Problem z przypisaniem klawiszy Joy do funkcji 737NGX FSUIPC

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

peccet
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Problem z przypisaniem klawiszy Joy do funkcji 737NGX FSUIPC

Post autor: peccet »

Witam.

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem budowy prostych urządzeń kokpitu. Powoli kompletuje materiały na Mjoy16 i w dalszej przyszłości będę chciał połączyć go do PMDG 737 NGX. I tu mam problem.
Próbowałem za pośrednictwem FSUIPC podłączać przyciski mojego Saiteka Cyborg X pod różne funkcję samolotu. I kicha. Nic mi w PMDG nie działa.
Z każdym samolotem defaultowym nie mam żadnego problemu. Wszystko chodzi cacy. Natomiast przy PMDG nie umiem przypisać żadnych funkcji. Nawet z klawiatury ( mowa cały czas o FSUIPC ).
Rzemyk wskazał mi drogę w kierunku Linda, ale i tam poległem. Walczyłem z tym problemem dziś całą noc. Żadnych efektów nie uzyskałem. Zastanawiam się czy mój soft jest [w] porządku.

Proszę Was koledzy o rady, bo sam mJoy mi się nie przyda, a FSXowe możliwości przypisania funkcji są mizerne.
Na czym pracuje obecnie ?
FSX Deluxe + Acceleration SP2, FSUIPC 4,30 no i Linda.
Interesują mnie tylko możliwości przypisywania funkcji do PMDG 737. Chce sobie do tego modelu pobudować w przyszłości paneliki. Ale jak na razie to nawet nie potrafie przypisać funkcji mojego Saiteka.
Ostatnio zmieniony sob 08 gru, 2012 14:57 przez peccet, łącznie zmieniany 1 raz.
peccet
Cadet
Cadet

Witam ponownie

Udało mi się odpalić mJoy16. Teraz muszę rozwiązać problem z przypisaniem funkcji w FSUIPC. Ostatnio udało mi się zaprogramować parę funkcji wykorzystując MACROS.
Część funkcji działa, np. pompy paliwa ale już żadna funkcja z MCP nie działa.
Nie wiem czemu, będę nad tym dalej pracował.

Podtrzymuje powyższe pytania i dokładam jeszcze jedno :

W jaki sposób za pomocą funkcji MACROS przypisać polecenie np. zmiany kursu ?
Przypuszczam że będą musiały być to aż dwie funkcje. Kiedy jednak próbuje je zaprogramować klikając np. o wzrost wartości kursu to nic się nie dzieje. Podobnie jest na MCP.
Z innymi funkcjami wykorzystując MACROS po kliknięciu wyświetla się okno gdzie można zapisać nazwę funkcji i tak dalej.

Czy ktoś już programował w ten sposób PMDG za pomocą FSUIPC ?
Proszę o jakiekolwiek rady.

Znalazłem też gotowe funkcję na Internecie które należy umieścić w pliku „mcro” ale żadna z nich po przekopiowaniu nie działa.
Link do strony gdzie są funkcje mcro :
http://forum.simflight.com/topic/69059- ... dg-737ngx/

ps
Wiem, że post pod postem tego samego użytkownika wprowadza bałagan ale bardzo zależy mi na Waszej pomocy więc dodałem kilka informacji.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

peccet pisze:Część funkcji działa, np. pompy paliwa ale już żadna funkcja z MCP nie działa.
U mnie wszystkie funkcje z MCP działają (Mouse Macro). Tu masz tutorial jak wykorzystać mouse macro http://www.youtube.com/watch?v=__of5EEZzvc
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
peccet
Cadet
Cadet

Właśnie na tym filmiku opierałem się podczas tworzeniu u mnie funkcji FSUIPC dla PMDG.
A jak zaprogramowałeś zmianę kursu i wysokość?
Ostatnio zmieniony pn 17 gru, 2012 18:49 przez peccet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Encodery-bo je musisz wykorzystać do zmiany kursu, wysokości oraz Ias/Mach mam na osobnej płytce MJoy Encoders, https://sites.google.com/site/mjoy16/encoders bo na podstawowym MJoy-u nie udało mi się ich przypisać. Tam mam tylko przypisane pushbutton i hebelki :)
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
peccet
Cadet
Cadet

Możesz wykonać zdjęcia jak to u Ciebie wygląda?
Pokrętła do zmiany kursu zrobiłeś na impulsatorze?
Czy w/w płytka wystarczy do wykonania MCP (chodzi o dodatkowe przyciski i przełączniki)?
Czy ta płytka Enconders jest podłączona do mJoy16 czy bezpośrednio do komputera?
Napisz trochę więcej.
Ostatnio zmieniony pn 17 gru, 2012 18:48 przez peccet, łącznie zmieniany 1 raz.
dudi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tychy

Post autor: dudi »

Ciężko zajrzeć na stronę, do której link podał kolega Adam73?
Układ MJOY ENCODERS v1 należy podłączyć do płytki MJoy’a w miejsce złącza przycisków Pushbutton. Układ zamienia impulsy
generowane przez obracające się encodery na symulowane wciśnięcia przycisków w MJoy’u. Na każdy obsługiwany
encoder przypadają dwa przyciski MJoy’a:
BTW: u mnie nie ma znaczenia, do którego enkodera przypiszę dane funkcje, wszystko działa niezależnie od tego, czy enkoder podpięty jest do mJoy, czy do mJoy encoders.
peccet
Cadet
Cadet

dudi pisze:Ciężko zajrzeć na stronę, do której link podał kolega Adam73?
Na podstawie tamtej strony zbudowałem mJoy16 o wiele wcześniej niż pytanie postawione w poscie wyżej.

Chciałym uzyskać więcej informcji przede wszytskim o programowaniu przycisków. Na obecną chwilę mam tylko 32 przyciski. Robię wszytsko zgodnie z manuallem (łącząc odpowiednie kolumny z wierszami) i nie potrafie uzyskać więcej jak 32 input'y.
dudi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tychy

Post autor: dudi »

Nie wiem, czy masz go poskładanego na "oryginalnej" płytce, czy na tej, która jest zintegrowana z płytką matrix.
Tak, czy inaczej - wszystko jest rozpisane w dokumentacji:
https://sites.google.com/site/mjoy16/download

Do tego polecam najpierw przy pomocy programu SWMapper sprawdzić, czy wszystkie przyciski podłączone do mJoya działają.
peccet
Cadet
Cadet

Płytkę poskładałem używając wymienionej przez ciebie strony.
Tak naprawdę, to nie wiem czy w/w płytka zawiera układ matrix. Kompletnie tego nie załapałem. Starałem się podłączyć na początek tylko jeden przycisk z pomocą wymienionego wcześniej manuala. Ale jakoś się nie udało.
Gdy podłączałem według schematu np: Row A i Column 7 nic się nie działo w programie SVmapper. A chyba powinno.
Myślę, że płytka jest dobrze poskładana. Nie ma żadnych błędów co do lutów, zwarć czy tym podobne. Programowanie również odbyło się bez żadnych problemów.
Mam pytanie :
Po co jest program SVmapper?
Jak go używać?
I co dokładnie wpisywać w poszczególnych kolumnach?
Jak skorzystać z niego w FSX.
Jeśli możcie, to opiszcie co do czego służy i jak go konfigurować.

Przyznam się, że nie miałem czasu dotąd kopać po internecie w sprawie tego progrmu.
peccet
Cadet
Cadet

Problem z moimi wszystkimi pytaniami się rozwiązał. Było trochę czasu i przysiadłem do lektury.
Program SVmapper służy do przypisania odpowiednich klawiszy pod dane wejście mJoy16.
Przy danym wejściu ustawiamy skrót klawiaturowy, który odpowiada za daną funkcje w FSX.

Ciekawe co się stanie kiedy podłączę dwa układy mJoy16 pod jeden komputer?
Ale to dopiero przyszłość.
ODPOWIEDZ