REX Essential

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Challenger
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Post autor: Challenger »

Jak najbardziej. Zainstalujesz tekstury i nie musisz już włączać REX-a.
LENOVO Y580
Intel Core i7-3610QM
8GB RAM (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
NVIDIA GeForce GTX 660M
+ Intel HD Graphics 4000
Windows 7 64-bit Ultimate
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

stąd pytanie czy można korzystać z ustawień pogody FSX'a, lecz FSX będzie pobierał tekstury z Rex'a
Można. Po prostu nie uruchamiaj silnika pogodowego REX przed lotem.
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

Czy ktoś wie dlaczego, np. dzisiaj gdy śnieg sypie na EPWA przez cały dzień i jest to odnotowane w METARACH silnik REXa wyświetla deszcz? Trochę to frustrujące...
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Rex Essentials Plus Overdrive i Windows 7

Post autor: djmarcel »

Zastanawiam się nad zakupem Rex Essentials Plus Overdrive. Szczególnie, że producent do 7 kwietnia ma obniżkę ceny o 50%. Ponieważ w wymaganiach systemowych jest podane, że wymagany system operacyjny to Windows XP lub Vista to nie wiem czy na Windows 7 program będzie prawidłowo pracował. Czy ktoś z Was ma zainstalowany Rex Essentials Plus Overdrive na Windows 7 i czy nie ma w związku z tym problemów? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Miałem REX Overdrive zanim wyszedł upgrade do Essential i wszystko działało poprawnie.
Win7 x64
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Przez ostatnie dni zastanawiałem się co wybrać i bardziej byłem skłonny wybrać AS2012, ale teraz to się chyba nie ma co zastanawiać.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

AS2012 jeśli zależy Ci na najlepszym silniku pogodowym.
Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zakupiłem i zainstalowałem Rex Essentials + Overdrive i muszę potwierdzić, że na Windows 7 64 bit działa bez problemu i w porównaniu ze starszą wersją Rex nie ma już problemów z zawieszaniem się i niespodziewanymi wyjściami do Windows-a. Mam tylko jeden nieco inny problem. Gdy mam ustawioną realną pogodę to w okolicy lotniska startu są piękne chmury i cudowny overcast, aż miło popatrzeć i poczuć się jak w realu. Natomiast po jakimś czasie chmury i overcast znikają całkowicie.
1. Jak powinien być ustawiony Rex, żeby realny overcast był non stop w trakcie lotu?
2. Czy zwiększenie ustawienia promienia wyświetlania chmur w samym FSX-ie też wpływa na
efekt zanikania chmur ?
3. Czy w przypadku ustawienia w FSX-ie promienia wyświetlenia chmur na minimalny chmury
po pokonaniu tego dystansu nie powinny znowu wyświetlić się w pełnej okazałości ?
Z góry dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam.
karmel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: karmel »

Na REX trzeba mieć dobrą kartę graficzną, ale ostatnio wyszedł service pack, który dał mi 5 fpsów :)
Ardisek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

Post autor: Ardisek »

Nabyłem Rex Essential i mam pytanie. Jako, że moja karta graf jest słaba, a na razie jej nie zmienię (geforce 9400gt) mam problemy z fps na większych lotniskach przy zmianie tekstur pasa i płyty lotniskowej. Jak ustawić w "textures" w rex żeby zmieniał textury chmur, wody, słońca itp oprócz pasa i płyty?
Awatar użytkownika
XxCloudy
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: XxCloudy »

Zakładka (options) i tam odznaczasz to co chcesz, poczytaj jeszcze w manual.
Ardisek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

Post autor: Ardisek »

Dzięki za odpowiedź. Manual otworzyłem tylko przy instalacji i ustawiałem tak jak było na obrazkach, bo nie znam angielskiego. Wyłączyłem textury pasa, a okazało się, że lagi były spowodowane czymś innym i włączyłem je z powrotem.
Awatar użytkownika
XxCloudy
Cadet
Cadet

Może tekstury pasów nie były tu jedynym z czynników wpływających na spadek fps, może być dużo przyczyn pokombinuj coś jeszcze w opcjach ustaw mniejsze rozdzielczości w cloud resolution itp. może coś pomoże. ;)
Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

REX ESSENTIALS PLUS na innym komputerze

Witam. Ponieważ mój laptop nie radzi sobie zbytnio z uruchomionym zarówno FSX jak i REX ESSENTIALS PLUS i chciałbym go nieco odciążyć to mam pytanie czy jest możliwość, aby zainstalować np. samego REX'a na innym laptopie, oraz żeby pogoda wczytywała się do laptopa, na którym jest zainstalowany FSX np za pomocą Wi-fi. Z góry pięknie dziękuję za wszystkie cenne odpowiedzi i ewentualne rady jak skonfigurować takie połączenie i ustawienie programu. Pozdrawiam.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląsk

Post autor: lor3ddr8d »

Co wchodzi w skład tego pakietu: http://www.realenvironmentxtreme.com/essod.html?
Silnik pogodowy, pakiet tekstur, planowanie lotu?
Mam dylemat nad REXem i Active Sky. :/
Ostatnio zmieniony śr 26 cze, 2013 21:40 przez lor3ddr8d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
XxCloudy
Cadet
Cadet

REX to lepsze tekstury chmur, dróg na lotnisku, pasa startowego itp., zaś Active Sky według mnie ma lepszy silnik pogodowy. W pakiecie REX masz właśnie tekstury chmur, dróg kołowania, pasa startowego, nieba, wody itd. Nie wiem co masz na myśli pisząc planowanie lotu, ale w AS2012 jest tak, że wprowadzam waypointy dzięki czemu program może wygenerować na danej trasie bardziej realną pogodę.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

REX może pobrać plano lotu z FlightAware, jednak ani REX, ani AS nie służą do planowania lotu - można do nich wpisać już gotowy plan, by poprawić odwzorowania pogody wzdłuż trasy.
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Czy to wina ustawień, że przy ustawieniu pogody burzowej z całkowitym zachmurzeniem, warstwie chmur od 500m do 8000m gdy lecę przez te chmury lub jestem już na 10000m i wyjrzę przez okno z boku widzę ziemię, chumur jest mało, patrząc przed siebie jest ich znacznie więcej i nie widać ziemi. Korzystam z tekstur REXa Es, ustawienia pogody fsx.
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
Awatar użytkownika
Biały
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Biały »

Ustaw w FSX suwakiem gęstość chmur. Bez tego raczej nie uzyskasz efektu overcast.
Obrazek
GA-Z170X-Gaming7-EU*I7-6700K*Corsair DDR4 3000MHz 2x8GB*Gigabyte GTX1080 Xtreme Gaming PP 8GB*SSD 240GB*3xHDD 2TB,1TB,500GB*EVGA GS650W Gold*E2607*LaCie526
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Czy to wina ustawień, że przy ustawieniu pogody burzowej z całkowitym zachmurzeniem, warstwie chmur od 500m do 8000m gdy lecę przez te chmury lub jestem już na 10000m i wyjrzę przez okno z boku widzę ziemię, chumur jest mało, patrząc przed siebie jest ich znacznie więcej i nie widać ziemi. Korzystam z tekstur REXa Es, ustawienia pogody fsx.
Z czego byś nie korzystał to efekt całkowitego zachmurzenia trudno uzyskać. Z REX Essential czasami mi się udaje, a czasami nie. Tak czy inaczej - to kwestia przypadku i raczej musisz założyć, że pionowo w dół zobaczysz z dużego pułapu ziemię.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Biały pisze:Ustaw w FSX suwakiem gęstość chmur. Bez tego raczej nie uzyskasz efektu overcast.
Suwak w menu ma zakres ograniczony do 2/3 możliwości FS-a, maksymalna gęstość chmur dostępna jest przy parametrze CLOUD_COVERAGE_DENSITY równym 12 w fsx.cfg.
nawrot93
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD i EPWR

Post autor: nawrot93 »

Jak usunąć gwałtowne przejście ze starej pogody na nową ? Problem występuje np. na kursie ; prędkość i wysokość stabilna - update pogody i nagle overspeed i zmiana attitude gwałtowna . Można jakoś ustawić aby delikatnie przechodziło ze starej na nową pogodę ?
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
ODPOWIEDZ