[FSX] Niepożądany zakręt

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: pl

[FSX] Niepożądany zakręt

Post autor: E-Jet »

Cześć,

Mam problem z samolotami w FSX. Do tej pory występował on w Wildze X aerosoftu, ale zauważyłem go także podczas lotu Grummanem Goose (standardowy). Polega on na tym, że samolot pomimo sterów w neutrum zaczyna odbiegać od kursu, przechylać się w lewo. Teoretycznie mógłbym wytrymować lotki, ale położenie lotek jest standardowe za każdym razem gdy uruchamia się symulator. Więc musi być jakiś błąd w systemie/rejestrze/ustawieniach. Jak go znaleźć/naprawić? Pozdrawiam
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

To może być błąd, ale wcale nie musi - nawet nie rozważasz możliwości, że to wina użytkownika albo ficzer. Położenie sterów w jakimś neutrum wcale nie oznacza, że samolot będzie leciał "prosto". Może zużywasz paliwo z jednego zbiornika, może od początku masz asymetryczne położenie środka ciężkości, może to kwestia wiatru, może to efekty związane ze śmigłem i silnikiem, a może to wynik asymetrycznej budowy statku powietrznego - przy takim skrótowym opisie sytuacji potencjalnych przyczyn jest mnóstwo.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Tak jak Belfegor napisał - to raczej funkcja, a nie błąd. W Wildze to zupełnie normalne - masz przecież jeden silnik, który się kręci i powoduje powstawanie różnych niepożądanych zjawisk. W Goosie nie pomnę czy silniki kręcą się w jedną czy w przeciwne strony, ale wyjaśnień skręcania / przechylania może być więcej - wiatr, nierówny rozkład ładunku (paliwa), asymetryczność konstrukcji...

Możesz opisać jaka jest "skala problemu"?
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

Obleciałem def Goosem cały świat i przy symetrycznym załadunku/paliwie leci prosto jak strzała. Nic go nie przechyla na boki. Oprócz tego co Ci doradzono sprawdź jeszcze kontroler jakiego używasz - może masz na nim szumy?
Ostatnio zmieniony sob 25 lut, 2012 16:54 przez ylid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Sprawdź też, czy masz poprawnie wytrymowany ster kierunku.
Obrazek
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Miałem to samo. To cecha samolotów jednosilnikowych, ale FS trochę przesadza i można to nieco zmniejszyć w ustawieniach realizmu. Poczytaj te wątki:

viewtopic.php?t=3855
viewtopic.php?t=9179&postdays=0&postorder=asc&start=20
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki serdeczne za rady i linki - przestudiuję. Co do paliwa, było ono rozłożone i zasysane równomiernie. Spróbuję jeszcze raz z tym trymowaniem..
wojtek_84 pisze:Możesz opisać jaka jest "skala problemu"?
Generalnie taka, że gdy zostawię samolot bez automatu i sobie pójdę, to za 2 minuty będzie "na dole". Na początku leniwie się przechyla, ale potem, jak pewnie wiesz, idzie to coraz szybciej.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PK »

W kwestii formalnej - czy a/p jest wyłączony, a jeśli włączony, to w jakim trybie?

Piszesz, że się odchyla od kursu - co dokładnie przez to rozumiesz?

I jaki jest wiatr?

Piotr
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Spróbuj jak się zachowa przy wietrze z prawej i z lewej strony - czy w obu przypadkach będzie się przechylał w lewo.

Sprawdź wytrymowanie lotek i steru kierunku (nie wiem czy lotki i ster kierunku Goose'a mają trymer - ale sprawdź).

Na koniec - sprawdź w ustawieniach kontrolera, czy osie są w położeniu neutralnym - czy nie masz problemów z kalibracją.

Nie mam teraz dostępu do aircraft.cfg - czy możesz otworzyć i sprawdzić jaka jest wartość obok torque_on_roll? Powinno być 1 dla samolotu ze śmigłami kręcącymi się w przeciwne strony. Jeśli wartość jest inna niż 1 to znaczy, że uznano, że śmigła kręcą się w tą samą stronę - wtedy przechylanie będzie prawidłowym zjawiskiem.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

PK pisze:W kwestii formalnej - czy a/p jest wyłączony, a jeśli włączony, to w jakim trybie?

Piszesz, że się odchyla od kursu - co dokładnie przez to rozumiesz?

I jaki jest wiatr?

Piotr
Nie no, AP jest wyłączony całkowicie. Wiatr bardzo lekki o ile nie zerowy w sytuacji którą opisałem. Spróbuję z trymowaniem.

A co do aircraft cfg, to również nie mam do niego teraz dostępu ;)
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Prawie na pewno jest to wynik momentu obrotowego od śmigła. Większość samolotów ma śmigłą obracające się w lewo (patrząc z kabiny pilota) Poczytaj podane przeze mnie wyżej wątki. Efekt jest normalny, ale jeśli u Ciebie jest bardzo duży, to warto go nieco zmniejszyć (ale nie likwidować, bo to zbytnie uproszczenie) - i znowu: Patrz na wątki.

Upewnij się w ustawieniach pogody, czy na pewno wiatru nie ma (calm). Wtedy wykluczysz, ze to wiatr Cie znosi i określisz, czy moment śmigła jest ogromny, czy "da się przeżyć".
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Eddie »

I dodaj pasazera po prawej stronie :)
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zmiana położenia środka ciężkości maszyny to rozwiązanie połowiczne.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Wyrównanie środka ciężkości to prawidłowy punkt wyjścia do oceny dlaczego samolot się przechyla.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jeśli to nie jest nic "poprawnego", to warto pamiętać, że w FS (w realu też) idealne wypoziomowanie samolotu jest niemożliwe.

Piotr
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Warto też zaznaczyć, że FS dość mocno przesadza z momentem od śmigła.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Warto też zaznaczyć, że FS dość mocno przesadza z momentem od śmigła.
Przede wszystkim... FSX może co najwyżej przesadzać w defaultowych samolotach. W innych przesadzają ich twórcy. Zresztą... chyba nie wiem, w którym samolocie ten efekt jest faktycznie przesadzony (ale z defaultowych latałem głównie baronem ;) )...
Ostatnio zmieniony pt 02 mar, 2012 16:35 przez wojtek_84, łącznie zmieniany 1 raz.
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

Def Goose jest idealnie symetryczny, i nie ma go co najnormalniej w świecie kłaść na boki, więc lecąc manualnie maszyna powinna lecieć prosto po linii. Jeśli go "coś" znosi to tym "cosiem" może być albo wiatr, albo kontroler (wolant, joy czy inne wynalazki). Jeśli wiatru nie ma, to do sprawdzenia jest kontroler (szumy, niewyzerowana pozycja neutralna, brak strefy zerowej). Sam samolot w konfiguracji domyślnej nie ma jak wygenerować sił, które go kładą na prawo/lewo.

Sprawdzić to można startując w bezwietrzną pogodę korzystając tylko z klawiatury. Wtedy widać jak maszyna ustawiona idealnie na wprost na pasie, wystartuje idealnie na wprost. Tak się też będzie wznosić i tak będzie lecieć. Nie ma go co położyć na bok. Dopiero po podłączeniu kontrolera widać jak bardzo może jego minimalna nawet niedoskonałość w ustawieniach napytać nam problemów.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Wypróbowałem u siebie i sprawdziłem plik aircraft. Goose jest idealnie stabilny tak jak pisał wyżej ylid - nawet domyślnie ma załadowanych dwóch pilotów.

Przez 2 godziny lotu (kompresja czasu) samolot nie zszedł z kursu o więcej niż 2 stopnie! Stabilność tej maszyny jest tak wielka, że powrót do równego lotu po silnej turbulencji zajmuje kilkanaście sekund... realistycznie - po prostu dramat, ale w kwestii zgłoszonego problemu - trzeba szukać winy raczej po stronie kontrolera.
PK
Turboprop Captain
Turboprop Captain

wojtek_84 pisze:Przez 2 godziny lotu (kompresja czasu) samolot nie zszedł z kursu o więcej niż 2 stopnie!
Wojtek, proszę!

Piotr
ODPOWIEDZ