[FSX] Problem z freeware od REX

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPSW - Lublin

[FSX] Problem z freeware od REX

Post autor: korneltiger »

Witam,

ostatnio ściągnąłem sobie freeware od REX'u, m.in. autostrady i drogi w high quality.. Są tam dwie opcje, z samochodami i bez. Zainstalowałem najpierw wersję HD (7cm) z autami, ale okazało się, że niestety są to tylko płaskie "placki" i zmieniłem na tę bez. Wykonuję sobie teraz krótkie loty między Henderson Executive a KLAS i zauważyłem, że z wersją okraszoną samochodami, w okolicy radarowej Nellis Approach, widać na dole pewną autostradę, a w tej bez aut, po prostu jej nie ma. Co może być nie tak? (??)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tekstura drogi nie powinna mieć wpływu na obecność drogi w FSie, która jest obiektem wektorowym (jeśli mówimy tu o zwykłej drodze, a nie np. części dodatkowej scenerii, gdzie może być wykonana inną metodą). Możesz sprawdzić, czy tekstura do nie przypisana nie ma przypadkiem ustawionej pełnej przezroczystości, wtedy droga by tam była, ale niewidzialna.
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To raczej zwykła droga. Mam zainstalowaną scenerię do KLAS McCarran, ale nie powinna ona obejmować już obiektów ok. 19NM od lotniska..

W jaki sposób mógłbym to sprawdzić?

PS Nie chciałbym zakładać nowego tematu, a mam jeszcze drobne pytanie. Mianowicie w ustawieniach FSX mam zaznaczone wyświetlanie opisów narzędzi w kokpicie (nie pamiętam jak to inaczej nazwać, ale chodzi mi o to okienko, pojawiające się po najechaniu kursorem na np. dźwignię podwozia), ale w ogóle się nie wyświetlają. Wszystko było ok przed zainstalowaniem tego freeware od REX, ale to pewnie tylko zbieg okoliczności?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Otwórz odpowiednią teksturę za pomocą DXTBmp albo Imagetoola i sprawdź, czy kanał alfa nie jest czarny - to wprawdzie dosyć wątpliwe, ale nie widzę innego powodu z którego zmiana tekstury mogłaby spowodować zniknięcie drogi.
Tooltipsy nie działają w trybie DX10 preview, no i nie pokażą się o ile twórca samolotu ich nie uwzględnił - podmiana tekstur dróg raczej nie może mieć na nie wpływu.
korneltiger
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Okej, dzięki za pomoc, zaraz to posprawdzam.
ODPOWIEDZ