PMDG 747 - prędkość przy lądowaniu

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

pawel.88
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

PMDG 747 - prędkość przy lądowaniu

Post autor: pawel.88 »

Witam, mam do Was pytanie.
Otóz używam FS9. Do tego mam zainstalowane Adobe AI Trafiic, brak spolszczenia, brak dodatkowych scenerii a latam na 747 PMDG w wersji pasażerskiej.
Wszystko jest w porządku do momentu lądowania.
Wcześniej jak lądowałem na samym LOC z odłączonym LNAV i VNAV, wysokością i prędkością sterowałem sam to z posadzeniem samolotu przy ok 140 węzłów nie było problemu. Problem zaczyna się kiedy podchodzę na APP. Idealnie mnie sprowadza, kiedy jestem na wysokości 500 ft przed przyziemieniem odłączam autopilota i podchodzę ręcznie. Wszystko fajnie, zmniejszam prędkość do 140, odłączam A/T, autobrakes na 3 lub 4, spojlery wysunięte. Kiedy dotykam ziemi i przejadę gdzieś tak do połowy pasa, nagle włącza mi się i słyszę większą moc silników i samolot przyśpiesza.
Z czego to może wynikać?
Dzięki za pomoc.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Prawdopodobnie przepustnica jest ustawiona w złej pozycji.

BTW. Skąd masz samolot? :)
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Wszystko fajnie, zmniejszam prędkość do 140, odłączam A/T, autobrakes na 3 lub 4, spojlery wysunięte.
Chciałeś napisać "uzbrojone", czy naprawdę masz je wtedy wysunięte?
pawel.88
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: pawel.88 »

Co do przepustnic (używam również joysticka z przepustnicami) mam na poziomie najniższym, to samo w samolocie.

Samolot ze strony producenta.

Tak, uzbrojone:)
Awatar użytkownika
patfin28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Re: PMDG 747 - prędkość przy lądowaniu

Post autor: patfin28 »

pawel.88 pisze: Kiedy dotykam ziemi i przejadę gdzieś tak do połowy pasa, nagle włącza mi się i słyszę większą moc silników i samolot przyśpiesza.
A czy tuż przed tym jak maszyna zaczyna wariować, sam nie wykonujesz żadnych ruchów? Np nie uruchamiasz ciągu, nie chowasz klap itd? Bo może masz przypisane do joya jakieś niepożądane funkcje i nawet nie wiesz że je uruchamiasz, manipulując przy dźwigniach tuż po lądowaniu?
matiuuuk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: matiuuuk »

Dołączam się do postu.

Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Bez udzielenia odpowiedzi na pytania w wątku i konkretne opisanie sytuacji niewiele to da.
ODPOWIEDZ