Jeśli o mieszankę chodzi to w zasadzie odruchowo przekraczając 3000 ft zubożam ją dostosowując do najlepszych obrotów.
Nie miałem wysuniętych klap. Poza tym lotnisko LZSL ma wystarczająco długi, twardy pas, klapy do startu są zupełnie niepotrzebne.
Można osiągnąć swobodnie obroty 2500 na tej wysokości - sam zmniejszyłem do 2300 wykonując lot poziomy, ponieważ pierwotnie prędkość bez problemu utrzymywała się w okolicach ~95 kts [poza tym jest to naturalnie wskazane dla utrzymania właściwej kultury pracy silnika, temperatur itd.]. Nie ma sensu pokazywać pozostałych przyrządów, ponieważ nic to nie wniesie do tematu [poza obrotomierzem nie ma po prawej nic interesującego]. Mam również poprawnie skalibrowany joystick. Naprawdę mimo wszelkich podejrzeń nie potrafię znaleźć przyczyny tak dziwnego modelu lotu i choć nie jestem nieomylny uważam, że to wina wydawcy/producenta. O niebo lepsza
pod tym względem jest darmowa C150, o której wspomniałem wcześniej. Uważam, w odniesieniu również do danych podanych przez wojtek_84 że model poza stroną graficzną jest bardzo słabo odwzorowany pod względem fizyki.
Zapraszam do zerknięcia przy chwili czasu na film pokazujący w czym problem. W tym akurat przypadku nie jest to jakaś wielka różnica w prędkości, jednak pokazuje w czym rzecz. Za nieprofesjonalność filmu z góry przepraszam. Proszę potraktować jako poglądowy obraz sygnalizowanego problemu.
C 152