Znow symulatory. :)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Wojtek

Napisz moze jeszcze cos wiecej. Ile jest tych potow, czy nie sa zabrudzone (chodzi oczywiscie o sciezke), czy sprawdzales na innych?
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Poszukując czegoś innego znalazłem fajny pomysł na "przekładnię" w Throttle:
http://www.flightdecksolutions.com/view_tutorials.php
Awatar użytkownika
kevin
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKB

Post autor: kevin »

ToTom rotary switches to nie po naszemu enkodery! Rotary switches to po naszemu przelaczniki obrotowe (np. na overheadzie 737 wycieraczki czy engine start switche). Nasze enkodery to po angielsku po prostu rotary encoders. To co Ty probujesz podlaczyc to jak mniemam encodery. FSBUSa jeszcze nie mam ale przegladajac dokumentacje natknalem sie na pare rzeczy. O ile sie nie myle to najlepiej kooperowac z FSBUSem beda rotary encodery np. z flightdecksolutions (takie nabylem, sa w drodze i kosztuja ok. 5$ za sztuke co przy niskim kursie zielonego nie wychodzi tak zle). Jakkolwiek chcac uzywac pokretel typu rotary innego wyjscia niz zrobienie FSBUSa lub zakupienie IO CARDs nie masz. Mozna zrobic jeszcze maly trik. Otoz zamiast enkodera podlaczasz przelacznik obrotowy (rotary switch) i ustawiasz w sofcie FSBUSa zeby obracanie w prawo zwiekszalo wartosc w okienku a w lewo zmniejszalo. Sam przelacznik rozbebeszasz i wyciagasz podkladke (bo blokuje obracanie przelacznika dookola), ucinasz kawalek sprezynki zeby stawial mniejszy opor przy obracaniu. Mankamentem jest tu mala ilosc skokow w pelnym obrocie ale niewatpliwym plusem ze nie bedzie zadnych gubionych impulsow (choc FSBUS + dobry encoder tez jest dobrym rozwiazaniem). Jesli zdecydujesz sie na rozwiazanie opisane powyzej to schemat laczenia rotary switcha z FSBUSem znajdziesz w dokumentacji na www.fsbus.de (czesciowo przetlumaczona na PL- szukaj na forum vatsim). Potrzebowac bedziesz glownego modulu FSBUSa czyli FSCOMIII oraz FSKEY. Mozesz wykonac je sam lub zakupic gotowe (w calosci lub same plytki drukowane ze sciezkami). http://www.cockpitsonic.de/ Koszty sa rozne w zaleznosci od wariantu. Za obie plytki bez elektroniki dasz ok 35E, za kompletne okolo 210E przy czym IMHO najlepiej zakupic puste gotowe plytki a elektronike zakupic u nas z racji nizszych cen podzespolow.

pzdr
"Kiedy raz zaznasz lotu, bedziesz chodzil z oczami wpatrzonymi w niebo, pragnac tam powrocic"
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Nareszcie FSBus można zakupić w Polsce:
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.ph ... highlight=

[ Dodano: Pią 17 Gru, 2004 08:08 ]
Kilka ciekawych pomysłów:
http://wiki.varxec.net/
Wojtek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ostrowice

Post autor: Wojtek »

Moim zdaniem taniej wyjdzie kupić wyświetlacze. Cena jednego takiego wys. to ok. 280zł natomiast oprzyżądowanie panelu w cessnie 152 kosztuje 32000zł a 737 ma na pewno pardziej kosztowne przyżądy.
Lot to oderwanie się od naziemnych kłopotów.
Awatar użytkownika
kleszczu_ns
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Nowy Sącz

Post autor: kleszczu_ns »

Witam
A ile by kosztowało kupno czegoś takiego o ile wogule mozna kupić
Załączniki
ng1.jpg
ng1.jpg (58.76 KiB) Przejrzano 17885 razy
Pozdrawiam,
Bartłomiej Pogwizd
Obrazek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Można kupić w Polsce: http://www.symulatory.mix.pl/symulatory/
30000 zł powinno styknąć.
PS. Nie musisz kupować w całości... ;)
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

ja do nich napisalem i za panel do A320/330 z kompletem oprzyrzadowania (komputery, i cala reszta) dostalem cene 35-40 tys. zl (czas zaczas oszczedzac) a za same komponety (bez osprzetu: kompow itp) ok. 10 tys. zl
Pozdrawiam
Łukasz
Wojtek
Cadet
Cadet

Overhead z kontrolkami diodami przełącznikami to cena 1800zł

Prepustnica i radio będą dostępne w drugiej połowie stycznia.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Sprzedaż FSBUSa rozpoczęta: http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.ph ... 16&start=0
Nadciąga WIELKIE LUTOWANIE :lol:
Wojtek
Cadet
Cadet

Ludzie powiedzcie mi do czego służy FSBUS!
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Wojtek pisze:Ludzie powiedzcie mi do czego służy FSBUS!
Do budowy simsamolotu.
Dużo by o tym pisać...
A że mi się nie chce, odsyłam choćby tu: http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.ph ... ight=fsbus
Awatar użytkownika
Alti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPCH

Post autor: Alti »

Wojtek pisze:Ludzie powiedzcie mi do czego służy FSBUS!

Cytat ze strony http://www.symulatory.mix.pl/symulatory ... latora.htm

Oferta nasza obejmuje projekt, wykonawstwo, oraz montaż u klienta kabin symulacyjnych samolotów oraz śmigłowców dla zastosowań amatorskich. Głównym zastosowaniem naszych urządzeń są loty wirtualne w coraz bardziej popularnych wirtualnych liniach lotniczych. Symulator może być również stosowany jako bardzo rozbudowana konsola dla salonów gier. Najbardziej rozbudowanym pod względem funkcjonalnym oferowanym przez nas symulatorem jest dwumiejscowa kopia kabiny samolotu Boeing 747-400, lecz na zamówienie klienta możemy wykonać również symulatory mniejszych samolotów (np.Cesna), oraz śmigłowców.
Pozdrawiam Alti ;-)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Witam

Jako, iż zgłoszono mi, ze w tym wątku pisywało sie zbyt często nie na temat, pokasowałem wszystkie wypowiedzi odbiegające od tematu.

Przypominam, ze istnieje funkcja zgłaszania postów (wymagających interwencji admnistratora).

Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Wojtek
Cadet
Cadet

Jesli ktoś potrzebuje "klapek" nad przełącznik i wiele innych rzeczy do budowy cockpitu oto strona http://www.aircraftspruce.com/catalog/e ... itches.php

[ Dodano: Sro 19 Sty, 2005 22:38 ]
Jak można zrobić metodą domową coś takiego?

http://www.flightdecksolutions.com/_ass ... -large.jpg
boczek

Post autor: boczek »

Witam!

Wreszcie znalazlem post o temacie ktory mnie najbardziej interesowal :D .
Nie bede sie rozpisywal.Przedstawie tylko to co sam zrobilem.
Jest to prosty(jesli nie bardzo prosty) kontroler.Aczkolwiek sprawdza sie
i to bez zarzutow.Latam na nim w P.A.T.'cie.Wiec o dokladnosci latania tez mozna mowic.
Niebawem zamieszcze zdjecia mojego nowego dziecka.
Ale to juz bedzie rewolucja :twisted:

A oto moj maly kokpit:
(plik zip do sciagniecia)
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Moze i maly kokpit ,ale napewno fajnie sie nim lata ,a to jest
najwazniejsze.czekamy na dalsze zdjecia .pozdrawiam Jacek
Awatar użytkownika
kevin
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam.
Jak można zrobić metodą domową coś takiego?

http://www.flightdecksolutions.com/_ass ... -large.jpg
Jakis czas temu bylem na stronie jakiegos Japonczyka i w galerii widzialem zdjecia z domowej produkcji wlasnie takich knobow. Niestety nie wiem jak na nia trafilem ani nie pamietam dokladnie co tam bylo napisane ale ze zdjec wynikalo ze gosc zrobil to z jakiegos kija (gruby walcowaty cos jak od lopaty) o odpowiedniej srednicy. Pocial go na mniejsze kawalki (wysokosc knoba) i wtedy zaczal zabawe. Scial boki do pewnej wysokosci (tak zeby zostalo to za co chwytamy posrodku). Kiedy mial juz takie czesci to scial to srodkowa czesc z jednej strony. Moze dziwne i zawile ale nie mam do tego zdjec. Bycmoze znalazlem adres tamtej strony na flightdecksolutions ale nie jestem pewien.

pzdr
"Kiedy raz zaznasz lotu, bedziesz chodzil z oczami wpatrzonymi w niebo, pragnac tam powrocic"
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Wszystkim budującym polecam FSBusa! Nie powiem, że mam dwie lewe ręce, ale magikiem lutownicy nie jestem. Mimo to udało się wszystko polutować i uruchomić. Możliwości są ogromne!! Można cały simsamolot zbudować.
Od Jakuba Gaika dostaniecie wszystko pięknie zapakowane... za niewielkie pieniądze! Z FSBusem budowanie kokpitu to jak składanie klocków LEGO!!
POLECAM GORĄCO!!
Wojtek
Cadet
Cadet

ToTom pisze:Wszystkim budującym polecam FSBusa! Nie powiem, że mam dwie lewe ręce, ale magikiem lutownicy nie jestem. Mimo to udało się wszystko polutować i uruchomić. Możliwości są ogromne!! Można cały simsamolot zbudować.
Od Jakuba Gaika dostaniecie wszystko pięknie zapakowane... za niewielkie pieniądze! Z FSBusem budowanie kokpitu to jak składanie klocków LEGO!!
POLECAM GORĄCO!!
Ja też kupiłem FSBUSA ale dostałem go bez schematów, taśm, i instrukcji zaprogramowania tego wszystkiego.
Powiedz mi jak trzeba podłączyć komputer (przez port od mychy) do płytki COM3.
Jak byś mógł to napisz mi jakiś poradnik jak zaprogramować to wszystko.
Z góry dziękuje
Wojtek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

A skąd go masz? Od Jakuba? I jaka płytkę? Bo ja zamówiłem sobie na jednej płytce FSCOM, FSKey i Expander.
Z komputerem połaczyłem tak: zakupiłem kabel do portu szeregowego (2 metry). Na obu końcach ma wtyczkę żeńską. Rozebrałem wtyczki, polutowałem kabelki na prosto - pin1 do pin 1 itp. Potrzebne sa piny: 2, 3, 4, 5, 7, 8. Na FSCom są goldpiny, takie same jak na płycie głównej, gdzie podłączas port szeregowy. Wsadziłem na te piny zwykłe wyprowadzenie coma na śledzia. Takie samo jak w komputerze. Trzeba sprawdzic układ lutów we wtyczce - żeby było tak jak ma być. ;)
Podłaczasz.
Programowanie ogranicza się do kliknięcia na opcję (np. com1), poruszanie rotary, (sam sobie wykrywa którym ruszasz) no i tyle.
Jest tam mnóstwo opcji, ale na razie eksperymentuję.
Wszystkie potrzebne schematy masz na stronie FSBUSa: http://www.fsbus.de/classic/download.html
Wojtek
Cadet
Cadet

Tak mam go od Jakuba kupiłem moduły: Com3, Key, Led, Nav1 i Display.
Z tym podłączeniem chodziło mi o to który pin na płytce COM3 do którego pina w kompie.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Pierwszy do pierwszego, drugi do drugiego itd. zobacz na schemat w dokumentacji FSBusa. Wszystko tam jest narysowane.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

I stało się. Pierwsza wersja panelu (skrzyneczki :wink: )podpięta i działająca. Teraz czas na ostre testy i ewentualne poprawki w projekcie.
Lista funkcji obsługiwanych przez moją skrzyneczkę:
com1/2, nav1/2, (przed przecinkiem i po nastawiane oddzielnie - ale jednym pokrętłem )
OBS1/2,
ADF,
pokrętło ciśnienia,
Przycisk HDG i pokrętło,
AP master,
Lnav,
Vnav,
vorloc,
app,
Yaw,
A/T,
VS i pokretło,
Ias i pokrętło,
ALT i pokrętło,
Transponder z ident i modeC/stby (SB3 ma to obsługiwać),
Gear,
ParkBreaks,
światła: beac, nav, strobe, taxi, land

Oto fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I króciutkie filmiki:
http://80.51.176.246/~tomek/ab.rar
http://80.51.176.246/~tomek/ba.rar

Wykonanie nie jest idealne, ale nie miałem dostępu do wiertary stołowej, zresztą, tak jak wyżej napisałem, to wczesna wersja Beta :lol: Dopiero praktyka pokaże co i jak.

Frajdy z kręcenia nie pokaże ani zdjęcie, ani filmik. Musicie mi zaufać :wink:

Wszystkie części elektroniczne pochodzą od Jakuba Gaika. Ekstra zakupiłem enkodery, przyciski i obudowę.
Wojtek
Cadet
Cadet

Witam
FSBUS"a skończyłem dioda się świeci ale w programie próbuje go zaprogramować i nic.
Robie to tak: klikam na Nav1 i poruszam ROTARY ale on go niewykrywa! Myśle że trzeba zaprogramować same chipy ale do tego potrzebne są specjalne kody.
Jeśli ktoś takie pośada i chce się ze mną podzielić niech wyśle na e-maila.
Przypominam że mam płytki COM3, DISPLAY, LED, KEY.
Z góry dzięki Wojtek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Zrobiłeś już? Bo właśnie wróciłem z wojaży...
Sand-fly

Post autor: Sand-fly »

Dobra mam takie pytanko. Na wstepie zaznaczam ze moje fundusze sa dosc ograniczone {ale nie nikłe} ,więc bedzie tu sporo rękodzieła. Chcialem sobie zrobic... Cos w rodzaju skrzyneczki z przelacznikami zeby np. nie musiec klikac trzech czy pieciu ;-) przyciskow na raz. Pyt.1 Jakie kupic wlaczniki , nie moga to byc standardowe bo komputer bedzie np. non stop chowal i otwieral podwozie , a przyciskowe sa nieciekawe ( moze jest cos w rodzaju przerywacza ,ze po przelaczeniu wysle tylko jeden sygnal do komputer) ? Pyt.2 Czy jest jakis program ktory pozwoli mi do tych przelacznikow przyporzadkowac klawisze ? Pyt.3 Czy moze lepiej zrobic to na bazie klawiatury ktora bedzie podlaczal tylko na czas grania w Fsa ? Jestem otwarty na propozycje jak widzieci nie mam jeszcze dokladnie okreslonego celu ale rozwijam sie ;-)

P.S. Zapytał bym kogos z rodziny ale jak im to tak przedstawie to pomyslą że do reszty oszlalem ...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Sand-fly pisze:Pyt.1 Jakie kupic wlaczniki , nie moga to byc standardowe bo komputer bedzie np. non stop chowal i otwieral podwozie , a przyciskowe sa nieciekawe ( moze jest cos w rodzaju przerywacza ,ze po przelaczeniu wysle tylko jeden sygnal do komputer) ?
Zwykły "hebel" dwustanowy. I ustawiasz, że w położeniu "góra" ma być "gear up", a w położeniu dół "gear down".
Sand-fly pisze:Pyt.2 Czy jest jakis program ktory pozwoli mi do tych przelacznikow przyporzadkowac klawisze ?

Wystarczy zarejestrowany FSUIPC, lub po prostu funkcje z FSa.
Sand-fly pisze:Pyt.3 Czy moze lepiej zrobic to na bazie klawiatury ktora bedzie podlaczal tylko na czas grania w Fsa ?
Możesz rozbebeszyć jakiegokolwiek pada i pod przyciski podlutować kabelki. Jeśli jednak jesteś hardcorowiec, poczytaj na forum nt. FSBusa...

I sprawozdanie z postępów:
1. Zamontowałem CHYoke.
2. Połowa wyświetlaczy już działa.
3. Pedestal (właściwie proteza pedestalu) też jest już w pełni funkcjonalny, z własnym wyświetlaczem (wg pomysłu, który sprzedał na forum Steku). Nad zawartością wyświetlacza jeszcze popracuję. Jak widać moja skrzynka (było o niej kilka postów wyżej) zmieniła przedni panel. Darowałem sobie opisy, bo to tylko wersja testowa. Jak się sprawdzi, zrobi się panel z tworzywa.
4. FMC na razie na monitorku, obok niego soft do Vatsim + PB z Eurobook.
5. Widok za okno na razie na monitorze.

Jeszcze wiele brakuje, ale prace trwają.
Zastanawiam się, jak pozbyć się klawiatury i myszki, a jednocześnie mieć mozliwość pisania w SB3. Mam kilka pomysłów, ale nie mam czasu na testowanie ;)
Myślę jednak, że to da się zrobić...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KnOx

Post autor: KnOx »

;) ;) impressive...bravo ToTom moge tylko pozazdroscic,a propos Kevin jak ci idzie budowa ??
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Mały update:
Obrazek
Awatar użytkownika
kevin
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dobrze ze na forum zajrzalem bo widze ze do mnie pytanko bylo. :) A wiec szczegoly mojej roboty sa na forum vatsim a w telegraficznym skrocie. Kokpit jest juz caly zaprojektowany w autocadzie i czeka na wyciecie laserowe. Jest to okolo 11 stron rysunkow technicznych w skali 1:2 rysowanych na kartkach A4- tak dla zobrazowania ilosci elementow. Jednym slowem wszystko od nowa ale profesjonalnie i o wiele szybciej i dokladniej. Pod koniec czerwca calosc powinna byc zmontowana choc pewnie nie wszystkie paneliki beda juz mialy malowanie i literki. Jak tylko bedzie jakis widoczny postep to dam zdjecie.

pzdr
F/O

Post autor: F/O »

jestem zdumiony i zszokowyny tym co widze powyzej!
Chlopaki nie fajniej zaczac latac w realu???
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

F/O pisze:jestem zdumiony i zszokowyny tym co widze powyzej!
Chlopaki nie fajniej zaczac latac w realu???
No właśnie. Tak reagują piloci jak ich zapytam o jakąś sprawę związaną z budową. W wolnym tłumaczeniu: znajdź se w papierach.
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Witam!
Od dawna mnie gryzie zrobienie takiego wlasnego panelu. Wydrukowalem sobie artykol na flightsim.com na temat robienia wlasnej przepustnicy. Jutro pojde do hardware shop i sprobuje cos kupic. :)

A teraz takie male pytanko do wszystkich posiadajacych panel wlasnej roboty.
Ile kosztowalby mnie taki bardzo prosty domowej roboty panel? Chodzi mi o przepustnice, wolant, pedaly i przydalby sie tez (dokladnie nie wiem jak to sie nazywa, ale chodzi mi o ta czesc gdzie jest sztuczny horyzont, wysokosciomiez, itp.) flight deck. Chodzi mi o wersje super ekonomiczna, bo nie mam pieniedzy na krojenie samochodu mojego taty. :)
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Przepustnicę, wolant itp możesz zrobić względnie tanio. Powiedzmy do 100 pln. Konieczna wizyta w Castoramie i sklepach motoryzacyjnych :lol:
Ale panel to już grubsza sprawa, a prawdziwe (bądź udające prawdziwe) zegary ("hardwarowe") to już baaaaaaaardzo droga wycieczka. Pozostaje kupno PM i wyświetlanie na dodatkowym monitorze: GAIFR lub darmowe, np. Projecto Bellotta.
http://www.projectmagenta.com/references/mignard.jpg
http://www.projectmagenta.com/references/trebian.jpg
Zajrzyj tutaj: http://www.projectmagenta.com/references/index.html
Sebastian

Dziekuje za info. 100zl to wydam. :) Z tego panelu to chyba zrezygnuje, bo to chyba trudne zadanie, chociaz gdzies na flightsim.com spotklem sie artykolem na temat jak ztobic swoj wlasny panel. Na fotkach, widac bylo ze gosciu sam robi sztuczny horyzont, wysokosciomiez, etc.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Sebastian Valdes pisze:Dziekuje za info. 100zl to wydam. :) Z tego panelu to chyba zrezygnuje, bo to chyba trudne zadanie, chociaz gdzies na flightsim.com spotklem sie artykolem na temat jak ztobic swoj wlasny panel. Na fotkach, widac bylo ze gosciu sam robi sztuczny horyzont, wysokosciomiez, etc.
Ano robią...
http://www.micabinadevuelo.com/Scroll-p ... icator.htm
Ale to nie dla mnie...
Do GA polecam http://personal.telefonica.terra.es/web/levampire/
Darmowe...
Wojtek
Cadet
Cadet

Witam praktycznie skończyłem budowe pedestal tylko muszę zaprogramować picy.
Zamówiłem kabel u Jakuba ale on nieodpowiada już jakieś 2 miesiące!
Może macie do niego nr. telefonu?
Pozdrawiam i z góry dziekuje
Sebastian

Tak se mysle ze uzywanie malego monitora na taki panel 1:1 znacznie psuje "zabawe". Moze zastosowalibyscie cos takiego. :)
ODPOWIEDZ