Dużo piszesz o podzespołach bazowych komputera i twoje wypowiedzi są bardzo sensowne. Dlatego mam do Ciebie prośbę o pomoc w wyborze płyty głównej. Mam pewną koncepcję ale powoli.
Obecnie mam :
AMD Phenom X4 II 955 BE 3,2 podkręcony do 3,8
ASUS M4A77TD PRO
8 GB Ram Kingston HyperX 1600 MHz
GeForce 560 GTI
Zasilacz OCZ 650W
WIN 7 x64, FSX SP1, SP2, acceleration, UTX I może będzie ASO 2012 ( zależy czy kasy starczy )
2x HDD 500 GB 7200 Caviar
Chłodzenie Ninja 3 + kilka went.
Kilka postów wcześniej pisaliśmy o wyborze płyty. Wtedy padło na Z68 ale jak widać poczekałem i dalej nic nie wybrałem. Może i dobrze.
Co chciałbym mieć :
Komputer tylko do FSX no i może do GTA 5
CPU i5 2500k SB – choć zastanawiam się czy patrzeć na przyszłość i brać już 3750 lub coś podobnego kosztem zwiększonej temperatury. Tu też mam trochę wątpliwości. Chciałbym aby FSX miał najlepszą optymalizację ale z drugiej strony nie chce za 2 miesiące znów wymieniać płyty lub procesora.
Płyta : zaraz wybierzemy
Reszta jak wyżej.
Na początek zacznijmy od producenta płyty głównej. Moje propozycje są takie : AsRock, MSI, Gigabyte. Interesuje mnie chip Z77.
Z powyżej bardzo poważnie zastanawiam się nad asrock z77 extreme 4 lub asrock z77 extreme 6. Mam wątpliwości czy extreme 6 warta jest dopłaty.
Czekam na Wasze sugestie. Może zaproponujecie mi inne ciekawe rozwiązanie ?
Asrock z77 extreme 6 ma trochę lepszą charakterystykę układu chłodzenia części zasilania i układu SB. Ponadto zamiast kołeczków plastikowych trzymających radiatory są śrubki.