PS. Będę informował o poziomie prac nad tym projektem, na tą chwile przyznam że mam po 1 dniu pracy nad tym , mam zrobiony i gotowy model 3D Katowickiego Spodka i jestem na ok 50% budowy pewnego osiedla w Katowicach.
[FSX] Sceneria Katowic
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Sceneria Katowic
Witam. Planuję zrobić scenerie Katowic i miast sąsiadujących z Katowicami. Na czym ma polegać ? Przede wszystkim chciałbym zrobić wszystkie kominy zaznaczone na mapie ICAO, do lotów VFR i budynki szczególne znajdujące się własnie w Katowicach, wszytko planuję umieścić na zdjęciach satelitarnych Katowic, by wszytko było jak najbardziej realistyczne. Następnie umieszczę to w internecie jako darmową scenerie. I tu pojawia się problem co prawda jakoś mi idzie obsługa tych wszytki programów robienie modeli budynków 3D ale nie umiem sobie poradzić żeby wgrać do FSX'a zdjęć satelitarnych Katowic, więc jeśli znalazłby się ktoś kto mógłby zrobić taka teksturę lądu a następnie umieścić w internecie byłbym wdzięczny.W zasadzie każda pomoc może się okazać przydatna. Z góry Dziękuję.
PS. Będę informował o poziomie prac nad tym projektem, na tą chwile przyznam że mam po 1 dniu pracy nad tym , mam zrobiony i gotowy model 3D Katowickiego Spodka i jestem na ok 50% budowy pewnego osiedla w Katowicach.
Szlachetny zapał to nie wszystko. Nie każdy obiekt zbudowany w programie do grafiki 3D będzie się nadawał do scenerii lotniczej. Słowem kluczem jest tu optymalizacja. Odnośnie zagadnienia wyglądu ziemi polecam Ci pobrać program SBuilderX i poczytać dokumentację. Zwróć też uwagę na zagadnienie praw autorskich do zdjęć lotniczych i satelitarnych.
Bawiłem się kiedyś w wrzucanie dostępnych obiektów 3D w bibliotece Google - wszystko na użytek własny. Osiedle Paderewskiego, różne budynki w centrum, maszt RCTN Kosztowy itp...
Można bazować na obiektach dostępnych w Google, jednak trzeba by od autorów uzyskać pozwolenie na wykorzystanie ich pracy.
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... G=Wyszukaj
(trzeba się zalogować do konta Google)
Widok na Paderewskiego - nie jest to dopracowane, ale póki co nie mam czasu nad tym siedzieć
http://www.fivestars-va.pl/uploads/scr_dudi/epkm.jpg
Można bazować na obiektach dostępnych w Google, jednak trzeba by od autorów uzyskać pozwolenie na wykorzystanie ich pracy.
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... G=Wyszukaj
(trzeba się zalogować do konta Google)
Widok na Paderewskiego - nie jest to dopracowane, ale póki co nie mam czasu nad tym siedzieć
http://www.fivestars-va.pl/uploads/scr_dudi/epkm.jpg
Ostatnio zmieniony pn 18 cze, 2012 13:03 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Z google musisz pobrać interesujące cie modele np z http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... G=Wyszukaj
A umieścić możesz je przez programy np. Whisplacera, Runway 12, ObPlacera XML,Instant Scenery 2. A na koniec musisz dodać do biblioteki ale nie tej z FSX'a biblioteki scenerii lecz przez program np. Library Creator XML.
Teraz moje pytanie: Jak zapisać zdj satelitarne z google by było jak największe i w jak najlepszej jakości?
Zapoznaj się z regulaminem, czerwony jest kolorem zarezerwowanym dla administratorów.
A umieścić możesz je przez programy np. Whisplacera, Runway 12, ObPlacera XML,Instant Scenery 2. A na koniec musisz dodać do biblioteki ale nie tej z FSX'a biblioteki scenerii lecz przez program np. Library Creator XML.
Teraz moje pytanie: Jak zapisać zdj satelitarne z google by było jak największe i w jak najlepszej jakości?
Zapoznaj się z regulaminem, czerwony jest kolorem zarezerwowanym dla administratorów.
Ostatnio zmieniony pn 18 cze, 2012 18:37 przez Oleeek, łącznie zmieniany 2 razy.
SBuilderXOleeek pisze: Jak zapisać zdj satelitarne z google by było jak największe i w jak najlepszej jakości?
- uruchom program,
- w Edit > Preferences > zakładka BackGround wybierz serwer z którego chcesz pobrać obraz (np. GoogleSatellite),
- ustaw pozycję (View > Go to position),
- włącz podgląd mapy (View > show background),
- wybierz File > add map > from background zaznaczając obszar i wybierając rozdzielczość
- naciśnij OK i cierpliwie czekaj, pobieranie i przetwarzanie danych czasami trwa bardzo długo, zacznij od małej rozdzielczości by zorientować się, jak to działa,
- w obszarze roboczym wyświetli się pobrany obraz
- kliknij RMB na obramowanie obrazu i wybierz map properties, ustaw parametry zgodnie z tym, co chcesz uzyskać
- wybierz File > BGL complie, zaznacz Photo Scenery i naciśnij Compile
Wybrany obraz zostanie skompilowany do pliku bgl i umieszczony we wcześniej wskazanym folderze roboczym.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji to na początek polecam dokumentację programu i forum: http://www.ptsim.com/forum/viewtopic.ph ... 77f38bb2ab
Jakość zależy od rozdzielczości obrazu źródłowego, rozdzielczości, którą wybierzesz na etapie obróbki i możliwości Twojego komputera (ilości pamięci w której może być utworzona "mapa" na Twoim komputerze). Jeśli będziesz miał problemy z dużymi obszarami, to zamiast jednego dużego spróbuj z 4 mniejszymi.
Pobrałem sobie SBuilderX 3.13. Robiłem wszytko zgodnie z tą instrukcją, ale mapa mi się nie ładuje (z wyjątkiem Google Mapa). Wszystkie inne, jak np. satelitarne z google pokazują tylko biały ekran i się nie ładują. Wiecie co z tym można zrobić?
[Pisownia! - Rz]
[Pisownia! - Rz]
Ostatnio zmieniony śr 20 cze, 2012 20:38 przez Oleeek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka lat temu zacząłem robić miasteczko Tarnowskie Góry odległe niedaleko Pyrzowic .Oleeek pisze:Planuję zrobić scenerie Katowic i miast sąsiadujących z Katowicami.
Gotowy jest Rynek oraz przyległe uliczki. Obiekty układałem przejściowo na teksturach Google ale później zamierzałem nabyć mapki odpowiedniej rozdzielczości w geodezji. Koszty dla ograniczonej powierzchni były w zasadzie do zaakceptowania.
W międzyczasie poświęciłem się innej scenerii. Nie wykluczam, że mógłbym przyłączyć się do projektu scenerii do FSX obejmującego miasta przyległe do Katowic. Kontakt chętnie nawiążę.
Ostatnio zmieniony sob 30 cze, 2012 20:44 przez Tomczyk, łącznie zmieniany 1 raz.