Został aktualizowany. Miałem mnóstwo reinstalli i zawsze było to robione.
piotrw
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: piotrw »

Myślę, że problem tkwi w windows 7. Od czasu jak go zainstalowałem mam inny problem. A mianowicie nagle mam informację, że system wykrył błąd i wszystko się kasuje, a FS sam się wgrywa tak jakbym na nowo go odpalił. Wcześniej takich problemów nie miałem. Też mnie to wkurza (ostatnio leciałem z Miami do Londynu i w trakcie hamowania po przyziemnienu tak mi się stało). Myślę że te problemy mają coś wspólnego i że to jest Windows 7.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 08:48 przez piotrw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Miliony użytkowników Windows 7 tego nie potwierdzają.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
piotrw
Cadet
Cadet

W takim razie co może być przyczyną skoro na poprzednim Windowsie tego nie było? Poza tym skąd ta pewność o milionach użytkownikow mających takie zdanie jak Ty?
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Może daj jakiegoś screena, bo coś nie chce mi się wierzyć w

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 18:10 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Tyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ja juz problemu nie mam, ale mialem XP, więc 7 to nie reguła.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 18:54 przez Tyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrw
Cadet
Cadet

Jak zaczęły się pojawiać te problemy to odinstalowałem cały FS z dodatkami i zainstalowałem ponownie ale na początek bez dodatków. Długo nie musiałem czekać na samoistne wykrycie błędu przez Windows i ponowne uruchomienie. Poza tym zaczynam mieć wrażenie że może też mieć z tym coś wspólnego aktualizacja pogody co 15 minut (na razie to obserwuję).
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 18:54 przez piotrw, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ