Problem podczas instalacji FSX - Error 1603

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Berenil
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

Problem podczas instalacji FSX - Error 1603

Post autor: Berenil »

Witam!

Oryginalnego oczywiście FSX'a kupiłem już ładne parę lat temu, i do tej pory jak pamiętam, nie sprawiał mi żadnych problemów. Kłopoty zaczęły się dzisiaj, po tym jak chciałem na nowo zainstalować FSX na komputerze (dzień wcześniej byłem zmuszony zrobić przywracanie systemu z powodu błędów i FSX został odinstalowany). Otóż pod sam koniec instalacji nagle wywala mi taki oto błąd:
Obrazek

Po czym pokazuje mi się Akcja: Powrót a potem to:
Obrazek

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

EDIT.

Udało mi się rozwiązać problem.

Cała sytuacja jest związana z licencją oprogramowania Microsoftu.
Należy pobrać program do resetowania licencji z ich oficjalnej strony:

http://download.microsoft.com/download/ ... 928080.exe

- pobieramy program i klikamy URUCHOM, następnie TAK (tudzież YES)
- klikamy UNZIP
- po wypakowaniu klikamy CLOSE (ZAMKNIJ)

Otwieramy wiersz poleceń Windows
WIN + R -> wpisujemy "cmd" -> Enter
UWAGA!!! Należy uruchomić program jako administrator (Win Vista/7/8), gdyż jeżeli tego nie zrobimy, dostaniemy błąd HRESULT 80004005

- wpisujemy cd C:/ -> Enter
- wpisujemy cd MicrosoftKB928080 -> Enter
- wpisujemy resetsldl -all (ze spacją!) -> Enter

Po komunikacie o pomyślnym przeprowadzeniu operacji resetujemy komputer i instalujemy grę.
predestination
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Problem z instalacją FSX

Post autor: predestination »

Witam Serdecznie :)
Otóż właśnie od 2-ch tygodni męczy mnie ten błąd. Zakupiłem nowy laptop, z którego konfiguracją bądź co bądź na początku też były problemy. Zainstalowałem FSX - działał bez zarzutu, lecz problemy z ustawieniami karty graficznej zmusiły mnie do reinstalacji systemu. Przystępuje do ponownej instalacji ukochanego symulatora, której niestety nie udaje zakończyć się sukcesem. Cała instalacja przechodzi, DYSK 1, DYSK 2, aż na końcu - w punkcie "rejestrowanie modułów" pojawia się komunikat "Wystapił problem z tym pakietem Instalatora Windows. Program uruchamiany jako fragment instalacji nie zakończył się zgodnie z oczekiwaniami.
Skontantaktuj się z personelem pomocy technicznej lub dostawca pakietu msi.chm" po kliknięciu na ramkę "OK" wyskakuje komunikat o błędzie krytycznym 1603 i instalacja zostaje anulowana. Raz pojawił się również błąd 1305.
Problem próbowałem rozwiązywać wykonując następujące czynności, jakie znalazłem opisywane przez internautów, u których również wystąpił ten problem, oraz na stronie supportu microsoftu.
- aplikacja resetdll
- wyczyszczenie folderu temp
- próba instalacji w trybie awaryjnym
- ponowna reinstalacja systemu Windows do fabrycznych ustawień początkowych
- rejestr czyszczony CCleanerem
- kasowana zawartość folderu InstallShield
- sprawdzenie uprawnień Administratora
- zgranie zawartości płytek do folderów i próba instalacji z dysku twardego (wyskakiwał komunikat o braku uprawnień do D1Feat-1.cab). Następnie przypuszczałem, że być może jest to wina uszkodzonej/porysowanej płyty(choć na taką nie wygląda, za pierwszym razem zainstalowało przecież bez problemu i na innym komputerze również działa), zatem próba wypalenia obrazu programem do odczytywania danych z porysowanej płyty
-próba instalacji z konta innego użytkownika
-manualne czyszczenie wszystkich pozostałości po poprzedniej instalacji
-nie wiem czy to ma znaczenie, ale podczas instalacji uruchamiania innej gry pojawia się problem z Frameworkiem, lecz nie umożliwia to działania programu.
System operacyjny: Windows 8
Wersja FSX: Deluxe
-sprawdzenie, czy SYSTEM ma zezwolenie i uprawnienia na wykonanie wszystkich operacji
Błagam o pomoc, ręce opadają mi z bezradności i codziennego widoku tego błędu. Chcę w końcu polatać...
Pozdrawiam Serdecznie! ;-)
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Witam, zmuszony byłem odinstalować fsxa, odinstalowałem i później usunąłem z program files (x86) cały katalog fsx, po czym zacząłem ponowną instalację i mój problem bo wyskakuje mi okno do reinstalki lub usunięcia, a ja chcę zainstalować od nowa, próbowałem reinstalki, ale podczas uruchomienia ma błędy ze znalezieniem scenerii, można jakoś pominąć reinstalkę i zacząć instalowanie, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło.
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Jeśli FSX jest nadal na liście Dodaj/usuń programy, to spróbuj tego. Opcja bardziej inwazyjna: Wyczyść rejestr CCleanerem, sprawdź czy się zainstaluje. Jeśli nie, Start+R -> regedit -> Edycja -> Znajdź -> "flight simulator x" i pousuwaj ręcznie wszystkie klucze z nim związane.
andysus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: andysus »

...zacząłem ponowną instalację i mój problem bo wyskakuje mi okno do reinstalki lub usunięcia, a ja chcę zainstalować od nowa...
Miałem ten sam problem i znalazłem rozwiązanie na tym forum, niestety nie pamiętam autora.

Trzeba zdeinstalować FSX'a kompletnie, usunąć wszelkie po nim ślady:
1. Usunąć wszystkie pliki i foldery FSX, także te w C:\Users\<nazwa użytkownika>\AppData\Roaming\Microsoft\FSX.
2. Za pomocą regedit.exe usunąć z rejestru wpisy dotyczące FSX z kluczy HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\microsoft games\ i HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\microsoft games\.
3. I najważniejsze - kasujemy folder C:\Program Files\InstallShield Installation Information\{9527A496-5DF9-412A-ADC7-168BA5379CA6}.

Sprawdziłem tę receptę - działa w 100%.
ODPOWIEDZ