PMDG 737 start - utrzymywanie linii srodka pasa
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
elliot
PMDG 737 start - utrzymywanie linii srodka pasa
witam serdecznie,
nie wiem czy dobrze pamietam, ale chyba w Airbusach mozna bylo zaprogramowac,
aby samolot automatycznie utrzymywal przy starcie srodek pasa poprzez wpisanie
mu czestotliwosci ILS pasa i jego kursu. czy orientuje sie ktos przypadkiem, czy
737 posiada jakakolwiek funkcje dzialajaca na podobnej zasadzie?
pozdrawiam,
elliot
nie wiem czy dobrze pamietam, ale chyba w Airbusach mozna bylo zaprogramowac,
aby samolot automatycznie utrzymywal przy starcie srodek pasa poprzez wpisanie
mu czestotliwosci ILS pasa i jego kursu. czy orientuje sie ktos przypadkiem, czy
737 posiada jakakolwiek funkcje dzialajaca na podobnej zasadzie?
pozdrawiam,
elliot
Re: PMDG 737 start - utrzymywanie linii srodka pasa
Nie wiem jak w realu ale w FS takowa funkcja nie istnieje (na pewno nie w Airbusach od PSS). Z tego co piszesz wynikałoby, ze samolot startuje z automatu (sam trzyma srodek pasa). Tymczasem cała procedura startu lezy w gestii pilota.elliot pisze:nie wiem czy dobrze pamietam, ale chyba w Airbusach mozna bylo zaprogramowac, aby samolot automatycznie utrzymywal przy starcie srodek pasa poprzez wpisanie mu czestotliwosci ILS pasa i jego kursu
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Wg wiedzy ktora dysponuje w B737 mozna w pewien sposob zautomatyzowac start. Warunki jakie musza byc spelnione:
1) Wlaczone 2 Flight Directory - w PMDG doszukalem sie tylko jednego ale wystarczy
2) Okno IAS/MACH ustawiona predkosc V2
3) Autothrottle ARM
4) Nastepnie manualnie nastawiamy przepustnice na ok 40% N1 i sprawdzawy czy jest rowny ciag w obu silnikach
5) wciskamy TO/GA, samolot sam sie rozpedza
6) Na sztucznym horyzoncie pojawia sie dwie "belki", pionowa zgodna z osia pasa, oraz pozioma mowiaca nam jakie pochylenie powinnismy utrzymywac po starcie (jej ruch w czasie rozbiegu nie jest sygnalem do podniesienia nosa!!!)
7) Na poczatku pozioma belka ustawia sie na 15 stopniach a zaraz po starcie ustawia sie w ten sposob aby utrzymac V2 + 15
(oczywiscie my sterujemy samolotem i naszym celem jest reczne utrzymanie tych belek w centralnej pozycji)
8 ) Na 400 ft radio altitude moza wlaczyc LNAV, HDG SEL lub VOR/LOC. Najczescie bedzie to HDG SEL gdyz zwykle po starcie kontrola kaze nam utrzymywac kierunek pasa.
9) Nastepnie wciskamy N1 aby zredukowac ciag to wznoszenia oraz w oknie IAS/MACH ustawiamy predkosc pozioma jaka chcemy utrzymywac w czasie wznoszenia
Napisalem tak mniej wiecej co zrobic aby pojawily Ci sie "belki" pozwalajace utrzymac rowniez linie srodka pasa
Pozdr
P.S
Jak widac ta procedura nie jest w pelni automatyczna od samego poczatku
1) Wlaczone 2 Flight Directory - w PMDG doszukalem sie tylko jednego ale wystarczy
2) Okno IAS/MACH ustawiona predkosc V2
3) Autothrottle ARM
4) Nastepnie manualnie nastawiamy przepustnice na ok 40% N1 i sprawdzawy czy jest rowny ciag w obu silnikach
5) wciskamy TO/GA, samolot sam sie rozpedza
6) Na sztucznym horyzoncie pojawia sie dwie "belki", pionowa zgodna z osia pasa, oraz pozioma mowiaca nam jakie pochylenie powinnismy utrzymywac po starcie (jej ruch w czasie rozbiegu nie jest sygnalem do podniesienia nosa!!!)
7) Na poczatku pozioma belka ustawia sie na 15 stopniach a zaraz po starcie ustawia sie w ten sposob aby utrzymac V2 + 15
(oczywiscie my sterujemy samolotem i naszym celem jest reczne utrzymanie tych belek w centralnej pozycji)
8 ) Na 400 ft radio altitude moza wlaczyc LNAV, HDG SEL lub VOR/LOC. Najczescie bedzie to HDG SEL gdyz zwykle po starcie kontrola kaze nam utrzymywac kierunek pasa.
9) Nastepnie wciskamy N1 aby zredukowac ciag to wznoszenia oraz w oknie IAS/MACH ustawiamy predkosc pozioma jaka chcemy utrzymywac w czasie wznoszenia
Napisalem tak mniej wiecej co zrobic aby pojawily Ci sie "belki" pozwalajace utrzymac rowniez linie srodka pasa
Pozdr
P.S
Jak widac ta procedura nie jest w pelni automatyczna od samego poczatku
...
Jeden drobiazg :
- o ile nie ustawisz na MCP przed rozpoczęcie rozbiegu HDG SEL zgodnego z kierunkiem pasa (przykład rwy 29 EPWA na HDG SEL ustawione 291) to wertykalny bar (czyli po polsku pionowa krecha na wskażniku dyrektywnym) nie będzie wskazywał środka po uruchomieniu Flight directora (FD), tylko będzie "uciekał" do aktualnie ustawionej wartości heading. Co do konieczności włączenie dwóch FD jednocześnie - nie jest to istotne, ważne jest jedynie żeby włączony został ten FD (czyli albo kapitana albo pierwszego), który właściwy jest dla PF (pilot, który leci) a nie dla PNF (pilot, który nie leci) i dla autopilota, którego zamierzasz aktywować, w Twoim przykładzie, na 400 ft AGL.
Konraf, jest jeden (przynajmniej ja tyle znam) produkt, który symuluje start w trybie auto (oczywiście tylko w płaszczyżnie poziomej - czyli trzymanie kirunku pasa podczas rozbiegu) - A310 od SSW. Startuje się wtedy w modzie SRS RWY i tak jak napisał przedmówca na nastawie radia przeznaczonego wyłącznie do odbioru sygnału ILS/LOC musi być usatwiona częstotliwość loca właściwa dla danego pasa oraz course zgodny z kierunkiem pasa (ewentualnie backcoursowany).
Pozdrawiam
Gwidon
- o ile nie ustawisz na MCP przed rozpoczęcie rozbiegu HDG SEL zgodnego z kierunkiem pasa (przykład rwy 29 EPWA na HDG SEL ustawione 291) to wertykalny bar (czyli po polsku pionowa krecha na wskażniku dyrektywnym) nie będzie wskazywał środka po uruchomieniu Flight directora (FD), tylko będzie "uciekał" do aktualnie ustawionej wartości heading. Co do konieczności włączenie dwóch FD jednocześnie - nie jest to istotne, ważne jest jedynie żeby włączony został ten FD (czyli albo kapitana albo pierwszego), który właściwy jest dla PF (pilot, który leci) a nie dla PNF (pilot, który nie leci) i dla autopilota, którego zamierzasz aktywować, w Twoim przykładzie, na 400 ft AGL.
Konraf, jest jeden (przynajmniej ja tyle znam) produkt, który symuluje start w trybie auto (oczywiście tylko w płaszczyżnie poziomej - czyli trzymanie kirunku pasa podczas rozbiegu) - A310 od SSW. Startuje się wtedy w modzie SRS RWY i tak jak napisał przedmówca na nastawie radia przeznaczonego wyłącznie do odbioru sygnału ILS/LOC musi być usatwiona częstotliwość loca właściwa dla danego pasa oraz course zgodny z kierunkiem pasa (ewentualnie backcoursowany).
Pozdrawiam
Gwidon
Wymog o dwoch FD jak i cala procedure wzialem z plytki szkoleniowej Boeinga. Samo wlaczenie FD na pasie uniemozliwia przynajmniej u mnie na komputerze wlaczenie HDG SEL i tym samym wyswietlnie pionowej belki (HDG SEL w mozna dopiero wcisnac w powietrzu - na poczatku wlasnie chcialem sie tym posluzyc w czasie rozbiegu ale nie da sie uruchomic tego trybu na ziemi - oczywiscie autopilot wylaczony a FS wlaczony). Belki na ziemi wyswietlaja sie tylko w przypadku ktory opisalem wczesniej czyli wlaczony FD (w zasadzie 2), Autothrottle Arm i wcisniecie TO/GA. Co dziwiejsze w PDGM wyswietlaja sie dobrze (czyli zgodnie z kierunkiem pasa) pomimo wpisania zlego HDG i nie ustawionego ILSa
Pozdr
Pozdr
...
Bartek, potwierdzam informację (zresztą co mam nie potwierdzać, jak taki materiał znajduje się na płycie od producenta
), iż włączenie dwóch FD jest konieczne ... do procedowania startu w trybie TO/GA.
Drążąc temat dalej - zgoda, włączyć się HDG SEL na ziemii nie da. Natomiast musimy rozróżnić dwie sprawy : wskazania FD i mody pracy AP. Prawidłowo działający FD powinien pokazywać (jak to wskaźnik dyrektywny) to co nastawiłeś (bez aktywowanie AP bądź jakichkolwiek jego modów !) na MCP. Znowu weżmy, już do znudzenia ten cały rwy 29 EPWA i clerance ATC do FL060 oraz powiedzmy V2 160knt. Ustawiajać na MCP : HDG 291, ALT 6000 (oczywizda przy aktualnym QNH) oraz 180 (dajmy 20 knt przewyżki ponad V2, moze będziemy kręcić bank angle do 30st
mamy (albo powinniśmy mieć przy prawidłowo odwzorowanym FD
takie oto zobrazowanie na FD przy starcie i w dalszej fazie initial climb : verticalny bar w środku, lateralny ucieka do góry ( i tak jak pisałeś, w momencie startu broń boże za nim podążać). Wznosimy się z kursem pasa od siągnięcia Vr i tak podążamy za lateralnym bar aż osiągniemy 180 knt (v2+20knt), w tym momencie, przy danym pitch powinniśmy mieć idealne pokrycie krzyża wskaznika dyrektywnego. Jeżeli teraz lateral bar ucieka do dołu to oznaczać będzie tyle, że musimy oddać nieco stery, gdyż zadana przez nas prekości 180 KIAS jest nie do utrzymania przy danym pitch i odwrotnie, jeżeli ucieka do góry, ściagamy do siebie, coby utrzymać nastawione uprzednio 180 KIAS. Jezeli dostaniemy jakikolwiek wektor lateralny, różny od kierunku pasa, powiedzmy t/l 220 i przestawimy na MCP vertical bar ucieknie nam w lewo, po wejsciu na hdg 220 znowu złapiemy go w środku. Tak winien działać prawidłowo funkcjonujący FD bez załączonego AP lub jakichkolwiek jego modów.
Uwaga, AP zarówno nr1 i/lub nr2, nie powinień w ogóle działać , chyba, że w modzie CWS (tego pewien jednak nie jestem, proszę o poprawki) jeżeli nie został/-y włączony przypisane mu FD nr 1 i/lub nr 2. Niestety w FS, nawet w dodatkach płatnych AP dzielnie się sprawują, nawet bez włączonego jakiegoklowiek FD
Pozdrawiam
Gwidon
Drążąc temat dalej - zgoda, włączyć się HDG SEL na ziemii nie da. Natomiast musimy rozróżnić dwie sprawy : wskazania FD i mody pracy AP. Prawidłowo działający FD powinien pokazywać (jak to wskaźnik dyrektywny) to co nastawiłeś (bez aktywowanie AP bądź jakichkolwiek jego modów !) na MCP. Znowu weżmy, już do znudzenia ten cały rwy 29 EPWA i clerance ATC do FL060 oraz powiedzmy V2 160knt. Ustawiajać na MCP : HDG 291, ALT 6000 (oczywizda przy aktualnym QNH) oraz 180 (dajmy 20 knt przewyżki ponad V2, moze będziemy kręcić bank angle do 30st
Uwaga, AP zarówno nr1 i/lub nr2, nie powinień w ogóle działać , chyba, że w modzie CWS (tego pewien jednak nie jestem, proszę o poprawki) jeżeli nie został/-y włączony przypisane mu FD nr 1 i/lub nr 2. Niestety w FS, nawet w dodatkach płatnych AP dzielnie się sprawują, nawet bez włączonego jakiegoklowiek FD
Pozdrawiam
Gwidon
Re: ...
Dokladnie, tylko dlaczego jest tak:Gwidon pisze: Drążąc temat dalej - zgoda, włączyć się HDG SEL na ziemii nie da. Natomiast musimy rozróżnić dwie sprawy : wskazania FD i mody pracy AP. Prawidłowo działający FD powinien pokazywać (jak to wskaźnik dyrektywny) to co nastawiłeś (bez aktywowanie AP bądź jakichkolwiek jego modów !) na MCP
wlaczam FD, ustawiam HDG i wlaczam HDG SEL - z cala swiadomoscia tak jak piszesz nie uruchamiam zadnego modu autopilota ani CMD ani CWS. Chodzi mi po prostu u wyswietlenie pionowej belki aby ulatwic utrzymanie kierunku (nie chce uzywac TO/GA bo nie
To jakas niedorobka PMDG czy moze tak jest w rzeczywistosci?
Pozdr
A ba, żebym to ja wiedział....
Bartek napisał :
W dokumentacji NG, którą posiadam od firmy X, dla której to z kolej robię beta testy, zachowanie FD jest opisane, jak w poście wyżej (i tak też jest w sofcie odwzorowane). Patrząc na logo widniejące na kartach POH mam wrażenie, że jest to dokumentacja oryginalna 8)
Bartek, a tak zupełnie na marginesie i odnośnie PMDG - widziałeś w realu maszynę, która ma button TO/GA umieszczony w górnej lewej śrubce okładziny MCP ????
Pozdrawiam
Gwidon
Niestety albo stety, cała moja rzeczywistość to filmy z Just Plane i opowiadania Tomka JesiołowskiegoTo jakas niedorobka PMDG czy moze tak jest w rzeczywistosci?
W dokumentacji NG, którą posiadam od firmy X, dla której to z kolej robię beta testy, zachowanie FD jest opisane, jak w poście wyżej (i tak też jest w sofcie odwzorowane). Patrząc na logo widniejące na kartach POH mam wrażenie, że jest to dokumentacja oryginalna 8)
Bartek, a tak zupełnie na marginesie i odnośnie PMDG - widziałeś w realu maszynę, która ma button TO/GA umieszczony w górnej lewej śrubce okładziny MCP ????
Pozdrawiam
Gwidon
Re: A ba, żebym to ja wiedział....
Hehe wlasnie po 5 minutach meczenia przepustnicy (gdzie sie ukryl ten przyciskGwidon pisze: Bartek, a tak zupełnie na marginesie i odnośnie PMDG - widziałeś w realu maszynę, która ma button TO/GA umieszczony w górnej lewej śrubce okładziny MCP ????![]()
![]()
![]()
Pozdr