FSX - LaGuardia - FPS
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
FSX - LaGuardia - FPS
WIem, ze temat byl wielokrotnie poruszany i nieraz korzystalem juz z roznych poradniow, opisow, tweaks’ow.
Bede wdzieczny za porady.
Zainstalowane dodatki do FSX
REX Essentials Overdrive – TEKSTURY NA 4096
PMDG 737
ORBX GLOBAL
EZDOK
FSX USTAWIONY NA fullHD
Suwaki wszystkie w prawo
Uzywam Nvidia Inspector – ustawienia wedlug poradnikow m.in ½ refresh rate.
Fsx zablokowany na 30 klatek/S
Moj sprzet
I5 – 4670k. podkrecony do 4.2GHz (co wedlug recenzji tego procesora daje mu lepsza wydajnosc niz te podkrecone do 4.5 GHz na starej podstawce 1155)
Asrock z87 extreme4
8gb ddr3
Asus Gtx 660 OC
FSX.cfg
Proboje roznych opcji, wlasciwie proboje wszystkiego
W tej chwili mam Bufferpools=0
Fiber Frame Fraction = 0.33
SwapTImeOut = 10
Kilka innych wpisow ktorych tu nie wymienilem
O ile na mniejszych lotniskach jest prawie ok – min. 19 klatek to na LaGuardia New York mam 12-18 klatek.
WIem ze mam duzo dodatkow ale z tego co ludzie pisza to przy moim sprzecie (tak porownojac) powininem miec spadki max do 18 mniej wiecej.
Moge prosic o porade? Walcze juz z tym z przerwami z 5 miesiecy.
Z gory dziekuje
Bede wdzieczny za porady.
Zainstalowane dodatki do FSX
REX Essentials Overdrive – TEKSTURY NA 4096
PMDG 737
ORBX GLOBAL
EZDOK
FSX USTAWIONY NA fullHD
Suwaki wszystkie w prawo
Uzywam Nvidia Inspector – ustawienia wedlug poradnikow m.in ½ refresh rate.
Fsx zablokowany na 30 klatek/S
Moj sprzet
I5 – 4670k. podkrecony do 4.2GHz (co wedlug recenzji tego procesora daje mu lepsza wydajnosc niz te podkrecone do 4.5 GHz na starej podstawce 1155)
Asrock z87 extreme4
8gb ddr3
Asus Gtx 660 OC
FSX.cfg
Proboje roznych opcji, wlasciwie proboje wszystkiego
W tej chwili mam Bufferpools=0
Fiber Frame Fraction = 0.33
SwapTImeOut = 10
Kilka innych wpisow ktorych tu nie wymienilem
O ile na mniejszych lotniskach jest prawie ok – min. 19 klatek to na LaGuardia New York mam 12-18 klatek.
WIem ze mam duzo dodatkow ale z tego co ludzie pisza to przy moim sprzecie (tak porownojac) powininem miec spadki max do 18 mniej wiecej.
Moge prosic o porade? Walcze juz z tym z przerwami z 5 miesiecy.
Z gory dziekuje
Bzdura - ludzie tak nie piszą, a jeśli piszą to są głupi.WIem ze mam duzo dodatkow ale z tego co ludzie pisza to przy moim sprzecie (tak porownojac) powininem miec spadki max do 18 mniej wiecej.
http://calypteaviation.com/2014/06/szko ... aki-w-fsx/Fiber Frame Fraction = 0.33
Good Job!FSX USTAWIONY NA fullHD
Suwaki wszystkie w prawo
Pszepraszan, jeden blad - traffic WYLACZONY CALKOWICIE.wojtek_84 pisze:Bzdura - ludzie tak nie piszą, a jeśli piszą to są głupi.WIem ze mam duzo dodatkow ale z tego co ludzie pisza to przy moim sprzecie (tak porownojac) powininem miec spadki max do 18 mniej wiecej.
http://calypteaviation.com/2014/06/szko ... aki-w-fsx/Fiber Frame Fraction = 0.33
Good Job!FSX USTAWIONY NA fullHD
Suwaki wszystkie w prawo
czy to zmienia postac rzeczy ?
Oczywiscie ustawienia fsx sa wedlug poradnika. Wlasciwie to scenery suwaki sa w prawo.
A propos affinity mask. Probowalem 15-tki ale nie bylo roznicy. Mozliwe ze przez wpis FiberFrame ???
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Nie ma dolnego limitu, współczesny sprzęt można zarżnąć nawet używając FS9.WIem ze mam duzo dodatkow ale z tego co ludzie pisza to przy moim sprzecie (tak porownojac) powininem miec spadki max do 18 mniej wiecej.
Nie ma różnicy, bo FS domyślnie używa wszystkich dostępnych wątków. Dodanie linijki z domyślną wartością FFTF też nic nie zmieni.A propos affinity mask. Probowalem 15-tki ale nie bylo roznicy. Mozliwe ze przez wpis FiberFrame ???
Jak widać - nie jeden. Pisz poprawnie.Pszepraszan, jeden blad
Co osoba to opinia - ...PZL Belfegor pisze:Nie ma dolnego limitu, współczesny sprzęt można zarżnąć nawet używając FS9.WIem ze mam duzo dodatkow ale z tego co ludzie pisza to przy moim sprzecie (tak porownojac) powininem miec spadki max do 18 mniej wiecej.Nie ma różnicy, bo FS domyślnie używa wszystkich dostępnych wątków. Dodanie linijki z domyślną wartością FFTF też nic nie zmieni.A propos affinity mask. Probowalem 15-tki ale nie bylo roznicy. Mozliwe ze przez wpis FiberFrame ???
Poza tym wchodzac do monitora zasobow 1 procesor jest najmniej obciazony wiec wychodzi na to ze Fsx dziala tylko na 3 ....??
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Przeciwnie. Zarządzanie obciążeniem rdzeni zostało w FSX przeprojektowane tak, żeby wykorzystać możliwości wielordzeniowych maszyn - stąd ta "powinność". Odcinanie jednego rdzenia to jest de facto stwierdzanie - "wiem lepiej niż ci, którzy zaprojektowali program".W drugą część zacytowanej wypowiedzi nie wnikam, FS nie ma żadnych powinności
Oczywiście (i zawsze to podkreślałem) - są scenariusze, w których uwolnienie pierwszego rdzenia może dać dobry rezultat. Ale to są bardzo specyficzne sytuacje.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Nie do końca. Ci, którzy projektowali program nie mogli przewidzieć, co w mojej konfiguracji obciąża rdzenie - w tej sytuacji ja mogę wiedzieć lepiej, co się sprawdzi, a co nie. Czy to stacja bardzo specyficzna trudno powiedzieć, affinity mask równy 14 (dla 4 - rdzeniowców) często jest sugerowany i można przeczytać sporo wypowiedzi o pozytywnych skutkach. Wiadomo jednak, że ogromny procent takich wypowiedzi to efekt placebo albo wynik niewiarygodnych testów. A że FS jest nieożywiony, to powinności nie ma.
No i o tym piszę mówiąc o określonych scenariuszach. Sęk w tym, że większość opisów tweakó sugeruje, żeby pierwszy rdzeń po prostu zwolnić. A to w normalnej sytuacji nie powinno pomóc tylko przeszkodzić - bo zmniejszamy możliwości obliczeniowe komputera, apriorycznie zakładając, że tak jest lepiej.Nie do końca. Ci, którzy projektowali program nie mogli przewidzieć, co w mojej konfiguracji obciąża rdzenie - w tej sytuacji ja mogę wiedzieć lepiej, co się sprawdzi, a co nie
Generalnie obserwując magiczne efekty wszystkich tweaków mam wrażenie, że dodatkowa linia w fsx.cfg w powszechnej opinii pomaga.Wiadomo jednak, że ogromny procent takich wypowiedzi to efekt placebo albo wynik niewiarygodnych testów
A że FS jest nieożywiony, to powinności nie ma
Powinien - "coś jest spodziewane, przewidywane" (za SJP PWN). Z ożywieniem lub nie - brak związku.I nie powinno
-
PZL Belfegor
- Moderator

Większość tweaków jest błędnie lub niepełnie opisana, a większość tweakujących nie wie specjalnie co robi - to jednak nie ma tu znaczenia. Ustawienie affinity mask na wartość inną niż domyślna z pewnością nie zmniejsza możliwości obliczeniowych komputera, jedynie pozwala FS-owi na używanie innej liczby wątków - moc komputera nadal mogą wykorzystywać inne programy. Wielowątkowość FSX może się skalować, zależnie od liczby danych mu wątków, ale nie przejawia adaptacyjności. Zwolnienie pierwszego rdzenia z FS-a może mieć dobre skutki, może mieć złe - ale antropomorfizowany FS nie "wie", że "powinien" działać gorzej po takiej operacji. W przypadku dwóch rdzeni niemal na pewno odniesie to negatywny skutek. Przy ośmiu przeciwnie - jeden rdzeń mniej na ładowanie scenerii to niewielki koszt wobec rozbicia głównego wątku FS-a i fibres na różne rdzenie. Przy popularnych czterech na wynik ma wpływ na tyle dużo czynników, że przewidzenie go to loteria i bez testów się nie obędzie.Sęk w tym, że większość opisów tweakó sugeruje, żeby pierwszy rdzeń po prostu zwolnić. A to w normalnej sytuacji nie powinno pomóc tylko przeszkodzić - bo zmniejszamy możliwości obliczeniowe komputera, apriorycznie zakładając, że tak jest lepiej.
Ale ja nie antropomorfizuje FSX. Po prostu stwierdzam dość oczywisty fakt, że w normalnej sytuacji wyłączanie jednego rdzenia nie daje zysku wydajności.Zwolnienie pierwszego rdzenia z FS-a może mieć dobre skutki, może mieć złe - ale antropomorfizowany FS nie "wie", że "powinien" działać gorzej po takiej operacji
Ale "rozbicie głównego wątku i fibers na różne rdzenie" nie jest żadnym celem samym w sobie. Takie rozbicie nie musi prowadzić do niczego dobrego i na ogół nie prowadzi.Przy ośmiu przeciwnie - jeden rdzeń mniej na ładowanie scenerii to niewielki koszt wobec rozbicia głównego wątku FS-a i fibres na różne rdzenie
Moje testy dały wynik jednoznaczny, a trochę ich zrobiłem.Przy popularnych czterech na wynik ma wpływ na tyle dużo czynników, że przewidzenie go to loteria i bez testów się nie obędzie
Wydaje mi się, że Phil Taylor też nie pisał z głowy kiedy zastrzegał, że ten tweak nie jest rekomendowany, z wyjątkiem sytuacji, w której monitor zasobów pokazuje znaczne obciążenie rdzenia i występuje spadek osiągów FSX.
Jedyną sytuacją, w której u mnie wyłączenie pierwszego rdzenia pod FSX dało poprawę było obciążenie tego właśnie rdzenia. Totalnie sztuczne obciążenie, dodam dla porządku.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Ja to robię - specjalnie to zaznaczyłem i użyłem cudzysłowu przy wie i powinien.Ale ja nie antropomorfizuje FSX.
To warto sprawdzić, i dobrze, że nie napisałeś, że powinno doprowadzić do czegoś, dobrego czy złego. U siebie przy jednej konfiguracji odnotowałem pozytywny wynik takiej operacji, przy drugiej nie zaobserwowałem wpływu - rzecz jasna nie były to pojedyncze próby.Ale "rozbicie głównego wątku i fibers na różne rdzenie" nie jest żadnym celem samym w sobie. Takie rozbicie nie musi prowadzić do niczego dobrego i na ogół nie prowadzi.
To zwykła zasada nienaprawianie tego, co nie jest zepsute - bardzo na miejscu, biorąc pod uwagę tendencje użytkowników do używania wszystkich możliwych tweaków i usprawnień na raz, nawet gdy się wykluczają.Wydaje mi się, że Phil Taylor też nie pisał z głowy kiedy zastrzegał, że ten tweak nie jest rekomendowany, z wyjątkiem sytuacji, w której monitor zasobów pokazuje znaczne obciążenie rdzenia i występuje spadek osiągów FSX.