Co prawda pisałem to co poniżej do Kuby na priv ale stwierdziłem, ze moze sie wszystkim przydać. Chodziło o AIRAC i SID/STAR i mapki i rozbieżności.
"Sprawa nie jest wcale taka prosta. Ostatni darmowy AIRAC (0608) jest na Avsim.com
Osobiscie cały czas na nim latam ale zaczynaja sie juz problemy, bo np. na kilku lotniskach mają już nowe mapy, na ktorych są fix z nowych AIRAC'ów.
Mając wiec w FMC AIRAC 0608, mozesz miec problemy z wykonaniem takiej procedury, jak na mapie. Do tego dochodzą pliki z SID/STAR. Tu znowu są jaja, bo mozesz mieć procedure SID opisaną dla AIRAC 0608, a lecisz na 0714 (najnowsza) i już będzie klops, bo w tym 0714 moze nie być punktów z pliku z procedurą SID.
Jakie jest wyjście? W zasadzie nie ma jednego dobrego, bo:
1. mozesz miec najnowszy AIRAC ale pliki z SID/STAR np. do takiego PMDG737 mozesz miec napisane na podstawie starego AIRAC (te pliki z SID/STAR sa pisane przez uzytkowników FS i po prostu nie zawsze są nowe) i już mozesz miec problem przy wyborze SID/STAR w FMC
2. mozesz miec najnowszy AIRAC ale w danym FIR chłopaki mają mapy stare, obowiązujące dla starego AIRAC i też jest dupa, bo w swoim FMC bedziesz mial inne punkty, niż na mapie.
Takich mozliwosci konfliktów jest sporo.
Osobiście latam cały czas na 0608 + aktualne mapki z danego FIR. Jesli wybieram w FMC SID/STAR i widze, ze coś mi nie pasuje (są inne punkty niż na mapie, są inne kierunki lotów, itp.) to "niestety" lecę takiego SID/STAR recznie. Czesto jest tak, że zmienia sie tylko nazwa procedury, a sam tor lotu jest identyczny.
Słowem, musisz przede wszystkim miec aktualne mapy. Kazdy FIR ma swoją strone z mapami. Listę masz tu:
http://vateud.org/default.php?section=1&sub=0
Jak masz mapę to w większości przypadków SID czy STAR mozna zrobić recznie, bo większosc fixów jest zbudowana w oparciu o radiale VOR.
W koncu, latajac na VATSIM podawać mozesz w Remarks, ze masz: AIRAC 0608 on board.
Nie da się jednak ukryć, że wprowadzenie płatnego AIRAC wprowadza nieco zamieszania, szczególnie jesli jakis FIR wprowadza mapy, zawierające punkty istniejące tylko w najnowszym AIRAC. Wtedy wychodzi na to, ze chcac być "as real" trzeba zapłacić."