[FSX] Błędne wyświetlanie tekstur, artefakty graficzne

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Co może być powodem migotania kolorowych (raz ciemnych, raz białych) wielokątów .. głównie na ziemi, chociaż zdarzają się i na tle nieba? Najczęściej występują przy gwałtownym ruchu kamery z zewnątrz; czasem jakby migał cały obraz (widać mignięcie ciemnego prostokąta na cały ekran).
Ponadto, zauważyłem też taki efekt: widok na samolot z zewnątrz, rzut z góry tak, że widać ziemię, jednak tekstury ziemi przesuwają się jakby "fragmentarycznie" (nie wiem jak to opisać i jak nazywa się fachowo to zjawisko).. czasem to samo występuje jak np. przeglądam (przewijam) jakąś stronę www lub przesuwam okno w Windowsie na defaultowym sterowniku karty graf. - okno przesuwa się jakby tak "skokowo".

FSX (SP1, 2), DX10 preview - wyłączony, Vista 64.
Sprzęt jak w stopce, z wyjątkiem karty - od kilku dni mam GTX560 ASUSA DCII 1GB/256 (fabrycznie OC do 850MHz, ale obniżyłem do 800MHz z uwagi na zasilacz 520W Corsair'a)
Dodam jeszcze, że na starej karcie (ATI HD4870) nie miałem chyba tego problemu ze "skokowym" przesuwaniem tekstur, jednak od jakiegoś czasu też zaczęły się migotania białych wielokątów... może coś innego ze sprzętu 'pada'?
Zaznaczę też, że po instalacji nowej karty, system i FSX postawiłem od nowa.
Wersja sterownika nVidia: 285.62

Dodatkowo w panelu sterownika nVidii dla FSX ustawiłem:
Filtrowanie anizotropowe: x16
Filtrowanie tekstur - jakość: JAKOŚĆ
Filtrowanie tekstur - optymalizacja anizotropowa: WYŁĄCZONA
Filtrowanie tekstur - optymalizacja trójliniowa: WYŁĄCZONA
Ujemna kompensacja poziomu szczegółów - ZABLOKUJ
Wygładzanie krawędzi - przeźroczystość - x8
Wygładzanie krawędzi - tryb: POPRAW USTAW. APLIKACJI
Wygładzanie krawędzi - ustawienia: 16xQ CSAA
...choć przyznam, że bez w/w zmian, również występują powyższe problemy.

W FS ustawione filtrowanie anizo. oraz Antyaliasing.

Ps. Wcześniej, na starej karcie, miałem ENBSeries, ponieważ dowiedziałem się kiedyś, że ów ENB pomaga coś w kwestii synchronizacji pionowej.. i rzeczywiście, po jego zainstalowaniu nie miałem dziwnych ukośnych przesunięć w panelach 2D. Przy obecnym GTX560 jeszcze nie wrzucałem ENB.

Ps2. Często piszecie o konfiguracji dodatkowych programów usprawniających pracę sterownika - nHancer czy nVidia Inspector - może tym warto się zainteresować?

Proszę o poradę jakie kroki powinienem wykonać, aby wyeliminować ww. problemy.

Dzięki,
Łukasz

Ps3. Przyznam, że myślałem, że wymiana karty na "1-gigową" rozwiąże też problem wolnego wczytywania tekstur - może nie tyle rozwiąże całkowicie, ale coś polepszy.. niestety mimo zastosowania kilku tweaków w pliku CFG, tekstury nadal wczytują się wolno - zwłaszcza te, które oddalone są o kilka czy kilkanaście km od samolotu (oczywiście będąc w powietrzu) - najszybciej ładują się te bezpośrednio pod samolotem. I też nie wiem jak można temu zaradzić... tak czy inaczej dwa problemy opisane powyżej niemniej mnie nurtują...
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Jak masz ustawioną wodę? Mi pomogła zmiana na Wysoki 2.x.
Ps2. Często piszecie o konfiguracji dodatkowych programów usprawniających pracę sterownika - nHancer czy nVidia Inspector - może tym warto się zainteresować?
nHancer to już przeżytek. :) Sprawdź skrzynkę mejlową, wysłałem mój zrzut.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

luko pisze:Co może być powodem migotania kolorowych (raz ciemnych, raz białych) wielokątów .. głównie na ziemi, chociaż zdarzają się i na tle nieba?
Jeśli prawidłowo rozpoznałem efekt na podstawie opisu, to przyczyną wyświetlania takich "mrugających" polygonów są ustawienia autogenu. Ustaw autgen na 0 i jeśli ten efekt zniknie całkowicie, to będziesz miał potwierdzenie, co do przyczyny pośredniej. Jeśli diagnoza się potwierdzi to daj znać, powiem Ci co robić dalej.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Mateusz, zmiana ustawień wody nic nie zmieniła..
Maciek, chyba trafiłeś w sedno..
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

No to i ja się dołączę. Od pewnego czasu (pół roku), bez jakiegoś konkretnego powodu, zaczęły pojawiać mi się artefakty graficzne najpierw w postaci znikających budynków, później nieprawidłowo wyświetlającego się main panel, później kaszą zamiast wody a na końcu to wszystko + kasza na niebie. Zjawiska występują ZAWSZE przy przełączaniu z trybu okienkowego na full screen (lub na odwrót). Od momentu takiego przełączenia zaczynają się cyrki. Zaczynają się one również podczas normalnego lotu, z upływem czasu. Przeważnie podczas każdego lądowania nie wszystkie budynki są widoczne (czasami np. tylko dachy). Screeny z "ostatecznego" stadium, które poprawia jedynie restart komputera (nie pomaga restart samego FSa!).

Obrazek
Obrazek

Na pierwszym obrazku horyzont jest na środku, drugi przedstawia ground i pas startowy (taki ciemniejszy poziomy pasek).

Temperatura kart graficznych nie przekracza dla jednej 50°, dla drugiej 60°. Chodzi to na Win7 64. Stery do grafiki są najnowsze, nie próbowałem jeszcze zmieniać na starsze. Pozostały konfig:

Processor: Intel Core i7 Extreme Edition i7-965 / 3.2 GHz @ 4.0 GHz
Graphics: 2x ASUS Radeon HD4870 1024MB DDR5 256BIT
RAM: Corsair DDR3 4x6GB 1600MHz
Main board: ASUS Rampage II Extreme IX58 LGA1366
Hard drive: Seagate 1TB
Power unit: Corsair CMPSU-850TXEU ATX 850W

Do dwóch kart podłączone są 3 monitory działające na full screen. Zjawisko pojawia się jednak na wszystkich od razu (pojawienie się na jakiejś kombinacji monitorów mogłoby wskazywać na problem z konkretną kartą).

Dodam jeszcze, że w trakcie lotu zmieniają się same z siebie ustawienia klawiatury na http://pl.wikipedia.org/wiki/QWERTZ (żeby wejść do slew mode muszę nacisnąć Z). Byłbym bardzo wdzięcznę za każdą wskazówkę!
Obrazek
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

Post autor: Piterson »

Witam. U mnie artefakty zaczęły się po zmianie karty graficznej. Wcześniej na ASUS 8800 GTS 512 MB nie było z tym problemu. Po przesiadce na Gigabyte GTX460 (konfiguracja FSX taka sama) zaczęły być czasami widoczne od poziomu terenu daleko w górę "czarne, wąskie słupy". Taka sytuacja nasilała się przy zewnętrznym widoku - dookoła samolotu. W moim przypadku lekiem na całe zło okazało się wykasowanie wpisu [Booferpool]=0 (czy jakoś tak) z pliku FSX.cfg. Poza tym obraz stał się bardziej płynny i zero artefaktów. Wiem, że "Ameryki nie odkrywam", ale dla prawidłowego i satysfakcjonującego działania FSXa zasadnicze znaczenie mają odpowiednie - czyt. indywidualnie dopasowane - wpisy w .cfg. Podobnie ustawienia samej karty graficznej. Ile konfiguracji sprzętowych tyle samo konfiguracji sterownika i wpisów w cfg.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

D. Design pisze:zaczęły pojawiać mi się artefakty graficzne najpierw w postaci znikających budynków, później nieprawidłowo wyświetlającego się main panel, później kaszą zamiast wody a na końcu to wszystko + kasza na niebie.
(...)
Do dwóch kart podłączone są 3 monitory działające na full screen. Zjawisko pojawia się jednak na wszystkich od razu (pojawienie się na jakiejś kombinacji monitorów mogłoby wskazywać na problem z konkretną kartą).
To obecnie dosyć często zgłaszane zjawisko, a znanych przyczyn jest kilka. Pierwszą jest wyłączenie buforowania obiektów 3D (autogen, obiekty scenerii lotniskowych i chmury) poprzez zastosowanie wpisu [BUFFERPOOLS] UsePools=0. Efektem ubocznym tego wpisu może być znikanie polygonów z obiektu i/lub pojawianie się "migających" polygonów w dowolnym miejscu przestrzeni sceny. Czasami, zwłaszcza w przypadku konfiguracji wielomonitorowej lub w przypadku otwarcia więcej niż jednego widoku, pojawiają się "przekłamane" polygony na niebie. Zazwyczaj są zateksturowane zdeformowaną teksturą chmur.

Drugą przyczyną jest przeciążenie głównego wątku FSX odpowiedzialnego za syntezę obrazu. Jeśli obciążenie core0 (lub core1, jeśli ktoś bawił się AffinityMask) dobija w dłuższych okresach do 100% mogą się pojawić takie artefakty. Często do takiego przeciążenia dochodzi w przypadku konfiguracji wielomonitorowej - wtedy główny wątek musi przerobić odpowiednio więcej danych wynikających z większej rozdzielczości lub ilości otwartych okien. Przetestowałem to w praktyce i efekt jest całkowicie powtarzalny. Mam wyśrubowane parametry FSX, jednak tak dobrane, że obciążenie core0 nie przekracza 90% i wszystko jest OK. Wystarczy, że włączę drugie okno na innym monitorze, obciążenie core0 dochodzi do 100% i mam artefakty na niebie.

Metody leczenia:
- ustawienie wody na High 2.x (pomaga na większośc przypadków "migających" polygonów, ale zwiększa obciążenie GPU)
- usunięcie wpisu [BUFFERPOOLS] UsePools=0 co eliminuje lub zmniejsza nasilenie problemu ( można zastosować rozwiązanie kompromisowe w postaci tylko częściowego buforowania poprzez usunięcie UP=0 i dodanie RejectThreshold=)
- zmniejszenie obciążenia core0 poprzez ustawienie zewnętrznej limitacji FPS za pomocą Nvidia Inspector (wewnętrzna limitacja nie daje takich efektów). Warunkiem jest wcześniejsze poprawne zbalansowanie ustawień Scenery settings (autogen density i texture resolution) oraz LOD_radius.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Dzięki Maćku, świetne wskazówki. Będę walczył.

Przy okazji chciałem dopytać jeszcze o zmianę ustawień klawiatury w czasie lotu z QWERTY na QWERTZ. Co może być tego przyczyną?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

D. Design pisze:Przy okazji chciałem dopytać jeszcze o zmianę ustawień klawiatury w czasie lotu z QWERTY na QWERTZ. Co może być tego przyczyną?
Na pewno nie naciskasz CTRL+SHIFT ?
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Na pewno naciskam, bo ten skrót (+Backspace lub Enter) odpowiada za przemieszczanie się po VC. ;)
Obrazek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

Nie wiem czy da się zmienić standardowy skrót CTRL+SHIFT zmieniający układ klawiatury.
Da się za to usunąć w ustawieniach klawiatury układ polski(214) i zostawić tylko polski (programisty), wtedy CTRL+SHIFT nie przełączy na QWERTZ bo takiego układu nie będzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
empeck
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPIN

Post autor: empeck »

pkris pisze:Nie wiem czy da się zmienić standardowy skrót CTRL+SHIFT zmieniający układ klawiatury.
Da się za to usunąć w ustawieniach klawiatury układ polski(214) i zostawić tylko polski (programisty), wtedy CTRL+SHIFT nie przełączy na QWERTZ bo takiego układu nie będzie.
Kliknij prawym klawiszem na PL na pasku start -> Ustawienia -> Zaawansowane ustawienia klawiszy -> Zmień sekwencję klawiszy -> Wybrać 'Nieprzypisane'.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

A jeśli na pasku Start nie ma PL? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Vista 32bit SP2:
Panel sterowania (widok klasyczny) -> Opcje regionalne i językowe -> Klawiatura i języki -> Zmień klawiatury.
Następnie (o ile ich świadomie nie używamy) kasujemy wszystko na liście poza Polski (programisty) - potem nie ma już na co zmieniać.
Jeśli chcemy po prostu wyłączyć skrót klawiszowy, to w zakładce "Zaawansowane ustawienia klawiszy" znajdziemy odpowiednie menu.
Ostatnio zmieniony śr 25 kwie, 2012 20:56 przez wojtek_84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Witam.

Ze zmianą języka nie było problemu, z resztą gorzej.

1. Wodę mam na Low 2.x, czy zmiana na high pomoże?
2. Nie miałem u siebie wpisu BUFFERPOOLS.
3. NVidia Inspector nie działa (zapewne) z kartami Radeon. Do testów zmniejszyłem blokadę fps w samym FS do 15 ale spowodowało to spadek FPS do 5-10. Po zdjęciu blokady 9-13 (testowałem w EPKK, podczas lotu przeważnie jest ok. 20, ale wbrew pozorom 20 wygląda u mnie płynnie).
4. Autogen Sparse i w cfg ograniczony do 800 drzew i domów, texture resolution 27 (30cm).

Chciałem jeszcze dodać, że takie rzeczy jak SMOOTHVISION HD: AA/anizo, adaptacyjny AA i poziom szczegółowości mipmap mam sterowane z poziomu Catalyst Control Center (gdzieś czytałem, że tak FS działa szybciej). Wszelkie overdrive'y kart są wyłączone, włączenie dawało chyba tylko ich przegrzewanie się.

Pozdrawiam
SD
Obrazek
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

D. Design pisze: 1. Wodę mam na Low 2.x, czy zmiana na high pomoże?
Najprościej sprawdzić. U mnie działa i u większości innych osób też.
D. Design pisze:2. Nie miałem u siebie wpisu BUFFERPOOLS.
Czyli zachowanie u Ciebie jest podobne do tego, co występuje u mnie. Artefakty, w mniejszej ilości, pojawiają się także po usunięciu [BUFFERPOOLS] UsePools=0
D. Design pisze:3. NVidia Inspector nie działa (zapewne) z kartami Radeon. Do testów zmniejszyłem blokadę fps w samym FS
Wewnętrzna limitacja nie powoduje widocznego spadku obciążenia core0. U mnie Nvidia Inspector zmniejsza obciążenie core0 ze 100% do 40%! Powiedziałbym że działanie Nvi w tym zakresie jest MAGICZNE. Nie znam się na Radeonach i nie wiem czy jest dla nich jakiś zastępnik podobnie zmniejszający obciążenie core0, jak robi to Nvi.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witajcie,

a ja mam problemy z teksturami lądu i chmur:

a). tak zaczyna wyglądać ląd po jakimś czasie lotu (tu akurat na fotoscenerii NL2000, ale na zwykłej FS'owej bywa podobnie); dziś dodatkowo tak wyglądał NGX:
Obrazek
Problem nie jest nagminny, ale sporadycznie się pojawia.

b). inny problem - tym razem z chmurkami - są poszarpane:
Obrazek

Zaznaczę, że mam skonfigurowany CFG w taki sposób, aby zmaksymalizować szybkość wczytywanie i ostrość tekstur, niestety kosztem płynności symulacji (mam wrażenie, że komp jest dość mocno zamulony).

Wkleję jeszcze mój plik CFG:
// This file was tweaked on Mar 11, 2012 at 00:11 GMT using Bojote's automated FSX Tweaking & Tuning Service
// Your 'original' fsx.CFG file was backed up at http://www.venetubo.com/fsx/159235bab87 ... backup.cfg
// This file is optimized as follows: 4 core(s), CPU speed 3, HT 0, GPU 1, PREF 2
// You can visit Bojote's FSX Tweaking & Tuning service at http://www.venetubo.com/fsx.html

[BufferPools]
RejectThreshold=131072

[VirtualCopilot]
VirtualCopilotActive=0

[SOUND]
AmbientUI=0
AmbientUIMusicVolume=-6.000000
PrimaryDevice={00000000-0000-0000-0000-000000000000}
SOUND=1
SOUND_LOD=1
SOUND_QUALITY=2
UISound=1
VoiceDevice={00000000-0000-0000-0000-000000000000}

[SlewTextInfo.1]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
Heading=1,4
Latitude=1,1
Longitude=1,2

[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 560.0]
Mode=1280x1024x32
Anisotropic=1

[AContain]
LabelColor=FFFF0000
LabelDelay=1000
ShowLabelAirline=0
ShowLabelAirlineAndFlightNumber=0
ShowLabelAirspeed=0
ShowLabelAltitude=1
ShowLabelContainerId=0
ShowLabelDistance=1
ShowLabelFlightPlan=0
ShowLabelHeading=0
ShowLabelManufacturer=1
ShowLabelModel=1
ShowLabelTailNumber=0
ShowLabels=0
ShowUserLabel=0

[ATC]
AutoOpenAirTrafficWindow=1
COMM_MSG_AI_ATC_COLOR=FFFF7840
COMM_MSG_ATC_AI_COLOR=FF00FF00
COMM_MSG_ATC_USER_COLOR=FFB6FFB6
COMM_MSG_NONE_COLOR=FFFFFFFF
COMM_MSG_USER_ATC_COLOR=FFFFD21B
PilotVoice=0
ShowATCText=1
UsePilotVoice=1

[TextInfo.1]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
Heading=1,4
Latitude=1,1
Longitude=1,2
WindDirectionAndSpeed=1,6

[INTERNATIONAL]
ASLAT=2
ASLON=0
MEASURE=0

[CONTROLS]
Controls_Current=Standard
Controls_Default=Standard
KBDAIL=64
KBDELEV=64
KBDRUD=64

[FACILITIES]
CITY=
COUNTRY=
GTL_BUTTON=1308
STATE=

[TextInfo.3]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
FrameRate=2,1
FuelPercentage=2,4
GForce=2,3
Heading=1,4
Latitude=1,1
LockedFrameRate=2,2
Longitude=1,2
WindDirectionAndSpeed=1,6

[PointOfInterestSystem]
CycleSetting=0

[GRAPHICS]
AC_SELF_SHADOW=0
AIRCRAFT_REFLECTIONS=1
AIRCRAFT_SHADOWS=0
ALLOW_SHADER_30=1
COCKPIT_HIGH_LOD=1
D3D10=0
EFFECTS_QUALITY=1
GROUND_SHADOWS=0
HIGHMEMFIX=1
IMAGE_QUALITY=0
LANDING_LIGHTS=1
NUM_LIGHTS=8
See_Self=1
TEXTURE_MAX_LOAD=2048
TEXTURE_QUALITY=3
Text_Scroll=1
SHADER_CACHE_PRIMED_10=1693458432
SHADER_CACHE_PRIMED=1693458432

[TrafficManager]
AIRPORT_SCENERY_DENSITY=2
AirlineDensity=0
FreewayDensity=0
GADensity=0
IFROnly=0
LeisureBoatsDensity=15
ShipsAndFerriesDensity=15
[DynamicHeadMovement]
HeadMoveTimeConstant=1.000000
LonAccelOnHeadLon=-0.020000
LonAccelOnHeadPitch=-0.010000
MaxHeadAngle=5.000000
MaxHeadOffset=0.300000
RollAccelOnHeadLat=0.010000
RollAccelOnHeadRoll=0.100000
YawAccelOnHeadLat=-0.100000

[REALISM]
AutoCoord=True
AutoTrim=False
CrashDetection=False
CrashTolerance=1.000000
CrashWithDyn=False
GEffect=True
General=1.000000
GyroDrift=True
GyroEffect=1.000000
ManualLights=True
PFactor=1.000000
RealMixture=True
StressDamage=False
Torque=1.000000
TrueAirspeed=False
UnlimitedFuel=False

[Weather]
AdjustForMagVarInDialog=1
CLOUD_COVERAGE_DENSITY=8
CLOUD_DRAW_DISTANCE=6
DETAILED_CLOUDS=1
DisableTurbulence=0
DownloadWindsAloft=0
DynamicWeather=4
MaxGustRampSpeed=200
MaxGustTime=500
MaxVarRampSpeed=75
MaxVarTime=50
MinGustRampSpeed=1
MinGustTime=10
MinVarRampSpeed=10
MinVarTime=5
THERMAL_VISUALS=0
TurbulenceScale=1.000000
WeatherGraphDataInDialog=0
WeatherServerAddress=fs2k.zone.com
WeatherServerPort=80
WindshieldPrecipitationEffects=1

[Misc]
Com_Rate=7

[Main]
HideMenuFullscreen=1
HideMenuNormal=0
HideInfoText=1
Location=120,104,1160,880,\\.\DISPLAY1
Maximized=2
SimObjectPaths.0=SimObjects\Airplanes
SimObjectPaths.1=SimObjects\Rotorcraft
SimObjectPaths.2=SimObjects\GroundVehicles
SimObjectPaths.3=SimObjects\Boats
SimObjectPaths.4=SimObjects\Animals
SimObjectPaths.5=SimObjects\Misc
User Objects=Airplane, Helicopter
ProcSpeed=12968
PerfBucket=7

[Trusted]
G:\FSX\GAUGES\Bendix_King_Radio.DLL.iwatehnetahuboacwcukleibbobekkuekzinqezw=2
G:\FSX\GAUGES\Mooney_Bravo.DLL.tiwuotobnbcnktthwawqhkicnhkhqqlwlulwckbt=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_737NGX.DLL.hnakleiwuunlcqrztnzrbieottqltethltuhqill=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_737NGX.DLL.rulhlziwwurutuekroweeaoraktlrtcwitieowzr=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_737NGX.DLL.tktwzbchlowneuwbtbqnziooqacahwwnwkqcwabu=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_737NGX.DLL.wlzqowlqwcthabbiueqzhwkrkclbtcqnhqqlruoh=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_737NGX_3.DLL.izerhlcknihullnkuotchqnhhclrhhlwzhhnzbhn=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_737NGX_3.DLL.tktwnebwczhwrcztlcarbooqtinnkrltbuuwlhqt=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_BAe_JS4100.DLL.qtkaiueckoewtklorlwtlwewuiowanaaqtlbklwo=2
G:\FSX\GAUGES\PMDG_BAe_JS4100_3.DLL.liaeqwlzliaeclabtbeekhareltrruinwieobarz=2
G:\FSX\Modules\FSUIPC4.dll.hnatqqatwnnlaikeuehhkclecltbnukcwobrceeo=1
G:\FSX\PMDG\DLLs\PMDG_HUD_interface.dll.aukrlkkbkqcoqbeqzaztqkahnwnleqclierknuor=1
G:\FSX\PMDG\DLLs\PMDG_HUD_interface.dll.hewioznlaabuirrzckeanqruriqebbrwercannze=1
G:\FSX\PMDG\DLLs\PMDG_HUD_interface.dll.lkktnhaatuwzlunbbncqrlnltiilhiqehqoqqiui=1
G:\FSX\PMDG\DLLs\PMDG_HUD_interface.dll.wwwzziaubohbetizootzzkrrouhezqlukbtwnltt=1
G:\FSX\Modules\FSCopilot.dll.ehllltkocelrwzbtzaerqkaabnhhoqibikwtceww=1
G:\FSX\GAUGES\BoeingGeneric.DLL.eqqkrairahcnchabhwhqbhrlkbrwzuloileqknuk=2
G:\FSX\GAUGES\Magnetic_Compass.DLL.aezzkilccqlcnketqhbuoeowkwehiznqntlzoiul=2
G:\FSX\GAUGES\737-400.DLL.cenclhrqcuikqeleolnhzwbocnowiizrroienwue=2
G:\FSX\GAUGES\KingAir.DLL.aicewztnrtkeqlhbeurcewttlcorthutlcnaehot=2
G:\FSX\GAUGES\Cessna172.DLL.nqrcoraihawrubonkewkinbiockqcnickezckeqc=2
G:\FSX\GAUGES\KingAir_Radio.DLL.rontqaoiibkebqwlukhwbbhieeklihhllceuiawi=2

[TextInfo.2]
FrameRate=1,1
FuelPercentage=1,4
GForce=1,3
LockedFrameRate=1,2

[USERINTERFACE]
Map_Orientation=2
OpenATCOnCreate=0
PAUSE_ON_LOST_FOCUS=0
PROMPT_ON_EXIT=1
PageID=1
SHOW_MISSION_CAPTIONS=1
SITUATION=FLIGHTS\OTHER\FLTSIM
SelectAircraftManufacturer=Wszystkie
SelectAircraftPublisher=Wszystkie
SelectAircraftType=Wszystkie
ShowAllACPaintSchemes=1
DisplayFuelAsWeight=0

[SIM]
SYSCLOCK=1

[Display]
ActiveWindowTitleBackGroundColor=0,28,140,64
ActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
BLOOM_EFFECTS=0
ChangeTime=4.000000
InfoBrakesEnable=True
InfoLowerLeftBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerLeftTextColor=255,255,255
InfoLowerRightBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerRightTextColor=255,255,255
InfoOverspeedEnable=True
InfoParkingBrakesEnable=True
InfoPauseEnable=True
InfoSlewEnable=True
InfoStallEnable=True
InfoUpperRightBackGroundColor=0,0,0,0
InfoUpperRightTextColor=255,0,0
NonActiveWindowTitleBackGroundColor=24,33,87,64
NonActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
SKINNED_ANIMATIONS=1
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=40
TextureMaxLoad=12
TransitionTime=4.000000
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=0
WideViewAspect=False

[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=15

[SlewTextInfo.3]
AirSpeed=1,5
Altitude=1,3
FrameRate=2,1
Heading=1,4
Latitude=1,1
LockedFrameRate=2,2
Longitude=1,2

[PANELS]
DEFAULT_VIEW=0
IMAGE_QUALITY=1
PANEL_MASKING=1
PANEL_OPACITY=100
PANEL_STRETCHING=1
QUICKTIPS=0
UNITS_OF_MEASURE=0

[STARTUP]
DEMO=0
LoadWindow=1
SHOW_OPENING_SCREEN=1
STARTUP_DEMO=0

[SlewTextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2

[TERRAIN]
AUTOGEN_DENSITY=2
DETAIL_TEXTURE=1
LOD_RADIUS=8.500000
MESH_COMPLEXITY=90
MESH_RESOLUTION=22
SWAP_WAIT_TIMEOUT=2
TEXTURE_RESOLUTION=26
WATER_EFFECTS=5

[SCENERY]
DAWN_DUSK_SMOOTHING=1
IMAGE_COMPLEXITY=4
LENSFLARE=0
MAX_ASYNC_BATCHING_JOBS=3
SmallPartRejectRadius=4.0

[MAPVIEW_MAP]
SHOW_AIRPORTS=1
SHOW_VORS=1
SHOW_NDBS=1
SHOW_APPROACHES=1
SHOW_INTERSECTIONS=0
SHOW_VICTOR=0
SHOW_JET=0
SHOW_AIRSPACE=1
SHOW_FLIGHTPLAN=1
SHOW_WEATHERSTATIONS=1
SHOW_WEATHERSYSTEMS=1
SHOW_DATATAGS=1
SHOW_TERRAIN=1
show_flight_history=1
[MULTIPLAYER]
condAccoutPassword=0
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,

tym razem mam następujący problem:

Obrazek

W tym przypadku część obiektów widać; ale nieraz są sytuacje, że nie widać np. całego terminala i innych budynków. Tu akurat sytuacja wystąpiła w Katowicach (PAv.1), ale zaznaczam, że problem występuje również na innych lotniskach i sceneriach (nawet jakichś darmowych) -> istotne jest to, że takie rzeczy nie występują, kiedy loguję się na danym lotnisku po uruchomieniu FS'a, tylko na lotnisku docelowym, po jakimś czasie lotu.
Stawiam na jakiś problem sprzętowy (może coś z konfiguracją?). Co Wy sądzicie?
Ps. Jeśli koniecznym będzie wklejenie pliku CFG, piszcie.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Stawiam na jakiś problem sprzętowy (może coś z konfiguracją?). Co Wy sądzicie?
Miałem bardzo podobny problem z teksturami jednego samolotu. Przyczyna - jeden z dodatków (do dziś nie wiem który - możliwe, że powodem było kilka dodatków na raz). Mnie pomogło dopiero odinstalowanie FSX, ale nie próbowałem tego naprawić inaczej.

Teraz spróbował bym najpierw zidentyfikować problem - zastanów się czy problem zaczął się pojawiać po instalacji jakiegoś dodatku (szczególnie samolotu lub dodatku systemowego). Jeśli tak - usuń go.

Jeśli nie pamiętasz takiego momentu to zrób kopię zapasową fsx.cfg i spróbuj usunąć część ścieżek dla gauges (gdzieś na dole pliku jest sporo różnych ścieżek z pozwoleniami do uruchamiania gauges - jeśli je usuniesz - FSX powinien Cię o nie zapytać przy uruchamianiu samolotu, którego dotyczą - pamiętaj jednak, żeby na wszelki wypadek zrobić kopię zapasową!).

Inny problem, ale zbiór podstawowych rozwiązań standardowy:
Upssss! Przestało działać.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Wojtek, przepraszam, ale zapomniałem dodać, że problem nie występuje przy każdym locie. Gdyby było tak, że powoduje go jakiś dodatek, to podejrzewam, że występowałby zawsze... choć mogę się mylić.
Z dodatków (jeśli mówimy o samolotach), mam raptem 2: JS41, NGX - obydwa od PMDG, więc raczej "bezproblemowe".
U mnie wygląda to tak, jakby brakowało pamięci... choć mam 8GB, ale może coś jest źle zarządzane. Swego czasu, trochę pozmieniałem w CFG, ale nie jestem w stanie wychwycić, po zmianie którego parametru problem pojawił się. Musiałbym chyba wygenerować czysty CFG i po kolei znowu sprawdzać, ale byłoby to trochę uciążliwe lecieć jakiś czas po zmianie jednego parametru i sprawdzając w ten sposób efekty ... a parametrów, które się zmienia w celu poprawy działania FSX jest trochę...
Ps. Zaczynam zastanawiać się nad tym płatnym dodatkiem, który polecasz, to optymalizacji FSX...
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Wojtek, przepraszam, ale zapomniałem dodać, że problem nie występuje przy każdym locie. Gdyby było tak, że powoduje go jakiś dodatek, to podejrzewam, że występowałby zawsze... choć mogę się mylić.
Możesz :( niestety i to utrudnia wyszukiwanie błędów.
U mnie wygląda to tak, jakby brakowało pamięci... choć mam 8GB, ale może coś jest źle zarządzane
W poradniku opisałem jak ustawić pamięć wirtualną. Ale rozwiązanie może być niedostępne jeśli masz już bałagan na dysku (wtedy może nie udać się stworzenie nowej partycji). Z tym, że zupełnie nie orientuję się jak wyglądają problemy z pamięcią wirtualną przy systemie 64bit.
Musiałbym chyba wygenerować czysty CFG i po kolei znowu sprawdzać, ale byłoby to trochę uciążliwe lecieć jakiś czas po zmianie jednego parametru i sprawdzając w ten sposób efekty ... a parametrów, które się zmienia w celu poprawy działania FSX jest trochę...
Nie wiem czy to może być któryś z parametrów - ale zawsze możesz zrobić kopię zapasową i spróbować z czystym cfg. Nic nie tracisz, a jeśli zadziała to zacznij od przywrócenia wszystkich Twoich parametrów (bez pozwoleń dla dodatków). Jeśli będzie działało - przeinstaluj dodatki.
Ps. Zaczynam zastanawiać się nad tym płatnym dodatkiem, który polecasz, to optymalizacji FSX...
Nie sądzę, żeby rozwiązał problem z teksturami. Do nowej instalacji - polecam, do rozwiązywania problemów - mi w niczym nigdy nie pomógł.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Tak sobie czytam różne newsy w sieci i okazuje się, że na wszelkie usterki związane z teksturami, rozwiązaniem może być wpis HIGHMEMFIX=1.
(http://forum.avsim.net/topic/281229-how ... -real-fix/)

Z tego co pamiętam, u mnie ten parametr nieco zwiększał efekt "tearingu", który może zostać wyeliminowany aktywowaniem synchronizacji pionowej, czego wówczas chyba nie próbowałem... tzn. próbowałem wymusić VSync w sterownikach karty graficznej, ale obcinało to sporo fps. Odpowiedni wpis w CFG również pomaga, a nie wpływa tak bardzo na fps.
peccet
Cadet
Cadet

FSX - problem z tektórami, nakładają się, czasem czarne tło

Post autor: peccet »

Witam
Przy przełączaniu widoków czasami brakuje tekstur samolotu lub nieba. Zmieniają się również kolory ziemi albo nieba. Czasem bywa że samolot nakłada się na siebie kilkakrotnie przy kolejnych zmianach widoków. Tło również szaleje. Różne kolory, czasem tylko widać horyzont a całe niebo jest czarne lub odwrotnie. Dodam, że przy zminimalizowaniu i powrocie czasami mam cały czas czarny ekran. Wtedy już po zabawie. Jeśli uda mi się w jakiś sposób coś zobaczyć to mam może 10% tekstur.
Nie wiem jak Wam to poprawnie opisać. Jest to bardzo dziwne zjawisko. Walczę z nim od kiedy przeszedłem na WIN 7 64x. Na XP 32 bit było wszystko ok a sprzęt mam taki sam nadal.
Poniżej zamieszczam konfigurację sprzętu i systemu:

WIN 7 64 BIT
FSX Deluxe + Acceleration SP1 i SP2 ( oczywiście oryginały )
77TDPRO
X4 B955 Phenom 4x3,2 podkręcony na 3,9 (stabilny, na XP też taki był)
GeForce GTX 560
Kingston 8 GB 1600 MHz
2 x WD 500GB 7200 obr/min (na jednym system a na drogim FSX)
OCZ 750W
Chłodzenie Ninja + kilka dodatkowych wentylatorów

Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu Win 7 wypisuje mi informację, że system zmienił paletę kolorów na podstawową.

UWAGA:
Nie mam zamienionego uiautomationcore.dll (nie potrafię tego wykonać choć wszystko robię jak w instrukcji).

Słuchajcie, proszę Was o pomoc. Kiedyś na w/w zjawisko nie zawracałem uwagi, teraz mam tego dość tym bardziej, że rozpocząłem przygodę z VATSIM.

Jeszcze jedno: czy FSX jest świeżo zainstalowany czy ma jakieś tekstury dodatkowe – jest tak samo.

Pozdrawiam,
Jakub
Ostatnio zmieniony ndz 24 cze, 2012 12:49 przez peccet, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Walczę z nim od kiedy przeszedłem na WIN 7 64x
Moim zdaniem to wskazuje na problem ze sterownikami karty graficznej. Sprawdź czy masz najnowsze, a jeśli tak - odinstaluj (całkowicie) i zainstaluj jeszcze raz.
Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu Win 7 wypisuje mi informację że system zmienił paletę kolorów na podstawową.
To by potwierdzało wcześniejsze uwagi.
peccet
Cadet
Cadet

Próbowałem.

Pobrałem najnowsze ze strony producenta i nic.
Zainstalowałem te dołączone z płyty i też nic.
Obecnie mam najnowsze z strony producenta. Karta nie kręcona.
Ustawienia karty są defaultowe.
Ostatnio zmieniony ndz 24 cze, 2012 12:49 przez peccet, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu Win 7 wypisuje mi informację że system zmienił paletę kolorów na podstawową.
O ile się nie mylę ten komunikat na Win 7 to normalka. Niezależnie od wersji posiadanych sterowników.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Tomek1158 pisze:O ile się nie mylę ten komunikat na Win 7 to normalka. Niezależnie od wersji posiadanych sterowników.
Że co? Odkąd taki komunikat jest normalnym komunikatem przy uruchamianiu? Taki komunikat ma się pojawić raz, podczas uruchamiania Windowsa po instalacji sterownika. Każde następne uruchomienie Windowsa powinno się odbywać przy docelowych ustawieniach wyświetlania.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
peccet
Cadet
Cadet

Mogę jeszcze dodać że podczas załączenia powtórki mam cał czas czarny ekran. Wtedy tylko przejście do WIN i wymuszenie wyłączenia FSX.
Co mam robić? Tak się nie da bawić, grać!

Jeśli się ktoś z tym spotkał to proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz 24 cze, 2012 11:23 przez peccet, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Że co?
Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu Win 7 wypisuje mi informację, że system zmienił paletę kolorów na podstawową.
No cóż, w takim razie to zdanie można zrozumieć na dwa sposoby:
1) Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu, Win 7 wypisuje mi informację, że system zmienił paletę kolorów na podstawową.
2) Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu Win 7, wypisuje mi informację, że system zmienił paletę kolorów na podstawową.

Zależnie od postawienia przecinka, odpowiedź jest inna. Mój post odnosił się do - 1) Jako, że myślałem, że chodzi o rozruch FSX a Win7 wyświetlił komunikat.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Dziwna interpretacja.
Poza tym, to nawet podczas uruchamiania FSX, nie pojawia się żaden komunikat, a i paleta kolorów nie zmienia się na podstawową. Wyłącza się jedynie Aero.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Taaa. Nie wiem, może i masz racje, ale ja się jeszcze nigdy nie spotkałem z niewyświetleniem się tego komunikatu. Przestaje się wyświetlać dopiero wtedy, gdy całkowicie wyłącze powiadamianie mnie o zmianie kolorów.

Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

No tak, zapomniałem, że można sobie nie wyłączyć tego powiadomienia...

Masz rację, trzeba by było uściślić.
peccet pisze:Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu Win 7 wypisuje mi informację, że system zmienił paletę kolorów na podstawową.
Co autor miał na myśli? Czy rozruch komputera i Windowsa, czy uruchomienie FSX?
Lindberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Poland

Post autor: Lindberg »

U mnie przy każdym uruchamianiu FSX pojawia się ten sam komunikat co u "Tomek1158" ale program działa bez problemów. Więc chyba tak ma być.
Pozdro. :D
peccet
Cadet
Cadet

RzEmYk pisze:No tak, zapomniałem, że można sobie nie wyłączyć tego powiadomienia...

Masz rację, trzeba by było uściślić.
peccet pisze:Dodam też, że zwróciłem uwagę, że podczas rozruchu Win 7 wypisuje mi informację, że system zmienił paletę kolorów na podstawową.
Co autor miał na myśli? Czy rozruch komputera i Windowsa, czy uruchomienie FSX?
Schemat kolorów zmienia się na podstawowy tylko podczas startu FSX.
Szkoda że nie wiem jak na forum wrzucić skrina.
Ogólnie mój problem pojawia się dalej. Próbowałem uruchamiać FSX jako admin oraz w zgodnościach z XP. Dalej to samo.
Najczęściej pojawia się przy minimalizowaniu FSX i ponownym powrocie do gry. Czarny ekran, lub np. niebo czarne, brak samolotu a ziemia tylko tekstury bez drzew domów itp.
Po prostu tragedia.

Mogę nie zminimalizować gry i grać dalej. Ale bywa też tak czasem przy przełączaniu widoków.
Natomiast podczas włączenia powtórek mam praktycznie za każdym razem ten problem.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

peccet pisze:Najczęściej pojawia się przy minimalizowaniu FSX i ponownym powrocie do gry. Czarny ekran, lub np. niebo czarne, brak samolotu a ziemia tylko tekstury bez drzew domów itp. (...)
Mogę nie zminimalizować gry i grać dalej. Ale bywa też tak czasem przy przełączaniu widoków.
Przyczyn nieprawidłowości w pracy FSX może być wiele i mogą znajdować się one poza samym FSXem np. uszkodzone i nieprawidłowo pracujące sterowniki karty graficznej. Zakładając, że masz system postawiony prawidłowo, zainstalowane poprawnie wszystkie sterowniki od urządzeń (mobo, karta graf.), że system został poprawnie przygotowany do pracy, to problem może leżeć w nieprawidłowej konfiguracji FSXa i niedostosowaniu jej do możliwości CPU (przeciążenie core0).

Czy zainstalowałeś program prawidłowo, jaką przyjąłeś kolejność instalacji? Wymień w jakiej kolejności instalowałeś FSX, Acc, SP1 i SP2.

Czy dokonywałeś jakichś modyfikacji pliku fsx.cfg, czy korzystałeś z generatora ze strony venetubo.com?

Jaką wersję sterowników do karty graficznej masz zainstalowaną? Czy masz zainstalowany program Nvidia Inspector? Jak jest on skonfigurowany?

Jakie masz ustawienia w sekcji settings FSXa? Czy masz włączoną limitację FPS? Jeśli tak, to gdzie, w FSXe, czy w Nvi? Czy te problemy występują ze standardową scenerią?

W pierwszej kolejności odpowiedz na powyżej zadane pytania.
Potem pobierz Process Explorer (sysinternals), program GPU-Z, program CPU-Z i przedstaw komplet danych na temat stanu systemu i komponentów komputera po uruchomieniu FSX i wykonaniu przynajmniej kilkunastu minut lotu. Potrzebne są wykresy z menadżera programów pokazujące stopień obciążenia poszczególnych rdzeni procesora, informacje na temat wykorzystania pamięci z menadżera programów oraz z Process Explorera (Private bytes oraz Virtual Size), drzewo procesów ma być rozwinięte. Z aplikacji GPU-Z i CPU-Z potrzebne są dane na temat bieżącego taktowania (CPU i GPU), obciążenia (GPU load) oraz stopnia wykorzystania pamięci (GPU memory used).
peccet
Cadet
Cadet

ad_verbum, już po kłopocie.

W końcu doszedłem gdzie tkwił problem. Odinstalowałem całego FSX i uruchomiłem instalację jako admin. Następnie zainstalowałem Acelleration i service pack'i. Następnie ustawiłem żeby system W7 odpalał plik FSX jako admin. Zapisałem zmiany. Potem ustawiłem na tryb zgodności XP SP2.

I ruszyło. Po 2 uch dniach testów na razie wszystko ok.

Co do twoich pytań :
w pliku cfg nic nie grzebałem.
Stery GPU to : 301.42

Nvidia Inspector : brak

limitacji w FSX oraz poza : brak

co do procka : nie ma różnicy z jaką częstotliwością pracuje. Już wcześniej na to zwróciłem uwagę Podczas normalnej pracy procesora ( nie kręcony ) działo się to samo.

A co do sceneri. Problem występował z standardową scenerią jak i dodatkową.

Prawdopodobnie problem tkwił gdzieś w systemie.

Teraz to się dopiero gra, kiedy nie muszę się martwić że podczas przełączania pożegnam się z zabawą.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

peccet pisze:Potem ustawiłem na tryb zgodności XP SP2.
W normalnej sytuacji ustawianie komponentów FSXa na tryb zgodności z XP jest niepotrzebne i należy tego unikać.
peccet pisze:Teraz to się dopiero gra, kiedy nie muszę się martwić że podczas przełączania pożegnam się z zabawą.
Miło słyszeć, że odzyskałeś radość z latania :-). Doinstaluj Nvidia inspector, skonfiguruj go zgodnie z aktualnymi zaleceniami (poszukaj na forum), ustaw w nim limitację FPS i najprawdopodobniej będzie Ci po tym FSX funkcjonował jeszcze lepiej.

PS. Z zasady instalowanie wszystkich bardziej złożonych aplikacji powinno być wykonywane z konta administratora, a we właściwościach aplikacji należy zaznaczyć opcję "uruchom jako administrator".
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Witam

Właściwie nie wiem z czym dokładnie związany jest mój problem. Występuje tylko w FSX, lub w momencie kiedy FSX jest uruchomiony. W momencie kiedy zaczynam się rozglądać, niezależnie, czy w kokpicie, czy po za nim, mam wrażenie, że 1/3 ekranu odświeżana jest wolniej, niż pozostałe 2/3, przez co obraz się rozjeżdża. Im szybciej się rozglądam, tym bardziej jest wyraźne to zjawisko.

Zrobiłem printscreen, na którym oczywiście nic nie widać, ale co ciekawe, kiedy tylko uruchomię FSX, to nawet przy przewijaniu screena (góra-dół), występuje to zjawisko. Czyżby był to problem z synchronizacją pionową? W FSX mam zablokowane 30 fps (Przy 60 fps efekt jest taki sam), w ustawieniach karty graficznej mam wymuszenie synchronizacji pionowej (ta nowa opcja). Monitor, a raczej TV podłączony kablem HDMI. I tak się jeszcze zastanawiam, czy to może nie być problem z TV? Niestety nie mam innego monitora, na którym mógłbym to sprawdzić.
Ostatnio zmieniony ndz 11 lis, 2012 15:36 przez Gładki, łącznie zmieniany 2 razy.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

w ustawieniach karty graficznej mam wymuszenie synchronizacji pionowej (Ta nowa opcja)
Chodzi o adaptacyjną synchronizację pionową? W takim przypadku synchronizacja pionowa nie jest zawsze aktywna.
Używasz trybu pełnoekranowego czy okienkowego? Masz w fsx.cfg wpisy wymuszające synchronizację?
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Tryb pełnoekranowy. Wpisy wymuszające synchronizację pionową są dodane. I tak, chodzi o adaptacyjną synchronizację pionową.

Wymusiłem też przez sterownik normalną synchronizację pionową, ustawiłem blokadę fps na 60, i załadowałem lot na Arktyce. Miałem 60 fps, a i tak problem występował.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
ODPOWIEDZ