[FSX] FSX - problem z instalacją na Win7
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
Karol_1982
- Cadet

- Skąd jesteś: Stalowa Wola
[FSX] FSX - problem z instalacją na Win7
Witam. Zwracam się o pomoc, ponieważ z Flight Simów 98 i 2004 chciałbym się przerzucić na FSXa, a jak na razie nie mogę, gdyż mam problem z jego instalacją w systemie Win7. Co najdziwniejsze kłopot ten dotyczy wersji FSX Gold, która na niby z Windowsem 7 jest kompatybilna (tak przynajmniej pisze Microsoft na stronie produktu). Po kliknięciu na którykolwiek plik .exe włącznie z głównym plikiem instalacyjnym pojawia się następujący komunikat: "wersja tego pliku jest niezgodna z wersją używanego systemu Windows. Sprawdź w informacjach dotyczących systemu na tym komputerze, jaka wersja programu jest potrzebna (x86 - 32-bitowa czy x64-bitowa) a następnie skontaktuj się z wydawcą oprogramowania". Identyczny komunikat wyskakuje na moim drugim komputerze - laptopie, na którym również jest system Windows 7. Bardzo proszę o pomoc, tymbardziej że z tego co mi wiadomo większości użytkownikom symulator ten działa na siódemce.
Pozdrawiam
Karol
Pozdrawiam
Karol
Ostatnio zmieniony pn 05 mar, 2012 20:51 przez Karol_1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
misiek3087
- Cadet

- Skąd jesteś: Ciechanowiec
Re: FSX - problem z instalacją na Win7
Najczęściej taki błąd przy otwieraniu plików wykonywalnych występuje w przypadku uszkodzenia pliku, który uruchamiamy. Jednak mnie się to zdarzało przy niepełnym ściągnięciu jakiegoś exe'ka z internetu - nigdy przy plikach z dvd. Te w ogóle się nie otwierały nie mogąc się odczytać. 
FS9 restart
Witam Wszystkich
Powróciłem do latania po 2 latach. Zakupiłem nowy sprzęt. Testowałem FSX było nieźle, ale po restartach i notorycznym wywalaniu z FS (przerobiłem cały watek) przesiadłem się na FS9. Więcej klatek etc. Frajda z latania wielka, ale .... Ten sam problem: restart i wywala z FS.
Panowie, o co chodzi: WIN7 ???, - miałem wtedy WIN XP. Co zrobić. Czytałem już oczywiście cały wątek.
Zastosowałem zalecenia i nic. Nadal lecę EPKK-EPWA i nagle czarny ekran.
LENOVO Y580
Intel Core i7 3610 2,30 GHz
RAM 8GB
WIN 7 64 SP1
NVIDIA GeForce MX660M
Proszę o jakieś sugestie. Od czego zacząć, gdzie szukać.
FS9, REX, FSP2004, IFLY737NG, FS2CREW, AES, płatne scenerie (te same co 2 lata temu)
Proszę o pomoc
Z góry dzieki
Andrzej
Powróciłem do latania po 2 latach. Zakupiłem nowy sprzęt. Testowałem FSX było nieźle, ale po restartach i notorycznym wywalaniu z FS (przerobiłem cały watek) przesiadłem się na FS9. Więcej klatek etc. Frajda z latania wielka, ale .... Ten sam problem: restart i wywala z FS.
Panowie, o co chodzi: WIN7 ???, - miałem wtedy WIN XP. Co zrobić. Czytałem już oczywiście cały wątek.
Zastosowałem zalecenia i nic. Nadal lecę EPKK-EPWA i nagle czarny ekran.
LENOVO Y580
Intel Core i7 3610 2,30 GHz
RAM 8GB
WIN 7 64 SP1
NVIDIA GeForce MX660M
Proszę o jakieś sugestie. Od czego zacząć, gdzie szukać.
FS9, REX, FSP2004, IFLY737NG, FS2CREW, AES, płatne scenerie (te same co 2 lata temu)
Proszę o pomoc
Z góry dzieki
Andrzej
Andrzej
Proponuję zacząć od sprawdzenia zajętości pamięci - polecam Process Explorer (select columns > włączyć "virtual size") oraz menedżer zadań > monitor zasobów > pamięć fizyczna. Przesłanki: laptop z dwoma GPU - pewnie spora część pamięci RAM współdzielona, do tego zapewne pamięć wirtualna jest włączona, dużo dodatków do FSa, prawdopodobnie sporo aplikacji rezydentnych, antywirus itd. Wszystko to razem może skutkować za wolnym zwalnianiem pamięci ram na potrzeby FS i uruchamianych aplikacji.
PS. Czy system został wyczyszczony ze wszelkiego rodzaju "extrasów" pre-instalowanych przez producenta?
PS. Czy system został wyczyszczony ze wszelkiego rodzaju "extrasów" pre-instalowanych przez producenta?
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
Miałem identyczne lub bardzo podobne problemy z FSX co Wy.
Problem rozwiązałem w następujący sposób.
Główny plik FSX uruchamiam w zgodności z XP SP3.
Wszystko hula cacy.
Możecie próbować też uruchomić jako amin. Ale w moim przypadku miałem czasem czarny ekran między przejściami do pulpitu czy do gry ( również przy trybie pełno lub nie pełno ekranowym )
Problem rozwiązałem w następujący sposób.
Główny plik FSX uruchamiam w zgodności z XP SP3.
Wszystko hula cacy.
Możecie próbować też uruchomić jako amin. Ale w moim przypadku miałem czasem czarny ekran między przejściami do pulpitu czy do gry ( również przy trybie pełno lub nie pełno ekranowym )
Przyczyną problemu nie jest Windows 7/64 jako taki, bo masa ludzi uruchamia FSX-a pod Win7 normalnie, bez trybu zgodności i wszystko im działa bez zarzutu.peccet pisze:Główny plik FSX uruchamiam w zgodności z XP SP3.
Często zastosowanie trybu zgodności z XP pomaga z dosyć oczywistego powodu, aplikacja uruchamiana w trybie zgodności jest uruchamiana poza mechanizmami kontroli UAC, w trybie "Run as administrator". Jeśli ktoś wcześniej zaniedbał prawidłowej konfiguracji uruchamiania FSX-a to nic dziwnego, że mu tryb zgodności pomógł.
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
Co masz na myśli?ad_verbum pisze:Jeśli ktoś wcześniej zaniedbał prawidłowej konfiguracji uruchamiania FSX-a to nic dziwnego, że mu tryb zgodności pomógł.peccet pisze:Główny plik FSX uruchamiam w zgodności z XP SP3.
Uruchamiam świeżo postawionego FSX zawsze jako admin.
Jednak po pewnym czasie pojawiają się arcy efekty, jak opisane wyżej. Wtedy przechodzę na tryb zgodnosci z XP SP3. Nie zauważyłem jak dotąd żadnej różnicy jeśli chodzi o płynność FTP czy całokształt zabawy z FSX.
W to, że te "arcy efekty" są objawem prześladowania Cię przez siły nieczystepeccet pisze:Jednak po pewnym czasie pojawiają się arcy efekty, jak opisane wyżej. Wtedy przechodzę na tryb zgodnosci z XP SP3.
TAKad_verbum pisze:Przychodzi Ci do głowy jeszcze jakaś inna możliwość?
Pracuje na sprzęcie który moim zdaniem nie za bardzo nadaje się do platformy FSX.
Tzn. Mój procesor AMD X4 965 BE gorzej sobie radzi z FSX niż mój stary laptop, który zakupiłem przed 2,5 roku (nie pamiętam specyfikacji ASUS X52J bodajże).
Na wyżej wymienionym laptopie gra chodzi płynnej niż na komputerze stacjonarnym.
Dodam jeszcze, że AMD mam podkręconego do 3,9 (stabilny).
Nie będę się tu wywodził na temat podzespołów sprzętu komputerowego i który z nich bardziej się nadaje do pracy z FSX bo to nie miejsce i nie ten wątek. Ogólnie porobiłem sobie trochę testów zaraz po wgraniu czystego FSX (pomijam rozdzielczość) i starszy laptop z procesorem Intela wypadł lepiej. Po za tym po uzupełnieniu (dograniu) pozostałych komponentów FSX żadnych arcy efektów nie uzyskuje. Może moja karta w komputerze stacjonarnym GeForece 550 GTI ma pewne „niedogadania” z FSX’em.
Kiedyś w innym wątku poruszyłem temat uzyskania czarnego ekranu przy przejściach między pulpitem a grą. Zwróciłem uwagę że dużo innych ludzi również ma z tym problem. Mogę powiedzieć, że czarny ekran to najmniejsze zło w porównaniu z tym, co się jeszcze wydarzyło w moim FSX. Nawet nie potrafię tego nazwać. Słowo arcy jest chyba odpowiednikiem.
Nie robię z tym nic więcej, na razie gram z XP SP3 i wszystko jest ok. Planuje wymienić platformę na Asus Extreme 4, do tego i5 2500K i moja w/w karta. Wtedy zobaczymy.
Ostatnio zmieniony pt 21 gru, 2012 10:33 przez peccet, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co opisałeś zalicza się do przyczyn techniczno-konfiguracyjnych i nie wynika z zastosowanego systemu operacyjnego (Win7/64) jako takiego, a tego dotyczy dyskusja w tym wątku.
Jeśli chodzi o Twoją obecną konfigurację (k. stacjonarny) to może i nie jest ona demonem prędkości, ale powinna zapewniać bezproblemową pracę FSX-a przy średnich ustawieniach. Wiele może być przyczyn występujących u Ciebie problemów, ale skoro masz zamiar zainwestować w wydajniejszą konfigurację to rzeczywiście szkoda czasu na grzebanie w aktualnym zestawie. Moja rada odnośnie nowego komputera jest taka, byś instalował komponenty środowiska FSX-a stopniowo, testując prawidłowość pracy po każdym doinstalowaniu nowego elementu - to bardzo ułatwia zlokalizowanie źródła problemu, jeśli takowy się pojawi. Dotyczy to zresztą wszystkich instalowanych aplikacji, nie tylko dodatków do FSX-a.
Również u mnie czasami pojawiają się jakieś nieprawidłowości, ale dzięki takiej polityce zazwyczaj znam źródło problemu i jedynym zmartwieniem jest już tylko eliminacja nieprawidłowości - czy to przez znalezienie remedium, czy też przez eliminację źródła, jeśli remedium nie jest znane. Życzę Ci udanego zakupu nowego komputera i dużo latania bez żadnych problemów. :-)
Jeśli chodzi o Twoją obecną konfigurację (k. stacjonarny) to może i nie jest ona demonem prędkości, ale powinna zapewniać bezproblemową pracę FSX-a przy średnich ustawieniach. Wiele może być przyczyn występujących u Ciebie problemów, ale skoro masz zamiar zainwestować w wydajniejszą konfigurację to rzeczywiście szkoda czasu na grzebanie w aktualnym zestawie. Moja rada odnośnie nowego komputera jest taka, byś instalował komponenty środowiska FSX-a stopniowo, testując prawidłowość pracy po każdym doinstalowaniu nowego elementu - to bardzo ułatwia zlokalizowanie źródła problemu, jeśli takowy się pojawi. Dotyczy to zresztą wszystkich instalowanych aplikacji, nie tylko dodatków do FSX-a.
Również u mnie czasami pojawiają się jakieś nieprawidłowości, ale dzięki takiej polityce zazwyczaj znam źródło problemu i jedynym zmartwieniem jest już tylko eliminacja nieprawidłowości - czy to przez znalezienie remedium, czy też przez eliminację źródła, jeśli remedium nie jest znane. Życzę Ci udanego zakupu nowego komputera i dużo latania bez żadnych problemów. :-)