Lądowanie awaryjne bez wysuniętego podwozia w FS2004

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

idefiks
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Lądowanie awaryjne bez wysuniętego podwozia w FS2004

Post autor: idefiks »

Włączona detekcja zderzen z przeszkodami i w ogóle cały realizm na max. Celowo nie wypuszczamy podwozia i siadamy na brzuchu - próbowałem kilka razy i zawsze kończyło się crashem od razu przy dotknięciu pasa przez samolot. Zbyt duże prędkości (pionowa i pozioma) i nieumiejętnie wykonany manewr czy w FS-sie nie da się tego przećwiczyć "as real as it gets"? (Próby robiłem na pasie betonowym (a nie na trawie), aeroworx B200, było jakieś 100kt IAS i "prawie zero" opadania).
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Wyłącz crash, to wtedy przećwiczysz.
Samego modelu zniszczeń FS nie symuluje, wiec albo crash i koniec lotu, albo wyłączasz crash ale nie licz, że zaczną się sypać iskry.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
idefiks
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A no to zabawa jest bez sensu bo w takim razie przy wyłączonym crashu jeśli "wyląduję" sobie przy opadaniu nawet 3000fpm to wszyscy nadal będą cali i zdrowi, tak? :)

Ale w takim razie na jakiej podstawie FSPassengers stwierdza że lądowanie przy awarii podwozia było ok?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Po lądowaniu na brzuchu przy wyłączonym crashu, jeśli model ma dobrze zrobione contact points i odpowiednio dobrane efekty, można oczekiwać sypiących się iskier (jak np. w B-17 A2A). FSPassengers sam wyciągnie sobie dane z FSa, o ile wiem potrafi wykrywać kraksy nawet gdy ta opcja jest wyłączona w menu realizmu symulatora.
http://www.youtube.com/watch?v=JZ24olrnRGU
idefiks
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A co wy z tymi iskrami? Iskry to ja mam w głębokim poważaniu...
Wolałbym żeby był crash jeśli przywaliłem brzuchem o beton i żeby nie było crasha jeśli "mientko" posadziłem samolot bez podwozia na pasie... Ale zdaje sie że takie rzeczy to tylko w erze... :D
PK

Post autor: PK »

Soft symulujący zachowanie samolotu w sytuacjach niestandardowych jest o rząd wielkości bardziej skomplikowany od softu symulującego lot standardowy.

Piotr
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Wszystkie samoloty od POSKY mają bardzo dokładne contact points (symulują również tailstrike). Można też sadzać bez podwozia.
Obrazek
kuba250500
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Problemy z lądowaniami na wodzie i bez wysuniętego podwozia

Post autor: kuba250500 »

Witam
Posiadam FSX i mam pewne problemy. Podczas lądowania bez podwozia samolot zaczyna podskakiwać, a gdy się zatrzyma skręca i ,, jeździ'' do tyłu. Ten problem nie dotyczy samolotów, które są przystosowane do startu i lądowania z wody, tymi bez problemu ląduje. Dodam, że włączałem i wyłączałem kolizje(crash) a to nie pomaga. Problem pojawia się również gdy ląduje na wodzie samolotami do tego nie przystosowanymi(np. Boeing 737-800, 747-400). Po zetknięciu się samolotu z wodą, samolot zostaje przeniesiony w powietrze. Mam nadzieję, że ktoś pomoże.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Bo większość FSowych samolotów nie potrafi lądować "na brzuchu", nie były po to tworzone.
Prościej nie potrafię.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Nikt nie pomoże, bo robisz rzeczy, na które symulator nie pozwala.

Lądowanie bez podwozia przy wyłączonych crashach jest możliwe o ile wykona się je delikatnie. To co się będzie działo na ziemi (o ile samolot nie został odpowiednio zaprojektowany - patrz uwaga wyżej o contact points) to przy takim lądowaniu czysty przypadek. W dobrze zaprojektowanych maszynach takie lądowanie może się udać i przebiec w miarę bezproblemowo (poza uszkodzeniami wizualnymi np. śmigła w niektórych modelach) - o ile zostanie wykonane umiejętnie. Jeśli nie zostanie wykonane umiejętnie to będą się działy dziwne rzeczy niezależnie od tego jak dobry jest samolot.

Na wodzie dziwne rzeczy będą się działy znacznie częściej. Po prostu symulator ignoruje większość prób wodowania, choć nie jest ono niemożliwe. Przy zbyt dużej prędkości (poziomej/pionowej) samolot jest przenoszony w górę i tyle.

Jeśli chcesz lądować na wodzie - kup sobie Iła-2.

FSX symuluje lot, a nie sytuacje, których poprawna symulacja jest praktycznie niemożliwa.
kuba250500
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: kuba250500 »

Dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony ndz 05 maja, 2013 23:11 przez kuba250500, łącznie zmieniany 1 raz.
galland
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPLS

Post autor: galland »

Nie wiem czy są różnice pomiędzy FS2004 a FSX jeśli chodzi o lądowanie bez wysuniętego podwozia, ponieważ nie mam FS2004, ale w FSX dwa razy miałem okazję wylądować bez podwozia i odbyło się to w miarę naturalnie (jak na możliwości FSXa). Sytuacje były można powiedzieć "klasyczne", czyli lądowanie w takiej sytuacji poprzez zwyczajne zapomnienie o wysunięciu kół. Pierwszy przypadek miałem z Money Brawo: podczas przyziemienia nagle śmigło się zatrzymuje i słychać odgłos jakby szorowania po pasie, a przed dziobem widać iskry, dosyć schematyczne, ale są. Drugi przypadek miałem z DC3, podobnie - przyziemienie i odgłos szorowania. Wszystkie suwaki realizmu mam ustawione na 100%, a lądowanie w tych przypadkach było wyjątkowo łagodne (pogoda idealna, bez żadnych turbulencji i podmuchów wiatru), prędkość przyziemienia zdecydowanie poniżej 100ft/min, bardziej pomiędzy 50 a 100.
generalleutnant :)
ODPOWIEDZ