Real Environment Xtreme v.2
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Zdecydowanie Flight Environment do FS9 - też mam takie zachody słońca.PZL Belfegor pisze:To na pewno nie REX, bo w 2006 roku nie było jego wersji dla FS9. To też nie FEX, bo to produkt dla FSX - prędzej to Flight Environment 2004 albo Active Sky.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Pojawiła się informacja o nowym uaktualnieniu Reksia. Wygląda na dość poważne zmiany, do poczytania (w języku ang.) :
http://www.realenvironmentxtreme.com/fo ... essential/
M.in. wprowadzą istotne zmiany w silniku pogodowym, możliwość ustawienia update-u pogody w zależności od czasu, nie od przebytej odległości itd. Zmian jest dużo, i wygląda na to, że zdecydowanie odpowiadają na prośby klientów.
No i bardzo ważne: update ma być zupełnie darmowy. Zdecydowanie lepsze podejście (dla nas klientów oczywiście) w porównaniu do twórców ActiveSky, którzy byle update sprzedają za kolejne dziesiątki dolców.
http://www.realenvironmentxtreme.com/fo ... essential/
M.in. wprowadzą istotne zmiany w silniku pogodowym, możliwość ustawienia update-u pogody w zależności od czasu, nie od przebytej odległości itd. Zmian jest dużo, i wygląda na to, że zdecydowanie odpowiadają na prośby klientów.
No i bardzo ważne: update ma być zupełnie darmowy. Zdecydowanie lepsze podejście (dla nas klientów oczywiście) w porównaniu do twórców ActiveSky, którzy byle update sprzedają za kolejne dziesiątki dolców.
Paweł Dragan
Gdańsk
Gdańsk
- thomas858
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: Żabno/EPKK
Witam, piszę bo może ktoś z was miał podobny problem. Przygotowuję symulator do lotu, odpalam REXa, WASys ładuje pogodę do fsa, w czasie lotu wszystko jest ok. Ale niestety zawsze po czterech godzinach fs zostaje zminimalizowany i wyskakuje okienko z napisem: program REX przestał działać i są dwie opcje do wyboru, zamknij lub debuguj. Po naciśnięci debuguj REX nie działa a próba restartu silnika pogodowego nic nie daje, WASys nie pobiera ani nie ładuje pogody, po odczekaniu około godziny nie przerywając lotu można ponownie bez problemu znowu uruchomić REXa. W dziennikach niema nic o tym zdarzeniu, REX mam z łatkami ale bez O.D. Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Płyta: K73SV-TY058V
Chipset: Intel HM65
Pamięć: 4096 MB DDR3 1333 MHz
Dysk: 750 GB SATA 5400 obr./min
Karta: NVIDIA GeForce GT 540M 1024 MB
S.O: Windows 7 HP 64.
Chipset: Intel HM65
Pamięć: 4096 MB DDR3 1333 MHz
Dysk: 750 GB SATA 5400 obr./min
Karta: NVIDIA GeForce GT 540M 1024 MB
S.O: Windows 7 HP 64.
[FSX] Mam problem z REX
Witajcie.
Posiadam FSX Acceleration. Dostałem ostatnio przywieziony z Francji dodatek Real Environment Xtreme v.2 oraz wcześniej zainstalowałem FS Global 2010 (nawet nie wiem czy dobrze, ale ok, mam go).
Co do REXa. Gdy w menu tego programu wybieram sobie trasę, ustawiam pogodę, samolot, itp i na koniec daję FLY odpala się FSX w oknie (tak miałem zawsze). W tym oknie FSXa muszę na nowo wszystko ustawiać, czyli tak jakby powtarzać ustawienia, trasę, samolot jak w REXie. Wygląda to tak, jakby REX nie odpalał mi gry z ustawieniami ustawionymi tylko odpala okno FSXa, tak ma to wyglądać?
Jeszcze jedno, jak zmienie w REXie tekstury to zmiana trwa u mnie ponad 30 minut, nie za długo to trwa?
Mam Win7 64 bit
Gigabyte GA-880GM-UD2H
AMD Radeon HD 6800 Series (1024 MB)
4GB RAM
Wszystko ładnie śmiga na ULTRA.
Tak naprawdę to nie jestem pewien czy w ogóle działa mi ten dodatek, za mało grałem wcześniej by móc wyczuć, zauważyć różnicę. ;(
Możecie doradzić, czy wszystko jest ok, czy tak jak się dzieje, tak powinno być? Jak jest u Was?
Tak to u mnie wygląda.REX chyba zainstalowany?
LOT
[Po znaku interpunkcyjnym stosuj spację. - Rz]
Posiadam FSX Acceleration. Dostałem ostatnio przywieziony z Francji dodatek Real Environment Xtreme v.2 oraz wcześniej zainstalowałem FS Global 2010 (nawet nie wiem czy dobrze, ale ok, mam go).
Co do REXa. Gdy w menu tego programu wybieram sobie trasę, ustawiam pogodę, samolot, itp i na koniec daję FLY odpala się FSX w oknie (tak miałem zawsze). W tym oknie FSXa muszę na nowo wszystko ustawiać, czyli tak jakby powtarzać ustawienia, trasę, samolot jak w REXie. Wygląda to tak, jakby REX nie odpalał mi gry z ustawieniami ustawionymi tylko odpala okno FSXa, tak ma to wyglądać?
Jeszcze jedno, jak zmienie w REXie tekstury to zmiana trwa u mnie ponad 30 minut, nie za długo to trwa?
Mam Win7 64 bit
Gigabyte GA-880GM-UD2H
AMD Radeon HD 6800 Series (1024 MB)
4GB RAM
Wszystko ładnie śmiga na ULTRA.
Tak naprawdę to nie jestem pewien czy w ogóle działa mi ten dodatek, za mało grałem wcześniej by móc wyczuć, zauważyć różnicę. ;(
Możecie doradzić, czy wszystko jest ok, czy tak jak się dzieje, tak powinno być? Jak jest u Was?
Tak to u mnie wygląda.REX chyba zainstalowany?
LOT
[Po znaku interpunkcyjnym stosuj spację. - Rz]
Ostatnio zmieniony sob 10 mar, 2012 09:18 przez wicher123, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak.Jeszcze jedno, jak zmienie w REXie tekstury to zmiana trwa u mnie ponad 30 minut, nie za długo to trwa?
Z czystej ciekawości - nie wygodniej Ci ustawia lotnisko startu bezpośrednio w FS? Ten flight planner REXa zawsze wydawał mi się przerostem formy nad treścią...Wygląda to tak, jakby REX nie odpalał mi gry z ustawieniami ustawionymi tylko odpala okno FSXa, tak ma to wyglądać?
Ustaw w FS pogodę "Fair weather" i polataj chwilę o świcie. Potem wejdź w REXa, zmień tekstury nieba o świcie na zupełnie inne i polataj znów (to samo miejsce, data, czas i też fair weather). Powinieneś zauważyć różnicę odpowiednio do wprowadzonej zmiany.Tak naprawdę to nie jestem pewien czy w ogóle działa mi ten dodatek, za mało grałem wcześniej by móc wyczuć, zauważyć różnicę. ;(
Witam.
Mam problem z ustawieniami Rexa 2.0 mianowicie, doczytuja sie chmurki ladnie, pieknie, ale... Na roznych wysokosciach sa nienaturalne poziome linie chmur, szczegolnie widac to podczas lotu w gorzystym terenie, prosze o pomoc w wyeliminowaniu tego zjawiska.
Mam problem z ustawieniami Rexa 2.0 mianowicie, doczytuja sie chmurki ladnie, pieknie, ale... Na roznych wysokosciach sa nienaturalne poziome linie chmur, szczegolnie widac to podczas lotu w gorzystym terenie, prosze o pomoc w wyeliminowaniu tego zjawiska.
Ostatnio zmieniony pn 11 cze, 2012 19:42 przez kulka1981, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel i7 2700K 3,5GHz@4,4GHz, ASRock Z77 Extreme 4, Samsung SSD 840 PRO 256Gb, Samsung 3TB+1TB(FSX), Kingston HyperX 2x8GB 2133MHz, EVGA GTX 980Ti SC 6GB, XFX Core PRO 650W, Win7/64
Rex 2 czy Rex E?Na roznych wysokosciach sa nienaturalne poziome linie chmur, szczegolnie widac to podczas lotu w gorzystym terenie, prosze o pomoc w wyeliminowaniu tego zjawiska
Te poziome linie to rozgraniczenie między dwiema warstwami powietrza o różnej przejrzystości. Jeśli nie używasz REX Weather Engine to REX nie ma z tym nic wspólnego. Cokolwiek zrobisz - przy ograniczonej widoczności przy ziemi i lepszej - wyżej - takie podziały będą - to cecha FSa, a nie dodatków.
Chodzi o REX 2.0ad_verbum pisze:Swoją drogą do takich pytań zawsze warto załączyć obrazek, by nie było wątpliwości o co chodzi.kulka1981 pisze:Na roznych wysokosciach sa nienaturalne poziome linie chmur, szczegolnie widac to podczas lotu w gorzystym terenie, prosze o pomoc w wyeliminowaniu tego zjawiska.
Zalaczam screen
- Załączniki
-
- REX 2.0.jpg (91.92 KiB) Przejrzano 11757 razy
Intel i7 2700K 3,5GHz@4,4GHz, ASRock Z77 Extreme 4, Samsung SSD 840 PRO 256Gb, Samsung 3TB+1TB(FSX), Kingston HyperX 2x8GB 2133MHz, EVGA GTX 980Ti SC 6GB, XFX Core PRO 650W, Win7/64
To jest to o czym napisał Wojtek. Czyli efekt uboczny sposobu odwzorowywania zjawisk pogodowych w FSXe. Wszystko działa w oparciu o obiekty bryłowe i tekstury. Tu widzisz przecięcie warstwy widoczności, niestety jest to po prostu płaszczyzna, z geometrią powierzchni ziemi. FSX nie obsługuje efektów wolumetrycznych (objętościowych), zresztą byłoby to obliczeniowo awykonalne w skali, w jakiej dzieją się zjawiska pogodowe w lotnictwie.
ad_verbum pisze:To jest to o czym napisał Wojtek. Czyli efekt uboczny sposobu odwzorowywania zjawisk pogodowych w FSXe. Wszystko działa w oparciu o obiekty bryłowe i tekstury. Tu widzisz przecięcie warstwy widoczności, niestety jest to po prostu płaszczyzna, z geometrią powierzchni ziemi. FSX nie obsługuje efektów wolumetrycznych (objętościowych), zresztą byłoby to obliczeniowo awykonalne w skali, w jakiej dzieją się zjawiska pogodowe w lotnictwie.
A mozna to jakos wylaczyc zeby byly tylko chmurki i widocznosc jednakowa na kazdej wysokosci???
Weather settings > user-defined weather > customize > advanced weather > zakładka visibility > ustawiasz jedną strefę zasięgu widoczności od Base=0 do Top=50000. Najlepiej wyglądają zasięgi widoczności w przedziale 30 do 50 nm. Poniżej ~10 nm ograniczenie widoczności jest realizowane za pomocą FSXowej mgły i nie wygląda ciekawie.
REX
Co mam zrobić jak mi się taki komunikat pojawia jak się ładuje?:
"Nie można uruchomic programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono
d3dx9_34.dll. Spróbuj ponownie zainstalowac program aby naprawic ten problem"
Reinstalka nie pomaga:(
"Nie można uruchomic programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono
d3dx9_34.dll. Spróbuj ponownie zainstalowac program aby naprawic ten problem"
Reinstalka nie pomaga:(
Ostatnio zmieniony czw 04 paź, 2012 19:42 przez jarekkola, łącznie zmieniany 1 raz.
jarekkola
- Challenger
- Cadet

- Skąd jesteś: Rzeszów
Spróbuj pobrać z:
www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?d3dx9_34
i wklejić do głównego katalogu REXa.
www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?d3dx9_34
i wklejić do głównego katalogu REXa.
LENOVO Y580
Intel Core i7-3610QM
8GB RAM (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)