FXAA Tool - coś jak ENBSeries, ale o większych możliwościach

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

FXAA Tool - coś jak ENBSeries, ale o większych możliwościach

Post autor: ad_verbum »

FXAA Tool - coś jak ENBSeries, ale o większych możliwościach. Ze screenów widywanych w różnych miejscach domniemam, że niektórzy koledzy z tego korzystają, jednak na forum nie ma słowa na temat tego dodatku - więc dla pozostałych podaję skąd można to (plik FXAAToolHg6.zip) pobrać: https://www.assembla.com/spaces/fxaa-pp ... /documents
Rozpakować, wgrać do katalogu, w którym znajduje się plik fsx.exe, uruchomić FXAA_Tool.exe i ustawić parametry - byle bez przesady, bo HDR, Bloom czy wyostrzanie znacząco obciąża GPU. Potem uruchomić FSX-a. Zmiana ustawień w FXAA_Tool wymaga zamknięcia i ponownego uruchomienia FSX-a. Antyaliasing lepiej jest pozostawić w gestii NVI, tryb FX AA nie najlepiej sprawdza się w FSX-e, ale nic nie stoi na przeszkodzie by sprawdzić to samodzielnie. Miłej zabawy. :D
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Dzięki, wypróbuję.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Zmiana ustawień w FXAA_Tool wymaga zamknięcia i ponownego uruchomienia FSX-a
Wystarczy przełączyć tryb okienkowy na pełnoekranowy lub odwrotnie. Podobnym narzędziem jest SweetFX.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

PZL Belfegor pisze:Wystarczy przełączyć tryb okienkowy na pełnoekranowy lub odwrotnie.

Dzięki, nie wiedziałem, że tak to można zrobić, a to zdecydowanie ułatwia użytkowanie.
PZL Belfegor pisze:Podobnym narzędziem jest SweetFX.
W tym przypadku zwykłe podziękowanie to za mało. To narzędzie jest znacznie lepsze od FXAA Tool. Niektórych może początkowo odstraszać konieczność ustawiania parametrów w pliku tekstowym, ale warto chwilę czasu poświęcić na zapoznanie się z ustawieniami - wbrew pozorom obsługa jest bardzo prosta, a możliwości imponujące. Genialną opcją jest "USE_SPLITSCREEN" pozwalający podzielić ekran i na raz mieć podgląd na widok niezmodyfikowany oraz widok przetworzony. Bardzo mi się spodobała jakość wyostrzania za pomocą "LumaSharpen" i regulacja kolorów osobno dla cieni, tonów średnich i świateł - "Lift Gamma Gain".

Bardzo dziękuję, to wnosi naprawdę nową jakość do możliwości kontroli wizualnej strony FSXa.
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Na dalszych stronach wątku można znaleźć konfigurator podobny do tego z FXAA Tool, ale chyba oferujący nawet większe możliwości:
http://forums.guru3d.com/showpost.php?p ... tcount=791
W SweetFX sprawdzanie rezultatów po zmianie ustawień jest jeszcze prostsze - wystarczy nacisnąć domyślnie pause/break. Paleta dostępnych ustawień jest całkiem spora, ale nie da się uzyskać niektórych rezultatów osiągalnych z pomocą ENB.
Warto odnotować, że ani FXAA Tool, ani SweetFX nie będą działać, jeśli zaznaczony będzie FSowy antialiasing (antialiasing wymuszony przez nVidia Inspector nie jest już przeszkodą).
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

PZL Belfegor pisze:Paleta dostępnych ustawień jest całkiem spora, ale nie da się uzyskać niektórych rezultatów osiągalnych z pomocą ENB.
Co miałeś na myśli? Przychodzi mi do głowy jedynie mapowanie kolorystyczno-tonalne za pomocą ENB palettes. Jeśli chodzi o inne parametry ENBSeries, to ilość tych dających się zastosować w przypadku FSXa jest bardzo ograniczona, chyba że o czymś nie wiem. Z tego co widziałem na stronie autora to ENBSeries wyewoluowało w kierunku wąsko wyspecjalizowanych modów dla wybranych gier. Stosowane w tych modach parametry są specyficzne dla silnika graficznego danej gry i nie działają w innym środowisku. Natomiast mapowanie tonalne z paletami ENB jest bardzo trudne jeśli się chce samemu zrobić coś więcej, niż tylko proste mapowanie linearne. Większość palet, które można znaleźć w sieci to właśnie takie proste, linearne gradienty zupełnie nie uwzględniające zakresów jasności dnia i nocy w FSXe - patrz pierwszy obrazek w tym wątku http://www.realenvironmentxtreme.com/fo ... -included/ .

Liniowy gradient w przypadku FSXa to pomyłka, podobnie jak nieuwzględnienie zakresów tonalnych jasności (np. dla dnia), które są znacznie węższe niż by wynikało z teoretycznego zakresu palety (widać to na tym obrazku który wskazywałem). Do tego dochodzi duża wrażliwość FSX na zmiany odcieni (względem tonacji neutralnej) czasami zmiana składowej koloru o kilka zaledwie stopni (w skali 0-255) powoduje bardzo silną zmianę wyglądu sceny. Używam zawodowo Photosopa poczynając od wersji 3.0, więc całkiem długo i jak dla mnie stworzenie palety zgodnie z określonym wzorcem mapowania tonów dla cieni, tonów średnich i świateł z uwzględnieniem udziału składowych R,G,B oraz zakresów tonalnych dnia i nocy specyficznych dla FSXa, to bardzo poważna robota.

Znacznie bardziej przypadła mi do gustu opcja "Lift Gamma Gain" z programu SweetFX, jej sposób użycia/działania jest podobny do funkcji Balans kolorów z PS i pozwala w znaczący sposób, przy tym znacznie prostszy, zaingerować w kolorystykę sceny FSXa. A "Luma sharpen", w przypadku zastosowania na fotoscenerii o przyzwoitej rozdzielczości, to po prostu istne marzenie wariata. Jedyne co mi trochę przeszkadza. to pewien brak płynności w wyświetlaniu obrazu w porównaniu do czystego FSXa. Nie bardzo wiem z czego wynika, bo z oferowanych przez mody opcji korzystam selektywnie tzn. nie włączam wszystkiego na raz. Do tego, ani obciążenie core0, ani GPU nie przekracza w przypadku korzystania ze SweetFX ~70-80%, a przycięcia w płynności jednak występują, co nie zmienia faktu, że nie mam zamiaru, przynajmniej na razie, tego dodatku odinstalować.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Co miałeś na myśli? Przychodzi mi do głowy jedynie mapowanie kolorystyczno-tonalne za pomocą ENB palettes.
Efekty głębi ostrości, szumu, uzyskanie efektu akomodacji oka do oświetlenia i wymieniona przez Ciebie mapowanie - paradoksalnie, te pogarszające jakość obrazu efekty były dla mnie użyteczne, gdyż chciałem uzyskać efekt podobny do obrazu z noktowizora.
Przeważnie uwiecznione na screenach efekty użycia ENB niezbyt mi się podobają - można wprawdzie uzyskać przyciągający wzrok efekt, ale to wygląda dobrze na screenie, w działaniu byłoby męczące dla oczu użytkownika. SweetFX pozwolił mi uzyskać całkiem ładny i dosyć subtelny efekt (niewielkie wyostrzenie, trochę bloomu, HDR i delikatne zwiększenie nasycenia barw), jednak wprowadzone zmiany i tak okazały się zbyt duże - to, co dobrze wyglądało w południe, o północy było zdecydowanie zbyt ciemne.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Podzielicie się swoimi ustawieniami?
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Cel ustawień - poprawienie ostrości fotoscenerii i ogólnej tonacji barwnej FSXa (redukcja zażółtcenia). Odbiór efektu zależy od temperatury barwowej monitora, ja mam 6500K. Na razie nie wychodziłem poza podane niżej ustawienia i dodatkowo USE_CURVES, USE_TONEMAP (saturation). Wiele zależy od wybranej scenerii i pory dnia. Optymalnym rozwiązaniem jest używanie wielu ustawień dostosowanych do konkretnych potrzeb. Podaję tylko zmodyfikowane parametry, reszta pozostaje bez zmian.
/*-----------------------------------------------------------.
/ Choose effects /
'-----------------------------------------------------------*/

// Set to 1 for ON or 0 for OFF
#define USE_SMAA_ANTIALIASING 0 //[0 or 1] SMAA Anti-aliasing : Smoothens jagged lines.
#define USE_LUMASHARPEN 1 //[0 or 1] LumaSharpen : Also sharpens the antialiased edges which makes them less smooth - I'm working on fixing that.
#define USE_BLOOM 0 //[0 or 1] Bloom : Makes bright lights bleed their light into their surroundings (relatively high performance cost)
#define USE_HDR 0 //[0 or 1] HDR : Not actual HDR - It just tries to mimic an HDR look (relatively high performance cost)
#define USE_TECHNICOLOR 0 //[0 or 1] TECHNICOLOR : Attempts to mimic the look of an old movie using the Technicolor three-strip color process (Techicolor Process 4)
#define USE_DPX 0 //[0 or 1] Cineon DPX : Should make the image look like it's been converted to DXP Cineon - basically it's another movie-like look similar to technicolor.
#define USE_LIFTGAMMAGAIN 1 //[0 or 1] Lift Gamma Gain : Adjust brightness and color of shadows, midtones and highlights (avoids clipping)
#define USE_TONEMAP 0 //[0 or 1] Tonemap : Adjust gamma, exposure, saturation, bleach and defog. (may cause clipping)
#define USE_VIBRANCE 1 //[0 or 1] Vibrance : Intelligently saturates (or desaturates if you use negative values) the pixels depending on their original saturation.
#define USE_CURVES 0 //[0 or 1] Curves : Contrast adjustments using S-curves.
#define USE_SEPIA 0 //[0 or 1] Sepia : Sepia tones the image.
#define USE_VIGNETTE 0 //[0 or 1] Vignette : Darkens the edges of the image to make it look more like it was shot with a camera lens. May cause banding artifacts.
#define USE_DITHER 0 //[0 or 1] Dither : Applies dithering to simulate more colors than your monitor can display. This lessens banding artifacts (mostly caused by Vignette)
#define USE_SPLITSCREEN 1 //[0 or 1] Splitscreen : Enables the before-and-after splitscreen comparison mode.

/ LumaSharpen settings /
// -- Sharpening --
#define sharp_strength 1.60 // [0.10 to 3.00] Strength of the sharpening

/ Lift Gamma Gain settings /
#define RGB_Lift float3(1.000, 1.000, 1.000) //[0.000 to 2.000] Adjust shadows for Red, Green and Blue
#define RGB_Gamma float3(0.900, 1.000, 1.000) //[0.000 to 2.000] Adjust midtones for Red, Green and Blue
#define RGB_Gain float3(1.000, 1.000, 1.100) //[0.000 to 2.000] Adjust highlights for Red, Green and Blue

/ Vibrance settings /
#define Vibrance 0.10 //[-1.0 to 1.0] Intelligently saturates (or desaturates if you use negative values) the pixels depending on their original saturation.
Ostatnio zmieniony czw 01 lis, 2012 22:41 przez ad_verbum, łącznie zmieniany 1 raz.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dzięki. Udało mi się połączyć ENB ze SweetFX przez proxy, o dziwo działa. :)
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Mam problem i wraz z tym pytanie. Chodzi o współpracę SweetFX i FSX w trybie DX10 preview. SweetFX w przeciwieństwie do ENB czy FXAA Tool może pracować także w trybach DX10 i DX11, a nie tylko DX9. Ma on dwie osobne biblioteki, d3d9.dll do obsługi trybu DX9 i dxgi.dll do obsługi trybów DX10 i DX11.

Przechodząc do sedna - u mnie po skopiowaniu całości pakietu SweetFX do folderu FSX znika opcja wyboru "DX10 preview" z ustawień w FSXa. Jeśli usunę bibliotekę dxgi.dll to "DX10 preview" pojawia się ponownie. Nie da się tym samym u mnie uruchomić SeeetFX wraz z FSXem pracującym w trybie "DX 10 preview". Z kilku powodów zależy mi na przetestowaniu SweetFX w połączeniu z trybem DX10. Niektóre scenerie, np. te z dużą ilością wody, prezentują się znacznie lepiej w tym trybie, a dodatkowym bonusem jest znacząca poprawa ilości FPS. Pewnie nie wszyscy o tym wiedzą, że tryb "DX10 preview" w znaczący sposób wpływa na wydajność wyświetlania obiektów autogenu typu "custom library object", czyli tych opracowanych i dodanych dodatkowo przez twórców danej scenerii. W trybie DX9 obiekty te nie podlegają buforowaniu, a w DX10 są buforowane.

Na forum Avsim, w wątku poświęconym SweetFX, niektórzy piszą, że używają tego dodatku w trybie DX10. Miałbym więc prośbę o sprawdzenie jak to wygląda u Was, działa czy nie?

Dla uzupełnienia dodam, że używam FSXa na Win7/64 wraz z natywnym dla tej wersji systemu pakietem DX11, nie instalowałem bibliotek starszych wersji DirectX i nie chcę tego robić. Do tej pory wystarczała mi zgodność wsteczna bibliotek DX11.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na szybko ustaliłem: Vista 32-bit, FSX SP2, ENB+SweetFX jako proxy. d3d9.dll od SFX w osobnym folderze w głównym katalogu FSX, dxgi.dll i d3d9.dll od ENB razem w głównym. Efekt - opcja "DX10 preview" jest dostępna w FSX. Przetestuję bez wyłączania ENB jaki jest rezultat.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

U mnie sama obecność biblioteki dxgi.dll powoduje zniknięcie "DX10 Preview" z ustawień FSXa. U Ciebie nie. Dla całokształtu okoliczności rozumiem, że jako ProxyLibrary wskazałeś d3d9.dll (tę od SweetFX), czyli pracujesz w trybie DX9? Jaką informację na temat zainstalowanego DirectX podaje ci systemowe narzędzie dxdiag (Start > uruchom > dxdiag)?
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Słusznie. Gdy w proxy jest dxgi, FSX się nie uruchamia (po paru sekundach znika splash). Wyrzuciłem z katalogu FSX'a enbseries.ini, zostawiłem dxgi - DX10 i SFX działają. Dxdiag pokazuje DX11. Na marginesie, przyrost FPS w stosunku do DX9 faktycznie jest, nawet całkiem spory. DX9: EPWA Matta, NGX, słoneczny dzień, wirtualny kokpit z wycentrowaną kamerą (pół kokpitu, pół scenerii) - 15-20 FPS. Z kolei w DX10 na zablokowanych 30 klatkach (Nvidia Inspector) jest 25-30.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

mbucholski pisze:Gdy w proxy jest dxgi, FSX się nie uruchamia (po paru sekundach znika splash).
Na raz może pracować tylko jedno środowisko, więc nie da rady wywołać pod kontrolą ENB (DX9) biblioteki dxgi (DX10/DX11).
mbucholski pisze:Wyrzuciłem z katalogu FSX'a enbseries.ini, zostawiłem dxgi - DX10 i SFX działają. Dxdiag pokazuje DX11.
Upewniam się - w katalogu FSXa nie ma żadnej biblioteki d3d9.dll (czy to od ENB, czy od SweetFX) jest tylko dxgi.dll, w FSXe jest dostępna i jest zaznaczona opcja "DX10 preview", a SweetFX na pewno działa (tz. widać efekty jego działania)?
mbucholski pisze:Na marginesie, przyrost FPS w stosunku do DX9 faktycznie jest, nawet całkiem spory.
DX10 jest ostatnią deską ratunku w sceneriach, gdzie ilość FPS spada do poziomu zniechęcającego do latania.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Sprawdziłem, obecność d3d9 nie robi różnicy. Z kolei nieobecność powoduje, że w SweetFX_config FSX widoczny jest jako nieaktywny (niewygodne). Użyłem opcji USE_VIGNETTE, więc widać.

EDIT: Przy Splitscreen też widać.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie dość, że nie sprawdziłem czy SweetFX działa u mnie w trybie DX10 preview, to jeszcze zboczę z wątku - na forum Avsim dostępne są ciekawe poprawki, usuwające sporą część niedogodności związanych z działaniem FSa w tymże trybie:
http://forum.avsim.net/topic/387343-the-how-to-doc/
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No, szczęka mi opadła. Teraz NGX na EPWA ma stabilne 30 klatek, w porównaniu z 15-19 w trybie DX9.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

U mnie również SweetFX działa z włączonym trybem DX10 preview, po umieszczeniu biblioteki w folderze FS-a opcja z menu nie znika. Brzydko skompresowany zrzut ekranu z działania, włączone cienie wewnątrz samolotu i efekt sepii.
http://img338.imageshack.us/img338/4971/waie205tmp.jpg
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

PZL Belfegor pisze:U mnie również SweetFX działa z włączonym trybem DX10 preview, po umieszczeniu biblioteki w folderze FS-a opcja z menu nie znika.
Problem rozwiązałem instalując zestaw DirectX runtime libraries od MS. Sam FSX chodził pięknie na natywnym dla Win7 środowisku DirectX 11 (nigdy nie instalowałem żadnych wcześniejszych wersji DirectX), czy to w trybie DX9, czy DX10P. Za to SweetFX działo tylko w trybie DX9, do zadziałania w DX10P potrzebowało obecności starszych bibliotek. Cóż, mówi się trudno.
Zefir
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: LFLC

Post autor: Zefir »

Czy komuś udało się zmusić do działania poprawnie DX10 z tymi poprawkami i scenerii od Drzewiecki Design? W szczególności świateł na płycie w EPKK.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

U mnie nie.
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

Podbije temat.
Ma ktoś jakieś gotowce i mógłby podrzucić. Męcze się i męcze, ale wzrostu wydajności niet.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Wzrostu wydajności względem czego? ENB, FSX z jego bloomem, gołego FS9?
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Względem DX9 a DX10. U mnie odpalenie FSAA czy sweetFX z jakimś konfigiem z neta w ogóle praktycznie nie poprawia wydajności, a jedynie wygląd. Nie ma ani spadku ani wzrostu FPS.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

W profilu masz FS9, rozumiem, że tutaj piszesz o FSX i trybie DX10 preview. Wzrostu wydajności przez zużywanie zasobów na postprocessing bym się nie spodziewał, bo i dlaczego. Natomiast zmiana trybu DX9 na DX10 przynosi różne skutki - u jednych średnia liczba klatek na sekundę wzrosła, u innych spadła. U siebie zaobserwowałem spadek, ale jednocześnie mniejsze fluktuacje liczby klatek na sekundę, przez co obserwowana płynność wyświetlania wzrosła.
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Sorry, fakt, niedawno zmieniłem nieco platforme na FS X.
Przy AMD6100 3.3 gHz podkręconym spokojnie do 3.75, 8 GB ramu Ati Radeonie HD7770 1GB myśle, że po pewnych tweakach powinno śmigać. Średnio ma 13,14 klatek na Mattowym EPWA w NGX czy Airbus X. Myśle, że powinno być więcej, stąd poszukiwania.

Jak zmienić tryb z DX9 na DX10? Trzeba aktywować programem i mieć zaznaczone DX10 Preview?
Ostatnio zmieniony pn 29 kwie, 2013 21:56 przez Artur Grabski, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Wystarczy zaznaczyć opcję w menu i zrestartować FS-a.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Artur - zapoznaj się z tym: http://forum.avsim.net/topic/387343-the-how-to-doc/.

Poprawy wydajności od SweetFX, FXAA Tool czy ENB (ENB i FXAA [drugi chyba, ztcp] działają tylko w DX9) raczej nie uświadczysz. Dołączam swoje.
Załączniki
SweetFX_settings.txt
(9.7 KiB) Pobrany 170 razy
ODPOWIEDZ